Mimořádné jednání
Summit EU: Turecko žádá další miliardy a snadná víza

07.03.2016 11:32 Aktualizováno 07.03. 22:12

On-line

Obnovit

  • 21:30

    Mezinárodní premiérou belgického snímku Žádný člověk není ostrov sám pro sebe začal v Praze festival dokumentů o lidských právech Jeden svět, jehož hlavním tématem je hledání domova. Příběh Tunisana Omara a Adama z Ghany, kteří se dostali na italský ostrov Lampedusa, pořadatelé nabídli divákům hned na čtyřech místech najednou.

  • 21:30

    Řecko plánuje zajistit 17 400 nových ubytovacích míst pro uprchlíky do konce týdne, a to pro ty, kteří čekají na vstup do Makedonie na hraničním přechodu v Idomeni. Úřady se zároveň snaží přesvědčit masy uprchlíků, kteří uvízli v oblasti, aby přijali dočasné náhradní ubytování, dokud nebude jejich záležitost vyřízena

  • 21:29

    Turecko potřebuje kapacity Severoatlantické aliance a pomoc Evropské unie, aby se zabránilo proudu dalších uprchlíků směřujících přes Egejské moře dál do Evropy, řekl turecký premiér Davutoglu.

  • 18:38
    Maďarsko

    Maďarsko plánuje výrazné omezení finančních výdajů spojených se současnou uprchlickou vlnou a snížení počtu míst v zařízeních určených pro migranty. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zveřejněného vládního návrhu normy, která mimo jiné krátí lhůtu pobytu uprchlíků v táborech na maďarském území ze dvou na jeden měsíc.

  • 18:06
    EU

    Po společném obědě, kde turecký premiér své partnery s novými návrhy seznámil, nyní o věci diskutují unijní lídři už bez něj. Svůj pohled by mu následně měli oznámit na společné večeři. Summit se tak podle všeho protáhne.

  • 17:47
    Bohuslav Sobotka

    "Premiér Davutoglu přišel s novými tureckými návrhy. Je evidentní, že si ještě vyžádají obsáhlou diskusi," poznamenal na twitteru český premiér Bohuslav Sobotka.

  • 17:33
    EU

    Davutoglu také podle dostupných informací nabídl, že Turecko začne z řeckých ostrovů přebírat zpět migranty, kteří tam nelegálně dorazili. Podmínkou je rozhodnutí unie spustit rozsáhlý projekt přesídlení syrských občanů s právem na azyl EU přímo z Turecka.

  • 17:01
    Důležité

    V reakci na dokumentární pořad dánské stanice TV2 s názvem Mešity za závojem rozpustili muslimové v severodánském Aarhusu svou komisi pro šaríu, která rozhodovala, zda se páry podle islámského práva mohou rozvést. Pořad si již dříve podle serveru The Local vzal na mušku i místní kontroverzní mešitu, jejíž imám obhajoval ukamenování jako správný trest za nevěru.

  • 16:23
    Důležité

    Turecký premiér Ahmet Davutoglu požádal Evropskou unii o další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) do roku 2018 ke stejné částce, domluvené už loni v listopadu. Za intenzivnější tureckou pomoc s řešením evropské migrační krize žádá údajně také uvolnění vízové povinnosti do letošního června a otevření nových přístupových kapitol.

  • 15:53
    Německo

    Na pět let do vězení poslal soud v Rostocku dva muže, kteří se pokusili v severním Německu podpálit ubytovnu pro uprchlíky. V zařízení bylo v době útoku 38 lidí, z toho 18 dětí. Oba muži se k činu přiznali, rozhodli se k němu, protože nesouhlasili s příchodem cizinců do Německa.

  • 15:50

    Za přítomnosti silné policejní ochrany začal po víkendové přestávce druhý týden likvidace části tábora migrantů u severofrancouzského města Calais. Podle úřadů byla doposud vyčištěna necelá třetina plánované plochy, z níž mají zmizet nuzné přístřešky.

  • 15:40

    Do Německa za loňský rok přišlo přes 1,1 milionu žadatelů o azyl. Po uzavření makedonských hranic se v severním Řecku nachází přes 13 tisíc běženců.  

  • 14:24
    Důležité

    Původně dohodnutý rozpis jednání na summitu EU se změnil. Turecký premiér Davutoglu totiž hodlá svým partnerům předložit určité "nové návrhy", o kterých pak lídři osmadvacítky chtějí diskutovat sami mezi sebou. Údajně turecká strana nabízí i žádá více, než se dosud diskutovalo.

  • 14:01
    Francie

    Francie kritizovala Turecko za páteční převzetí tureckého opozičního deníku Zaman. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault krok tureckých úřadů označil za nepřijatelný, podle prezidenta Françoise Hollandea musí Evropská unie zůstat bdělá k dodržování svobody slova v Turecku i přes její potřebu spolupracovat s Ankarou na omezení proudu migrantů do Evropy.

  • 13:54
    EU

    Maďarsko a Chorvatsko znovu otevřou tři železniční pohraniční přechody, které byly uzavřeny kvůli uprchlické krizi.

  • 13:50
    EU

    V Bruselu začal mimořádný summit Evropské unie a Turecka, který se bude věnovat hlavně otázce migrace. Unie od Ankary žádá především výrazné snížení počtu migrantů, kteří připlouvají do Řecka, ale také, aby Turci začali rychle a ve velkých počtech brát zpět ty, kdo na azyl v EU nárok nemají.

  • 13:01
    François Hollande

    Francouzský prezident François Hollande zdůraznil, že je třeba, aby skutečně začal fungovat program přesídlování uprchlíků z Řecka a Itálie mezi ostatní země unie.

  • 12:55
    Maďarsko

    Maďarský premiér Viktor Orbán po příchodu na jednání označil plán německé kancléřky Angely Merkelové o přesídlování azylantů do zemí EU za "přilévání oleje do ohně".

  • 12:36
    Česká republika

    Evropská unie by měla upravit svůj rozpočet, aby měla dostatek peněz na řešení migrační krize. Je o tom přesvědčen šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který je také pro záložní plán, který počítá s přísnou regulací západobalkánské migrační trasy.

  • 12:35
    Angela Merkelová

    Německá kancléřka Angela Merkelová před dnešním summitem EU-Turecko zdůraznila potřebu spolupráce s Ankarou v oblastech jako je ochrana hranic či boj s nelegální migrací.

Foto: ČTK

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kriminalita
Tři Slováci skončili ve vazbě v Rakousku. Jsou podezřelí z pašování migrantů

Tři Slováci skončili v Rakousku ve vazbě kvůli podezření, že do země propašovali nejméně 50 migrantů. Dva z obviněných zadrželi policisté v Česku, třetího... více

Ilustrační foto.

Rekordní počet utečenců
Británie se potýká s velkým množstvím migrantů. Vláda snad pomůže

Britští pohraničníci a členové pobřežní stráže ve čtvrtek objevili 235 migrantů, kteří připluli na člunech z Francie. Byl tak překonán teprve zhruba týden... více

Ilustrační foto.

Populace
Více než čtvrtina Němců pochází z rodin imigrantů

Více než čtvrtina Němců, přibližně 21,2 milionu, pochází z rodin imigrantů. Zhruba dvě třetiny těchto lidí mají kořeny v jiných evropských zemích. Vyplývá to z... více

Ostrov Lampedusa.

Migrační vlna
Lampedusa praská ve švech. Za tři dny připlula tisícovka uprchlíků

Italský ostrůvek Lampedusa se potýká s velkým přílivem migrantů z Afriky, jen za poslední tři dny tam doplulo asi 1000 běženců, většinou Tunisanů. Informovala... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov