Komplikace
ŽIVĚ: Ledovka v Česku: největší dopravní kolaps za posledních třicet let

02.12.2014 07:09 Aktualizováno 02.12. 20:05

On-line

Česká republika

  • 07:04

    Kdy bude provoz tramvají v Praze opět obnoven, zatím není jasné, záleží i na počasí. Předpoklad je zatím dopoledne, mluvčí pražského dopravního podniku Jiří Štábl. Náhradní autobusy byly podle něj nasazeny do pražských ulic místo tramvajových linek 1, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 20, 22 a 25. Metro a autobusy jezdí bez problémů. Cestující by měli počítat s omezeným provozem motorových souprav na páteřních linkách S1, S4, S7 s S9.

  • 07:06

    Silničáři na Přerovsku a Prostějovsku i dnes ráno bojují s ledovkou a v těchto dvou okresech kvůli mrznoucímu dešti a sněžení stále platí kalamitní stav. Tři úseky silnic byly po pádu námrazou obalených stromů a větví uzavřeny. Řidiči by na Přerovsku a Prostějovsku raději neměli vyjíždět. 

     

  • 07:07

    Na Šumpersku a Jesenicku jsou silnice po nočním sněžení díky chemickému posypu většinou holé a mokré. Na Červenohorském sedle je pokrývá rozbředlý sníh. Zledovatělé úseky silničáři pokryly inertním posypem. V obou horských okresech musí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami.

  • 07:07

    Do ulic Olomouce dnes ráno kvůli námraze na trolejích nevyjely tramvaje. Dopravu cestujících zajistí náhradní autobusy. V Olomouci už sice neprší, teploty se ale pohybují pod bodem mrazu, takže námraza se na trolejovém vedení stále drží.

     

  • 07:07

    Silnice na Olomoucku jsou po chemickém posypu většinou holé a mokré, místy se tvoří ledovka.

  • 07:08

    Všechny klíčové silnice v Moravskoslezském kraji jsou v současnosti průjezdné. Řidiči by ale měli při jízdě dodržovat zvýšenou opatrnost. Místy sněží nebo prší, silnice jsou chemicky ošetřovány.

  • 07:08

    Brněnská městská hromadná doprava dnes pojede kvůli námraze se značnými omezeními. Téměř všechny trolejbusy stojí a jejich linky jsou nahrazeny autobusy. Z 12 tramvajových linek jsou dvě mimo provoz. Na zbývajících jsou potíže, protože ne vždy jsou tramvaje schopny projet celou trasu. 

  • 07:12

    Na Moravě a ve středních Čechách dnes nejezdí kvůli námraze většina vlaků. Kalamita stále trvá na střední Moravě, na Hané, Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku. I z tohoto důvodu dnes pojede mezi Prahou a Moravou jen omezený počet vlaků tažených dieselovou lokomotivou. 

  • 07:21

    Na tratích od pondělního večera zůstalo několik vlaků i s cestujícími. V některých se podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka naštěstí aspoň topí. Vlaky nedokážou přes led na trolejích brát proud a dieselová lokomotiva se k nim ještě nedostala. Vedle toho zůstalo na kolejích také několik desítek dalších prázdných vlaků.

  • 07:26

    Hasiči Olomouckého kraje mají kvůli nehodám a hlavně popadaným stromům a větvím za sebou dosud přes 250 výjezdů.

  • 07:34

    Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Mrznoucí mlhy se mohou objevit na některých úsecích Semilska a Jablonecka, místy se může během dne vyskytovat i mrznoucí déšť. Provoz na železnici je zatím bez komplikací.

  • 07:35

    Mrznoucí déšť, který nad ránem přešel v drobné sněžení, může komplikovat dopravu na silnicích v Karlovarském kraji. Na silnicích nižších tříd také v noci padaly stromy. Uzavřena je kvůli nim silnice z Černavy do Tatrovic. Silnice jsou ošetřené, ale sjízdné se zvýšenou opatrností.

  • 07:36

    V Olomouci už sice neprší, teploty se ale pohybují pod bodem mrazu, takže námraza se na trolejovém vedení stále drží. Naopak v Přerově se většinu autobusových linek MHD podařilo i přes kalamitní stav obnovit. Kvůli kalamitě některé školy ve městě vyhlásily ředitelské volno.

  • 07:37

    Ledovka i dnes ráno komplikuje dopravu ve Zlínském kraji. Podobně jako v pondělí je situace zřejmě nejhorší na Kroměřížsku, kde silničáři museli dva méně frekventované úseky vozovek uzavřít. Ostatní silnice jsou sjízdné, řidiči by však měli dbát zvýšené opatrnosti. 

  • 07:39

    Podle webu Českých drah vlaky mimo plánované výluky nejezdí ani v úseku Hovězí - Halenkov na Vsetínsku, kde na trať spadl strom, a ani mezi obcí Horní Lideč a Hranicemi na Moravě, kde dopravu zastavila námraza na trolejovém vedení.

  • 07:42

    Na trati Otrokovice - Přerov na území Zlínského kraje u Tlumačova v noci uvízly čtyři vlaky. "Z jednoho, kterému docházely náhradní zdroje a nemohl by topit, jsme evakuovali 37 lidí. Další vlak odtáhly České dráhy. Zbylé vlaky, jeden regionální a pak mezinárodní rychlík z Polska, zůstaly stát na hůře přístupném místě vedle sebe. Oba měly náhradní zdroje na topení, zajišťovali jsme jen pití pro lidi," řekl Zdeňek Hub ze zlínského hasičského sboru.

  • 07:45

    Se zvýšenou opatrností jsou v Plzeňském kraji sjízdné všechny silnice. Během noci na dnešek odstraňovali silničáři spolu s hasiči popadané větve na Tachovsku a severu Plzeňska. Všechny údržbové vozy jsou v terénu, teploty se v regionu pohybují kolem nuly, stejné to zůstane také během dne.

  • 07:47

    V Královéhradeckém kraji musí motoristé počítat v některých oblastech s ledovkou na silnicích. V noci bylo mrznoucí mrholení hlášeno například z Trutnovska či Náchodska. Silnice v kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

  • 07:47

    Na mnoha místech v Pardubickém kraji silnice namrzají. Často je pokrývá ledovka nebo slabá vrstva sněhu. Počasí omezuje i městskou hromadnou dopravu v Pardubicích a provoz vlaků. Provoz v úseku Dlouhá Třebová - Česká Třebová - Třebovice v Čechách byl zastaven pro vlaky s elektrickými lokomotivami, jednotlivé vlaky jsou vedeny motorovými lokomotivami. V noci byla zrušena část spojů na prvním železničním koridoru z Prahy přes Pardubice na Moravu. Někde hrozí i nebezpečí padajících stromů.

  • 07:49

    Všechny silnice na jižní Moravě jsou po mírném nočním sněžení a pondělní ledovce sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Tři silnice jsou uzavřeny, neboť tam hrozí, že na ně popadají stromy. Jde o cesty Pohořelice - Smolín, Tišnov - Svatoslava a Moravský Krumlov - Jezeřany- Maršovice. 

Foto: ČTK , Kamaryt Michal, Peřina Luděk

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Tající sníh
Problém se suchem je v Česku menší než dřív, půdu dosytily deště

Problém se suchem je v České republice menší než v posledních pěti letech. Půdu dosytily deště a tající sníh a dostane se do ní ještě voda ze sněhu, který v... více

Ilustrační foto.

Komplikace na silnicích
Proti ledové krustě pomohou vyšší teploty i sami řidiči, míní silničáři

Silničáři v Olomouckém kraji se v pondělí snaží odstranit ze silnic silnou ledovou krustu, kterou na většině území vytvořil v noci na pondělek mrznoucí déšť. více

Ilustrační foto.

Předpověď počasí
Od středy hrozí v Česku záplavy, silný vítr i ledovka

V Česku se mohou od středy vlivem srážek a tání sněhu zvedat hladiny některých řek, vysoké nebezpečí jejich rozvodnění platí platí zejména pro východ... více

Ilustrační foto.

Rozmáčená pole
Sklizeň cukrové řepy v ohrožení. Komplikuje jí počasí

Počasí letos na podzim komplikuje sklizeň cukrové řepy z polí, která jsou podmáčená. Například cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku se kvůli tomu potýká s... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov