Chat s odborníkem
Hudba i křížovky. O kognitivní terapii s Kvetoslavou Hoškovou

12.02.2015 12:50

Senioři po akutním onemocnění a při delších hospitalizacích rychle ztrácejí v monotónním a sociálně omezeném nemocničním prostředí mentální schopnosti, především paměť, orientaci, poznávací a organizační schopnosti. Pomáhá kognitivní terapie - odborně vedené procvičování mozkových schopností zábavnou a pro nemocné lákavou formou v době hospitalizace. Staví na zálibách seniorů například v křížovkách, hlavolamech, řešení logických úloh nebo vědomostních kvízů, na znalostech literatury, hudby a podobně a probíhá většinou skupinovou formou. Kognitivní trénink, ale i reminiscenční terapii přiblížila Mgr. Kvetoslava Hošková z oddělení geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice ve čtvrtek 12. února ve 13 hodin.

Kvetoslava Hošková po absolvování SZŠ v Popradě nastoupila jako zdravotní sestra do Thomayerovy nemocnice Praha na oddělení chirurgie dospělých, později přešla na oddělení geriatrie. Ukončila specializační vzdělávání v organizaci a řízení ošetřovatelské péče o dospělé v Brně, bakalářské studium na Katolické univerzitě v Ružomberoku a magisterské studium na VŠZSP sv. Alžběty v Bratislavě. Je držitelem certifikátů Mentor klinické praxe, Tvorba sociálně aktivizačních programů se zaměřením na seniory, Trenér paměti III. stupně ČSTPMJ a mezinárodního certifikátu RYCTT v reminiscenční terapii. Od roku 2010 se věnuje kognitivní terapii se zaměřením na trénink paměti seniorů na oddělení geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice.

Chat

  • ZVON

    A co kognitivně.-behaviorální terapie?

  • Host chatu

    Kognitivně - behaviorální terapii používají psychologové a psychoterapeuti u osob s poruchami chování. Kognitivní trénink je cílená stimulace mozkových funkcí se zaměřením na vylepšení kognitivních schopností. Nejčastěji jde o trénování krátkodobé a dlouhodobé paměti, soustředění, prostorové orientace.

  • LOLA

    CO si myslíte o gestalt terapii?

  • Host chatu

    Opět se jedná o metodu vhodnou spíš pro psychoterapii. V lůžkových zařízeních pro geriatrické pacienty se prakticky nevyužívá.

  • MORTAR

    co si myslíte o životopisné skupině na skupin. terapii?

  • Host chatu

    Viděla jsem to snad jenom v amerických filmech. Česká společnost je jiná a těžko si jí umím představit v praxi. I když vím, že jí využívají v léčebnách pro léčbu závislostí.

  • Dana

    Dobry den, mohu se zeptat, jak priblizne probiha takove sezeni ve skupine a zda jde domluvit i individualni terapii? Dekuji.

  • Host chatu

    Každý den je jiné téma, které je z oblasti historie, hudby, zeměpisu …. K vybranému tématu jsou připravená cvičení, která spolu souvisí. Například vyhledáváním rozdílu mezi dvěma obrázky, zapamatování si 9 obrázků. Následuje např. krátký článek, ke kterému jsou připraveny otázky. Dalším úkolem je vzpomenout si, co na předchozích obrázcích bylo. Mezi tím jsou i různá pohybová cvičeni. Pravidelně se terapie účastní i dobrovolníci z dobrovolnického sdružení Lékořice spolu s firemními dobrovolník , díky kterým je možné realizovat výtvarné dílny, vystoupení hudebníků, dětských zpěváku a zooterapii. Individuální trénink probíhá po indikaci lékařem v rámci hospitalizace pacienta.

  • maria

    Dobrý deň!pamätám si Vas z konferencie z Bratislavy....chcem sa spýtať či je možné u vas absoluvovat stáž. Dakujem

  • Host chatu

    O stáž je možné požádat prostřednictvím Centra pro vzdělávání, které najdete na webových stránkách nemocnice.

  • PedroNella

    Dobrý den,
    Jaký je průměrný věk seniorů ve skupině, která se účastní kognitivního tréninku?

    Jaký byl Váš nejstarší senior, mají o trénování více zájem muži nebo ženy?

  • Host chatu

    Nejmladšímu členovi skupiny bylo 42, teda žádný senior :-) Pozitivně laděný člověk, který se po autonehodě kromě zranění léčil i pro výpadky paměti. Chtěl se co nejdřív vrátit ke své práci. Svou motivaci přenesl i na seniory, kterým v průměru bývá 76 let. Někdy se ale stane, že průměrný věk je i 84 let, protože nejstaršímu členovi je 98. Trénování se více účastni ženy, ale těch je taky na odděleni víc.

  • Pavel Kolář

    Zrovna včera jsem náhodou četl v zahraničním idborném tisku zajímavý materiál (také) o kognitivní terapii u starších lidí, v němž jeden neurolog vysvětlovat, že tato terapie se obecně hodně přeceňuje a že moderní výzkumy mozku ukazují, že zdaleka nepřináší ve výsledku to, co slibuje. Mnohem důležitější jsou prý motivace, zvědavost a personální identifikace. Sudoku nebo křížovky? To jsou jen berličky, které vás nikam moc neposunou. Hodně zjednodušuji, ale zhruba tak to v článku bylo. I když je mi jasné, že co expert, to trochu jiný názor a zkušenost. O téma jsem se začal trochu více zajímat poté, co moje starší máma skončila po těžkém úraze na dlouhou dobu v nemocnicích. Co jsem tam viděl a o čem mi vyprávěla, co bylo opravdu smutné až děsivé.

  • Host chatu

    Před léty jsem měla možnost účastnit se předvádění ukázky programu pro trénování kognitivních funkcí. Byla jsem vyzvána, abych na monitoru v prostoru klikla vždy na obrázek, který se objevil uprostřed. Program pak propočítal rychlost reakce vpravo nebo vlevo. Pak se obrázky ztratily a já měla vypsat předměty, které si pamatuji. Takový trochu podvod, když nevíte, že se vás na to zeptají :-) Z 21 jsem jich napsala 18 a na poslední 3 jsem si vzpomněla, když jsem si sedla zpátky do své lavice. Uvědomila jsem si, že je to podobný princip, který používám v papírové podobě. Moje osobní zkušenost mě přesvědčila, že to funguje. Pobyt v nemocnici sám o sobě není příjemný. Já se ho snažím svým způsobem seniorům zpříjemnit. Oni vědí, že nemůžu udělat zázraky, ale když mají možnost postěžovat si, říct, co je trápí, poradit se s ostatním,i co by udělali, vědomí, že je tam někdo, kdo je vyslechne, je na jejich straně a je jim o něco líp.

  • Bořivoj Zvídavý

    Určitě máte poznatky, kteří lidé si do vysokého věku nejvíce pamatují, jaké dělali zaměstnání, anebo čemu se v životě věnovali. Jaký je recept samotných seniorů na dobrou paměť?

  • Host chatu

    Podle mých poznatků mají nejlepší paměť až do vysokého věku lidé, kteří hráli např. na klavír nebo housle, a lidé, kteří umí aspoň dva cizí jazyky. Svěží paměť si dobře udržují sportovci a také lidé, kteří žili kulturně - navštěvovali kina, divadla nebo hodně cestovali.

  • Jana

    Prosím o sdělení ,zda je možné preventivně nechat vyšetři stav paměti,motoriky apod. Zda existuje nějaká instituce,kam se senioři mohou obrátit např. ohledně prevence Alzeihmera. Je mi 70 let a jsem z Brna.
    Děkuji.

  • Host chatu

    Kontakt můžete nalézt zde http://www.alzheimer.cz/cals/projek...

Foto: archiv

Autor: - red -, - mav -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dar pro seniory.

Aktivita firem
Pozitivní zprávy nejen ze světa byznysu a podnikání

Rychlý přehled novinek o obecně prospěšných aktivitách firem na českém trhu. Podpora kultury, ekologie, ale i zajímavé události poslední doby. více

Ilustrační foto.

Brain Stimulation
Vědci navrhli, jak zlepšit poruchu řeči u pacientů s Parkinsonovou chorobou

Tým brněnských neurovědců přišel s metodou, jak zlepšit poruchu řeči u pacientů s Parkinsonovou chorobou. více

Ilustrační foto.

Zdravotnická zařízení
Senioři nad 80 let se budou moci od pátku registrovat na očkování proti koronaviru

Registrace na očkování proti covidu-19 pro občany starší 80 let začne v pátek 15. ledna v 8:00. Na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to ve čtvrtek... více

Ilustrační foto.

Napřed zdravotníci
Pro veřejnost bude očkovací vakcína připravena nejdříve v únoru

Veřejnost z řad seniorů a mladších vážně nemocných se bude moci proti covidu-19 očkovat nejdříve v únoru. Prvními prosincovými dávkami se budou očkovat... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov