"Babišova" revoluce
Ostrý start EET. Za 23 hodin přišlo 2,8 milionu účtenek

01.12.2016 10:00 Aktualizováno 02.12. 07:18

On-line

  • 09:55
    TÝDEN.CZ

    Provozovatelé restaurací a hotelů od dnešní půlnoci začali elektronicky evidovat tržby. Týká se to zhruba 40 tisíc podnikatelů. V účinnost vstoupil zákon o elektronické evidenci tržeb (EET), jehož zavedení patří mezi stěžejní projekty vládní koalice.

  • 09:56

    Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

  • 09:56

    S nostalgií se loučili ve středu večer se svým oblíbeným podnikem štamgasti jedné z hospod na Olomoucku. Do podniku, který v malé obci se stovkou obyvatel kromě občerstvovací funkce plnil i funkci kulturní a zábavnou, už nezavítají. Její majitelka se kvůli zavedení elektrické evidence služeb (EET) rozhodla hospůdku uzavřít, změny jsou prý nad její síly. Desetileté výročí, které by připadlo na příští rok, už tak neoslaví. V malých obcích měla změna v prokazování tržeb zřejmě největší dopad, hospoda nezavírá v regionu jediná.

  • 09:56

    Elektronická evidence tržeb je podle premiéra Bohuslava Sobotky jedním z klíčových opatření, které prosadila koaliční vláda v rámci boje proti šedé ekonomice. Za klíčové cíle považuje zabránění daňovým únikům, zajištění srovnatelných podmínek pro podnikání, zdaňování. Pomůže poctivým podnikatelům, řekl Sobotka. Provozovatelé restaurací a hotelů musejí od dnešní půlnoci elektronicky evidovat tržby. Týká se to zhruba 40 tisíc podnikatelů.

  • 09:57

    Sobotka uvedl, že si uvědomuje, že podnikatelům začíná nový systém. "Myslím si, že je důležité si na EET zvyknout, s EET se seznámit, překonat určitou obavu z něčeho, co není úplně známé, zvládnout technologickou změnu, kterou elektronická evidence tržeb přináší," řekl Sobotka.

  • 09:57
    Bohuslav Sobotka

    Podle Sobotky je chybou předchozích pravicových vlád, že zrušily registrační pokladny. "Byly v zásadě připraveny k zavedení. Kdyby nedošlo ke zrušení registračních pokladen, tak by zavedení EET pro podnikatele nebyla tak velká změna, jakou dnes EET představuje," řekl Sobotka.

  • 09:58

    Na Vysočině k dnešnímu dnu skončily některé hospody a restaurace, aby nemusely zavádět elektronickou evidenci tržeb (EET). Jde z větší části o podniky s malým obratem na vsích, uzavřeny ale také byly některé restaurace ve městech včetně Jihlavy. Podnikatelé často uváděli, že nová povinnost urychlila jejich rozhodnutí s podnikáním skončit. Některé podniky přihlášené k elektronické evidenci dnes na protest proti tomuto systému omezily provoz.

  • 09:58

    K výzvě Zavřete krám se podle středečních údajů na webu Asociace podnikatelů a manažerů přihlásilo na Vysočině několik firem z různých oborů. Mezi nimi Kavárna Jankl v Pacově, která má dnes na protest zavřeno. "Pro nás jsou to zbytečné náklady navíc. Museli jsme si koupit elektronický systém, bez kterého bychom se obešli," řekl podnikatel Jiří Kůrka. Vydal 13 tisíc korun, ale to prý jen díky tomu, že dost věcí dokáže naprogramovat sám. Od firmy by to podle něj stálo nejméně dvakrát tolik.

  • 10:15

    Systém elektronické evidence tržeb zatím funguje bez problémů. Podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, se rychlost zpomalila jen mezi druhou a třetí hodinou ráno. Podle grafů a statistik je po deseti hodinách provozu dnešní průměrná rychlost mezi servery a pokladnami jedna vteřina, před druhou hodinou ranní to bylo 1,137 vteřiny. Mezní dobu zákon stanovuje na dvě vteřiny.

  • 10:16

    "Dle mého očekávání EET jede. Dneska problémy na straně EET serveru nečekám. Uvidíme 1. března 2017," uvedl na twitteru Michal Bláha ze serveru HlídačEET.cz.

  • 10:16

    Zákon stanovil hraniční limit komunikace pokladen se servery na dvě vteřiny. Pokud pokladna obchodníka obdrží do dvou vteřin od odeslání údaje o evidované tržbě identifikační kód, musí vystavit účtenku s uvedením tohoto kódu. Pokud do dvou vteřin kód neobdrží, vystaví účtenku bez něj. Mezní dobu odezvy zařízení si ale nastavuje poplatník sám s přihlédnutím k druhu vykonávané činnosti a kvalitě připojení. Při nastavení této doby ale musí mít na paměti, že příliš krátká doba by mohla mařit průběh evidence tržeb.

  • 10:22

    Restauratéři a hoteliéři od půlnoci do 9.00 odeslali na servery Finanční správy 468 tisíc účtenek. Elektronická evidence tržeb běží v ostrém provozu plynule a bez problémů, uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 36 014 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 tisíc podnikatelů.

    "Provoz EET běží plynule, bez problémů. Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou sekundou, dokonce méně než desetina sekundy," uvedla Petlachová.

  • 10:30

    Hotely ve čtvrtek ráno po spuštění elektronické evidence tržeb (EET) neregistrovaly žádné problémy, systém funguje bez komplikací. První větší zkouška systému přijde v poledne během obědů v restauracích, vyplývá z ankety mezi hoteliéry.

    Podle ředitele Olympik Hotels Vlastislava Šose systém funguje bez větších potíží. Odezva systému ale byla v jednu chvíli i šest vteřin, což je podle něj zřejmě způsobeno internetovým připojením hotelu. "Nemůžu říct, že by nás to omezovalo, ale je to zkoušené teď ráno, kdy ještě nejsou otevřené restaurace," dodal Šos.

  • 10:34

    Naprostá většina restaurací v Karlovarském kraji se připravila na spuštění elektronické evidence tržeb (EET). Další administrativa zatíží hlavně malé firmy, několik jich kvůli EET i končí. Zavřené dveře ode dneška zůstaly například u malé restaurace Daniel v Nádražní ulici v Sokolově, která se zaměřovala na obědy pro pracovníky úřadů a firem v okolí.

  • 10:35
    TÝDEN.CZ

    Právě pro malé živnostníky je EET největším problémem. Náklady na pořízení zařízení, ale i placená školení jsou totiž pro ně nákladné. Pro podnikatelku Zuzanu Stulíkovou ze Sokolova může zavedení EET znamenat ohrožení jejího působení na regionálních trzích. Podnikání vede sama a ve svém stánku prodává šperky z korálků a domácí pečené čaje.

  • 10:35

    Naopak pro velké firmy, provozující velké restaurace, je EET sice další zátěží, ale v celkovém objemu nákladů nebude výraznou zátěží.

  • 11:03

    HlídačEET.cz monitoruje data ze sítě UPC Praha, z Coolhousing Praha, Master a z měřicího bodu v Přítlukách na Moravě. Mezi druhou a třetí hodinou ráno graf zachycuje nejdelší čas v síti Master, a to přes vteřinu.

  • 11:08

    Pražské restaurace po dnešním startu ostrého provozu elektronické evidence tržeb (EET) většinou fungují bez problémů. Někteří k novince přistupují smířlivě, někteří s výhradami, někteří i s humorem, objevili se také protestující jedinci. Restaurační zařízení, která po ránu navštívili zpravodajové ČTK, kvůli EET vesměs nezdražila.

  • 11:08

    Café bar Netopýr na pražském Smíchově byl na evidenci připraven. "Jestli vám vytisknu účtenku? To přece musím, to není problém," řekla servírka. Kvůli nákladům spojeným se zaváděním EET nonstop nezdražil. "Zatím," dodala servírka. Jí vystavená účtenka byla na portálu Finanční správy zaregistrována úspěšně. Účtenku s identifikačními kódy transakce ČTK obdržela i v bistru ve Veverkově ulici či baru poblíž Jindřišské ulice.

  • 11:09

    S EET zařízením fungoval i jeden z žižkovských podniků s nepřetržitým provozem označený jako "Nonstop Club", upozorňoval na to i cedulí vyvěšenou na vchodových dveřích. Zájem o vydání účtu byl ale ze strany hostů nulový. Podobně tomu bylo i v jednom z vyhlášených žižkovských barů s otevírací dobou od časného rána. Hostům, většinou štamgastům, tam nalévali bez účtenky. Výčepní podle svých slov čeká na dodání pokladny, kterou dodavatel nestihl přivézt včas.

Foto: ČTK , Ožana Jaroslav, Pancer Václav, Šálek Václav



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov