Vyšetřování
V Manchesteru útočil 22letý Salman Abedi, potvrdila policie

23.05.2017 02:57 Aktualizováno 23.05. 21:36

On-line

  • 05:25

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující dění po výbuchu v britském Manchesteru. Exploze při koncertu zabila nejméně 19 lidí, desítky dalších jsou zraněné.

  • 05:26

    K výbuchu došlo po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande v multifunkční hale v severoanglickém Manchesteru.

  • 05:27

    Místní policie šetří výbuch do zjištění dalších podrobností jako "teroristický incident". 

  • 05:28

    Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu osob ošetřila na místě. Podle svědků bylo na koncertě velké množství dětí. Zpěvačka Arianna Grande je podle mluvčího jejího hudebního studia v pořádku.

  • 05:29

    Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že úřady se snaží zjistit podrobnosti ohledně výbuchu, ke kterému podle ní policie přistupuje jako k "otřesnému teroristickému útoku". Nejmenovaní američtí představitelé řekli agentuře Reuters, že podle prvních známek by za explozí mohl stát sebevražedný útočník.

  • 05:30

    Pokud by se potvrdilo, že jde o teroristický čin, šlo by o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

  • 05:57

    Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 tisíc  míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena.

  • 05:57

    Zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins vyzval obyvatele, aby se postiženému místu vyhýbali, a umožnili tak příjezd a odjezd vozů záchranné služby. Zveřejnil rovněž dvě telefonní čísla. Na první z nich podle něj mohou volat lidé, kteří se obávají o osud svých blízkých, druhé mohou využít ti lidé, kteří postřehnou něco podezřelého.

  • 05:58

    Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky.

  • 05:59

    Televize Sky News uvedla, že Konzervativní strana premiérky Mayové v reakci na explozi v Manchesteru pozastaví kampaň před předčasnými volbami vypsanými na 8. června. Uvedla rovněž, že Mayová na 10.00 svolá vládní bezpečnostní výbor.

  • 06:03

    "Zlomená. Z hloubi svého srdce, je mi to líto. Nemám slov," napsala na twitteru zpěvačka Ariana Grandeová, po jejímž koncertu došlo k výbuchu ve vstupní hale. Podle mluvčího umělkyně Josepha Carozzy je zpěvačka v pořádku. 

  • 06:05

    Zoufalí rodiče, příbuzní a přátelé se vrhli na sociální sítě, aby se pokusili zjistit osud svých blízkých, které nemohou po výbuchu najít. Na internetu se krátce po prvních zprávách o incidentu, který policie vyšetřuje jako teroristický útok, začaly objevovat fotografie šťastně vypadajících teenagerů doprovázené prosbami o pomoc - více zde

  • 06:06

    Exploze otřásla vstupní halou manchesterské arény v době, kdy tisíce mladých fanoušků americké zpěvačky proudily ven z koncertu. Mezi obdivovatele 23leté Ariany Grande, hvězdy sociálních sítí se 105 miliony sledujících na sociální síti instagram a 45,6 miliony na twitteru, patří hlavně hlavně děti a teenageři.

  • 06:07

    K výbuchu nedošlo přímo při koncertu, ale až při odchodu lidé z akce v předsálí multifunkční haly.

  • 06:11

    Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu.  "Byli jsme na cestě ven a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. "Byl chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala.

  • 06:11

    Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn označil incident v Manchesteru  za "hrozný". "V myšlenkách jsem se všemi postiženými i s našimi vynikajícími záchrannými složkami," dodal. Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové šlo o "barbarský útok".

  • 06:13

    Na incident v Manchesteru už reagovalo také několik kolegů zpěvačky Grandeové. "Mám dnes zlomené srdce kvůli rodinám. Zlomené srdce kvůli Ari. Zlomené srdce kvůli stavu světa," uvedla zpěvačka Katy Perryová. "V myšlenkách a modlitbách jsem s obyvateli Manchesteru, všemi postiženými, Arianou Grandeovou a celým týmem. Srdcervoucí," napsala na twitteru zpěvačka Pink. Soustrast na této sociální síti vyjádřila i řada dalších popových hvězd včetně Justina Timberlakea, Seleny Gomezové, Taylor Swiftové či hudební legendy Cher.

  • 06:14

    Solidaritu s Manchesterem už vyjádřili také starostové Paříže a Nice, dvou francouzských měst, které se v poslední době staly terčem teroristů. "Paříž tuto noc stojí po boku #Manchesteru. V myšlenkách jsem s oběťmi, jejich rodinami a bezpečnostními složkami, které zasahují na místě," uvedla na twitteru v angličtině i francouzštině starostka francouzské metropole Anne Hidalgová. Série teroristických útoků si v Paříži 13. listopadu 2015 vyžádala 130 obětí. Solidaritu se severoanglickým městem vyjádřil také Christian Estrosi, starosta jihofrancouzského Nice, kde si loňský atentát vyžádal 86 mrtvých.

  • 06:14

    Ze zahraničních politiků už soustrast pozůstalým vyjádřil kanadský premiér Justin Trudeau. "Kanaďané jsou zprávou o hrozném útoku z dnešní noci v Manchesteru šokováni," napsal na twitteru.

  • 06:21

    Další z videí mapujících dění v Manchesteru.

Foto: ČTK , ČTK/PA/Peter Byrne, ZUMA/Andrew Parsons, imago stock&people/Han Yan

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Martin Ignačák ( na snímku vlevo) u soudu.

Trestní stíhání
Anarchista stíhaný za terorismus další peníze od státu nevysoudil

Martin Ignačák nedostane od státu dalších 477 tisíc korun jako odškodné za trestní stíhání. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl soud, který poukázal na to, že... více

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir.

Teroristické útoky
Radikální duchovní Bashira byl v Indonésii propuštěn na svobodu

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. více

Ilustrační foto.

Integrační centrum
Rehabilitační programy se snaží o nápravu teroristů a začlenění do společnosti

Somálské militantní uskupení Šabáb rekrutuje tisíce pěších vojáků, ale i lidi, kteří by pracovali ve službách na území pod kontrolou organizace. více

Ilustrační foto.

Plánování útoku
Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu

Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu, který se narodil v Alžírsku. Abdul Nacer Benbrika byl odsouzen za to, že stál v čele teroristické buňky,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov