Sedmička - lehké počtení na celý týden

Nekrolog
Zemřela Jiřina Švorcová, komunistická herečka a "žena za pultem"

08.08.2011 16:51 Aktualizováno 08.08. 18:04

Kondolence

  • trčka františek

    dobrý člověk

  • Radoslava Červíková

    Čest její památce.Byla dobrá herečka věrná členka sgtrany.

  • Jitka

    Jiřina Švorcová byla hodně dobrá herečka, zrovna včera jsem ji sledovala na jedné TV stanici v Králi Šumavy. A v mládí to byla i pěkná ženská. Několikrát jsme se porůznu dozvídali, že vědomě nikdy nikomu neublížila, naopak, když mohla, pomohla. Zůstala věrná svým ideím, nepřekabátila. A to si cením. Někteří naši současní politici putují napříč stranami, podle toho, kde získají výhodnější korýtko, a když je to přestane bavit,rozuměj-vynášet, jdou zase o dům dál. Nemuseli jsme s jejím přesvědčením souhlasit, ale za to, že zůstala svá, jí svým způsobem patří obdiv. Budiž jí země lehká, nechť odpočívá v pokoji.

  • strazakova

    Upřímnou soustrast...

  • Věra Růžičková

    Paní Jiřina Švorcová byla výborná herečka, a je mi líto, že musela nuceně opustit herecké povolání - k hanbě tehdejšího souboru Vinohradského divadla a představitelů dalších médií, která jí už nedala příležitost k práci. Četla jsem její obě knihy pamětí a vážím si jí. Není co dodat.

  • K. Hradil

    Rodině posílám upřímnou soustrast. Nezemřela "žena za pultem", jak primitivně píšou někteří dnešní pisálci. Zemřel člověk, úspěšný, snaživý, se svým názorem a postojem, člověk neměnící kabáty a tváře. Ti starší ví, že neubližovala, naopak pomáhala. A politiku jí budou vyčítat ti, kteří dnes pěstují mafiánskou a kupčící politiku, nebo mají na hlavě ještě větší máslo. Taková ona jako člověk rozhodně nebyla. Ti mladší už jen odrecitují naučené kritiky, pomluvy a špinavosti. Rozhodně to jí nevadilo, jí to neublíží, byla a zůstala až do konce svá.
    Její filmové i divadelní role jsem měl rád. Děkuji za ně!

  • Karel Klimeš

    Herečka přesvědčivá, recitátorka s citem pro český jazyk. Především kultivovanost recitace byla její doménou.
    To, že spojila své umění a nadání s politikou, činí nyní její kolegové také, byť ne se stejnou stranou, jako p. Jiřina Švorcová. Je, prozatím nikdo neodsuzuje, či na ně nenahlíží, jako na kulturní škůdce, jako se tak dělo umělcům minulé éry.

  • Karel Walther

    Pokud vím tak trest smrti pro Štěpníčkovou nepodepsala jako její dnes velmi pravicové kolegyně co? Čest její památce.

  • Karel Walther

    Čest její památce. Nepochopím proč jste neotiskli muj předešlý příspěvek velice pravdivý.

  • Josef Votava

    I když jsme nebyli stejného vyznání, byla jste člověkem charakterním a hodným úcty. Čest vaší památce.

  • slavek

    Čest její památce, upřimnou soustrast rodině.

  • Eva Lenská

    Jiřiny Švorcové jsem si nesmírně vážila, jako herečky a také jako milého, laskavého člověka.
    Bratru paní Jiřiny bych chtěla vyjádřit upřímnou, hlubokou soustrast.

  • Josef KLEISNER

    Určité hodnoty začne člověk chápat až věkem a posuzovat se musí uvážlivě,ale dnešní mladí toto pochopí zase až za 40 let-toť koloběh života.Této ženě není co vytknout,ctím její zásady a pravdomluvnost a jen čekám na ty odvážné,kteří řeknou pravdivě o její pomoci jiným hercům.Tato doba na to jen čeká.Čest její památce.

  • Jana I

    Nehledíc na tendenční a zapalený článek o životě a politickém angažmá J.Švorcové musím této paní vyseknout hlubokou poklonu za to,že na rozdíl od jiných zůstala svému přesvědčení věrná až do smrti.

  • Hrubáčková

    Dala jsem si Jiřinko před sebe naši společnou fotografii a smutním,čets tvé památce

  • ivana málková

    Neberu to podle politické příslušnosti,protože v každé době je jiné smýšlení posuzováno negativně,jak se můžeme přesvědčit z dávné české i světové minulosti.Když hrála,lidé jí věřili,že to myslí doopravdy a to se o mnoha současných hvězdičkách říct nedá.K dobru jí budiž přičteno,že nepřevlékla kabát a nehanobila dobu,která jí přinášela obživu,na rozdíl od dnešních,, komediantů".Ať je jí země lehká.A o panu Landovském si myslím své,je to prostě mistrný Terazky.

  • Miroslava Rusová

    Čest její památce,byla to krásná žena i bez make upu.Bezvadná herečka a hlavně čestný člověk,který nepřevlékl kabát i když jí to stálo hodně.Takových lidí je třeba si vážit ne těch co se převlékají za ty co jsou zrovna u moci.Její Král Šumavy nebo Žena za pultem je herecký koncert na který se vždycky ráda podívám.Nejsem a nikdy jsem nebyla v KSČ ale této herečky jsem si vždy vážila pro její skromnost a zásadovost.

  • mimi

    Paní Švorcová, neměl jsem Vás rád! Doslova jsem Vás nesnášel. Neměl jsem ale naštěstí čas dívat se na televizi, protože jsem dálkově studoval, navíc jsem měl druhé zaměstnání a tak jsem se vracel domů většinou po desáté večer. Proto jsem nesledoval seriály a tak jsem pouze občas zhlédl jen upoutávku na ty různé Ženy za pultem atd. No, teď se Vám musím omluvit. Myslel jsem, že Vámi propagovaný socialismus a komunismus je špatný a škodí této zemi. Že když se Vás komunistů zbavíme, bude lépe. Tak už je to dvacet let, co jsme se Vás zbavili. A ta špinavá pakáž, co se dostala k moci, je tak o dvěstě procent horší než jste byli Vy. Nesnášel jsem soudruhy Bilaka, Husáka, Hoffmana a jak se všichni jmenovali. Bohužel pánové Nečas, Paroubek, DRath, Gross, Drobil, Benda, Svoboda, Tluchoř, Vondra a jak se všichni jmenují jsou desetkrát větší parchanti, než byli komunisti. Tak odpočívejte v pokoji. Já osobně se Vám omlouvám za zlobu a nenávist, kterou jsem vůči Vám cítil.

  • Jiří Hráček

    Čest její památce. Byla to jak skvělá herečka, tak zásadoví člověk, která na rozdíl od některých jiných nezradila svoje přesvědčení a toho je potřeba si vážit.

  • ing. Pavel Šimurda

    Měl jsem rád její recitace z Nedělní chvilky poezie a měla krásný hlas i v rozhlase..ač člověk s narosto jiným názorem vzdávám hold její tvorbě a vyjadřuji soustrast...jako katolík požádám svou paní, aby se pomodlila Otčenáš za její zbloudilou duši...

  • Ing. Natália Pavlovičová

    Mala som ju rada a vážila som si jej postoje. Úprimnú sústrasť.

  • Miki Filip

    Je to skvělá žena. Vyrůstala v Chocni, kde pořád stojí její domeček. Zase se tam pojedu podívat.
    Zase si pustím její filmová díla.
    A NIKDY na ni nezapomenu!
    Bůh s Tebou Jiřinko.

  • jiri foret

    Paní Švorcová,děkuji Vám za knihu a krásné dopisy,které jste mi poslala.Čest Vaší památce,budu vzpomínat.

  • Jarmila

    Čest její památce, upřímnou soustrast rodině. Měla jsem ji moc ráda a bylo mi líto, že pro roce 1989 už přestala hrát a vážím si ji za to, že zůstala věrna svého převědčení.

  • Petr Gajdáček

    Jiřinko, díky za vše!!!

  • Jarmila Blumová

    Čest její památce a upřímnou sustrast rodině. Měla jsem pí Švorcovou velmi ráda a bylo mi líto, že po roce 1989 nemohla hrát. Velmi si jí vážím, že zůstala věrna svému přesvědčení.

  • Mil

    Odešel dobrý a poctivý člověk, který nezradil a neubližoval slušným lidem. Pro svoji zapálenost a svojatost určitě nebyla všemi milovaná.
    Člověk by se neměl šmahem odsuzovat a mělo by být pohlíženo v celkovém kontextu a v reálném odstupu.
    Zaslouží si úctu všech poctivě smýšlejících lidí

  • Pavel Malý

    Že paní Jiřina nemohla 22let hrát, nepotrestali ji, ale nás milovníky činohry, tak jako už nikdy nikdo nezahraje Švejka jako Mistr Hrušinský, už nikdo nikdz nezahraje Matku jako Jiřina Švorcová.Nyní nemáme herečku "tragédku", která by uměla hrát, je-li to třeba, s přirozeným patosem. Proto Jiřině Švorcové patří v tomto okamažiku jako herečce i člověku dlouhý potlesk ve stoje.

  • Věra stejskalova

    Je mi to líto,bez ohledu na její členství byla výborný člověk a připojuji a připomínám její slova všem hercům ,Jezdili jste ve zlatém kočáře na to jsem byla dobrá.Děkujeme za to co jste pro ně udělalla a spěte sladce!!

  • Pavel Kolář

    Vážím si zejména toho, že paní Jiřina Švorcová, na rozdíl od mnohých "Čechů", nepřevlékala kabáty a tedy neztratila tvář. Je morálním vzorem čestných lidí v dlouhodobé krizi morálky tohoto světa, která přežívá i politické režimy v naší zemi ...
    Čest její památce.

  • Věra stejskalova

    Nevím proč první příspěvek nebyl otištěn.Píši znova "Byla jste Jiřinko výborná herečka , je mi líto ,že už nejste mezi námi a znovu připomínám její slova ,když ji vyhodili z divadla.Jezdili jste se mnou ale rádi ve zlatém kočáru.Čest vaši památce!

  • Luis

    Loučím se s paní Švorcovou, dnes se ale neloučím se členkou nějakého hnutí či víry, ale s obyčejným člověkem. S člověkem rovným, který vědomě neublížil a nikdy nešel jen s větrem. Zůstala na svém. Neprotestovala, přijala svůj úděl ...
    Neloučím se ani se "ženou za pultem", ale s jejím uměním hrát divadlo, hrát profesionálně, hrát hlavně pro nás všechny.
    Kolik lidí dnes věří, v cokoliv, ale kolika lidem to vydrží na celý život? Nemění se kabáty a ani tváře, víra zůstává.
    Pozdravujte paní Jiřino tam nahoře vaše diváky, vaše přátele, naše společné milé. Za mnoho svých přátel a za své rodiče vám děkuji. Bez velkých slov a poct. Děkuji člověku. A nestydím se za to.

  • TV divák

    Nemá cenu opakovat to, co bylo řečeno tolikrát výše. V paní Švorcové bylo tolik hereckého umění a noblesy, kolik jich nemá dohromady ani deset rádoby umělců z Ordinace a podobných skvostů dnešní doby.
    Díky Barrandovu za Ženu za pultem s plejádou báječných herců. A čest památce výborné herečky!

  • Karel Kropáček

    Jiřina Švorcová stála za svým přesvědčením za všech okolností - a to se dnes už jen tak nevidí, přičemž svým charakterem se silně odlišila od velkého množství bezpáteřných a prospěchářských komunistů. I když mám silnou averzi vůči socialismu a komunisty "opravdu nemusím", Jiřiny Švorcové si budu vždy vážit

  • Jan Nepomucký

    Můj život, je díky Jí bohatší.

  • Vladimíra Šebková

    Loučím se s vámi paní Jiřinko a nikdy nezapomenu na naše setkání.Budete mi chybět.



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Násilné vniknutí radikálů do washingtonského Kapitolu.

Prezidentské volby
Nepokoje v americkém Kapitolu mají další oběť, tentokrát z řad policistů

Policie amerického Kapitolu oznámila, že středeční násilí má pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu... více

Metro Anděl.

Agresivní jednání
Policie: Mladík by měl být za strčení do muže, který spadl pod metro, obžalován

Policie už ukončila vyšetřování lednového pádu muže pod metro ve stanici Anděl a navrhla podání obžaloby pro smrtelné ublížení na zdraví. Uvedl to mluvčí... více

Ilustrační foto.

Na sklonku života
Francouz chce vysílat živě svou smrt, aby podpořil legalizaci eutanázie

Nevyléčitelně nemocný 57letý Francouz, kterému zákony zapovídají možnost eutanazie, chce svoje umírání na protest živě přenášet na internetu. Se svou žádostí... více

Ilustrační foto.

Proces
Čínský soud poslal dalšího Kanaďana na smrt

Čínský soud oznámil, že odsoudil k trestu smrti kanadského občana jménem Jie Ťien-chuej za přepravu a výrobu narkotik. Oznámila to v pátek agentura Reuters s... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov