Ptejte se
Šéf lidovců on-line: S komunisty nehlasujeme

Lodivod KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Chat s osobností

10.08.2011 10:11 Aktualizováno 10.08. 11:50

Podle průzkumů by KDU-ČSL při případných volbách překonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. Co chtějí lidovci dělat pro to, aby se jejich snažení o návrat změnilo v realitu? A co si myslí o současné vládní koalici a jejím postupu ohledně reforem a krize? Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odpovídal na dotazy čtenářů TÝDNE.CZ.

Pavel Bělobrádek vystudoval veterinární lékařství na Fakultě veterinární hygieny Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.  Od roku 2001 pracoval na Krajské veterinární správě pro Královéhradecký kraj, v roce 2009 se stal krajským tajemníkem KDU-ČSL v Pardubickém kraji. Do této partaje vstoupil roku 2004. Loni v listopadu byl na sjezdu KDU-ČSL zvolen do funkce předsedy strany a převzal její vedení od dosavadní místopředsedkyně Michaely Šojdrové. Je ženatý a bezdětný.

Chat

  • Lenka Sedlmayerová

    Dobrý den. Vidím kolem sebe, jak se více a více lidí (s dětmi ale i bez dětí) dostává do sociálních problémů. Stát a politiky si ze svých daní platím proto, aby řešili problémy efektivně a co nejjednodušeji. A také rychle. Mrhání penězi z mých daní na nákupy nejrůznějších předražených staveb, zbraní, dopravních prostředků, služeb ... mne velice zlobí. Zvažuji, že KDU za 3 roky podpořím ale nevím zda bude mít tak malá strana dostatek síly a tvrdohlavosti s tím - co mne - (a nejenom mne) - na současné politické garnituře štve, něco zásadnějšího udělat. Jsou některá média, někteří majitelé médií, někteří "tvůrci veřejného mínění" , kteří by na pozitivních změnách s KDU byli ochotni spolupracovat? (viz Bakala & TOP). Jsem realistka ... bez vlivu v části médií, toho moc neprosadíte... a protivníci vás utopí na lžíci vody ...

  • Pavel Bělobrádek

    Sociální smír patří mezi zásadní klady naší civilizace. Rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými za poslední desetiletí se rozevřelo 10 x. Obávám se, že to může vyústit ve volání po hnědé, či rudé alternativě. Rozhodně se stavíme proti tomu, aby veškerá břemena špatných rozhodnutí, zlodějin a účelových děr v zákoně, nesli občané. Koupili jsme za 3 mld letadla, která nesmějí létat. Kdo to zaplatí? Ten kdo udělal chybu? Ne! A to se musí konečně změnit. Mediální podpora je velmi důležitá. Zkoušíme to různými prostředky, snažíme se do médií prokousat. Pokud nám někdo do médií pomůže a nebude chtít protislužbu, pak s ním jistě budeme jednat.

  • Pavla Tůmová

    Dobrý den, pane předsedo, mám dotaz trochu z jiného soudku, v posledních letech v naší zemi rapidně rychle "mizí krajina". Je to věc bohužel nenávratná, co se zaasfaltuje, zastaví, tam už nikdy nebudou louky, pole, parky.. Myslím, že by to KDU-ČSL mohla uchopit jako téma, vždy to byla strana myslící také na soulad člověka a krajiny. Asi není možné vyhlásit stop stav na další zástavbu, ale zvýhodnit rekonstrukci starých domů a objektů před zabíráním nových a nových pozemků.
    Jinak držím pěsti k návratu do sněmovny!
    PT

  • Pavel Bělobrádek

    Petr Šilar, náš 1. místopředseda a senátor je zemědělec a deset let se jako krajský radní věnoval venkovu, zemědělství a ochraně přírody. Je to jeho priorita. Naprosto s vámi souhlasím, že není dlouhodobě udržitelné, abychom si nevěděli rady se starou průmyslovou zástavbou (brownfields) a vyplatilo se stavět na zelené louce, tedy na poli. Nejlépe té nejvyšší bonity. Místopředseda Marián Jurečka je soukromý zemědělec, takže věřím, že vámi zmíněné úroblémy budeme umět zvednout.

  • matroska

    promiňte ale nevěřím vám ani slovo jak jste mohl jako křesťan použít pro propagaci slečnu která natáčela pornografické obrázky ,jde snad o nějakou novotu v církvi

  • Pavel Bělobrádek

    je to jednoduché. Ta slečna lhala. Na dotaz, zda nemá nějakou takovou minulost řekla, že nemá. S tím nic neuděláte. Proti lži se těžko brání. Navíc jsme ji k propagaci nepoužili, byla vyřazena. Navíc je křesťanské nesoudit, aby člověk sám nebyl souzen. Každý jsme v životě udělali něco, za co se třeba stydíme. Navíc to nejvíce odnesla ona, jí ta její lež zničila život. Odpuštění je jedna ze základních hodnot křesťanství. S církví to nemá co dělat. Jsem předseda politické strany, ne biskup.

  • matroska

    jak nám zajístíte že to co hlásáte v programu budete dodržovat i po zvolení a nenecháte se koupit politickou korupční mafií???

  • Pavel Bělobrádek

    Nezajistím. Kdo ví, jak se zachová pod tlakem. Věřím ale, že mi v tom pomůže moje zakořenění v hodnotách, která jsou v desateru. Že se nemá lhát, krást, podvádět... Pokušení jsou obrovská a čím výše jste, tím více fouká. Jen opravdu charakterní lidé nepodlehnou. Doufám, že s pomocí rodiny, přátel a Pánaboha tuto zkoušku ustojím.

  • Karel D.

    Dobrý den, považuji za možné, že KDU v příštích volbách překoná pět procent (nejspíš tomu svým hlasem i pomůžu), ale zajímalo by mě, jakou pak chcete zaujmou koaliční strategii. Obávám se, že jako malá strana (nepředpokládám, že se dostanete přes 10 procent) budete mít opět nálepku "malého vyděrače" (jako už mnohokrát v minulosti a podobně jako např. dnes VV), což je cesta zpět pod hranici volitelnosti... Dá se tomu nějak zabránit?

  • Pavel Bělobrádek

    Jsem si těchto rizik vědom. Domnívám se, že naše strategie představit na podzim na ideové konferenci body, které VŠECHNY MUSEJÍ být v programovém prohlášení a body které naopak VŠECHNY NESMĚJÍ být v tomto prohlášení jasně ukážeme voličům i potenciálním koaličním partnerům, kde máme mantinely. Pokud se byť jenom na jednom bodu neshodneme, pak ve vládě nebudeme. U ostatních věcí může být kompromis, ale u někteých principů ne. Pak zbývá naprosto demokratická a na západě běžná možnost-umožnit vznik menšinové vlády, ve které nebudeme a podpořit jen ty návrhy této vlády, se kterými budeme souhlasit.

  • Petr D.

    1. Hodláte KDU prezentovat jako stranu \"křesťanskou\", tedy jakési politické předmostí katolické církve, nebo jako stranu čistě sociálně-konzervativní, která je otevřená pro nevěřící (členy i voliče). Jak chcete tuto image veřejnosti \"prodat\"?
    2. Jak chcete na KDU prezentovat na veřejnosti? Jakými tématy na sebe chcete upozornit? Zatím o vás není příliš slyšet. Může to být částečně tím, že nejste ve Sněmovně a pro média nejste atraktivní, ale přesto si myslím, že byste měli víc usilovat o větší medializaci svého programu... - Doporučuju propagovat zvláště podporu rodin (např. v daňovém a důchodovém systému atp.), to téměř nikdo jiný nedělá...
    Hodně štěstí!

  • Pavel Bělobrádek

    1. KDU-ČSL není předmostímkatolické církve. 1. mpř. Šilar je evangelík, v Pardubickém kraji je 40% krajských zastupitelů evangelíků. Jsme stranou, která navazuje na křesťanskodemokratickou a křesťanskosociální historii stran a hnutí v naší zemi, tak jak to máme ve stanovách. KDU-ČSL neřídí ani papež ani arcibiskup, ale Bělobrádek. Náš program nepíše biskupská konference, ale programová rada KDU-ČSL. 2. snažíme se, ale správně topopisujete. Proto jsme např. rozjeli petici proti nespravedlivé důchodové reformě, kterou můžete podepsat na www.kdu.cz . Je zde vysvětleno nejen s čím nesouhlasíme, ale i náš návrh důchodové reformy, který právě zohledňuje rodiny s dětmi, kde alespoň jeden rodič pracuje. S naší peticí i objíždíme regiony, jdeme do ulic mezi lidi.

  • P.B.

    zdravím,
    chtěl jsem se zeptat jak moc a jestli vůbec Vám v KDU-ČSL chybí nejlepší ministr financí ( jak se sám veřejně označil ) pan KALOUSEK ???

    P.B.

  • Pavel Bělobrádek

    Pan Kalousek je jistě velmi schopný politik. Žádné stesky po něm jsem však ve straně nezaznamenal.

  • Jenda

    Dobrý den, co Vám vadí na zdravotnické reformě, že proti ní vystupujete?

  • Pavel Bělobrádek

    že není přesně definovan standard a nadstandard. Pokud je to nejlevnější dostupná péče, pak to může být u zubaře extrakce a u gangrény na noze amputace. Navíc má standardy upravovat vyhláška, což je protiústavní. To musí upravovat zákon. Dále to je jasná snaha o privatizaci veřejných služeb tak, aby lukrativní byly privátní a ty nelukrativní platil stát.To, že stát neumí hospodařit, že oproti např. Německu do zdravotnictví dáváme téměř polovinu HDP, to že se ve zdravotnictví krade, to vše se má převést jako tíha na občana. Místo péče, má dostat službu. Mohl bych pokračovat zdravotnickými řetězci atd.

  • Petr Bláha

    Dobrý den pane předsedo, v čem se Vaše strana změnila? Proč by ji nyní měli volit lidé, kteří ji volit přestali?

  • Pavel Bělobrádek

    Vracíme se ke kořenům. Jsme strana křesťansko demokratická a taky lidová. Pro obyčejné lidi. Jsme strana selského rozumy, pravého středu, ale se silným sociálním akcentem. Snažíme se přesněji vydefinovat, kdo jsme, co chceme a jak toho chceme dosáhnout, abychom byli čitelní pro voliče i pro ostatní strany. Máme nové předsednictvo, kde jsme čtyři ve věku mezi 30.-40. lety. Takže mládí i zkušenost nám dají nový pohled na řešení problémů.

  • Nováček

    Dobrý den. Jsem znechucen dnešní politikou. Chci zase volit Lidovce, aby sjednali pořádek a podporu pro chudý lid . Budete všude stavět kandidátky pro krajské volby?

  • Pavel Bělobrádek

    Ano, kandidátky postavíme ve všech krajích. Zatím to vypadá, že na jižní Moravě a na Vysočině budou kandidátky spíše samostatné, ve zbytku republiky pak koaliční s nezávislými osobnostmi a menšími středolevými a středopravými stranami. Jednání však pokračují.

  • Nekalous

    Dobrý den.
    Kdyby byli poslanci za KDU-ČSL v parlamentě, tak by zřejmě nebyly přijaté zákony proti pracujícím/ zdravotní, důchodové a pod./
    Budu Vás volit. Kam patří veverky? Patří na stromy nebo do politiky?

  • Pavel Bělobrádek

    Reformy jsou třeba. Problém je, že podstatná část navržených změn ODS, TOP09 a VV jsou DEFORMY. Samozřejmě, veverky patří do přírody...

  • Karel

    Nezlobte se, ale Váš projev a i vzhled působí jako jen pokračující zoufalství KDU ČSL, které začalo už s J.Čunkem. Uvědomujete si to a pokoušíte se s tím něco dělat?

  • Pavel Bělobrádek

    Na svém projevu pracuji,aby byl kultivovaný, věcný a srozumitelný. Se vzhledem také něco udělám. Zhubnu, doufám. Se svojí výškou 189 cm, barvou vlasů a očí nic dělat nemíním. Manželce se líbí a to je rozhodující.

  • daniel Pink

    pujdete v sobotu na pochod konzervativnich zastancu tradični rodiny -jako Klaus a Topolanek ,kteři se produciruji s milenkami/i když u Klause je to pouze producirovani s letuškou v hotelu Imperial v K VARECH /nevadi vam,že vaši faraři odsuzuji pochod homosexualu a přitom se peleši s ministranty?

  • Pavel Bělobrádek

    na Pochod pro rodinu se v sobotuchystám. Doufám, že honezneužijí nějací provokatéři a extrémisté. Že by měli přijít pánové Klaus a Topolánek, to nevím. Faráři, které znám, se nepeleší s nikým.

  • zdena

    Nesouhlasím s těmi, kteří Vás napadají. Vážím si Vás. Ale vaše strana, i když má celkem dobrý program, nemůže uspět , protože se nedovedete zbavit špatných lidí. Naštěstí pan Kalousek se vyřadil sám. Ale co pan Kasal, Svoboda, Šilar z Letohradu a mnoho, mnoho dalších. V Křesťanské straně nesmí být lidé pokřivení. Vím, je to těžké!
    Z.

  • Pavel Bělobrádek

    Ani já, ani strana, ani nikdo znašich členů není bez viny. Bezchybní nikdy nebudeme, jen se o to musíme snažit. Snad nám ti, kterým jsme ublížili, odpustí.

  • Karel

    I já plně souhlasím s pisatelkou Zdenou. Program vaší strany byl dobrý a je nyní ještě víc rozumný. Myslím, že hodně Vaší zásluhou, protože Vaše vystupování je důstojné a působí charakterním dojmem. Ale ti kolegové - papaláši tam nemají co dělat!!! Čtu, že jste působil v Pardubickém kraji, tak to tam jistě dobře znáte a víte, o čem je řeč. Podobně je to i v jiných krajích, bohužel i na Moravě. Rozlučte se se všemi, kteří kdy seděli v Parlamentu, oslovte lidi opravdově věřící (ne ty, co jen chodí do kostela), zapojte vzdělané mladé lidi a budete úspěšní. I já vám to přeji. Měl bych konečně koho volit. Ale ty zmíněné volit nebudu! Myslím, že podobného smyšlení je více křesťanů.
    Karel

  • Pavel Bělobrádek

    Pro dokončení změny, která proběhla v předsednictvu, je potřeba získat nové lidi do strany. Neříkám jen mladé, ale nové. Chystáme proto akci, ve které vybídneme naše voliče a příznivce, aby se podíleli na změně strany zevnitř. Sám jsem do strany vstoupil, aby se pokusil něco změnit. Nejdříve jsem poznal, že jsem byl naivní, ale nakonec se ukázalo, že zase tak ne-jsem předsedou. Pro slušné lidi, ať do kostela chodí, nebo ne, je u nás místo. Ať politiku bere jako službu bližnímu, nebo službu spoluobčanovi.

  • Thomas

    Pane předsedo, volební kampaně stojí nekřesťanké peníze. Pro stranu s poloprázdnou pokladnou je to špatná výchozí pozice. Jak to chcete řešit, když nemáte prostředky na pořádnou mediální masáž voličů?

  • Pavel Bělobrádek

    Předpokládám, že si půjčíme kolem 10. milionů korun, které můžeme rychle splatit. A sháníme drobné dárce. Věřím, že i podnikatelé, kteří ví, že se v této zemi již skoro nedá pořádně podnikat, poznají, že podpořit nás, bez podmínek o nějaké protislužbě, je v jejich prospěch> Uvidíme. Každopádně si umíme poradit i bez velkých peněz.

  • Pan Karel

    Dobrý den, máte rád huspeninu? Děkuji

  • Pavel Bělobrádek

    :-) jasně!

  • ing.Pavel Šimurda

    Josef Lux nastartoval obrat KDU-ČSL od lidoveckosti, pocházející až snad z C&k monarchie k moderní straně typu německé CDU, která se bude opírat nejen o výrazný vliv katolicismu, ale i o lidi jiných vyznání nebo bez vyznání...protože pocházím z lidoveckého valašského prostředí, zdálo se mi, že KDU po odchodu Josefa Luxe v tomto trendu začala polevovat nebo mu přestala rozumět...vnímáte tento aspekt?(Berte to spíš jako tezi než otázku)

  • Pavel Bělobrádek

    souhlasím. Problémem je, že nyní jsme již o dvacet let dále. Přesto koncept Josefa Luxe, v jisté modifikaci, jistě opět zvedáme. Všechno chce ale čas. To je jako v přírodě, musíte na sklizeň počkat do podzima.

  • ing.Pavel Šimurda

    KDU-ČSL odhlasovala na posledním sjezdu za Topolánkovy vlády možnost převedení státních nemocnic z veřejně-prospěšných organizací na akciové společnosti se stoprocentním podílem státu (dovolil bych si vést analogii i k České poště, ..určitým penzijním fondům)..považuji to za velmi aktivní krok "odstátnění" (odtržení od státního rozpočtu)..budete v tomto trendu pokračovat...velmi bych doporučoval chápat v těchto citlivých nevýrobních oblastech slovo "privatizace" jako "odstátnění", nikoliv převedení na konkrétního vlastníka..takto odstátněným společnostem se stoprocentním nebo dominantním podílem státu se otevře celé pole možností aktivní obchodní politiky...opět jako teze

  • Pavel Bělobrádek

    převádění na obchodní společnosti je čin neutrální. Výhody jsou ve snadnějším řízení a akceschopnosti. Probém u nás je v tom, že tento jinak logický krok, který např. na Slovensku provádí i KDH, má tři základní úskalí. 1.u nás např. a.s. slouží k tomu, aby se s výmluvou na obchodní tajemství neseznamovala veřejnost s hospodařením /např. na krajích často zastupitelé dostanou jednostránkovu zprávu o hospodaření nemocnice s miliardovým obratem/ 2.správní a dozorčí rady jsou obsazeny politiky, aby měli přivýdělek, nikoli odborníci, kteří skutečně společnost řídí (jako na Slovensku) 3. často je to jen předpolí ke skutečnému prodeji soukromému vlastníkovi Pokud toto budeme umět odfiltrovat, pak zde cesta je.

  • Monika Pálková

    Dobrý den, představte si, že po příštích volbách budete předsedou vlády. Řekněte prosím tři věci, které byste určitě změnil.

  • Pavel Bělobrádek

    -přijal bych zákon o státní službě -zeštíhlil bych ministerstva -zrušil bych část státních institucí, ale tak, aby byla skutečně propuštěna nadbytečná kapacita, ne jen, že by došlo k přejmenování. Dnes je jen soupis státních instiucí větší než výška dospělého muže....

  • Petr Dejmal

    Podpoříte v sobotu 13. srpna "Pochod pro rodinu" nebo "Prague Pride?"

  • Pavel Bělobrádek

    Nad pochodem Pro rodinu jsem převzal záštitu

  • Antimony

    Jaky mate nazor na Akci D.O.S.T.?

  • Pavel Bělobrádek

    Přiznám se, že o ní vím, ale příliš ji neznám.

  • ANTIKOTAS

    Je spravne - v posledni dobe jsem o tom cetl myslim v Pravu - ze budete uzce spolupracova jako KDU-CSL se Stranou zelenych?

  • Pavel Bělobrádek

    se SZ jsme zatím dohodnuti na jedné předvolební koalici v Karlovarském kraji. K této spolupráci najdete více na mém blogu http://belobradek.blog.idnes.cz/c/204025/Kolibrika-s-anakondou-krizit-nebudeme.html

  • UNDER B R S

    Co rikate na navrh, ktery se v minulosti objevil, aby Vase strana vypustila nazev KDU a byla jen Lidova - v nazvu?

  • Pavel Bělobrádek

    o tom probíhá vnitrostranická diskuse

  • ZINC

    Spolupracujete, jste v kontaktu, s vdovou po Josefu Luxovi? Jak vidite Josefa Luxe?

  • Pavel Bělobrádek

    paní Luxová je členkou užšího vedení strany- celostátního výboru. Pana Luxe jsem v životě neviděl, jen v televizi. Bezpochyby to byl jeden z mála státníků naší novodobé historie.

  • ROT

    Byl jste clenem Mladych kr. demokratu?

  • Pavel Bělobrádek

    ano, jeden rok jsem byl i místopředsedou

  • Katarze

    KDU-CSL nyni pomaha komunisticko/socialistickemu (KSCM, CSSD, Severocesi) bloku v Senatu PCR, nemela by s tim prestat?

  • Pavel Bělobrádek

    obávám se, že se mýlíte. Hlasujeme sami za sebe, nikoli s někým, nebo proti někomu. To, že se v odmítnutí nerozumných vládních kroků shodneme s jinými stranami z nás nedělá ještě jejich spojence. V mnoha případech hlasujeme rozdílně než KSCM, CSSD, Severocesi

  • Supposed To Rot

    Byl jste nekdy osobne na koncerte kapely Orlik?

  • Pavel Bělobrádek

    ne, ale na střední a vysoké škole jsem byl jsem na třech Visacího zámku, dvakrát na Garáži, dvakrát na ETC, , na Spirituál kvintetu, na Hradišťanu-a to pomíjím klasickou hudbu ..... asi v sedmé třídě na Nedvědovi s W. Daňkem...

  • State

    Kolik ma KDU-CSL zastupitelu v obcich, zastupitelu v krajich?

  • Pavel Bělobrádek

    v krajích 56, v obcích 3757

  • Martin

    Dibrý den, myslíte si, že Vám může národ věřit, když Vaše je o Vaší straně známo, že kam vítr tam plášt, osobně si myslím, že 5% hranici nepřekročíte. Jaký je Váš názor na homosexualitu myslíte, že je to nemoc a jaký je Váš názor na pedofilní a homosexuální kazatele ve službách církve (zde platí pořekadlo, že ryba smrdí od hlavy)

  • Pavel Bělobrádek

    v letech 1990-2010 jsem nebyli ve čtyřech vládách. ODS je v koalicích na krajích s ČSSD, ve většině velkých měst také, včetně Prahy, ktde mohla být s TOP09, včetně Brna, kde mohla mít primátora a raději honechala ČSSD a je s ní v koalici. ČSSD na krajích vládne i s KSČM, ODS a ČSSD udělali opoziční smlouvu, kdy si rozparcelovali moc ve státě. My jsme nikdy nešli dokoalice s KSČM ani s jejich podporou. Jednou to zkusil M. Kalousek v roce 2006 a přišel o křeslo a nedošlo k tomu. Uvidíme, rozhodnou voliči. Homosexualitu bych rozdělil na dvě části. Homosexuální orientaci, která je člověku dána a homosexuální jednání, či chování. Co člověk může i získat je homosexuální chování, časté v uzavřených skupinách můžu bez možnosti mít sex se ženami ve věznicích apod. Lidé se homosexuální orientací si zaslouží stejnou úctu jako každá jiná lidská bytost. Homosexuální chování je pak věcí jednotlivce. Pokud homosexuální a pedofilní kazatelé a kněží (katolická církev nemá kazatele, ty mají některé nekatolické církve a náboženské společnosti) dodržují sexuální abstinencei, celibát, nikoho neobtěžují a neohrožují, zaslouží obdiv za svoji pevnou vůli. Jistě samotná orientace z nich nedělá ani dobré, ani špatné duchovní.

  • Jackie

    chtěl bych jasnou odpověď,pokud byste se dostali do parlamentu,jaké budete jasně prosazovat změny v(pokud dnešní koalice tyto šílenosti prosadí) : 1. důchodové reformě 2.v přímých daních 3.v DPH 4.pracovně-právních vztazích(odstupné,zametání více než 2-měsíčních nezaměstnaných,závodní stravování..atd.

  • Pavel Bělobrádek

    některé věci, budou, bohužel, nevratné. Musíme zvážit, které změny zpět by pro republiku i občany nebyly držší (arbitráže), než úprava již přijatého. Pokud to bude tedy možné: 1.ano, vládní důchodovu reformu odmítáme 2. ano, chceme se vrátit k daňové progresi 3.ano, sjednocení DPH odmítáme 4. tam ještě neznám všechny podrobnosti. Každopádně nepodporujeme zrušení stravenek

  • Josef Valach

    Uvažuje se o změně názvu strany - jaký je Váš osobní názor?
    Kde jste byli jako novomanželé na svatební cestě?
    Děkuji

  • Pavel Bělobrádek

    Vypracoval jsem argumentář pro i proti změně názvu strany. Probíhá nyní vnitrostranická diskuse. Zatím bych název neměnil, popř. bych do názvu vložil zkratku KDU-ČSL a vlastní název bych dal do závorky. Byli jsme týden v Jizerských horách. Doporučuji.

  • František Kadeřábek

    Dobrý den,

    chtěl bych vědět jak se vy stavíte proti lidem, kteří jsou nepřizpůsobivý a zneužívají sociální systém? Všechny předchozí vlády, se neměly odvahu jí zabývat, co byste chtěl udělat vy, aby určitá skupina nebyla zvýhodňována na úkor ostatních?
    V současné době dostávají nejvíce výhod nejbohatší a nejchudší a nejvíce se ubírá střední vrstvě...

    Mnoho zdaru v nadcházejících volbách

  • Pavel Bělobrádek

    zneužívání sociálního systému není zásadní věcí z hlediska finánční ztráty, ale z hlediska principu. Nikdy některé lidiv demokracii nedionutíte pracovat, ale nesmějí to mít zase tak lehké. Naopak je musíme motivovat, aby alespoň číást z nich pracovat začala. Pak ale pro ně úpráci mít musíme. Chtěl bych, aby se více zvedlo pravidlo práv a povinností. Chceš něco od státu, tak něco udělej. Naprosto souhlasím, že všechno odnese střední třída, tedy 80% lidí významně zchudne Díky




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov