Návštěva
Zeman Merkelové: Nemůžete přenášet odpovědnost na ty, kdo migranty nezvou

25.08.2016 22:49 Původní zpráva

On-line

  • 12:45

    Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek navštíví Prahu. Po svém příletu má podle harmonogramu v plánu od 14.00 setkání na Úřadu vlády s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Před čtvrtou hodinou by se měla přesunout k návštěvě ČVUT. Před odletem zpět do vlasti se ještě potká při společné večeři s prezidentem Milošem Zemanem a jeho delegací, v níž by neměli chybět ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek či ministr financí Andrej Babiš.   

  • 12:50

    V Praze bude při její návštěvě rušno. Na různých místech jsou naplánovány protestní akce proti její politice. Například Strana svobodných občanů se k události postavila takto: 

  • 12:55

    Jedním z probíraných témat může být i ukončení sankcí Evropské unie vůči Rusku, k němuž chce kancléřku vyzvat předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

  • 12:58

    V pozoru jsou ale i její podporovatelé. Například od 12:00 probíhá shromáždění jejích podporovatelů kolem cesty z letiště v rámci iniciativy "Vítej v ČR, Angelo", které od 13.30 bude pokračovat před Úřadem vlády a následně se od 16.30 přesune na Hradčanské náměstí. 

  • 13:29

    Okolo cesty z letiště začíná být frmol. 

  • 13:49

    Na Úřadu vlády se zdá na příjezd kancléřky Merkelové vše připraveno. 

  • 13:59

    Merkelová by měla na Úřad vlády dorazit v nejbližších minutách. 

  • 14:10

    Německá kancléřka Angela Merkelová dorazila na Úřad vlády, na zahradě Strakovy akademie ji s vojenskými poctami uvítal premiér Bohuslav Sobotka. (foto ČTK/Doležal Michal)

  • 14:24

    Někteří demonstranti v ulicích jsou velmi "kreativní". (foto: ČTK/Krumphanzl Michal) 

  • 14:30
  • 14:54

    Sobotka s Merkelovou utužují dobré sousedské vztahy u jídla, jak se pochlubil český premiér na svémn twitterovém účtě.

  • 15:21

    Hlavními tématy jednání ve Strakově akademii podle oficiálního twitterového účtu Úřadu vlády byly německý strategický dialog, budoucnost EU a spolupráce ve vědě a výzkumu. 

  • 15:23

    Nyní je na programu tisková konference, kde bude čelit otázkám český premiér a německá kancléřka. 

  • 15:52

    Během tiskové konference zazněly například české preference. Jednou z nich má být lepší propojení obou zemí. Konkrétně se mluvilo o trase Berlín - Drážďany - Praha. Dále se hodně diskutovalo o migrační krizi, posílení schengenu a celkové budoucnosti EU.  

  • 16:05

    Merkelová vyzdvihla skutečnost, že Česko podpořilo námořní misi NATO v Egejském moři, která má zamezit nelegálním plavbám migrantů na řecké ostrovy. Ocenila také, že Praha klade důraz na humanitární a rozvojovou pomoc přímo v krizových zemí, což podle ní může pomoct zabránit příčinám, proč se lidé vydávají na útěk.

    "Jsou tady ale oblasti, kde se lišíme," připustil Sobotka. Pro ČR podle něj nejsou přijatelné návrhy, které by revidovaly azylový systém způsobem založeným na kvótách.

  • 16:08
    Důležité

    Česko a Německo mají podobné názory v řadě témat spojených s migrací, zejména co se týká ochrany vnějších hranic schengenského prostoru nebo důrazu na boj proti příčinám útěku. Shodli se na tom český premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová.

  • 16:29

    "Je pro nás důležité společné úsilí v boji proti terorismu a samozřejmě také spolupráce bezpečnostních složek," řekl. Premiér také zopakoval své dřívější vyjádření, že by EU měla zlepšit svou schopnost organizovat společné vojenské operace.

  • 16:30
  • 16:45

    Zhruba dvě stovky odpůrců německé kancléřky Angely Merkelové dorazily při její dnešní návštěvě Prahy na Malostranské náměstí. Na akci má mimo jiné vystoupit odpůrce islámu Martin Konvička, jehož iniciativa v neděli v hlavním městě zinscenovala příjezd bojovníků tzv. Islámského státu a vyděsila některé turisty. Dalším řečníkem má být poslanec Tomio Okamura.

  • 16:51
    Důležité

    Čas pro odvolání evropských sankcí proti Rusku zatím ještě nenastal, protože nebylo dosaženo potřebného pokroku v naplňování dohod z Minsku, shodli se premiér Bohuslav Sobotka a německá kancléřka Angela Merkelová. Podle kancléřky se bezpečnostní situace na Ukrajině v poslední době zhoršuje.

Foto: Jakub Stadler, ČTK/AP/Michael Sohn

Autor: - mar -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dopravní spojení
V Německu končí levná jízdenka, regiony žádají nové a dostupné předplatné

V Německu platí poslední tři dny levná jízdenka, díky které je možné za měsíční cenu devět eur (220 Kč) cestovat po celé zemi regionální a městskou dopravou. Z... více

Ilustrační foto.

Boj s virem
Německo od října zpřísní covidová opatření, počítá s respirátory a testy

Německo od října plošně zavede povinné respirátory v dálkové dopravě, zdravotní roušky budou moci mít jen děti. Do nemocnic a pečovatelských zařízení bude... více

Ilustrační foto.

Čtvrtá dávka
Německo už podle ministra zdravotnictví nebude usilovat o povinné očkování

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v pátek kvůli očekávané letní vlně nemoci covid-19 vyzval lidi starší 60 let, aby se nechali očkovat čtvrtou... více

Ilustrační foto.

Covid-19
Neočkovaní lidé v Německu čelí rostoucímu tlaku, aby se nechali očkovat

Neočkování lidé v Německu čelí sílícímu tlaku, aby využili možnosti nechat se naočkovat proti nemoci covid-19. Ačkoli žádný z hlavních kandidátů na kancléře... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov