Hrozí vám trombózy? Odpovídala primářka Koudová

Chat je uzavřený09.04.2015 11:00

Monika Koudová.

Trombóza je vznik krevní sraženiny (trombu) uvnitř cévy, bránící toku krve oběhovým systémem. Pokud začne putovat po těle, může znamenat překážku pro žilní tok a v konečném důsledku tak způsobit až smrt pacienta. Jak zjistit, zda nás trombóza může postihnout? Genetickým vyšetřením vrozených dispozic, tzv. trombofilních mutací. Predispozice ke vzniku trombózy je obzvláště nebezpečná ve spojení s užíváním hormonální antikoncepce. Co dále dělat při zjištění trombofilní mutace? Přečtěte si odpovědi Moniky Koudové, primářky Oddělení klinické genetiky ve společnosti GHC GENETICS.

Prim. MUDr. Monika Koudová je od roku 2010 vedoucí ambulantního centra a molekulárně genetické laboratoře GHC GENETICS. Zabývá se klinicko-genetickým poradenstvím a činností v molekulárně-genetické laboratoři. V minulosti pracovala jako klinický genetik v Ústavu biologie a lékařské genetiky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole. V roce 1997 absolvovala 2. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, obor veškeré lékařství, od roku 2008 pokračuje v postgraduálním studiu biomedicíny – obor molekulární biologie, genetika a virologie. Je členkou společnosti lékařské genetiky ČLS JEP a Lékařské komory České republiky. Dlouhodobě přispívá do domácích i zahraničních odborných časopisů.  

Chat

  • Hana

    Dobrý den, v lednu mi byla špatně napíchnutá žíla s oblbovací látkou v ohbí ruky při kolonoskopii a udělal se mi zánět žil, léčila jsem ho Liotonem. Od té doby v ruce cítím často pálení nebo bolest. Je to normální? Děkuji, Hana

  • Host chatu

    Dobrý den, já jsem klinický genetik, s tímto typem dotazu se musíte obrátit na jiného specialistu- internistu (cévního lékaře). MK

  • Soňa

    Může trombózu způsobit psychický či psychiatrický problém?

  • Host chatu

    Dobrý den, nevím o tom, že by samotný psychický problém byl rizikovým faktorem pro trombózu, pouze možná těžká deprese a paralýza, kdy je člověk dlouhodobě imobilizován na lůžku. MK

  • WINTER

    Jaké jsou nejčastější příčiny a jaké důsledky trombózy?

  • Host chatu

    Dobrý den, mezi rizikové faktory vzniku trombózy patří zejména zpomalení krevního průtoku omezením hybnosti při delším upoutání na lůžku, při znehybnění končetiny sádrovou fixací při zlomenině, nebo při dlouhém cestování letadlem, autobusem nebo autem. Rizikovým faktorem pro vznik trombózy je nedostatečné zavodnění organismu (nebezpečí zahuštění krve), rakovina (nádory tvoří látky zvyšující srážlivosti krve), velké operace (omezení hybnosti po výkonu, vyplavení látek podporujících srážení krve), křečové žíly dolních končetin a žilní nedostatečnost (zpomalení krevního proudu), obezita a kouření. U žen užívání hormonální antikoncepce a hormonální substituční terapie. Všechna uvedená rizika jsou umocněna u osob s vrozenou zvýšenou krevní srážlivostí s tzv. trombofilní mutací. Žilní trombóza se projevuje bolestivým otokem nejčastěji dolní končetiny, může to ale být i otok ruky, hlavy a krku. Příznaky se projevují různou intenzitou v závislosti na tom, jak velká část cévního řečiště je sraženinou „ucpána“. Otok například dolních končetin je provázen bolestivostí při došlapu. Nebezpečná je trombóza pánevních žil a hlubokých žil dolních končetin, kdy hrozí riziko utržení krevní sraženiny (pak ji nazýváme embolem) a její zanesení do plicnice, kde znemožní průtok krve plícemi a okysličování krve (tato komplikace se nazývá plicní embolie a představuje stav vážně ohrožující život). Projevem trombózy v mozku je cévní příhoda s různým rozsahem neurologického postižení. Vzácně může dojít k trombóze cév v oblasti dutiny břišní, projevující se jako náhlá břišní příhoda či k trombóze cévy oka s poruchou zraku. MK

  • Ontario

    Jak často se okolo 40-tky mají ženy a muži nechat preventivně vyšetřit aby předešli tromboze?

  • Host chatu

    Dobrý den, genetické vyšetření trombofilních mutací testuje vrozené dispozice, takže jej stačí provést jen jednou za život a jeho výsledek platí po celý život. Na rozvoji trombózy se ale podílí více rizikových faktorů- viz předchozí dotaz. MK

  • Věra

    Dobrý den, v srpnu mně byla zjištěna povrchová trombóza na LDK napíchala jsem si čtyřicet injekcí, problémy se zatvrdlinami stále přetrvávají, i když již v menší míře, na levé noze mám právě křečové žíly a měla jsem také bércový vřed, nyní zahojený. V té samé době jsem prodělala Boreliozu, je možná souvislost? Užívám Detralex. Děkuji. Věra

  • Host chatu

    Dobrý den, já jsem klinický genetik, s tímto typem dotazu se musíte obrátit na jiného specialistu- - hematologa či internistu (cévního lékaře), MK

  • Jaromíra

    Prosím o posouzení mého zdravotního stavu ohledně trombozy. Je mi 68 let, mám křečové žíly, více na pravém noze, které vedou i vrchem přes kolenní kloub.. Dosud jsem neprodělala operaci křeč. žil.Dispozice ke křeč. žilám mám i rodové, maminka měla v 75. letech trombózu jedné nohy, Léčím se na vysoký tlak a jsem po operaci štítné žlázy. Chtěla bych poradit čím předejít tromboze. Za laskavost děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, rizikovými faktory u Vás jsou žilní insuficience, trombóza u maminky (byť ve vysokém věku) a vyšší tlak. Jako prevenci je vhodné dodržovat obecná doporučení- viz předchozí dotazy. A samozřejmě jsou vhodné pravidelné kontroly u Vašeho oš. lékaře- internisty. MK

  • mirek

    jsem nositelem mutace F V leiden, je možný přenos mutace na dcery ze strany otce?

  • Host chatu

    Dobrý den, určitě ano. Pokud jste nositel jedné Leidenské mutace (tzv. heterozygot), pak je 50% riziko pro všechny Vaše děti (dcery i syny), že mutaci od Vás zdědí. Pokud máte dokonce dvě Leidenské mutace (tzv. homozygot, což se vyskytuje poměrně vzácně), pak by bylo pro Vaše děti riziko dokonce 100%, tj. vždy by od Vás Leidenskou mutaci zdědily. Zcela určitě doporučuji, abyste nechal Vaše děti geneticky vyšetřit, zda mutaci zdědily. Vyšetření se u dětí doporučuje ve věku od 12 let, pokud nejsou jiné klinické důvody, kvůli kterým je vhodné vyšetření provést i dříve. MK

  • Alena

    Dobrý den, je mi 68 let, mám na pravé noze operované křečové žíly ,které po deseti letech po operaci bylo třeba sklerotizovat, žilní systém funguje nyní na cca 60%. Občas na této noze pociťuji bolest, pálení či brnění. Obtíže po Detralexu odeznívají. Hrozí mi trombotické obtíže? A jak se jim případně vyvarovat. (Stahovací punčochy nosím jen v zimním období)

  • Host chatu

    Dobrý den, jako klinický genetik se k tomuto nemohu vyjádřit, s tímto typem dotazu se musíte obrátit na jiného specialistu - nejlépe internistu (cévního lékaře). Určitě je vhodné dodržovat obecná doporučení prevence trombózy (viz předchozí dotazy). MK

  • Lovacoop

    Paní primářko jako tlakař beru i anopyrin slouží nějakým promile i jako prevence proti tromboze? S trombozou mám zkušenost manželku jsem nechal před 3 lety odvézt do nemocnice podle pana primáře ne za 5,ale za 1 minutu do nemocnice a stačil jsem ještě špitnout do telefonu, že je po gynekologické operaci.Na Žluťáku toho mají strašně moc a nedali jí nic po operaci na ředění krve.Strašně ji ve 2 v noci začla bolet noha tak jsem ji do kýblu začal napouštět teplou vodu ,ale pak jem raději zavolal pohotovost.

  • Host chatu

    Dobrý den, anopyrin snižuje vzájemnou přilnavost krevních destiček, čímž také poněkud chrání před vznikem krevních sraženin v cévách, ale neovlivňuje krevní srážlivost tolik, jako jiné antikoagulační léky, např. warfarin. MK

  • Jenda

    dobrý den,
    dotaz nemám, protože přes internet se může léčit jen pošetilec, nic nelze v této oblasti indikovat bez osobního kontaktu s lékařem

    Přeji Vám ale touto cestou hodně úspěchů a objevů ve Vaši činnosti , která snad jednou pomůže i tazatelům při léčbě jejich zdravotních komplikací

  • Host chatu

    Dobrý den, nikoho tímto způsobem neléčím, pouze vysvětluji a doporučuji další postup, včetně samotného vyšetření u lékaře. MK

  • Monika

    Dobrý den,
    1. Jak často je vhodné nechat si kontrolovat zvýšenou srážlivost krve při trombofilních mutacích? Je mi kolem 30 a mám Leidenskou mutaci, což se zjistilo genetickým vyšetřením v souvislosti s podezřením na ucpání placenty při porodu mého dítěte, kdy naštěstí vše dobře dopadlo. Jinak bych o tom asi dosud nevěděla.
    2. Jsou nějaká další obecná doporučení kromě neužívání hormonální antikoncepce?
    Díky

  • Host chatu

    1/ Dobrý den, po genetickém vyšetření a potvrzení Leidenské mutace je námi pacient odesílán na hematologii, kde je nejprve provedeno podrobné vyšetření dalších koagulačních faktorů a srážlivosti a dle toho je určeno, zda již je či není nutná léčba, event. jaké jsou vhodné a nutné další kontroly. Obecně se myslím provádí kontrola jednou ročně, ale určitě je kontrola vhodná před plánováním další gravidity a poté hned na počátku a dále v graviditě, obzvláště Ve Vašem případě, aby mohla být včas zajištěna vhodná léčba a pravidelné UZ kontroly růstu plodu a prokrvení placenty, a tak se předešlo komplikaci, kterou jste již měla. Současně je na hematologii pacientovi vystavena kartička, kde je uvedeno, že je nositel Leidenské mutace, aby se na to za rizikových situací (úraz, operace, porod a šestinedělí, omezení hybnosti, dlouhé cestování letadlem …) pomýšlelo a včas se řešila prevence. 2/ Pro nositele Leidenské mutace dále platí dodržování obecných doporučení prevence vzniku trombózy: dostatečné zavodnění, nekuřáctví, v případě obezity zhubnout, v případě diagnózy žilní insuficience dolních končetin nosit kompresivní punčochy, při delší jízdě autem nebo letu letadlem procvičovat dolní končetiny. MK

  • Miroslava

    Je možné si genetickým vyšetřením nechat zjistit i rizika jiných nemocí a zdravotních problémů? Je možné taková vyšetření podstoupit ve vaší klinice? A jak takové vyšetření probíhá?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, to je možné. Na našem pracovišti provádíme genetické vyšetření genetických dispozic pro celou řadu dalších nemocí, např. hypercholesterolémii, dědičný syndrom karcinomu prsu a vaječníků, celiakii, laktózovou intoleranci, hemochromatózu, parodontóza atd. Přesný typ a rozsah genetického vyšetření se volí cíleně dle rozboru osobní a rodinné anamnézy v rámci konzultace s lékařem- klinickým genetikem. Některá genetická vyšetření indikuje přímo ošetřující lékař pacienta, opět cíleně dle jeho klinických nálezů. Komplexní genetické analýzy jsou prováděny na žádost pacienta, který si je zcela hradí. Pokud se pacient rozhodne genetické vyšetření podstoupit, podepíše informovaný souhlas a provede se odběr vzorku (stěru sliznice dutiny ústní nebo krve) k izolaci DNA a následnému provedení molekulárně genetické analýzy. Výsledky jsou předávány v rámci závěrečné konzultace s klinickým genetikem. MK

  • Karel

    Pokud podstoupím vyšetření na Vaší klinice, které zjistí, že trombofilní mutaci mám. Je možné u Vás absolvovat i následnou péči?

  • Host chatu

    Dobrý den, na našem pracovišti provádíme pouze genetické vyšetření a konzultace jejich výsledků klinickým genetikem. Následnou péči zajišťujeme pacientům na spolupracujících hematologiích. MK

  • Jana

    Dobrý den, manželova maminka má leidenskou mutaci, u mého manžela prokázána nebyla. Jsou naše děti ohroženi, že budou leidana mít taky? Máme je nechat testovat, nebo je to v tomto věku zbytečné? Jde o tříletého chlapce a dívku 5 let. Děkuji, přeji hezký den.

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud byla Leidenská mutace u Vašeho manžela vyloučena, pak ji nemohou Vaše děti z jeho strany již zdědit. Pouze, pokud byste měla Leidenskou mutaci Vy, pak by ji mohly děti zdědit od Vás. MK

  • Alena

    Dobrý den,kde je prosím možné genetické vyšetření trombofilních mutací, vFN Motol?

    Děkuji Alena

  • Host chatu

    Dobrý den, genetické vyšetření trombofilních mutací je možné v Praze na řadě pracovišť, např. na našem pracovišti GHC Genetics , ale samozřejmě i na genetickém oddělení ve FN Motol (ÚBLG FN Motol). Ke genetickému vyšetření byste měla mít doporučení od oš. lékaře (praktického lékaře nebo specialisty), pokud jej nebudete sama hradit. MK

  • 5leona

    Dobrý den,
    je mi 42 let a užívám hormonální antikoncepci ( i kvůli srovnání menstruačního cyklu). Žila jsem v pěstounské péči a neznám lékařský stav své matky, ale vím, že má teta (sestra mé matky) prodělala 2x trombózu. Je to důvod nechat se vyšetřovat, nebo je to moc vzdálená příbuznost ? Moc děkuji za odpověd.

  • Host chatu

    Dobrý den, z dotazu se domnívám, že není možno vyšetřit Vaší maminku a asi ani tetu (u té by mělo genetické vyšetření začít), proto je u Vás vzhledem k této rodinné anamnéze a užívání hormonální antikoncepce genetické vyšetření určitě vhodné provést. MK

  • Nika

    Dobrý den, jsou některé druhy antikoncepce bezpečnější z hlediska rizika trombózy? Můžete nějakou konkrétní doporučit? děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, vhodnost užívání hormonální antikoncepce se musí posoudit individuálně vzhledem k anamnéze a přítomnosti dalších rizikových faktorů (věk, obezita, kouření, výsledek genetického vyšetření). Z hlediska rizika trombózy je bezpečnější gestagenní antikoncepce, antikoncepce II. generace nebo IUS (Mirena). Ale stejně je vždy nutné poučit pacientku o příznacích hluboké žilní trombózy a plicní embolie. MK

  • Chosé Klicperka

    Dobrý den ,mám otázku v opačném gardu ,jak a čím je možné si přivodit trombózu ?

  • Host chatu

    Dobrý den, genetické dispozice ke vzniku trombózy jsou vrozené, a pokud je nemáte, již si je nevytvoříte. Ale jsou další zevní rizikové faktory, které podporují rozvoj trombózy (např. rozsáhlá traumata, velké ortopedické operace, onkologické operace, hormonální antikoncepce a terapie, těhotenství, šestinedělí, nádorové choroby, obezita, kouření, sedavé zaměstnání, …). MK

  • Petr

    Dobrý den.Již devět let užívám na ředění krve Varfarin 5. Mám částěčně genetickou trombozu. Existuje jiný lék než jen Varfarin ?Pokud ano jaký. Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, existují i jiné léky na ředění krve, ale o těch se musíte informovat u svého oš. hematologa, který Vám vysvětlí jejich účinky, včetně možných komplikací a vhodnosti užívání právě pro Vás. MK

  • Radek

    Dobrý den. Rád bych věděl, jaký vztah mezi vznikem krevních sraženin a alkoholem. Lze se dočíst, že alkohol zabraňuje tvorbě sraženin.

  • Host chatu

    Dobrý den, alkohol má obecně vazodilatační účinky, tj. roztahuje cévy, čímž zlepšuje krevní průtok, ale nedomnívám se, že jej lze obecně doporučit jako prevenci trombózy. MK

  • Petr

    Doibrý den.,
    Jakým problémem je rekanalizovany trombus v hlubokém žilním systému.
    Tromboza vznikla 1 rok po TEP kyčelního kloubu.
    Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, rekanalizovaný trombus by již problémem být neměl, ale určitě bych u Vás doporučila genetické vyšetření k vyloučení rizika opakování trombózy, TEP kyčelního kloubu před rokem by nemusela být jedinou příčinou jejího vzniku. MK

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 31/2016 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Animáček

Top dívky

Popcorn

Interview SK

Exkluziv SK


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.