Útok v centru
Masakr v Mnichově: střílel mladý Němec íránského původu

22.07.2016 18:36 Aktualizováno 23.07. 07:40

On-line

  • 19:44 Dnešní útok střelce v nákupním středisku Olympia v severní části bavorské metropole si vyžádal několik lidských životů. Bez upřesnění to uvedla mnichovská policie. Televize n-tv s odvoláním na svědky informovala o deseti mrtvých, mnichovský list Abendzeitung pak až o 15 zastřelených. Útočník, který je podle policie jeden, je zřejmě na útěku, policie vyzvala obyvatele z okolí, aby zůstali doma. Na místě jsou stovky policistů a také zvláštní zásahové komando.

  • Důležité

    19:45 "Předpokládáme vícero mrtvých," citovala agentura DPA policejního mluvčího. Přesný počet nesdělil. O několika mrtvých hovoří také svědci.

  • 19:45 "Vyhněte se okolí obchodního domu. Zůstaňte ve svých domovech. Nevycházejte na ulici!" varovala mnichovská policie obyvatele z okolí.

  • 19:46 Zprávy o přesném místu střelby se rozcházejí. Bavorská rozhlasová a televizní společnost Bayerischer Rundfunk (BR) uvedla, že jistý muž začal střílet v kavárně a také ve stanici podzemní dráhy. Další média uvedla, že útočník uprchl do stanice metra.

  • 19:46 Po střelbě v mnichovském obchodním centru Olympia zastavil dopravní podnik veškerý provoz metra, nejede také několik linek tramvají a autobusů. Televize n-tv s odvoláním na svědky na místě uvedla, že se střelba ozývá i na Karlově náměstí v centru bavorské metropole asi sedm kilometrů od místa první střelby. Dispečinky taxislužeb varovaly své řidiče, aby do oblasti nejezdili.

  • 19:46 Policie nasadila v Mnichově všechny jednotky, včetně speciálních sil. nemocnice se připravují na velký počet raněných.

  • 19:49 Policie popřelam, že by se střílelo na karlově náměstí. Probíhá pátrání po pachateli či pachatelích střelby, uvedl mluvčí policie.

  • 19:53 Podle německých médií začal útočník střílet v kavárně a pak také ve stanici metra.

  • 19:55 Nákupní středisko Olympia bylo v Mnichově otevřeno v roce 1972 v souvislosti s tehdejšími letními olympijskými hrami. Postaveno bylo nedaleko olympijské vesničky, v níž byli ubytováni účastníci her a která se stala tehdy terčem teroristického útoku.

  • 19:55 V nákupním centru jsou nejrůznější obchody, kavárny, restaurace, ale má v něm také lékařskou ordinaci několik doktorů. K centru patří parkoviště s kapacitou 2400 míst. Je dostupné též tramvají, metrem a několika linkami autobusů.

  • Důležité

    19:55 Německé úřady potvrdily, že obětí střelby jsou nejméně tři lidé. Jiné zdroje hovoří o nejméně šesti mrtvých.

  • 19:56 Policejní akce nadále probíhá, podle některých zdrojů je hlášena střelba i z jiných části Mnichova. Zatím není jasné, zda je útočník jeden, či víc.

  • 20:04 Podle agentury AFP padly první výstřely v restauraci McDonald´s. Údajně je hlášeno šest mrtvých.

  • 20:07 Střelec či střelci - objevují se zprávy až o třech pachatelích útoku - jsou stále na útěku, stovky policistů po nich pátrají.

  • 20:13 "Předpokládáme vícero mrtvých," citovala agentura DPA policejního mluvčího. Přesný počet nesdělil. O několika mrtvých hovoří také svědci.

  • 20:13 "Vyhněte se okolí obchodního domu. Zůstaňte ve svých domovech. Nevycházejte na ulici!" varovala mnichovská policie obyvatele z okolí. Později rozšířila varování na celou metropoli. "Situace je nepřehledná! Vyvarujte se veřejných míst," uvedla.

  • 20:13 Krátce po útoku v obchodním středisku se objevily zprávy o střelbu také na Karlově náměstí v centru Mnichova. Policie, která na místě zasahuje, později uvedla, že poplach byl falešný. Pohotovost v centru ale odvolána nebyla, neboť situace je zde kvůli panice nepřehledná.

  • 20:14 Obchody v Mnichově se uzavřely.

  • 20:15 Policie evakuuje hlavní mnichovské nádraží, provoz vlaků se zastavil. Situace je značně nepřehledná.

  • 20:16 

Foto: ČTK , Marcel Kusch

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Martin Ignačák ( na snímku vlevo) u soudu.

Trestní stíhání
Anarchista stíhaný za terorismus další peníze od státu nevysoudil

Martin Ignačák nedostane od státu dalších 477 tisíc korun jako odškodné za trestní stíhání. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl soud, který poukázal na to, že... více

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir.

Teroristické útoky
Radikální duchovní Bashira byl v Indonésii propuštěn na svobodu

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. více

Ilustrační foto.

Integrační centrum
Rehabilitační programy se snaží o nápravu teroristů a začlenění do společnosti

Somálské militantní uskupení Šabáb rekrutuje tisíce pěších vojáků, ale i lidi, kteří by pracovali ve službách na území pod kontrolou organizace. více

Ilustrační foto.

Plánování útoku
Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu

Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu, který se narodil v Alžírsku. Abdul Nacer Benbrika byl odsouzen za to, že stál v čele teroristické buňky,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov