Prezidentův nápad
Povinná volební účast? Ani náhodou, odmítla Zemana vláda

24.03.2014 15:27

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministři jeho vlády odmítají návrh prezidenta Miloše Zemana na zavedení povinné volební účasti. Hlava státu povinnost přijít k urnám zmínila v rozhovoru pro nevládní instituci Evropské hodnoty. Názor Zeman zastává dlouhodobě a připouští, že se povinné volby v dohledné době zavést nepodaří. Podle členů vlády by se politici měli snažit přilákat občany k volbám jinak.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • np np (5 hlasů) 24.03.2014 15:56

    Je dobre, ze vlada okamzite smete blaznive napady blazniveho cloveka...

  • Jan Bulva (3 hlasy) 24.03.2014 17:10

    Povinná volební účast nevyhovuje , tzv. zavedeným politickým...

  • ABR 001 (3 hlasy) 24.03.2014 16:19

    Zaorálek zase boduje. Za komunistů nebyla povinná volební účast, znal...

  • o k (2 hlasy) 24.03.2014 17:37

    Když jsou ti občané tak moudří, tak proč nejdou k volbám? Nějak ta...

  • Přemysl Kadlec (2 hlasy) 24.03.2014 17:04

    Politici, že mohou přilákat k volbám drtivou většinu občanů jinak?...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

A je to tady.
Země sockomoušů ,kde zítra znamená včera.
Burani jim naletěli!
Tralala!

0 hlasů

Povinná volební účast je v pořádku. Stejně jako je povinný očkování proti tetanu. Důsledky neúčasti ve volbách jsou ale pro společnost mnohem vážnější.

0 hlasů

Povinně volit sockomouše bude také v pořádku?.
Kdo nepůjde s nimi bude pověšen za k... do průvanu_?To tady bylo!!!.
Ve svobodné a demokratické zemi je svaté i právo nevolit.
Jen blbec může chtít povinné volby.
Tralala!

0 hlasů

Radši dejte za hlas 10 Kč - a máte tam všechny Čechy!

Za zásadní ovšem vzhledem k falšování voleb považuju zkrácení na 1 den (nejlépe neděle). Prý to navrhují lidovci - první rozumná věc, co od nich slyším.

1 hlas

Opilecká vize : povinné volby nastanou, až k nim všichni připlujeme po zemanském kanálu a povinně pak budeme volit SPOZ.

0 hlasů

Alkohol hovoří ! Povinně?To je blázen!

0 hlasů

Já se jenom divím, že na takové hovadiny vůbec Sobotka či někdo z vlády reaguje.

0 hlasů

Volby. Jednou za několik let proběhne ve státě korytáři organizovaný proces, který má ve znásilňovaných a olupovaných masách dole vzbudit dojem (a naději), že se spolupodílejí na moci. Teoreticky to funguje tak, že si masy vyberou své zastupitelé a ti pak vládnou a zastupují zájmy těch, kteří je zvolili.
Nic není vzdálenější pravdě. Volby jsou ubohou, zmrzačenou zpotvořeninou tzv. vlády lidu. A to nejen u nás, ale ve všech západních státech. Současný úděsný systém v ČR umožňuje, aby politické strany o několika stech členech obsadily svými lidmi klíčová ministerstva státu s deseti miliony obyvatel, kde lze volit jen z předem vybraných kandidátů a kde neexistuje možnost jednou dosazeného korytáře z místa odvolat.
Národ není blbec. Kolektivní inteligence zjevně funguje. Národ ví, co si má o volbách myslet. Vnímá to reálně. Ví a cítí, že to, co se děje, je obrovský podvod a nespravedlnost. Že volby jsou jen berličkou. Lízátkem. Protézou. Podvodem. Volilo jen nějakých 60 % voličů. Jeden ze tří Čechů a Moravanů se odmítl na té frašce podílet.
Ti, kteří volili, v zoufalé snaze najít nějaké řešení, se alespoň pokusili volit menší zlo. Pokusili se nevolit zprofanované strany současně u moci. Pokusili se vykroužkovat největší grázly. Pokusili se demonstrovat svou nespokojenost odevzdáním neplatných hlasů. V zoufalé snaze najít ty nejméně škodící dávali hlasy komunistům. Zkrátka z toho mála materiálu, co se jim nabídlo, se snažili vytěžit maximum. To je také povzbuzující zjištění.

0 hlasů

Povinná volební účast nevyhovuje , tzv. zavedeným politickým partajím, která se spoléhají na svá tvrdá zblblá voličská jádra a nechtějí, aby jim do toho zasahovala většina moudrých občanů, takže je to dobrá otázka pro referendum.

3 hlasy

Bulva,operace nádoru na mozku je nebezpečná,ale tobě nic jiného nepomůže.Vyprofiloval si se v opravdového kreténa,který se ve své tuposti sám řadí mezi moudré a proto neváhej a nech si z mozku odstranit tu hroznou věc.

1 hlas

Když jsou ti občané tak moudří, tak proč nejdou k volbám? Nějak ta vaše konstrukce nedává smysl.

2 hlasy

Protože je to myšlenková lenost a ne moudrost.

0 hlasů

Politici, že mohou přilákat k volbám drtivou většinu občanů jinak? Např. svou volební kampaní nebo politikou? Nesmysl. Svou praktickou politikou je časem spíše mohou vylákat do ulic než k volbám.
Jestliže děti mají povinnou školní docházku, tak proč by dospělí nemohli mít povinnou docházku volební? Vše se může obejít bez sankcí nebo pokut.Ve slušné a spořádané rodiny by přece měly děti chodit pravidelně do školy a jejich rodiče i dospělí sourozenci zase pravidelně k volbám.

2 hlasy

Zaorálek zase boduje. Za komunistů nebyla povinná volební účast, znal jsem spoustu lidí, kteří tenkrát nechodili k volbám, a žádnou pokutu za to nedostali. Ovšem tohle už tu bylo, ale za První republiky.

3 hlasy

Já jsem také nechodil volit,byvše na chalupě, ale tu moji "odvahu" neměli členové volební komise, takže za mne vždycky někdo odvolil. (Účast byla 100,00%-ní .) :-))

0 hlasů

A teď tu o Karkulce.

2 hlasy

O Červené Karkulce
Bratři Grimmové

b yla jednou jedna sladká dívenka, kterou musel milovat každý, jen ji uviděl, ale nejvíce ji milovala její babička, která by jí snesla i modré z nebe. Jednou jí darovala čepeček karkulku z červeného sametu a ten se vnučce tak líbil, že nic jiného nechtěla nosit, a tak jí začali říkat Červená Karkulka.

j ednou matka Červené Karkulce řekla: „Podívej, Karkulko, tady máš kousek koláče a láhev vína, zanes to babičce, je nemocná a zeslábla, tímhle se posilní. Vydej se na cestu dříve než bude horko, jdi hezky spořádaně a neodbíhej z cesty, když upadneš, láhev rozbiješ a babička nebude mít nic. A jak vejdeš do světnice, nezapomeň babičce popřát dobrého dne a ne abys šmejdila po všech koutech.“ „Ano, maminko, udělám, jak si přejete.“ řekla Červení Karkulka, na stvrzení toho slibu podala matce ruku a vydala se na cestu.

b abička bydlela v lese; celou půlhodinu cesty od vesnice. Když šla Červená Karkulka lesem, potkala vlka. Tenkrát ještě nevěděla, co je to za záludné zvíře a ani trochu se ho nebála. „Dobrý den, Červená Karkulko!“ řekl vlk. „Děkuji za přání, vlku.“ „Kampak tak časně, Červená Karkulko?“ „K babičce!“ „A copak to neseš v zástěrce?“ „Koláč a víno; včera jsme pekli, nemocné a zesláblé babičce na posilněnou.“ „Kdepak bydlí babička, Červená Karkulko?“ „Inu, ještě tak čtvrthodiny cesty v lese, její chaloupka stojí mezi třemi velkými duby, kolem je lískové ořeší, určitě to tam musíš znát.“ odvětila Červená Karkulka. Vlk si pomyslil: „Tohle mlaďoučké, jemňoučké masíčko bude jistě chutnat lépe než ta stařena, musím to navléci lstivě, abych schlamstnul obě.“

c hvíli šel vedle Červené Karkulky a pak pravil: „Červená Karkulko, koukej na ty krásné květiny, které tu rostou všude kolem, pročpak se trochu nerozhlédneš? Myslím, že jsi ještě neslyšela ptáčky, kteří by zpívali tak líbezně. Ty jsi tu vykračuješ, jako kdybys šla do školy a přitom je tu v lese tak krásně!“ Červená Karkulka otevřela oči dokořán a když viděla, jak sluneční paprsky tancují skrze stromy sem a tam a všude roste tolik krásných květin, pomyslila si: „Když přinesu babičce kytici čerstvých květin, bude mít jistě radost, času mám dost, přijdu akorát.“ A seběhla z cesty do lesa a trhala květiny. A když jednu utrhla, zjistila, že o kus dál roste ještě krásnější, běžela k ní, a tak se dostávala stále hlouběji do lesa.

a le vlk běžel rovnou k babiččině chaloupce a zaklepal na dveře. „Kdo je tam?“ „Červená Karkulka, co nese koláč a víno, otevři!“ „Jen zmáčkni kliku,“ zavolala babička: „jsem příliš slabá a nemohu vstát.“ Vlk vzal za kliku, otevřel dveře a beze slova šel rovnou k babičce a spolknul ji. Pak si obléknul její šaty a nasadil její čepec, položil se do postele a zatáhnul závěs.

z atím Červená Karkulka běhala mezi květinami, a když jich měla náruč tak plnou, že jich víc nemohla pobrat, tu jí přišla na mysl babička, a tak se vydala na cestu za ní. Podivila se, že jsou dveře otevřené, a když vešla do světnice, přišlo jí vše takové podivné, že si pomyslila: „Dobrotivý Bože, je mi dneska nějak úzko a jindy jsem u babičky tak ráda.“ Zvolala: „Dobré jitro!“ Ale nedostala žádnou odpověď. Šla tedy k posteli a odtáhla závěs; ležela tam babička a měla čepec naražený hluboko do obličeje a vypadala nějak podivně.

a ch, babičko, proč máš tak velké uši?“ „Abych tě lépe slyšela.“ „Ach, babičko, proč máš tak velké oči?“ „Abych tě lépe viděla.“ „Ach, babičko, proč máš tak velké ruce?“ „Abych tě lépe objala.“ „Ach, babičko, proč máš tak strašlivou tlamu?“ „Abych tě lépe sežrala!!“

s otva vlk ta slova vyřknul, vyskočil z postele a ubohou Červenou Karkulku spolknul. Když teď uhasil svoji žádostivost, položil se zpátky do postele a usnul a z toho spánku se jal mocně chrápat.

z rovna šel kolem chaloupky lovec a pomyslil si: „Ta stařenka ale chrápe, musím se na ni podívat, zda něco nepotřebuje.“ Vešel do světnice, a když přistoupil k posteli, uviděl, že v ní leží vlk. „Tak přece jsem tě našel, ty starý hříšníku!“ zvolal lovec: „Už mám na tebe dlouho políčeno!“ Strhnul z ramene pušku, ale pak mu přišlo na mysl, že vlk mohl sežrat babičku a mohl by ji ještě zachránit. Nestřelil tedy, nýbrž vzal nůžky a začal spícímu vlkovi párat břicho. Sotva učinil pár řezů, uviděl se červenat karkulku a po pár dalších řezech vyskočila dívenka ven a volala: „Ach, já jsem se tolik bála, ve vlkovi je černočerná tma.“ A potom vylezla ven i živá babička; sotva dechu popadala. Červená Karkulka pak nanosila obrovské kameny, kterými vlkovo břicho naplnili, a když se ten probudil a chtěl utéci, kameny ho tak děsivě tížily, že klesnul k zemi nadobro mrtvý.

t i tři byli spokojeni. Lovec stáhnul vlkovi kožešinu a odnesl si ji domů, babička snědla koláč a vypila víno, které Červená Karkulka přinesla, a opět se zotavila. A Červená Karkulka? Ta si svatosvatě přísahala: „Už nikdy v životě nesejdu z cesty do lesa, když mi to maminka zakáže!“

o Červené Karkulce se ještě vypráví, že když šla jednou zase k babičce s bábovkou, potkala jiného vlka a ten se jí taky

1 hlas

Je dobre, ze vlada okamzite smete blaznive napady blazniveho cloveka z Hradu.

5 hlasů

Zeman aspoň přichází s něčím novým, nějakými nápady. Když to srovnáme s předvídatelnou impotencí byrokratů jako Sobotka a vlastně celý parlament (výjimkou je Kalousek, který ale srší nápady jen pro svoje zlodějny)...

0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov