Ukrajinisté vs. prezident
Historici odmítají Zemanovy výroky o Banderovi

13.01.2015 16:00

Ukrajinisté a historici odmítají vyjádření prezidenta Miloše Zemana o historii Ukrajiny z nedávného otevřeného dopisu. Hlava českého státu podle nich mylně připisuje výrok o zabíjení Poláků Stepanu Banderovi nebo podíl na vraždění Židů Romanu Šuchevyčovi.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • tyden tyden (18 hlasů) 13.01.2015 16:23

    Skoda ze se presstituti z CTK nezeptali pana POLITICKEHO GEOGRAFA na...

  • Přemysl Kadlec (17 hlasů) 13.01.2015 16:45

    Divil bych se, pokud by v článku uvedení ukrajinisté, takyhistorici a...

  • jan janík (15 hlasů) 13.01.2015 16:34

    V 75 letech života odmítám veškeré výroky všech historiků ! Jsou to...

  • tyden tyden (14 hlasů) 13.01.2015 16:16

    Ze to ale soudruhum z pravdy a lasky trvalo, nez vyhrabali...

  • Michal Sabio (12 hlasů) 13.01.2015 18:49

    Byl Hitler masový vrah? Nikdy nevydal rozkaz k vraždění Židů, nikdy o...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Romantický bandita¨
http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ukrajinista-strach-z-banderovcu-je-dilem-ruske-propagandy/r~6637ce22aa9111e39f1f002590604f2e/

0 hlasů

Rozvinula se tady diskuze,kdo a kolik zamordoval lidí,byť by někdo zmařil jeden život,tak je šmejt.Argumentovat takovým způsobem je zcestné.

1 hlas

podľa Ukrajinistov, Banderovský pohlavári za nič nemôžu, to vraždili ty dolu, oni mali prácu zo založením štátu a kedy tých ,,vrahov,, týto pohlavári odsúdili ???...neuveriteľne...

2 hlasy

Takže Bandera byl vlastně v pohodě. To jsou věci. Co všechno"historici" udělají na objednávku je hodno zamyšlení. Ono se dá překroutit asi úplně všechno. Když byl v pohodě Bandera, tak mám obavu, že přijde doba, kdy bude taky v pohodě Hitler, protože mezi těma dvěma nebyl absolutně žádný rozdíl, co se použití prostředků pro blaho své vlasti týče.

9 hlasů

....hotové neviniatka aj Hitler bol v pohode, keby ho podľa psychopata Jaceňuka ZSSR nenapadlo, tak by dnes už bol vyhlásený za svätého...

2 hlasy

Nicemu never jen hradnimu pussydentovi, rikala maminka mlademu Rene Repovi:-)

1 hlas

Soušky a soudruzi, můžete to zde okecávat jak je libo. Fakt je, že ten starý pivní tácek opět lhal.

3 hlasy

Byl Hitler masový vrah? Nikdy nevydal rozkaz k vraždění Židů, nikdy o plynových komorách veřejně nemluvil, ani to nepotvrdil, sám nikoho osobně nezabil, ani neřídil vražedná komanda, ale jeho poskoci jako Himmler a Heydrich moc dobře věděli co si vůdce přeje, s jeho idejemi se sami ztotožnili, a proto sami udělali špinavou práci, aniž by si Hitler, zaměstananý válkou, musel špinit ruce. Ve zkratce, Hitler byl masový vrah, bez jeho nenávistných myšlenek, bez organizace kterou založil, a bez jeho tichého souhlasu by k vraždění nikdy nedošlo.

To samé platí o Banderovi. On založil organizaci, vytvořil ideologii o nezávislé, etnicky čisté Ukrajině, kde bude místo jen pro Ukrajince, ale špinavou práci za něj udělali teprve jeho stoupenci jako Kljačkivský, kteří vycházeli z jeho myšlenek.

12 hlasů

Mám velkou radost,že už 8 lidí bude mluvit jen a jen pravdu.Připojí se další "Banderologové"? Protože toto téma je pro nás z historického hlediska nejdůležitější.:-)

3 hlasy

no v případě Zemana je to určitě nejdůležitější. Když nevyhrál kámoš těch kavárenských politiků Khárl zum Cernykopec.

4 hlasy

Dmytro Kljačkivský byl velitelem UPA (u nás známí jako "banderovci"), organizace kterou založil a vedl Bandera, a při vyvražďování Poláků, které provedla UPA, a pokračovala v tom dokonce i pár let po válce, vycházel z Banderových idejí o etnicky čisté Ukrajině. Poláky a Židy na západní Ukrajině ukrajišntí nacionalisti vraždili, protože si činili výlučný nárok na etnicky smíšené území, které chtělí mít jen pro Ukrajinu / Ukrajince. Ze stejného důvodu dnes ukrajinské dobrovolnické prapory, které se hlásí k Banderovu odkazu, vraždí etnické Rusy a ruskojazyčné Ukrajince na východní Ukrajině, včetně civilistů, a už přes 1 milion jich jejich ostřelování měst a vesnic v Donbasu vyhnalo do Ruska.

10 hlasů

Ha ha co je to za smečku ti "ukrajinisti". Že by ruští kolaboranti ze Svobodné Evropy, Synek emigrantky Mac Donald Svoboda z USTR a další. Ti budou za jidášský groš tvrdit cokoliv. A kdo že to vyvraždil na Slovensku samoty, vypálil drevenice pasekářů když ty banderovský svině zdrhali do zajetí k Američanům.K tomu se ještě badatelé nedostali?? Proti komu byli nasazeni příslušníci 1NB na Slovensku ??

11 hlasů

Přečti si nejdříve někde nějaká fakta, ať nejsi za vola. Ale to ty jsi stejně...
Nejlepší jsou ti, co znají historii sesmolenou podle Jiráska a komoušský propagandy...

2 hlasy

Hemenex, v tomto pripade jsi za vola ty, a ti prevypraveci dejin.Jeste v roce 1948 na Slovensku nahaneli Benderovce prisl. 1 NB.O tom se ten xindl v dopise nezminil.

7 hlasů

Ano to je pravda. V průchodu jim bránili vojáci a později SNB. Zahynulo asi dvacet vojáků a tři civilisti. K žádným ztrátám nemuselo dojít, kdyby je nechali projít. Ale SNB i armády byly už tenkrát pod vedením komunistů a ti plnili rozkazy z Moskvy...

0 hlasů

Lidé nevěří tisku. Vědci se to snaží shodit "hnědým patvarem"..Lügenpresse.. Cesky ekvivalent-Prestituti..Je treba lepsi dukaz ze Media jsou prolhana nejen v Cesku?

5 hlasů

Zeman opet rekl pravdu-tentokrat o Banderovi a uz povaleci Prazskych kavaren organizuji v Parlamentu zakon o omezeni prezidentovych pravomoci..Tady uz fakt pomuze jen novy 25.Unor..Uz se to blizi!

7 hlasů

Kdo napsal tento článek ??????? rád bych znal autora,otázka proč se nepodepíše ???? zřejmě stud a hanba

5 hlasů

ČTK...
Tiskové agentury nesdělují jména autorů. A proč by se měl stydět...?

4 hlasy

Kdo napsal tento článek ??????? rád bych znal autora,otázka proč se nepodepíše ???? zřejmě stud a hanba

1 hlas

Kdo napsal tento článek ??????? rád bych znal autora,otázka proč se nepodepíše ???? zřejmě stud a hanba

0 hlasů

http://www.nekorektni-tv.cz/?p=14837

1 hlas

Jde o to použít ty správné historiky k tomu, co chci podpořit. Totéž platí o politických analitycích.
Byl tedy Bandera masový vrah a nebo nebyl? Nebo záleží jenom na tom, jaké výroky se mu přisuzují? Co na to vědci historici?

5 hlasů

U tak zvaných historiků se stačí podívat na jejich profil na FB a uvidíte jaké mají přátelé a to už má vypovídající hodnotu.

7 hlasů

Podle vzdělaného a inteligentního emigranta soudruha Lustigha Rusko vyvolalo II.sv. válku, postřílelo spousty hodných a mírumilovných fašistů a obsadilo skoro celý svět.

5 hlasů

banderovci, ale jen pro silné nervy:

http://novysmer.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1594%3Aqkdybych-ml-zapomeno

1 hlas

To budete pořád dávat to co vám poručili sami Rusáci? To nemáte nikdy i svůj názor?

3 hlasy

Ví guru jara jara jaký je rozdíl mezi dokumentem a názorem?

2 hlasy

Dokument...?
Tak to ani náhodou, účelově sepsaný spisek, doplněný fotografiemi z různých období. Nikdo už ale neřeší, co z toho byl pogrom (nahé ženy na ulici), co byla akce Banderovců, Poláků, či NKVD. Stejné věci si dělali navzájem Poláci s Ukrajinci, stejně se oba národy chovaly k Židům. A vše to popichovali Rusové s pomocí NKVD. Když to člověk vidí, tak se mu zvedá žaludek, byla to hrozná doba. Ale házet to osobně na Banderu? To není seriózní a neodpovídá to pravdě.
Člověk člověku dokáže dělat hrozné věci. Srbové Bosňákům a Albáncům, Albánci Srbům, Chorvati se Srby vzájemně, Rusové v Grozném. A to co se děje v Africe, to už ani nevnímáme, to je daleko...

5 hlasů

http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Insurgent_Army

2 hlasy

Zajímavý článek, hlavně ta stať, ve které se píše, že ruská NKVD zavraždila na Ukrajině daleko víc lidí, než Banderovci, na které to potom shodili. A následně Rusové popravili, umučili či deportovali 250 tisíc Ukrajinců, podezřelých z podpory UPA. Ať člověk zašťourá kdekoliv, tak z toho vždy vyplyne, že největší dobytek byli a jsou Rusové...

2 hlasy

Rusko poručilo, že Bandera je zločinec a nacista přestože byl v SSSR zavřený v gulagu tak zdejší lumeni to jen poslušně papouškují jako ostatně všechno co pochází z Kremlu. Oni skutečně věří, že v Rusku i kozla rozdojili, když o tom píší v Rusku jako světový unikát a zásluhy ruského člověka. Prosťáčkové.

5 hlasů

Bandera nikdy v gulagu nebyl soudruhu jara jaro. To jen jak slyšíš Rusko slintáš jak Pavlovův pes...

0 hlasů

Pokud je mezi historiky Romancov tak to mi stačí.

4 hlasy

Když to nenapíší Rusáci nebo zdejší kremolidi tak to není pro vás ke čtení. Jednoduchost sama.

4 hlasy

..a to jsem ho v rozhořčení zapomněl "pochválit" za jeho prznění ukrajinské historie...

1 hlas

...jó, Češi jsou nešťastný národ....po Havlovi, blahé paměti, náš Hrad obsadil "klimatolog - amateur", který se nestyděl o oboru, o němž neměl páru, sepisovat trapná dílka a stačil v Chile "stopit" protokolární pero...a ten je následován "všelidovým hlasováním" zvoleným opilcem, který málem pozvrací korunovační klenoty, leze do rekta Pútinovi a Číňanům, v rozhlase mluví hůře než poslední dlaždič - teď se montuje do vyzbrojování armády a po náměstích rozhlašuje naprosté ptákoviny...

2 hlasy

Víte vůbec jaké je téma? Jaký je datum? Víte vůbec něco rozumného?

2 hlasy

proc se vubec rozcilujes? Vzdyt je to tvoje rec.

1 hlas

Tito tzv.ukrainisté, včetně stále viditelného "politického geografa" Romancova jsou nejen hlásnou troubou Jaceňukova Kyjeva, ale teď už i sudetoněmeckého landsmannschaftu formulacemi o "zabíjení a vyhánění" po válce, tedy sudetských Němců. Pokud je mezi pisateli i pracovník protitotalitního ústavu, asi by se měl víc poučit o historii, včetně Postupimské dohody, rozsudku Norimberského tribunálu a pod. Je dobře, že prezident Zeman se odvážil čelit ukrajinské glorifikaci válečných zločinců, ještě by se měl vyslovit k tomu Jaceňukovu výroku o invazi Sovětského svaz do Polska a Německa. Nebýt Rudé armády, tak polský národ by byl co by z něho zbylo národem nacistických otroků.

8 hlasů

Zeman ničemu nečelí, pouze plácá kraviny a když je přichycen při omylu, či lži, tak se trapně vykrucuje. Nikdy nepřizná chybu...

4 hlasy

Mluvíte stejně jako Rádio Moskva - vy jste hlásnou troubou nacistů z Kremlu.

3 hlasy

Radio Moskva zaniklo v r.1993, to bych měl nějaké zastaralé informace. Pamatuji nacisty, ale ti byli a asi ještě jsou někde jinde než v Kremlu.

4 hlasy

Hele... Nenosil ty si s malým Klausem na barikády dlažební kostky...

3 hlasy

Ne, sudetský Čech.

0 hlasů

opakovaně národnostní nenávist

2 hlasy

opakovaně národnostní nenávist - to bylo na toho Lustiga, buď zamindrákovaného blba nebo nácka.

4 hlasy

Ten kdo jiného za blba jiného označuje sám tím bývá - to by jste měl vědět.

2 hlasy

Divil bych se, pokud by v článku uvedení ukrajinisté, takyhistorici a publicisti tvrdili něco jiného. To, že Zemanův výrok o Banderovi teď někteří historici "... připisují Dmytru Kljačkivskému, veliteli ukrajinského nacionalistického odboje na Volyni, který je považován za iniciátora protipolské etnické čistky," nepřekvapuje. Ani oni totiž nemají ke svému tvrzení věrohodný důkaz.. Zemanův výroky na adresu Bandery se nyní prostě nehodí "do krámu". Naopak. Pochybná tvrzení pisatelů jsou spíše jenom municí proti Zemanovi,

17 hlasů

Ono nejde ani věrohodnězdokumentovat to co někdo někdy řekl, ale lze velice dobře zdokumentovat co Banderovy milice prováděli! O tom mě velice obšírně s vlastní zkušenosti vyprávěl na vojně jeden Volyňák, který tam byl. To bylo v době kdy o Banderovi a jeho lidech se tenkrát vůbec nemluvilo. A já jsem jen zíral jaké krutosti se tam děly. Jak vypalovali polské vesnice a lidi, kteří chtěli svůj dům hasit, házeli do ohně!
To ovšem páni historici nepovažují za solidní zdroj...

5 hlasů

Přesně tak. Není sice zdokumentováno, co všechno a kdy Stepan Bandera řekl, ale to o čem dále ve svém příspěvku píšete zdokumentováno je. Bandera byl ideovým tvůrcem ukrajinského fašismu a organizátorem zločinné mašinérie, která prováděla masové vraždy. Je to válečný zločinec.

5 hlasů

A jaký je důkaz, že to řekl Bandera...?

3 hlasy

Henexi, důkazy nejsou k dispozici. Jde o výplody politiků, historiků a publicistů. Důkazy by se musely hledat v ruských tajných archívech, které obsahují materiály staré sedmdesát i více let. Rusko je však dosud nezpřístupnilo. Jinak Zeman řekl jen to, co vyčetl z jiných prací, ne od těch, kteří dnes Banderu obhajují.

4 hlasy

Zeman žádné práce nejspíš nečetl, to by nedělel nic jiného. To jsou propagandistické nesmysly, které mu jeho poskoci našli někde na internetu a on je použil. A teď neuhne, protože je paličatej a ješitnej dědek...

1 hlas

Takhle to vypada v divokem narode necivilisovanych postbolseviku. Neznalost a nevychovanost jsou v rozkvetu. Se Zemanem se jeste hodne nasmejem a natrapime.

3 hlasy

V 75 letech života odmítám veškeré výroky všech historiků ! Jsou to pouze cenzoři historie vždy dle potřeb svých chlebodárců.

15 hlasů

Skoda ze se presstituti z CTK nezeptali pana POLITICKEHO GEOGRAFA na nedavne zvratky ukrajinskeho vrchniho nacka Jacenuka, jak
SSSR napadl a vtrhl do Nemecka.
Uplny obeti, ti fasounci.
Hitler uplnej mirotvorce, skoro jako dnesni Nobelista.
Mistni ruda chatra zaplesala a soudruh nacek dvorak dostal poluci :-)))))

http://www.liveleak.com/view?i=203_1420750605&comments=1

http://www.tagesschau.de/multimedia/video/video-52871.html

18 hlasů

Jste trapnost sama.

2 hlasy

Ty jsi fakt dementní piča .
Na to abys argumentoval jinak než urážením nemáš ani mozek ani seriózní zdroje.

BTW: jsem zvědav jestli zároveň s mým příspěvkem smáznou i ty tvoje zvratky.

1 hlas

Nechť jdou soudruzi ukrajinisté a soudruzi historici do pwdele.

4 hlasy

Soudruzi historici asi vědí z historie howno. Kdo má silné nervy, tak nechť se podívá na
http://novysmer.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1594%3Aqkdybych-ml-zapomeno.

Ale bacha, jenom pro silné povahy!

3 hlasy

To vám dali sami Rusáci? To jste na tom tak bledě, že používáte takové kraviny?

1 hlas

a ted ještě třeba nějakou o to, že Hitler nebyl nikdy osobně v Osvětimi

7 hlasů

Ze to ale soudruhum z pravdy a lasky trvalo, nez vyhrabali kolaboranty ochotne se rozhyhat na podporu fasouna bandery :-)))

Ale to nemate nekoho lepsiho nez tohle:
POLITICKY GEOGRAF Michael Romancov?????

Bez ohledu ma blekoty Cokoladoveho vepre, Polaci si mysli o Banderovi tohle:
http://www.novysmer.cz/index.php?option=com_conten - t&view=article&id=1594:qkdybych-ml-zapomeno

14 hlasů

Rusáci jistě vědí co si Poláci myslí. Vy také. U vás skutečně pitomost jen kvete.

1 hlas

Guru jara jara to odháčkoval!

3 hlasy




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov