Na celiakii a bezlepkovou dietu se ptejte MUDr. Markéty Trnkové

Chat je uzavřený26.09.2014 13:00

MUDr. Markéta Trnková.

Lepek, který obsahuje pšenice, ječmen, žito a oves, je pro většinu populace zcela neškodný. Zvětšuje se však počet těch, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, která má za následek poškození sliznice tenkého střeva a zmenšení její resorpční plochy. Důsledkem je poškození orgánů a tkání celého těla. V České republice trpí nesnášenlivostí lepku okolo sta tisíc obyvatel, diagnostikována byla ale přibližně jen u čtyřiceti tisíc. O celiakii se hovoří jako o civilizační chorobě jednadvacátého století. Odhalit toto onemocnění je vzhledem k  mnoha různým, často necharakteristickým příznakům velmi obtížné. Jak se celiakie diagnostikuje? Které problémy způsobuje? Jaké je řešení a co obnáší bezlepková dieta? Na tyto a další otázky vám odpovídala MUDr. Markéta Trnková v pátek 26. září od 13 hodin.

MUDr. Markéta Trnková absolvovala 3. lékařskou fakultu UK v Praze v roce 1987. Od roku 1991 působila na pozici odborného asistenta v Ústavu patologie 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze. Druhou atestaci v oboru patologie získala v roce 1997. V roce 1995 přesídlila na pracoviště BIOLAB Praha, k. s., kde působí dodnes, aktuálně na pozici ředitelky a odborného zástupce. Pracoviště se věnuje patologii v celém spektru tohoto oboru, v rámci patologie zažívacího traktu se zaměřuje i na diagnostiku celiakie.

Chat

  • Jarda Vseved

    Dobry den pani doktorko,
    rad bych se zeptal, jestli zvysena nesnasenlivost lepku neni tim, ze:
    1) se psenice stale slechti (aby testo bylo taznejsi a lepek je tim slozitejsi molekula)?
    2) se misto kvaseni testa kvaskem pouzivaji chemicke 'bobtnaky'. Kvasek totiz narusuje lepek, aspon dle mych zkusenosti s testem.

    Dekuji, hezky den

  • Host chatu

    Dobrý den pane Jaroslave, dopad geneticky modifikovaných potravin na naše zdraví je stále předmětem výzkumu, a pokud vím, v současné době nebyla škodlivost v souvislosti se vznikem celiakie prokázána. Současně je nutné si uvědomit, že celiakie je onemocnění známé již z antiky, kdy příznaky onemocnění známého jako břišní neduh popsal lékař Galén v druhé polovině 2.století n.l.. Na druhou stranu úprava potravin, např. tzv. detoxikace mouky je jednou z metod, jak zabránit vsupu gluténu do sliznice a tím ke vzniku onemocnění.

  • Jana

    Jaky je rozdil v tom, kdyz mi to zjisti z krve a ne z vysetreni strev? Je to stale celiakie nebo jen alergie? Je potreba jit na vysetreni kosti? A kdyz uz tu dietu mám (2 roky,ale priznaky jsem mela celou dobu predtim), je mozne ze se z toho vylecim nebo uz ne. Je mi 35let. Doktori rikajji, ze kdyz mi to zjistili až ve 33letech,tak už to mám do konce života. Děkuji moc za odpovědi.

  • Host chatu

    Dobrý den paní Jano, vyšetřovací metody zvolí gastroenterolog na základě Vašeho stavu a již proběhlých vyšetření. Obvykle diagnostika celiakie vyžaduje jak vyšetření protilátek z krve, tak biopsii tenkého střeva, a v některých případech ještě genetické vyšetření. Bezlepková dieta je v současné době jedinou účinnou „léčbou“ celiakie, a je nutno ji dodržovat celý život.

  • Jakub

    Dobrý den,
    může mít jiná potravinová alergie podobné důsledky jako celiakie? Mám na mysli poruchu imunity, nádory atd. Díky!

  • Host chatu

    Každé neléčené onemocnění může mít řadu komplikací, tedy i alergie. Přímá souvislost se vznikem nádoru u potravinových alergií nebyla prokázána.

  • Eva

    Dobrý den paní doktorko,
    může nesnášenlivost lepku vysvětlit migrenozní stavy?
    Dcera 6 jí pečivo a obilné výrobky minimálně, odmítá je.
    Půjdeme na krevní testy ale stále se snažím přijít na původ silných migrén (2x týdně). Momentálně jediné řešení, které nám bylo nabídnuto jsou léky na bolest.....

  • Host chatu

    Dobrý den paní Evo, v méně častých případech může celiakie způsobovat neurologické příznaky, které se mohou projevit i bolestí hlavy. Bolest hlavy má však řadu příčin. S potížemi, které uvádíte, bych Vám doporučovala se obrátit na pediatra Vaší dcery.

  • Radka76

    Dobrý den,
    obracím se s dotazem, jak je možné, že syna 10let léčili na těžký ekzem (kortikoidy atd.) a pak se udělaly testy z krve, kde byly pozitivní, hodnoty 100, ale léčí se jak v gastroener. tak na alergologii, užívá nalcrom , je na bzl dietě, ekzem úplně vyšuměl, ale na testech na biopsii nebyl, protože nějaké protilátky má v normě. Má alergii na lepek, vaj.bílek, alfa-laktalbumin, citrusy, ryby. Když zařadíme lepek, jestli stále reaguje, skončí s bolestmi břicha a křečemi s řidkou stolicí. myslíte, že to někdy vymizí. Nevím teda zda je to typická celiakie nebo alergie na lepek. Přišlo se na to zcela náhodou, dostal kolapsový stav, kdy zvracel, průjem a ještě omdlíval a lítal mu tlak dolů,skončil v nemocnici 5 dní na kapačkách, poté se zařazovala strava pozvolna.Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den paní Radko, na případě vašeho syna vidíte, že diagnostika celiakie a alergií na lepek (nejedná se o stejné onemocnění) i jiné součásti potravy, je velice komplikovaná a i potíže způsobené těmito nemocemi jsou různorodé a často stejné u různých onemocnění. Vhledem k tomu se na diagnóze a léčbě musejí podílet jak gastroenterologové, tak alergologové a imunologové.

  • Dotaz

    Proč někdo trpí celiakií a jiný ne? A je celiakie dědičná?

  • Host chatu

    Predisponujícím faktorem je přítomnost genů HLA DQ2/8. Asi 95% pacientů s celiakií je nositeli těchto genů, které se však vyskytují také u třetiny zcela zdravých jedinců, tzn. že jen 3-5% z nostitelů tohoto genu onemocní celiakií. HLA dispozice ani ostatní genetické faktory samotné však nestačí ke vzniku onemocnění. Vlastní vznik onemocnění je ovlivěn např. dobou kojení, začátkem podávání stravy s gluténem, složením střevní mikroflóry a podobně. K tomu všemu je patrně nutný nějaký dosud nejasný bezprostřední impulz jako třeba stres nebo infekce. Dědí se tedy dispozice k onemocnění.

  • KELHEN TEST G

    Je celiakie důvodem pro invalidní důchod?

  • Host chatu

    Dobrý den, ve většině případů při dodržování bezlepkové diety netrpí nemocní takovými potížemi, které by jim znemožňovaly běžný život a omezovali je v práci. V malém procentu případů však mohou vzniknout komplikace, které mohou vést k dlouhodobé léčbě, omezovat práceschopnost a být důvodem pro invalidní důchod.

  • Dan Kostka

    Je dostatek (na trhu) kvalitního speciálního jídla pro nemocné celiakií v ČR?

  • Host chatu

    Dobrý den pane Kostko, v současné době se situace na českém trhu s výrobky pro celiaky zlepšuje a to jak v sortimentu, tak v kvalitě a (někdy) i v ceně. Dnes již v každém supermarketu můžeme najít bezlepkové potraviny od pečiva přes dorty až k pivu, dále také existují specializované prodejny. Více informací nejen z oblasti stravování lze najít na stránkách občanských sdružení pro pacienty s celiakií ( např.: www.celiac.cz) nebo na informačním portálu www.bezlepkovi.cz , který je projektem našich laboratoří Aeskulab.

  • Majka

    Prosím je možná souvislost celiakie a únavy,deprese,nehojících se oděrek.Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den paní Majko, celiakie je autoimunní onemocnění, které muže mít i tzv. mimostřevní příznaky, mezi které opravdu patří deprese a únavový syndrom. Navíc může být spojena s jinými autoimunitami (např.: onemocnění štítné žlázy, cukrovka, atd.). Pacienti s takovými příznaky, které nemají jinou příčinu, by měli být vyšetřeni i na celiakii.

  • jana hrda

    mam dceru ktorej v roku 1984 bola biopsiou diagnostikovana celiakia, dietatko mi v priebehu 2 meisacov schudlo z 11 kg na 5,6 kg a to sa spustilo pri prechode zo Sunaru na kravske mlieko...mala silne hnacky zapachajuce a neustale plakala.... diagnostikovali jej alergiu na cukor, tuky a lepok, a mlieko kravske....hci dovtedy jedla v pohode chleba, piskoty, krupicnu kasu so sunarom, maslo, syry, jogurty...mala 11 mesiacov ked sa jej stav rapidne zhorsoval. bola jej nasadena sojova dieta..ale tu odmietala uplne, co zjedla vyvracala, bola na umelej vyzive zilou 3 mesiace a potom nas pustili domov...mala 6,5 kg a rok a pol.prestala komunikovat, prestala sa pytat na nocnik, lebo to uz ako 11 mesacna zvladala.
    nasadila som ovocne a zeleninove kase a vela bananov na lacny zaludok, potom vareny zemiak, ryzu, masko mlete na kasu, ziadna soja, a dieta sa postupne dostalo z najhorsieho
    teraz preskocim niekolko rokov...Ivanka prospieva, do 15 rokov jej 6x potvrdili celiakiu biopsiou,

    nema nafuknute brucho, je sportovkyna vysoka 182 cm a vazi 65 kg, hrava volejbal a skoncila vysoku skolu
    otazka
    je mozne, ze sa jej este vrati celiakia?? konzumuje aj tuky, aj cukry aj chlebik a mucne vyrobky...jedine mlieko nepije...??

  • Host chatu

    Dobrý den paní Hrdá, pokud je diagnóza celiakie podložena laboratorním vyšetřením (protilátky v séru, biopsie tenkého střeva, genetický průkaz dispozice k onemocnění), pak je nezbytné bezlepkovou dietu držet celoživotně, a to i když příznaky vymizí. Diagnostika za těch 30 let značně pokročila, není tedy vyloučeno, že se u Vaší dcery jedná spíše o nesnášenlivost mléčného cukru. V tom Vám určitě dá odpověď gastroenterolog Vaší dcery.

  • Hanka

    Dobrý den, léčím se se štítnou žlázou(ne funkce, ale uzliky) a diagnostikovali mi osteoporozu v 39 letech :-( Po lécích, nejen, že stoupá váha, ale necítím se dobře, již jsme s lékařem několikrát medikamenty měnili. Kamarádka mi k svátku věnovala knihu Život bez pšenice, samozřejmě mě zaujala. Pšenice - lamačka kostí, je velmi výstižný titulek. Již měsíc se stravuji bez lepku, bez pšenice, bez škrobů. Cítím se skvěle, léky jsem vysadila. Za měsíc mám jít na kontrolu a váhám zda se lékaři přiznat, že zkouším jakousi takousi samoléčbu, bez jakýchkoliv léků. Zajímal by mě Váš názor. Děkuji

  • Host chatu

    Hanka: Dobrý den paní Hanko, mnohem lepší by bylo nejprve vše prodiskutovat se svým lékařem a to jak Vaši novou dietu, tak možnost vysazení léků. Nezapomeňte, že změna jídelníčku se do Vašeho zdravotního stavu promítne až po určité době – například k úpravě funkce sliznice tenkého střeva po nasazení bezlepkové diety dochází po týdnech až měsících. Stejně tak negativní vliv vysazení léků se často projeví se zpožděním a v případě nemocí štítné žlázy může mít závažné následky. Proč byste měla být sama sobě pokusným králíkem? :-).

  • Libuše Machová

    Ráda bych se zeptala, jestli má držení bezlepkové diety nějaký vliv na zcela zdravého člověka, respektive dítě. Lze tuto dietu doporučit jako nástroj zdravého životního stylu nebo může mít pro zdravého člověka nějaká negativa?
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den paní Machová, pokud není diagnostikována celiakie nebo alergie na lepek, není důvod držet bezlepkovou dietu. Je známo, že je důležité, aby se organizmus dítěte „seznámil“ s lepkem již v kojeneckém věku, což snižuje riziko vzniku celiakie v dospělosti. Ke zdravému životnímu stylu patří vyvážená strava. A už vůbec není pravda, že co je bezlepkové, je zdravé.

  • Alena Klukova

    Dobry den pani doktorko,
    pred Vanoci mi diagnostikovali celiakii. Dietu drzim a citim se dobre. V prosinci se mi narodi miminko a zajimalo by me, kdy bude u male mozne zjistit, zda celiakii trpi nebo ne. Bude to mozne az v dobe prikrmovani beznou stravou, kdy se v jidelnicku objevi i potraviny obsahujici lepek?
    Dekuji Vam predem za odpoved.

  • Host chatu

    Dobrý den paní Kluková, Vaše miminko bude vyšetřované v rámci programu Cíleného screeningu celiakie, podle Metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví České republiky. Způsob a časování vyšetření určí Váš dětský lékař. Vyšetření protilátek se dělá až po zavedení lepku do stravy.

  • Petra K.

    Dobrý den paní doktorko,

    chtěla bych se zeptat, jaká je regenerační schopnost střevní sliznice. Jak rychle, případně do jaké míry je po nasazení diety sliznice schopná regenerace.
    Děkuji za odpověď, hezký den!

  • Host chatu

    Dobrý den paní Petro, rychlost regenerace sliznice je individuální, záleží na řadě faktorů např. jak těžké již byly změny na sliznici, na přítomnosti dalších onemocnění a v neposlední řadě na dodržování diety. Obvykle po několika týdnech diety se histologický obraz sliznice upravuje k normě, někdy se však tato doba prodlužuje i na několik měsíců.

  • Monika

    Dobrý den paní doktorko,

    jak velký problém představuje možná kontaminace bzl jídla? Např. poznámky na velkém množství výrobků "může obsahovat stopy lepku"?
    Nebo druhotná kontaminace např. nožem od pečiva atd.

    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den paní Moniko, kontaminace lepkem při bezlepkové dietě opravdu představuje problém. Množství lepku, které celiak toleruje je individuální, většinou se doporučuje příjem nižší než 10 mg denně. V „gluten-free“ produktech by mělo být maximálně 200ppm, to znamená 20 mg lepku na 1 kg potraviny. Je proto dobré jak zkoumat etikety, tak využívat co nejvíce přirozeně bezgluténových potravin. Informace o kvalitních dodavatelích i o tom, jak se vyhnout kontaminaci při přípravě stravy najdete na stránkách dnes již řady občanských sdružení, která se zabývají celiakií. Řadu užitečných odkazů a tipů uvádíme na stránkách našeho projektu www.bezlepkovi.cz.

Foto: AeskuLab




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 22/2016 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Animáček

Top dívky

Popcorn

Interview SK

Exkluziv SK


22/2016

Nyní v prodeji

Zavřít
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.