Jak se pozná kvalitní české maso? Odpovědi experta z Kosteleckých uzenin

Chat je uzavřený09.12.2014 13:00

Ing. Jaroslav Janoušek.

Na co si dát pozor při výběru masa v obchodě? Podle čeho poznáme, že jde o maso z českého chovu a ne jen o maso u nás zabalené? Kolik masa se v ČR ročně spotřebuje a které druhy mají Češi nejraději? Je vhodné maso zmrazovat? Přečtěte si odpovědi Jaroslava Janouška, ředitele závodu Planá nad Lužnicí - Kostelecké uzeniny.

Ing. Jaroslav Janoušek pracuje jako ředitel závodu v Plané nad Lužnicí od roku 2012. V oboru zpracování a výroby masa se pohybuje více než dvacet let. Na začátku své kariéry byl mistrem vepřové porážky. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze.

Chat

  • Petra Šebestová

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak v obchodech poznám skutečně české maso. Jde to nějak jednoduše zjistit?

  • Host chatu

    Ano, je to podobné jako s „espézetkou“ na vozidlech. Každé balené maso musí být označeno kódem země a číslem podniku, kde bylo zpracováno. Zaručeně české výrobky mají značku CZxxES. Značku hledejte v oválném znaku na etiketě balení. První zkratka CZ značí kód státu, tedy zemi původu, číselný údaj je označením závodu, kde bylo maso zpracováno, a zkratka ES informuje o tom, že je produkt vyroben v Evropské unii. Vepřové maso, které je od nás ze závodu v Plané nad Lužnicí, je pod značkou CZ 15, hovězí maso bourané v Kostelci najdete pod značkou CZ 333.

  • Lovacoop

    Mohl by jste tady uvést kolik stojí na našem trhu 100Kg živý vepř? Pro naše stěžovatele na dnešní poměry.

  • Host chatu

    Cena vepřového se na různých místech liší, avšak my platíme cca 3150 Kč za 100 kg živých vepřů. A platíme aktuálně dodavatelům více než je vyhlášená cena v Německu.

  • Hana H.

    Dobrý den, kde najdeme to kvalitní české maso? ve všech obchodech to určitě není. A jak ho tedy zaručeně poznám? Je dražší?Díky za odpověď. Hana

  • Host chatu

    My můžeme garantovat 100% české maso v obchodech Billa pod obch. značku Vocílka, dále částečně v řetězci Lidl (poznáte pod značkou CZ15), dále částečně v obchodech Ahold (pod značkou U řeznického mistra), Tesco a v nezávislém trhu včetně Jednot. U všech výše zmíněných zákazníků se jedná o maso balené v ochranné atmosféře a dodáváme i jatecké polotovary do sítě Kaufland.

  • blaf

    Dobrý den. Co si myslíte o špekáččích. Proč nemůže být tak dobrý, jako před rokem 89. Jestli je to cenou, zkusili jste jako firma jej vyrobit a prodat. Proč se v masných produktech objevují prvky, které byly dříve ve výrobcích nežádoucí? Myslíte si, že současné potraviny negativně neovlivňují zdraví občanů?
    děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Kvalita špekáčků se dle mého názoru neustále zlepšuje. V jednom z posledních testů se špekáčky z Kosteleckých uzenin umístili na předních příčkách. V masných výrobcích se objevují pouze schválená aditiva a nejedná se o žádné nežádoucí prvky.

  • Jana

    Dobrý den, je mleté maso kvalitní? Mohu ho tedy bez obav dávat i dětem? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Mleté maso z našeho závodu mohu vřele doporučit. Jsme jeho největším výrobcem v ČR a vyrábí se pod maximální veterinární a podnikovou kontrolou. Mohu dokonce říci, že z pohledu kontroly je to nejpřísněji sledovaný výrobek. Obecně existují 2 skupiny a to mletá masa ( jediné adetivum je sůl do 1%) a mletá masa jako masný výrobek (masný polotovar s přídavkem různých adetiv). Tím, že vyrábíme obrovskou škálu mletých mas z pohledu tučnosti, je určitě možno tyto výrobky po tepelném opracování doporučit i pro děti.

  • Martin

    Dobrý den. Je moc je Česko v současnosti "masově" soběstačné? Případně ve kterých druzích masa? A kam všude se české maso vyváží? Díky za odpověď Martin

  • Host chatu

    Momentálně už Česko soběstačné není. V případě vepřového je soběstačné asi z cca 50% a soběstačnost od r. 1989 neustále klesá. V případě hovězího je to o něco lepší cca 70-80%, kde je to dáno ale i tím, že dlouhodobě klesá konzumace hovězího masa. Náš závod vyváží maso do různých zemí Evropy a Asie (Maďarsko, Slovensko, Dánsko, Rakousko, Německo, Holandsko)

  • Marcela

    Dobrý den,
    nedávno jsem začala kupovat bio maso, ale je poměrně dost finančně nákladné. Zajímalo by mě, zda je skutečně tak zásadní rozdíl mezi masem z "normálních" farem a bio masem.
    Děkuji

  • Host chatu

    Určité náklady na zvýšení ceny tam jsou, ale většinu rozdílové ceny tvoří marketing.

  • Landik

    Dobrý den, když si koupím balení masa s označením CZ, mám jistotu, že je to české maso? Případně mi prosím poraďte, jak tuzemské maso poznat.

    Díky!

  • Host chatu

    V případě koupi vepřového masa s označením CZ15 je téměř 100% garance masa českého původu. Firma Agrofert, vlastník našeho závodu, nám dodává cca 75-80% dodávek prasat z vlastních chovů. Zbývají část jsou také české chovy od ostatních dodavatelů. Hovězí maso pod označení CZ333, zde můžeme deklarovat z vlastních chovů 25% a zbylých 75% je od ostatních českých dodavatelů.

  • Páralová

    Pane Janoušku, doporučujete kupovat výhradně české maso, nebo je to jedno?

  • Host chatu

    Určitě doporučuji české maso a nejlépe z našich závodů (Planá, Kostelec).

  • Pavel Klapálek

    Dobrý den, chci se zeptat, kde najdu na vašem webu složení, např. párků.
    Děkuji.

  • Host chatu

    Složení najdete na našich web stránkách www.kosteleckeuzeniny.cz.

  • Barbora

    Jaké maso máte nejraději Vy? Jíte výhradně jen Vaše produkty?

  • Host chatu

    Já preferuji maso vepřové (krkovice a bok), ale samozřejmě si rád pochutnám na dobrém vyzrálém hovězím. jelikož v našem závodě nezpracováváme telecí maso, občas si toto maso kupuji v tržní sítě.

  • Petra Z.

    Dobrý den, mohu zmrazit jakékoliv maso? Jak dlouho ho mohu uchovávat v mrazáku?
    Děkuji Petra

  • Host chatu

    Určitě, mrazit maso je možné jakékoliv, i když já jednoznačně preferuji konzumaci čerstvého nemraženého masa. I když je mražené maso dobře zamraženo a uskladněno, dojde k jeho určitým negativním senzorickým změnám. Co se týká délky zamražení, doporučuji u vepřového 3 měsíce (tučné co nejkratší dobu z důvodu oxidace tuku), v případě hovězího 6 měsíců. V tržní síti určitě uvidíte maso i delší dobu zamražené, ale já doporučuji z pohledu chutě a senzorických změn raději kratší dobu.

  • Drahuška

    Dobrý den, jaký je Váš názor na tatarský biftek? Nebojíte se ho objednat v restauraci? Nebo si ho raději dáte doma z masa od Vás?

  • Host chatu

    Tatarský biftek preferuji doma připravený, pokud možno z masa z našeho závodu, ale neodmítám si ho dát i v restauraci, se kterou máj dobré zkušenosti.

  • Bohouš

    Jaké maso je v Čechách nejoblíbenější?

  • Host chatu

    Jednoznačně dominuje už po mnoho let spotřeba vepřového masa (cca 40-45 kg/ osoba/rok), dále maso kuřecí (cca 20-23 kg/osoba/rok) a jako třetí je spotřeba hovězího masa, která se po letech útlumu opětovně zvedá (cca 8-10 kg/osoba/rok).

  • Miloš

    Je pravda, že české maso se vyváží do ciziny, kde jsou za něj lidé ochotni zaplatit více, a k nám naopak putuje méně kvalitní maso ze zahraničí? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    České maso se samozřejmě exportuje a současně importuje, ale určitě nejde říci, že by importované maso bylo horší, jedná se převážně ale o maso výrobní z pohledu užití do masných výrobků.

  • Dana

    Dobré dopoledne, pane inženýra, prosím o naprosto laickou radu - nemám čas obíhat specializovaná řeznictví - kde dostanu maso od vás, resp. od Kosteleckých uzenin. Je toto maso skutečně české, a to bez ohledu na to, že jde o vepřové nebo hovězí?

  • Host chatu

    Maso od nás určitě koupíte v řetězci Billa (pod značkou Vocílka) 100% garance českého masa, dále v řetězcích Ahold, Tesco, Lidl a nezávislý trh (Jednota, Flop, atd.) vždy s oválným označením CZ15, CZ333.

  • Marián

    Dobrý den, jaké nemoci mohou mít zvířata? A jak se pozná, že je zvíře nemocné?

  • Host chatu

    Toto je otázka na veterinární správu. Z našeho závodu se žádné maso s jakýmkoliv onemocněním nemůže dostat do tržní sítě, jelikož jsme pod stálou veterinární kontrolou a každý kus je důkladně vyšetřen.

  • Mirda

    Jak poznám dobré maso na steak? Jde vůbec koupit normálně v balení nebo si ho mám nechat ukrojit u pultu? Svíčková? Moc to neumím, jde mi o to připravit to doma na pánvi. Jen obyčejně, nejsem kuchař.

  • Host chatu

    Základ dobrého masa na steak je jeho kvalitní vystaření (zrání). Dále je velmi důležité alespoň částečný obsah intramuskulárního tuku, který je nositelem chuti a šťavnatosti daného steaku. Pro laika bych určitě svíčkovou doporučil, poněvadž její příprava je velmi snadná, ale já preferuji maso prorostlejší tj. napři vysoký roštěnec. Optimální nákup hovězího masa pro kulinářské účely je v balení darfresh resp. vakuum, je to určitě lepší než nevyzrálé maso u řezníka, poněvadž v tomto balení maso optimálně zraje.

  • Tony

    Dobrý den! Jak mám poznat dobré maso, když v tom balení je to "navrch huj a vespod fuj" - dodáte někam i do řeznictví? A ještě - vaše řada "poctivých" uzenářských věcí je prima, ale krapet předražená. Jsem naivní, tuhle kvalitu bych čekal normálně. Proč to nejde koupit na víc místech a v celém sortimentu? Jsem rád když mají někde tu šunku. Co s tím budete dělat?

  • Host chatu

    Maso u nás vyrobené je v celém balení stejné, tzn. stejně kvalitní. Co se týká kvality uzenin, kvalita vždy souvisí s cenou a jelikož preferujeme v poslední době poctivou řadu uzenin s obsahem masa více než 90%, musí se to i částečně odrazit v ceně.

  • Ludmila

    Jak nejlépe upravovat maso, aby zůstalo zachováno v co největší kvalitě? Máte tip?

  • Host chatu

    Jakékoliv maso je nutné krátce zprudka opéci ze všech stran na sádle resp. jiném kvalitním tuku a poté nechat dojít při mírnější teplotě (80-120 stupňů) v troubě nebo na pánvičce. Při tomto způsobu dojde k povrchovému uzavření masa a maso tedy nepouští šťávu a zůstane křehké a šťavnaté. Ideální je samozřejmě úprava médium, tzn. v jádře lehce narůžovělé (v případě hovězího je možné o něco více).

  • Honza

    Dobrý den, jaké byly vaše začátky v tomto oboru? Nedělalo se vám třeba špatně, když jste to videl poprvé?:) Díky

  • Host chatu

    Začátky určitě jednoduché nebyly. Na mě působilo to velké denní množství zabitých kusů zvířat, ale postupem času si člověk zvykne a bere to jako normální rutinu.

  • Šimon C

    Dobrý den, netrpí při zvířata při porážce stresem, který by mohl negativně ovlivnit kvalitu masa?? Děkuji, Šimon C.

  • Host chatu

    U nás určitě ne, jako první v ČR jsme aplikovali metodu velmi šetrného omráčení oxidem uhličitým, kdy tento způsob omráčení je maximálně šetrný z pohledu animal welfare(ochrana zvířat). Zvířata jsou maximálně zklidněná a vstupují do gondole, se kterou vjedou do prostou, kde je oxid uhličitý a usnou.

  • Janča S.

    Dobrý den,

    zajímal by mě váš názor na vegetariány. Proč bychom podle vás měli jíst maso?

    Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Nikomu nebráním v jeho přesvědčení a stravovacím návykům, ale jsem přesvědčen, že nekonzumací masa se o něco připravují, ať už z pohledu velmi různorodých chutí, tak i z pohledu výživového.

  • Radek Uhlíř

    Dobrý den. Nevadí vám, že se tu prodává např. německá šunka s 95% masa, která má ale vlastně méně masa, než ta vaše šunku s 95% masa? V EU jsme už 10let-proč tak dlouho trvá sjednocení norem a nejedná se vlastně o klamání zákazníka? Děkuji

  • Host chatu

    Toto je otázka na kontrolní orgány, ale samozřejmě nás mrzí, že jsou jiná pravidla pro zahraniční a tuzemské výrobce.

  • Standa

    Dobrý den, v jakých obchodech tedy seženu maso z českého chovu? Díky

  • Host chatu

    Na tuto otázku už bylo odpovězeno.

  • jarda novák

    pane Janoušku, máte opravdu experty, kteří poznají dobré maso ?

  • Host chatu

    Samozřejmě v závodě máme několik odborně vzdělaných pracovníků, kteří ví, jak opracovat a zpracovat jakékoliv maso.

  • SK

    Které cizí země mají kvalitní maso?

  • Host chatu

    Na tuto otázku nelze krátce odpovědět, v řadě zemí se objevuje kvalitní maso, jako velké specialisty považuji Jižní Ameriku se svými steakovými masy. Ale jelikož jsem patriot doporučuji maso české z našich závodů.

  • ak

    Jak to bylo s kvalitou masa v ČR před r. 89?

  • Host chatu

    Od roku 1989 se výrazně investovalo do genetiky směrem k vyšlechtění plemen prasat s nižším obsahem hřbetního sádla a tuku obecně. Zároveň se v posledních letech neustále zvyšuje podíl libové svaloviny u zvířat, což je velmi pozitivní trend.

  • IS

    Jak dobře česká zeměděl. a potravin inspekce pracuje ohledně prověrky českého masa?

  • Host chatu

    Toto je otázka na výše uvedené orgány, já mohu ze své zkušenosti hodnotit pouze kontroly veterinární služby v závodě, která je na špičkové úrovni. Důkazem toho jsou i různé mezinárodní certifikáty na vývoz do řady zemí včetně Ruska, USA atd.

  • buffalo

    proč jsou javořické párky vyráběné ze 100% separátu pak v regálech billy, penny aj. pak prodávány za +- 100.-/kg...??? jíte je také...??? v těšínských jatkách jsem koupil dnes pro psa točený salám vyrobený také ze separátu a stojí 38.-, proč takový rozdíl v ceně...???

  • Host chatu

    ...

  • Lihoslav Kraďousek

    Viděl jsem složení vašich párků. Jak můžete něco vykládat o kvalitě?

  • Host chatu

    ...

  • Jiří

    Proč masokombináty včetně toho vašeho distribuují ještě neuzrálé hovězí maso? Někdy mi připadá, že kráva/býk opustí brány masokombinátu, jen co odezní rigor mortis. Jak jinak si vysvětlit to, že v prodeji je možné koupit kvalitní partie masa jako např. roštěnec z kusu, který byl poražen před 10 dny? Je nějaká minimální doba, po kterou musí být maso před distribucí odvěšeno?
    Naštěstí už se ale do prodeje dostávají i cenné partie, které byly řádně odleženy, sice ve vakuu a ne suchou cestou, ale i to je pokrok. Plánujete prodej takového masa rozšířit?

  • Host chatu

    Žádný masozpracující závod v Evropě není schopen expedovat pouze všechny vyzrálé partie. Stejně je to v našem závodě, kdy část nejjakostnějších steakových mas vystařujeme ve vakuu (35 dní) a zároveň připravujeme metodu suchého staření. Z důvodu ekonomických i prostorových není možno expedovat pouze vyzrálé maso.

  • Lenka Bílá

    Co, nebo kdo, je polský salám?

  • Host chatu

    Polský salám je tradiční uzenářský výrobek, zauzený s typickou chutí a kořením po čerstvé cibuli.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov