Fotoblog: Slon melancholik. Labe. Upíři v Čelákovicích

16.03.2009 16:16 Fotoblog

Když císaře Rudolfa II. postihl těžký atak melancholie či měl dost státnických povinností, které ho bavily stále méně a méně, či prostě se potřeboval ztratit, odpočinout si - k čemuž patřil masakr značného počtu zvěře v bohatých polabských lesích - jezdil sem, na svůj zámek v Brandejse nad Labem.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • vladimír (110 hlasů) 17.03.2009 12:24

    Řadu let jsem jezdil do Čelákovic do tiskárny a domu jsem si taky...

  • jp (88 hlasů) 16.03.2009 21:34

    Pardon, správně má být samozřejmě \"revenanti\", takoví ti, co...

  • upírka (81 hlasů) 17.03.2009 16:53

    Minuli jste na tom svém polabském výletě tu hlavní čelakovickou vilu...

  • mk (67 hlasů) 17.03.2009 15:16

    Co takhle Feuerstein? Tedy ty domy na Nádražní v Čelákovicích...

  • vladimír (66 hlasů) 18.03.2009 13:45

    V článcích se uvádí Lysá nad Labem, část Litol a protože tudy jezdím...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Pokuď vím, tak se neříká v Toušni, ale v Toušeni.

44 hlasů

Parádní fotopříběh, mňam. K fotografii turistů na nádvoří brandejského zámku: když se tu pořádá veselka, jsou svatební hosté důrazně vyzýváni, aby neházeli na nové manžele rýži. Důvod? Lítali by tam ptáci a káleli u toho.

62 hlasů

Minuli jste na tom svém polabském výletě tu hlavní čelakovickou vilu – volmanku. Pan fabrikant Volman si ve 30. letech pozval dva mladé architekty – J. Štursu a K. Janů - a ti mu vytvořili funkcionalistický objekt s romantickými prvky ve stylu Le Corbusiera. Volmanovské Čelakovice se tak dostaly hned vedle tugendhatovského Brna. Ale nevážili jsme si, zkonfiskovali jsme a dneska je z chlouby Polabí ruina:-(

81 hlasů

Co takhle Feuerstein? Tedy ty domy na Nádražní v Čelákovicích...

67 hlasů

Bedřich F., ten z Osvobozenýho divadla, vážně? V každém případě dík.

51 hlasů

Jen to tak šacuju, ve středním Polabí má i jiná želízka.

59 hlasů

Řadu let jsem jezdil do Čelákovic do tiskárny a domu jsem si taky všiml, ale netuším, kde zjistit kdo je autor a z jakého roku stavba pochází. Moc mě potěšilo povídání o Brandýsu, tam už čtyři roky pravidelně jezdíme se ženou na předvánoční akci na zámku - umisťování koček a psů (moderuje pan Srstka) spojené se skvělým trhem (i když rok od roku měnším) a historickými hrádkami - šerm, tanec atd. Pan kastelán se moc snaží z tohoto zámku zase udělat místo, které stojí za navštěvování. Držím mu palce. Až zamíříte po Labi druhým směrem k Lysé, doporučuji navštívit jednu záhadnou kubistickou vilu na okraji města, ze které se vyklubal unikát architekta Králíčka. Objevili to pátrači až před několika lety, do té doby byla no name. Třeba se něco podobného podaří i s tou Čelakovickou. Už se těším na další fotoblog.

110 hlasů

Není na okraji Lysé, nýbrž v Litole.

51 hlasů

Obec Litol byla s Lysou nad Labem sloučena 17.7.1942. Toto usnesení bylo ale schváleno až po válce KNV 3.5.1949. Litol ale má dlouhou a krásnou historii a stojí za to si o ní něco přečíst, stačí zadat heslo v googlu, třeba cukrovar Litol a dozvíte se věci...To jen pro upřesnění

52 hlasů

V článcích se uvádí Lysá nad Labem, část Litol a protože tudy jezdím autem na výstavy, beru to jako okraj města Lysá. Kdybych napsal Litol, tak to na mapě nikdo asi nenajde.Tímto se všem obyvatelům Litole omlouvám.

66 hlasů

Zdravi KURE MELANCHOLIK od Stare Paky... (kdo to napsal?)ale Slon Melancholik je taky hezky! Bez melancholie - proti proudu!!

60 hlasů

Můj kamarád žije tedy v Toušeni, ne Toušni. To by tam nikdo nikdy neřek.

51 hlasů

Pardon, správně má být samozřejmě \"revenanti\", takoví ti, co vstanou z hrobu a choděj po dědině, nemrtví. Omlouvám se.

88 hlasů

Ahá, tak děkuju - takové pěkné slovo se může hodit.

57 hlasů

Upíři - ano, vampýři - no, tuším, dekapitace - stětí, oddělení hlavy od těla (to už jsem si našla ve slovníku, ehm), ale co jsou to ti podivuhodní reventi (kromě toho, že Revent je prý značka nějakých pecí na rohlíky či co, ale to s tím asi nesouvisí - nebo je to zas překlep)? Jinak skvělá historka. Ale na Čelákovice, na ty bacha.

57 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov