Kauza Bárta u soudu
Výpověď Bártova řidiče: Obálek bylo mnoho

06.03.2012 07:55 Původní zpráva Aktualizováno 06.03. 18:11

On-line

  • 10:30
    Týden.cz

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z druhého dne soudního líčení na Praze 5 s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou v kauze údajné korupce ve Věcech veřejných.

  • 10:36
    Kristýna Kočí
    Kočí vypráví, jak museli před jednáním poslaneckého klubu odevzdávat mobily a další elektroniku. Přítomni byli dva bodyguardi, zřejmě z ABL a ty měli rám, kterým musel každý projít.
  • 10:38
    Týden.cz
    Kateřina Klasnová poslala médiím tiskovou zprávu, ve které vysvětluje, proč se rozhodla nevypovídat. Samozřejmě zcela věřím v nevinu svého manžela. A coby místopředsedkyně Věcí veřejných vím, že jde o standardně a demokraticky fungující politickou stranu. Celá kauza před soudem ale není obhajobou Věcí veřejných jakožto strany, jakkoli se naši přeběhlíci snaží pošpinit stranu co nejvíc. Před soudem se řeší "jen" údajné úplatky. Jakékoli mé svědectví ve prospěch Víta Bárty, by však protistrana mohla zpochybnit s poukazem na mou údajnou zaujatost.
  • 10:44
    Týden.cz
    Kristýnu Kočí zacal grilovat obhajce Víta Barty Oldřich Chudoba. Stejně tak jako včera Škárku, i Kočí se snaží dostat na detailech jednotlivých schůzek, kdo koho kam kdy pozval, kdo co kdy kde řekl, jaké vyjádření předcházelo čemu. Pokládá jí nesouvisející otazky, zda někdy v průběhu šéfování poslaneckému klubu VV stála za nějakým únikem do medií. Důsledně odvádí pozornost od předání obálky, která byla buď úplatkem nebo půjčkou.
  • 10:52
    Týden.cz
    Chudoba vytahuje na Kristýnu Kočí smskovou komunikaci z jednání poslaneckého klubu z 5.4. Opět se tak na veřejnost dostává vnitrostranická komunikace ve VV. Lenka Andrýsová Kočí údajně povzbuzovala, ať na poslaneckém klubu promluví o "úplatcích". Poslanec Jiří Rusnok měl Kočí psát, že celé jednání poslaneckého klubu, kde měli Kočí odvolat z postu jeho předsedkyně, je "divadlo".
  • 10:57
    Týden.cz
    Bártův právník Chudoba se už několik minut točí na smlouvě o advokatní úschově peněz, kterou Kočí podepisovala s kolegyní, tehdejší PR manažerkou VV Alenou Maršálkovou a s advokátkou Věrou Chandryckou. Vzteká se, že si z ni Kočí nepamatuje každý detail.
  • 11:09
    Týden.cz
    Škárkův advokát Jan Blažek už se proti Chudobově způsobu vedení výslechu Kočí ohradil, neúspěšně. Teď už Chudobu napomenul i soudce Jan Sott. Chudoba se zjevně snaží Kočí znevěrohodnit na sebenepatrnějších detailech.
  • 11:14
    Kristýna Kočí
    Bártův právník Chudoba se velmi razantně snaží prosazovat intepretaci Víta Bárty o řízeném puči ve VV. Ptá se Kočí, zda je pravda, že sháněla další poslance, což vyplývá z tajné nahrávky. "Nemůžu nahrávku nijak komentovat, řekla jsem už, že jsem ji neviděla a bylo s ní manipulováno. Samozřejmě, že jsem mluvila s dalšími poslanci, ale nemělo to být o nějakém přesvědčování. To, že s někým hovoříte o své situaci, neznamená, že ho přetahujete," říká Kočí.
  • 11:21
    Týden.cz
    Advokát Chudoba se snaží Kočí dostat na tom, že Jaroslav Škárka řekl, že při té akci šlo o restrukturalizaci koalice. Kristýna Kočí oponuje, že této větě Škárky nerozumí. Já to chtěla řešit vnitrostranicky, že by se Vít Bárta stáhnul a Věci veřejné pokračovaly ve vládě.
  • 11:26
    Týden.cz
    Bártův advokát Chudoba ukončil dotazování Kočí.
  • 11:33
    Týden.cz
    Vít Bárta se ptá Kristýny Kočí, co si představuje pod loajalitou, kterou po ni údajně měl požadovat. Kočí odpovídá: Už od března jsem čím dál víc kritizovala metodu řízení Víta Bárty, jeho několikahodinové projevy, určování, kdo má jít na tiskovou konferenci a co tam má říkat. Vysilovalo mě lhaní, že předsedou je Radek John, přitom všechno řídil Vít Bárta Proto jsme chtěli, aby Bárta přijal odpovědnost a přestal hrát zákulisní hry, kdy před sebe strká figurky jako Radka Johna nebo mě. Loajalitou mělo být, že přestanu kriticky vystupovat proti jeho osobě a budu zase tou vzornou předsedkyní poslaneckého klubu, stmelovala klub a přestala říkat svůj názor.
  • 11:58
    Týden.cz
    Vít Bárta se po vzoru svého advokáta snaží co nejvíce odvádět pozornost od "úplatku". Kočí se ptá například na to, jestli si vybavuje jednání o důchodové reformě, zda si pamatuje na zasedání finanční komise před jejím vystoupením v televizním pořadu, proč nechtěla na poslaneckém klubu řešit, že se objevili její fotky s Pavlem Drobilem v Blesku.
  • 12:30
    Týden.cz

    Před soud předstoupil Adam Kožela, bývalý přítel Kristýny Kočí. „Mluvili jsme o tom, řekla, že je to úplatek asi, ale nepamatuju se. Myslím, že šla za nějakou notářkou. Neradil jsem jí. Nepamatuju se, že bych s ní probíral, aby si peníze nechala. Určitě jsem jí věřil, že obálku dostala. Měla nějaké půjčky typu leasing a podobně. Neprobírali jsme, zda si od Víta Bárty půjčuje. Vztahy s Maršálkovou (nyní asistentka Kočí – pozn. red.) měla kamarádské. Škárkův advokát se Kožely zeptal, zda jí někdy chyběly peníze? O tom se nikdy nezmiňovala, odpověděl.

  • 12:43
    Týden.cz
    Soudce přerušil jednání. Pokračovat bude od 13 hodin.
  • 13:35
    Týden.cz
    U soudu vypovídá Alena Maršálková, nyní asistentka Kristýny Kočí, dříve PR manažerka VV. Popisuje, jak 29.března vypadalo předání obálek. "V 16:51 mi přišla sms od Kristýny, sežeň notáře nebo právníka, dostala jsem nějaké peníze. Pak následovala další smska, kdy se potkáme s právníkem?" popisuje Maršálková. Později ji prý zavolal Jaroslav Škárka, že také dostal od Bárty obálku.
  • 13:49
    Týden.cz
    Maršálková stejně jako Kristýna Kočí říká, že dvojice uplacených se bála s obálkami jít na policii. Ta spadá pod ministerstvo vnitra, které tehdy oficiálně řídil Radek John. Nicméně i premiér Petr Nečas a další koaliční politici se pozastavovali nad tím, že rozhodující slovo nad ministerstvem vnitra má vždy Vít Bárta, potažmo náměstek Moroz.
  • 13:57
    Týden.cz
    Podle Maršálkové se její obavy naplnily, když Jaroslav Škárka podával oznámení na služebně v Horních Počernicích. "To byla Kristýna zrovna na ministerstvu dopravy. Říkala, že za Bártou přišel Moroz a hned mu říkal, že to Škárka podává v Počernicích, a že jeden z těch policistů, že je "jejich"," uvedla Maršálková.
  • 14:09
    Týden.cz
    Maršálková popisuje, jak vypadala smska ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského Kristýně Kočí: "Vít Bárta říká, že máš něco, co patří jemu. Jestli mu to nevrátíš do 16hodin, řekneme, že sis o to rekla."
  • 14:16
    Týden.cz
    Na dotaz statní žalobkyně se Maršálková rozpovídala o příkladech vydírání poslanců Vítem Bártou. "Určitě případ Jiřího škárky. Vít Bárta mu nabízel milion, když složí poslanecký mandát. Nutil ho, ať na sebe vezme kauzu sledování na Praze 1. V lednu vymysleli strategii, že Škárka dá rozhovor a vezme to na sebe. Jenže na těch hlavičkových papírech, které to dokazovaly, bylo logo ABL i Víta Bárty. Tak jsem Škárkovi říkala, že by tím nic nezískal," vypověděla Maršálková. Ta potvrdila, že Navrátilové řekla, že ji Bárta nebude uplácet obálkami, ale vydírat poměrem s Rusnokem.
  • 14:24
    Týden.cz
    Maršálková také odmítla slova Víta Bárty o řízeném puči.

Foto: ČTK

Autor: -kak-



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov