Auto najelo do lidí
Teror v Barceloně: řidič prchá, zadržen třetí podezřelý

18.08.2017 05:42 Aktualizováno 18.08. 09:15

On-line

  • 06:00

    Dobré ráno, vítáme vás u sledování on-line repotáže, která mapuje vyšetřování teroristického útoku v  Barceloně.

  • 06:01

    Nejprve krátký sumář: v centru Barcelony ve čtvrtek odpoledne  najel doposud neznámý pachatel dodávkou do lidí v rušné pěší zóně, která je oblíbeným turistickým místem. Zemřelo nejméně 13 osob a více než stovka utrpěla zranění. Mezi mrtvými jsou Belgičanka a Ital. Žádní čeští občané nejsou mezi mrtvými a zraněnými zatím evidováni. 

  • 06:02

    Policie incident brzy označila za teroristických čin a oznámila, že zatkla dva podezřelé: Španěla z africké enklávy Melilla a Maročana. Ani jeden z nich ale není řidič použitého vozidla. Útok, k němuž se přihlásila organizace Islámský stát, odsoudila řada světových i španělských politiků.

  • 06:03

    Útočník po nájezdu do lidí v pěší zóně opustil vozidlo u budovy opery a odešel od něho pěšky. Podle katalánského policejního šéfa Josepa Lluíse Trapera nic nenasvědčuje tomu, že by muž byl ozbrojený.

  • 06:04

    Třída La Rambla je nejrušnější ulicí Barcelony, táhne se v délce asi 1,2 kilometru k přístavu. Je lemována stromy a desítkami obchodů, restaurací, kaváren a barů. Je vyhledávaným místem turistů a za pěkného počasí tam vystupují různí umělci. V její blízkosti jsou muzea, kostely, barcelonská katedrála a kolem je několik stanic metra.

  • 06:05

    Útok v Barceloně je nejhorším ve Španělsku od roku 2004, kdy islamističtí teroristé zaútočili na vlaky v Madridu. Při nich 11. března 2004 explodovalo několik bomb ve vlacích. Zemřelo 191 lidí a na 1841 osob bylo zraněno. Pachateli útoku byli islamisté, z nichž někteří spáchali sebevraždu v dubnu 2004 při zátahu policistů na jejich úkryt, další byli odsouzeni k dlouholetým trestům.

  • 06:15

    Drama se ve Španělsku odehrálo i v noci na pátek:  policie zabila pět lidí, kteří se v osobním autě v městě Cambrils snažili porážet chodce. Pachatelé zranili šest civilistů a jednoho policistu, než se je bezpečnostním složkám podařilo zneškodnit. Čtyři muži byli zastřeleni na místě, pátý podlehl následně svým zraněním. Někteří byli opásáni výbušninami, oznámila katalánská policie.

  • 06:16

    Podle ministra vnitra katalánské regionální vlády Joaquina Forna mají obě události spojitost. Cambrilský útok je ve stejné linii, "je v tom spojitost", řekl, aniž podal bližší vysvětlení.

  • 07:25
  • 07:32

    Po útoku v Barceloně zadržela policie dva lidi, ne však řidiče dodávky, po kterém pokračuje pátrání.

  • 07:34

    Americká tajná služba FBI už před dvěma měsíci varovala předs možným teroristickým útokem ve Španělsku, píší tamní média. Agenti údajně varovali dokoce před atakem v Barceloně na promenádě La Rambla, kde ve čtvrtek k činu teroristů skutečně došlo.  

  • 07:46

    Češi mezi oběťmi či zraněnými v Barceloně podle aktuálních informací nejsou, uvedla konzulka Adéla Verner Sýkorová.

  • 08:01

    Po čtvrtečním útoku v Barceloně, při němž zemřelo 13 lidí, byla v nemocnicích ošetřena více než stovka zraněných. V kritickém stavu zůstává 15 osob. Mezi mrtvými byli dosud identifikováni tři němečtí občané, Belgičanka a Ital. Podle francouzského ministerstva zahraničí bylo zraněno 26 Francouzů.

  • 08:15

    Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová v pátek ráno agentuře ČTK sdělila, že stále platí informace, kterou Černínský palác zveřejnil v noci a podle které katalánská vláda s odvoláním na předběžné údaje uvedla, že mezi osobami postiženými teroristickým útokem v Barceloně nebyl identifikován žádný Čech.

  • 08:19

    Reakce českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka:

  • 08:55

    V souvislosti se čtvrtečním útokem v Barceloně byl zadržen již třetí člověk. Podezřelého zadržela policie ráno ve městě Ripoll vzdáleném sto kilometrů severně od katalánské metropole. Podle španělských médií není dosud známa jeho státní příslušnost ani to, zda mohl být řidičem dodávky, která zabila 13 lidí a stovku dalších zranila.

  • 09:53

    Pásy s výbušninami, kvůli nimž zasahovali v Cambrils poblíž Barcelony u vozidla útočníků pyrotechnici, byly jen napodobeniny, oznámil katalánský ministr vnitra.

Foto: ČTK/AP

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Martin Ignačák ( na snímku vlevo) u soudu.

Trestní stíhání
Anarchista stíhaný za terorismus další peníze od státu nevysoudil

Martin Ignačák nedostane od státu dalších 477 tisíc korun jako odškodné za trestní stíhání. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl soud, který poukázal na to, že... více

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir.

Teroristické útoky
Radikální duchovní Bashira byl v Indonésii propuštěn na svobodu

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. více

Ilustrační foto.

Integrační centrum
Rehabilitační programy se snaží o nápravu teroristů a začlenění do společnosti

Somálské militantní uskupení Šabáb rekrutuje tisíce pěších vojáků, ale i lidi, kteří by pracovali ve službách na území pod kontrolou organizace. více

Ilustrační foto.

Plánování útoku
Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu

Austrálie odebrala občanství muslimskému duchovnímu, který se narodil v Alžírsku. Abdul Nacer Benbrika byl odsouzen za to, že stál v čele teroristické buňky,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov