CHAT S OSOBNOSTÍ
Trump, či Clintonová? Jaký dopad bude mít výsledek voleb v USA na celý svět?

03.11.2016 10:31

Volební horečka v USA vrcholí. Argumenty, proč si vybrat jednoho z kandidátů, jsou stále silnější, tlak na voliče stoupá a Donald Trump s Hillary Clintonovou se blíží k cílové čáře, ke které šli více než rok. Kdo se stane příštím prezidentem Spojených států amerických?

Předvolební průzkumy se liší jako den a noc. V jednu chvíli vede demokratická kandidátka Clintonová, v další moment ji poráží republikán Trump. Clintonové v posledních dnech silně uškodilo nové vyšetřování FBI ohledně pracovních e-mailů, které byly nalezeny v počítači její asistentky a jejího manžela, který je v hledáčku policie kvůli sexuálnímu obtěžování nezletilé. Trump na druhou stranu již delší dobu bojuje s kritikou, která útočí na jeho prostořekost a obviňuje jej z rasismu a neúcty k ženám.  

Jaký dopad bude mít volba prezidenta na světovou politiku a ekonomiku? Co může nový americký prezident světu přinést? Je zde možnost, že špatný výběr vůdce světové velmoci nás může uvrhnout do válečného konfliktu? Ptejte se politologa Petra Sokola v pátek 4. listopadu od 17.00.

PhDr. Petr Sokol, Ph.D. vystudoval doktorské studium politologie na pražské Univerzitě Karlově a nyní působí na Vysoké škole Cevro Institut. Specializuje se na fungování voleb a politických stran v Evropě i v Severní Americe. Patří k autorům specializované facebookové stánky "Primárky a volby prezidenta v USA 2016". Publikoval několik článků o vzestupu Donalda Trumpa v americké politice.

Chat

  • Mard

    Proč se letošní souboj odehrává ve smyslu, kdo je horší, než tradiční způsob - kdy záleželo na tom, kdo je lepší?

  • Host chatu

    Americké prezidentské kampaně byly vždy vyhrocené a hodně obsahující negativní kampaň, ale máte pravdu, že letos to zatím zřejmě dosáhlo maxima. Proč? Obě americké velké strany – pravicoví republikáni i levicoví demokraté – si vybrali ve složitém systému primárek kandidáty, kteří sice ladili jasným stranickým sympatizantům, ale nejsou vůbec populární u ostatních voličů. Americká politika je teď totiž hodně polarizovaná a pravice i levice, respektive jejich voliči se od sebe vzdalují, a to dělá z obou táborů větší nepřátele než dříve. Díky takovémuto výběru kandidátů obou velkých stran se volba pro velkou část Američanů zúžila na hledání menšího zla a pro oba kandidáty logicky na hledání „většího zla“ u hlavního protikandidáta.

  • M.Bell

    Podle mého soudu vyhraje Trumpeta. To vyplývá z logikl věcí. Demokraté již vládnou několik řad za sebou a to je špatně.
    Ze stran medií a politologů a kdekoho je slyšet , že správná volba je Clintonová. Jsem malá připosraná země / tedy Ti co nám vládnou/ aVv všichni se nám sanžíte namluvit, přesvědčit dogamticky, že jiný správná volba není. . Jakým právem masám tlumočíte, jedinou správnou volbu když se jedná o supervelmoc.Obdoba Ćíny ( a podpora Tibetu- mimochodem zde byl do roku 1959 raný středověk , nevolnictví sekání rukou mučení a mrzačení nevolníků)
    Po volbách bude mediální štavnice na Trumpa jako na našeho prezidenta,ani náhodou. Celá mediální kampň proti Trumpovi má u nás vzbudit dojem,
    přesvědčit lid, že když je možná kritika budoucího prezidenta USA tak z toho logicky vyplývá, že zcela legální je kritika našeho prezidenta a to je hlavní cíl Vaší medíální šetvanice na našeho prezidenta
    Prezident nemá žádnou ústavní ochranu co se týká verbálního napadení jeho cti. Protože ústava takové hanlivé způsoby napdání nepředpokládá. Mohl by se hájit jen jako soukromá osoba a to by vylo pod úroveň jakéhokoliv prezidenta.Takže řeknu to chlapsky běžte s tou mediální taktikou do prdele.

  • Host chatu

    • V minulém chatu pro Týden jsem už v srpnu uvedl, že podle mého názoru zvítězí v prezidentských volbách spíše Donald Trumpa. Nerozumím proto Vaší kritice, protože osobně ve veřejných vystoupeních rozhodně nikde neuvádím, který z kandidátů je lepší. Vzhledem k politice, kterou Trump a Clintonová prezentují, ale skutečně platí, že i v Americe má v médiích sympatie více kandidátka demokratů. Osobně jsem také zaznamenal v některých i českých médiích téměř zděšení, když se před pár dny zveřejnil seriózní průzkum, v němž po měsících opět vedl Donald Trump.

  • Radomír

    Dobrý den, máte vysvětlení, proč se mně a mému okolí zdá, že naše média (idnes, lidovky,...) nepokrytě podporují vítězství H. Clintonové?

  • Host chatu

    • Větší podpora pro Clintonovou v evropských médiích, ale i veřejnosti ve většině evropských států, pramení spíše z toho, jak se díváme na Ameriku, když jí vidíme přes hollywoodské filmy. Jenže i ty reprezentují hlavně tu demokratickou a městskou politiku a daleko méně pohled „druhé“ Ameriky, která je spíše venkovská a podporuje nyní Donalda Trumpa. Vliv mají samozřejmě i dvojaké výroky Donalda Trumpa například o spojencích v NATO, které jsou pak následně navíc nepřesně přeneseny do zahraničních médií a u řady lidí vyvolávají nesympatie ke kandidátovi republikánů. Trump navíc ztělesňuji proud politiky, který si minimálně v předvolební kampani zakládá na kritice politického establishmentu. Taková politika je velké části médií z různých důvodů nesympatická, a proto Trumpovi příliš nefandí.

  • Lukáš

    Dobrý den, pane Sokol.

    Jsem velkým příznivcem Donalda Johna Trumpa. Špinavá kampaň demokratů, kteří prezentují nepodložená tvrzení a obviňují z údajného až 30 let starého obtěžování, mě jenom utvrzuje, že on je správná volba. Je zřejmé, že Clintonová je doslova ztělesnění Zla - podvody při debatách, rozpoutávání nepokojů na shromážděních republikánů, pochybné nadace, veřejné lhaní a svého času zastrašování obětí Clintonova sexuálního násilí, skandální kauza s emaily atd. Její program to už úplně nechám stranou ...

    Trump & Pence jsou šancí na změnu.

    Chci se zeptat: Kdyby - nedej Bože - podvodem vyhrála ona a následně by se prokázaly podvody při kampani či pokud by byla do budoucna trestně stíhaná, bylo by reálné její odvolání z funkce? Co by se stalo pak? Kaine dočasně prezidentem a nové volby?

    Díky.

  • Host chatu

    • Odvolání prezidenta je podle americké ústavy možné v případě, že se dopustil zrady, korupce nebo jiného zásadního zločinu. V takovém případě může začít jednání o tzv. impeachmentu (odvolání), pokud návrh odhlasuje většina v dolní komoře Kongresu – Sněmovně reprezentantů. Návrh pak putuje do horní komory Senátu, který rozhodne, zda je oprávněný. Pokud je návrh schválen v Senátu, je prezident automaticky odvolaný a na jeho místo nastupuje viceprezident, který funkci zastává až do konce řádného funkčního období, kdy se konají nové volby. Zatím byli procesu impeachmentu podrobeni tři prezidenti: Jackson a manžel Hillary Clintonové – Bill Clinton se obhájili v Senátu a nebyli odvoláni. Richard Nixon v sedmdesátých letech 20. století sám odstoupil, než byl proces dokončen. Pokud by byla Hillary Clintonová hypoteticky zvolena a pak jako první v historii odvolána, dosloužil by tedy funkční období její viceprezidentský kandidát Kaine.

  • Jana

    Dobrý den,
    proč každý den média přináší odlišné výsledky veřejného mínění? Každý den vede někdo jiný a v jiných procentech. Dá se nějakému médiu věřit více? (například ze zkušenosti z minulých voleb?)

  • Host chatu

    • Věřit se dá samozřejmě obecně více zavedeným agenturám a těm, které mají větší soubor dotazovaných. Jenže letos platí, že i mezi těmito agenturami jsou rozdíly. Signalizuje to očividně fakt, že letošní volby jsou velmi vyrovnané a výsledek bude až do konce otevřený. V USA i kvůli tomu provádí zveřejňování průměrů relevantních průzkumů. Podle dnešního má navrch Clintonová, a to o přibližně o 2 procenta. Dnes kandidátka demokratů navíc po více než týdnu zastavila zmenšování tohoto rozdílu. I průměry průzkumů dělají různé agentury. Já osobně pracuji s tím, který dělá server Real Clear Politics. Ten mohu doporučit. • Věřit se dá samozřejmě obecně více zavedeným agenturám a těm, které mají větší soubor dotazovaných. Jenže letos platí, že i mezi těmito agenturami jsou rozdíly. Signalizuje to očividně fakt, že letošní volby jsou velmi vyrovnané a výsledek bude až do konce otevřený. V USA i kvůli tomu provádí zveřejňování průměrů relevantních průzkumů. Podle dnešního má navrch Clintonová, a to o přibližně o 2 procenta. Dnes kandidátka demokratů navíc po více než týdnu zastavila zmenšování tohoto rozdílu. I průměry průzkumů dělají různé agentury. Já osobně pracuji s tím, který dělá server Real Clear Politics. Ten mohu doporučit. • Věřit se dá samozřejmě obecně více zavedeným agenturám a těm, které mají větší soubor dotazovaných. Jenže letos platí, že i mezi těmito agenturami jsou rozdíly. Signalizuje to očividně fakt, že letošní volby jsou velmi vyrovnané a výsledek bude až do konce otevřený. V USA i kvůli tomu provádí zveřejňování průměrů relevantních průzkumů. Podle dnešního má navrch Clintonová, a to o přibližně o 2 procenta. Dnes kandidátka demokratů navíc po více než týdnu zastavila zmenšování tohoto rozdílu. I průměry průzkumů dělají různé agentury. Já osobně pracuji s tím, který dělá server Real Clear Politics. Ten mohu doporučit.

  • Oldřich K.

    Myslím, že výsledek prezidentských voleb je problémem hlavně pro americké občany. Nám může být skoro jedno kdo se stane novým americkým prezidentem. Ať to bude Clintonová nebo Trump, tak to dosavadní politiku USA ve světě nezmění.

  • Host chatu

    Trump by byl asi více izolacionistický a zaměřený dovnitř Ameriky. Clintonová by pokračovala v politice svého demokratického předchůdce.

  • SK

    Váš odhad - vyhraje H. Clinton nebo D. Trump?

  • Host chatu

    • Stále tipuji velmi těsný výsledek, ale zároveň spíše výhru Donalda Trumpa. Myslím, že mu v závěru pomůže to, že se konečně začal v kampani chovat více disciplinovaně a více prezidentsky. Navíc mu může nahrát do karet jev, kterému se v zámoří říká Bradleyeho efekt. Podle něj lidé tají občas v průzkumech svou podporu kandidáta, který není v jejich okolí a v médiích příliš oblíben. U volebních uren ale pak hlasují podle toho, co si opravdu myslí. To dříve ovlivňovalo volby oproti průzkumům například u černošských kandidátů, teď by to naopak mohlo svědčit ve prospěch Trumpovi.

  • Iself

    Jaká podle Vás bude voličská účast v letošním prezidentských volbách v USA?

  • Host chatu

    Od 60. let, kdy se pohybovala kolem zhruba 60 %, volební účast při amerických prezidentských volbách klesá. Její vzepětí přinesly jen kandidatury Bill Clintona a Baracka Obamy. Naposledy přišlo před čtyřmi lety volit 54,9 % oprávněných voličů. Letos bych čekal přibližně stejné číslo, možná s lehkým navýšením. Statistiky tzv. předčasného hlasování, kdy Američané mohou odevzdat hlas v předstihu, ukazují nárůst, ale to je zčásti způsobeno rozšířením možností hlasovat dopředu a tím, že si na tuto možnost Američané zvykají. Můj tip tedy bude 56 %.

  • ANTI

    Koho byste volil vy, kdybyste měl volební právo v USA - H.C. nebo D.T.?

  • Host chatu

    Se zatnutými zuby bych asi nakonec volil Donalda Trumpa. U něj je šance, že s prezidentskou funkcí „vyroste“ a bude vlastně normálním republikánským prezidentem. Nečekám, že bude novým Reaganem. Na to asi nemá. U Hillary Clintonové už asi nějakou změnu čekat nemůžeme a její výhra by hlavně znamenala frustraci u mnoha Američanů, kteří si přejí nějakou změnu. Americké demokracii proto podle mě spíše pomůže výhra Donalda Trumpa, přestože tomu v Evropě mnoho lidí nechce věřit. Trump na sobě ale ještě bude muset pracovat, protže velká část jeho prezidentská kampaně ukázala, že třeba sebeovládání ve veřejných debatách mu příliš nejde.

  • OP

    Tezka volba,american dream bude jen s Donaldem...

  • Host chatu

    To je věc názoru.Minimálně Donald Trump to takto tvrdí....

  • Dušan

    Čo sa pre občana zmeni ak bude prezident H. Clintonová,a čo ak bude prezidentom D. Trump? Zuujima Váš názor. Ja osobne zastávam názor že pre mňa sa nezmení nič. Ďakujem za odpoveď. Posluchač
    Dušan

  • Host chatu

    Je pravda, že pro českého nebo slovenského občana se toho příliš nezmění. Samozřejmě se nás ale týká, jak se budou USA s novým prezidentem chovat v zahraniční politice. Od Trumpa lze asi čekat méně zásahů v zahraničí, ale zase, pokud už na ně dojde, slibuje kandidát republikánů razantnější reakce. V případě Clintonové asi platí, že bude pokračovat zahraniční politika současného prezidenta Obamy, protože jí sama několik let jako bývalká ministryně zahraniční v jeho administrativě určovala.

  • mc emil

    Dobrý den. Dovolím si zaspekulovat a zeptám se spíše na budoucí dění. V případě, že Donald Trump volby prohraje, kdo by podle Vás v barvách republikánů mohl Clintonovou vyzvat za čtyři roky? A je možné, že Clintonová už za čtyři roky prezidentský post obhajovat nebude (spekuluje se o zdravotních problémech, její popularita také není příliš vysoká, čehož by jiný kandidát než Trump mohl snadno využít atp.)? Děkuji za Váš názor.

  • Host chatu

    Pokud by Trump neuspěl, spekuluje se jako o příštím republikánském favoritovi zejména o dvou jménech. Prvním je současný šéf Sněmovny a bývalý kandidát na viceprezidenta před čtyřmi lety Paul Ryan z Wisconsinu. Svými výkony v kampani si o podobnou pozornost řekl také Trumpův současný kandidát na viceprezidenta a bývalý guvernér Indiany Mike Pence. Pokud obhájí v těsném souboji senátní křeslo na Floridě, může se mezi vážné kandidáty vrátit i letošní neúspěšný účastník primárek Marco Rubio. Existují i divoké teorie, že by to za dva roky mohl znovu zkusit i Trump, ale to už mu bude 74 let. Takže to za příliš pravděpodobné nepovažuji. Za čtyři roky spíše vyrostou nové hvězdy republikánské strany z řad nových senátorů čii osvědčených guvernérů. Případná prohra Trumpa totiž ve straně spíše nehraje nominaci někoho z řad stranického establishmentu.

  • mc emil

    Ještě jeden dotaz. Za předpokladu, že by prezidentské volby skončily remízou a ani jeden z kandidátů nezískal potřebný počet 270 hlasů volitelů, o budoucím prezidentovi USA by rozhodoval, jak jsem se dočetl, Kongres... V této souvislosti by mě zajímalo, jestli by o novém prezidentovi rozhodovalo ještě staré, nebo už nové vedení Kongresu? Jak známo, tak spolu s prezidentem se letos v amerických volbách obměňuje i část Senátu atd. Díky za odpověď.

  • Host chatu

    V případě remízy 269 volitelů ku 269 volitelům, nebo v případě, že žádný z kandidátů nedosáhne na 270 volitelů, protože v některém státě vyhraje nějaký třetí kandidát, rozhoduje o novém prezidentovi Sněmovna reprezentantů – dolní komora amerického parlamentu. V takovém případě ale nehlasují jednotliví poslanci, ale sčítají se hlasy za jednotlivé státy. Kdo má více států, je zvolen prezidentem. Zatím mají převahu ve Sněmovně republikáni a všechny dosavadní odhady jím dávají předpoklad, že většinu obhájí. To je důležité, protože prezidenta by vybírala již nová Sněmovna. • Letos jsou zatím průzkumy natolik vyrovnané, že šance na remízu je do určité míry reálná. Stejně existuje i reálná možnost, že v Utahu vyhraje alternativní republikánský, protitrumpovský kandidát a mormon Evan McMullin, který zatím ztrácí na Trumpa v mormonském Utahu jen několik procent. Dlouho se předpokládalo, že kdyby volba ve Sněmovně zvolí poslanci prezidentem někoho jiného z republikánské strany než Trumpa. Například šéfa Sněmovny Ryana. Teď se ale vztahy mezi Trumpem a republikány zlepšily, takže by asi poslanci nešli proti vůli voličů a Trumpa potvrdili. Byla by to ale samozřejmě trochu loterie, stejně jako při těsném výsledku hlasování volitelů, kteří nejsou zavázáni volit podle výsledku ve svém státu a občas nějaký z nich „ustřelí“. Při těsném výsledku by to mohlo mít velký vliv a přinést nějaké překvapení.

  • mc emil

    Dále bych se chtěl zeptat na budoucnost Republikánské strany. Demografický vývoj v USA jim nehraje příliš do karet, neboť roste význam menšin (především hispánců), kteří volí spíše Demokraty... Co byste Republikánům doporučil, aby dokázali tyto voličské skupiny oslovit, zejména právě v prezidentských volbách?

  • Host chatu

    Republikáni jsou ve složité situaci, kdy musí udržet bělošské voliče, mezi kterými například letos Trump výrazně vede, ale zároveň umět oslovit příslušníky menšin. Klíč asi leží u voličů z řad hispánců, takže určitým řešením by mohlo být větší prosazování kandidátů s tímto etnickým původem jako je třeba Marco Rubio. Ani to ale není všelék. Trump letos překvapivě drží šanci na výhru, přestože se orientoval opačně, vše vsadil na bělošské voliče.

  • DENMARK

    Jak Trump bude - pokud bude prezidentem - spolupracovat s Izraelem, NATO, EU?

  • Host chatu

    V případě Izraele si bude asi jako kritik islámu více rozumět s izraelským vedením, zejména současným premiérem Netanjahuem. Vůči NATO razí Trump politiku, že chce spojencům pomáhat, ale pouze, pokud na společnou obranu začnou také výrazně přispívat. Tento názor otevřeně reaguje na stav, kdy si Evropa zvykla na vojenskou ochranu ze strany USA, naučila se, že díky ní nemusí moc utrácet za vojenské výdaje, a ještě mnohdy Američany kritizuje. To chce Trump změnit a minimálně z pohledu Američana to má svou logiku. Na druhou stranu, ale platí, že díky jeho řečnickému stylu jsou některé jeho výroky i na toto téma ne úplně jasné a působí občas u spojenců paniku. Trump není velkým příznivcem EU, podporoval brexit, ale vzhledem k tomu, že politiku EU stále ještě dělají v zahraniční politice hlavně členské státy, nebude to pro vzájemné vztahy asi velký problém.

  • Alice

    Dobrý den,
    nemyslíte, že je opravdu zvláštní, že se v poslední době vyrojila obvinění, která viní Trumpa dokonce i ze sexuálního zneužívání nezletilé? Jedna mladá žena toto obvinění vykřikla do světa zcela nedávno. Nejsou to opět jen další triky demokratů, jak ponížit rivala? Přičemž sami demokraté by se měl nejdříve zaměřit na své kostlivce ve skříni. Jedním z nich je určitě aféra Weinera, kterého teď vyšetřuje FBI a první oznámení o znásilnění, které bylo učiněno na bývalého prezidenta Billa Clintona bylo již v sedmdesátých letech, takže v té době to určitě nebyl trik, jak ho ponížit a zbavit prezidentského křesla .Myslíte, že jsou daná obvinění fiktivní a je to pouhý pokus pošpinit rivala?

  • Host chatu

    V Americe se omluví o fenoménu tzv. říjnového překvapení, kdy strany "vytáhnou" na své odpůrce něco negativního. Letos se to stalo oběma stranám. Demokraté rozehráli Trumpovo nahrávku a následnou sérii obvinění z obtěžování. Trumpovi zase káplo do noty oznámení FBI, že bude vyšetřovat nadále pochybení Clintonové, když používala jako ministryně zahraničí soukromý email. Takové věci v Americe ke kampani patří. Používají je obě strany. Letos vzhledem k emocím kolem Trumpa je jen vše ještě výraznější.

  • BOŘEK

    Zdravím,
    dočetl jsem se v médiích, že FBI si na Clintonovou pomalu "zasedlo" a jejich chování se už dá srovnávat s šikanováním demokratické kandidátky. Zatímco republikánského Trumpa prý FBI dokonce podporuje. Myslíte, že zcela oprávněné vyšetřování se dá nazvat šikanou? Nebo vyšetřování úniku tajných informací díky používání osobního emailu ministryně zahraničí by se konat vůbec nemělo, protože to je zcela běžné? Co si o tom myslíte?
    Díky!

  • Host chatu

    Zajímavé je, že nejprve FBI kritizoval FBI Trump za to, že vyšetřování emailů Clintonové zastavila. nyní se zase zlobí demokraté, kteří před tím tleskali, a mluví o manipulaci voleb. Osobně si myslím, že je to standardní vyšetřování. Clintonová udělala chyby, kterou uznala, a nemůže se divit, že, když se objevily nové emaily, vyšetřování pokračuje.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po volbách.

Bílý dům
Donald Trump zahájil předání moci Bidenovi tři týdny po prezidentských volbách

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že opustí Bílý dům, pokud sbor volitelů zvolí novým prezidentem demokrata Joea Bidena. Informovala o tom dnes... více

Americký prezident Donald Trump.

Republikán se nevzdává
Trump hledá právní skulinky jak zvrátit volby. Co je jeho cílem?

Po řadě neúspěšných žalob ohledně údajných podvodů hledá americký prezident Donald Trump další způsoby, jakými by mohl zkusit zvrátit výsledek prezidentských... více

Ilustrační foto.

Ministerstvo obrany
Boj proti terorismu zůstává společnou prioritou, uvedl Metnar

Česko bude reakci na americké rozhodnutí o snížení počtu vojáků v Afghánistánu koordinovat se spojenci. Na twitteru to uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. více

Dosluhující prezident Spojených států Donald Trump.

Prezidentské volby
Trump odvolal šéfa agentury, který odmítl tvrzení o podvodech

Americký prezident Donald Trump odvolal šéfa vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) Christophera Krebse. Jeho vyjádření, že chybějí jakékoliv... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov