Ptejte se
Jak na klíšťata? Odborník odpovídá on-line

27.04.2011 13:57 Původní zpráva

Teplé jarní dny s sebou kromě krásné oblohy přinášejí i nebezpečí v podobě klíšťat. Jaká nám hrozí rizika a jak se chránit před nemocemi, které tito paraziti způsobují? Na tyto a další otázky týkající se očkování vhodného na zahraniční dovolenou odpovídal on-line doc. MUDr. Rastislav Maďar.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. se specializuje na obor epidemiologie, prevence a kontrola infekčních chorob, nemocniční nákazy, cestovní a tropické medicíny. Je předsedou odborné Společnosti prevence nozokomiálních nákaz a prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny. Pracuje jako vedoucí lékař Očkovacího centra na poliklinice v Ostavě-Hrabůvce. Je spoluzakladatelem Česko-Slovenské kliniky International Humanity Diastyle Free Clinic, která poskytuje bezplatnou zdravotní péči lidem v Nepálu.

Chat

  • Josef Ebr


    Pane docente, dostal jsem následující e - mail, kde je návod na ochranu proti klíšťatům.
    Na přípravu potřebujete 1 sáček rozmarýnu, který koupíte v obchodě, jako
    # přísadu
    # do jídla, 1 litr vody a 1 lžíci bílého vinného octa. Do hrnce nalijte vodu a
    # přiveďte ji do varu. Potom odstavte a vysypte do vody rozmarýn a nechte
    # pořádně
    # vylouhovat. Rozmarýn může být ve vodě, až do vychladnutí odvaru. Potom scedíme
    # rozmarýn a přidáme 1 lžíci vinného octa. Přírodní repelent se přelije do
    # sprejové lahvičky a uloží se do chladničky. Před každým výletem do přírody si
    # nasprejujeme tělo, hlavně nohy od kolen dolů. Nasprejujeme si také obuv!!

    Je to, podle Vás účinné? Díky za odpověď na e - mail : josef.ebr@volny.cz. Příjemné a hezké dny přeje Josef Ebr

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, úpřimně bych si přál, aby to účinné bylo. Osobně bych se však jen na to v ochraně před klíšťovou encefalitidou nespoléhal. Solidní vědecký důkaz totiž bohužel neexistuje. Z přírodních látak se však například v prevenci proti komurům osvědčili eukalyptus a citronela. Možná by i Vámi uvedený recept stál za klinickou studii.

  • Pan Karel

    Dobrý den, máte rád huspeninu? Děkuji

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, ano, mám, ale výlučně domácí podle starého receptu od babičky. A Vy?

  • Dujková Marta

    Švagr má 75 let několik krát měl klíště. V poslední době je neustále nemocen, prý ho bolí plíca, neustále kašle a řekla by, že strácí sílu, žívotní optimismus, nic ho nebaví a úžasně zestárl. Chodí po lékářských prohlídkach, rengen plic. V poslední době jen přehodil, že má špatnou imunitu. Léky dostane sní je cvílí pokoj qa pak nanovo. Musím předeslat, že to byl člověk dříč a jak mu je trochu lépe už zasa pracuje. Může to být důsledkem klíšťat? Děkuji za radu a odpověď.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Nemoci přenášené klíšťaty, i ty bez závažnějších akutních příznaků prodělané v minulosti, by se zjistily provedenými laboratorními testy. Dlouhodobá únava a další podobné chronické příznaky sice mohou být následkem klíšťové encefalitidy, ale v tomto konkrétním případě je to nepravděpodobné.

  • Ole g Worm

    Dobrý den, prosím jak rozeznam od sebe samečka a samičku?? Děkuji

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, sameček je menší a nesaje krev. Hlavním úkolem dospělého samečka je kopulovat se samičkou a tak založit další generaci klíšťat.

  • Petr

    Dobrý den.
    Chodím do lesů v okolí Brna, tedy do nejvíce zamořených lesů nakaženými klíšťaty. Měl jsem jich již spoustu, ale neonemocněl jsem. Co má vliv na onemocnění? Je něco, co zmenšuje pravděpodobnost onemocnění? Například více železa ve stravě, vitamíny atd. Jistě napíšete, že očkování, ale i to řeší jen polovinu problému, proti borelióze neexistuje.
    Díky za odpověď

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, proti lymeské borelióze lze zatím použít jen nespecifickou formu ochrany např. oblečení nebo repelenty. Různé vitamíny nebo doplňky stravy v pokusech účinné nebyly. Snad již brzké době bude k dispozici v Evropě účinná vakcína i proti této nemoci.

  • emil

    Lze se ještě očkovat proti "klišťatům" ? Jaký má vliv vakcína na zdraví očkovaného ?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Očkovat se můžete proti nebezpečné virové infekci centrálního nervového systému, kterou klíšťata přenášejí, ne proti samotným klíšťatům. Od toho jsou repelenty. Vakcinace proti klíšťové encefalitidě je možná celoročně, tedy i v létě. Teď je však ideální období pro zahájení očkování první a následně druhou dávkou. U nás registrované vakcíny jsou vysoce účinné a bezpečné. Aktivují imunitní systém na různé úrovni a nejsou pro organizmus zatěžující. Pokud jsou respektovány kontraindikace aplikace, což vyžaduje posouzení lékaře, celková i lokální tolerance očkování je výborná.

  • Kamila

    Dobrý den, pane docente,
    V poslední době zvažujeme s manželem, že se celá rodina včetně dětí necháme naočkovat proti klíšťové encefalitidě. Mám dotaz, od kolika let se můžou očovat děti? A co se týká vakcíny je jen jedna nebo je více druhů? S kterou máte dobré zkušenosti?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, děti lze očkovat již od 1 roku věku dětskou formou vakcíny. V ČR jsou proti klíšťové encefalitidě registrované dvě očkovací látky, z nichž se v praxi častěji využívá FSME IMMUN, kterou Vám rozhodně mohu doporučiť. Tuto vakcínu jsem aplikoval i své rodině.

  • Irena

    Mám boreliozu-neuroboreliozu, léčit neumíte, z lidí děláte blázny a tvrdíte většinou, že infekce nic nedělají. Kdyby jste si procházeli peklem, jako ti chroničtí pacienti, jinak by jste se na velký problém infekcí dívali. Borelioza i ostatní infekce je peklo, kterým pacienti procházá, hlavně, že pomáháte v Nepálu a doma lidi necháte trpět.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Negativem infekcí je, že původci nákaz naruší do té doby zdravou tkáň nebo k takovému procesu navedou vlastní imunitní systém člověka. I když již původci infekce později v těle nejsou, tkáň zůstává i nadále poškozená. To je bohužel daň za podcenění situace nebo za pozdní odhalení infekce. Následná prognóza závisí od schopnosti poškozené tkáně regenerovat a ta je bohužel u nervového systému velmi malá až žádná. A pokud jde o humanitární projekty, kdyby jste viděla alespoň jedno jediné dítě umírat hladem, uvědomila byste si, že není utrpení jako utrpení.

  • Georg

    Dobrý den,jsem dlouhodobě,již deset let nemocný lymeskou boreliozou,prokázanou jak ELISA testem,WESTERN BLOT testem,tak i nálezem protilátek,bílkovin a poruchou hematoe.bariéry z mozkomíšního moku.Dále nález elektronkovou mikroskopií-nález boreliových cyst a nález ehrlichlií.
    Můj stav je takový,že jsem dnes v invalidním důchodu a pomalu přestávám chodit,nikoho však můj stav nezajímá a na infekčním oddělení kam spadám mi bylo řečeno že pro mě nemohou nic udělat.Poradte mi prosím kde mi v české republice mohou pomoci. Děkuji

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, obraťte se na jakékoli jiné pracoviště v rámci infekční kliniky fakultní nemocnice i mimo spádovou oblast (napr. Nemocnice na Bulovce). Vyžádat si názor jiných odborníků jako tzv. second opinion je v medicíně normální.

  • Jarka

    Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s očkováním v této době. Někteří lékaři říkají, že to již nemá cenu, jinde jsem slyšela, že pozdě nen. Moc díky za ujasnění.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, očkovat lze bez problémů celoročně. Bohužel někteří praktičtí lékaři v této věci ještě pořád vycházejí ze zastaralé zvyklosti v teplém období neočkovat. K tomu však není žádný medicínský důvod. Alternativou jsou pro Vás lékaři očkovacích center.

  • Tomáš

    Dobrý den, pane docente, mám u lékaře na výběr z vakcín? jakou byste doporučil? Děkuji za odpověď.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    V principu ano, pokud nemáte kontraindikaci k aplikaci konkrétní vakcíny. Praktický lékař však nemusí mít ve své ordinaci proti dané nemoci obě u nás registrované vakcíny. Buď tedy akceptujete tu, kterou Vám nabídne nebo jej/jí požádáte o objednání vakcíny u distributora očkovacích látek a dostavíte se na očkování později. Další alternativou jsou očkovací centra, které disponují na místě všemi vakcínami. U své rodiny jsem použil vakcínu FSME IMMUN a nejen na základě této zkušenosti ji mohu doporučit.

  • Alysa

    jaký je nejlepší postup, jak vytáhnout klíště? Platí stále, že pomazat sádlem a poté točit v proti směru hod.ručiček?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Malou nymfu s velikostí 1-2 mm lze odstranit i navlhčeným tamponem s mýdlem. K odstranění dospělé samičky je však mnohem vhodnější speciální pinzeta. Klíště uchopit co nejníže, jednou až dvakrát pootočit libovolným směrem kvůli narušení cementové vrstvy a pomalu vytáhnout kolmo na povrch kůže. Následně co nejrychleji provést dezinfekci daného místa.

  • nelina

    dobrý den, slyšela jsem, že když jde člověk do lesa, zabere, když se napije piva a klistata na nej pak kvuli vitaminu B nejdou? je to fáma? nebo jak je mozné, ze na nekoho vubec nejdou a nekdo je ma porad? díky za odpoved

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, ohledně vitamínu B již bylo uvedeno, že bohužel chybí solidní důkaz o jeho účinku proti klíšťatům nebo dalším členovcům. Jedná se skutečně jen o pověru. Proč na někoho klíšťata nebo komáři útočí víc a na někoho míň zatím nebylo spolehlivě objasněno. Nicméně znovu upozorním, že klíšťovou encefalitidu přenáší i nižší nedospělé formy klíšťat, které nemusíte včas volným okem nebo pohmatem odhalit.

  • Kristina

    Vážený pane doktore,

    i já bych měla otázku. Asi před dvěma lety jsem se dočetla, že když se klíšťata odstraní včas (nevím, jaké bylo konkrétní časové určení, ale určitě více než 24 hodin od přisátí), nenapustí do člověka klíště tolik látek, aby mohl onemocnět boreliózou či encefalitidou. Je tomu tak? V tom případě by to znamenalo, že pokud se budeme pravidelně prohlížet, nemocem tak předejdeme. Nebo znamená riziko už jen samotné přisání, bez ohledu na dobu, po kterou klíště saje?

    Děkuji,

    S pozdravem,

    Kristina

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Klíště je schopné přenést klíšťovou encefalitidu již za velmi krátkou dobu od přisátí. I když najdete a odstraníte klíště okamžitě po návratu z rizikové oblasti, nemusí to stačit. U lymeské boreliózy dochází k přenosu skutečně až po přibližně 24 hodinách. To zdůrazňuje význam očkování jako jediné jistoty v prevenci klíšťové encefalitidy.

  • Ivan

    Dobrý den,
    trpí infekcemi od klíšťat také lesní zvěř, je možno se nakazit při kontaktu s nimi, např. při vyvrhování zvěřiny?
    Děkuji za odpověď

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, při vyvrhování zvěřiny je nákaza od usmrceného kusu prakticky nemožná, i při této činnosti si Vás však může najít klíště z trávy. To je mnohem pravděpodobnější mechanizmus infekce.

  • Petr

    Dobrý den pane docente, má smysl nechat očkovat mé rodiče (60 a 65 let)? Nebo se očkování týká spíše mladých lidí a dětí? Rodiče často pracují na zahradce, která se vyskytuje v rizikové oblasti. děkuji za odpověď

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Jednoznačně ano. Vaši rodiče jsou v nejrizikovějším věku, kdy se vyskytuje nejvíc infekcí se závažným průběhem a trvalými následky. Přitom proočkovanost této věkové kategorie je u nás nižší než u dětí. Můj názor je, že vakcína proti této nemoci, která může za krátkou dobu zásadně narušit kvalitu nebo kvantitu jejich života, je (nejen) pro lidi nad 60 let věku pěkným a užitečným dárkem k narozeninám nebo k nějakému svátku.

  • Jana

    Dobrý den, pane docente, mám 2 dotazy:
    může člověk onemocnět encefalitidou opakovaně?
    může se klíště, klteré se napije třeba ze zvířete, přisát na člověka?
    děkuji

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, opakovaná infekce virem klíšťové encefalitidy je nepravděpodobná. Záleží to kromě jiného hlavně na hladině postinfekčních protilátek. Klíště, které získá virus nasátím krve infikovaného zvířete může následně člověka nakazit, avšak již v rámci dalšího vývinového stádia.

  • Martina

    Dobrý den pane docente,
    zvažuji, zda nechat naočkovat dceru (3 roky) proti klíšťové encefalitidě či nikoli. Ráda bych znala Váš názor na očkování takto malých dětí, má-li opravdu smysl a není to jen zatěžování organismu dalším očkováním. Děkuji za odpověď.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, pohybuje-li se Vaše dcera v přírodě, je možné ji bez obav očkovat. Samozřejmě za předpokladu, že nemá alergii na složky vakcíny. Každým rokem jsou očkovány stovky dětí v uvedeném nebo i v mladším věku bez nežádoucích reakcí. O zátěž organizmu se z podstaty fungování imunitního systému nejedná.

  • Rebeka

    Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, proč čeští lékaři, a to jak praktici, tak specialisté (např. neurologie, infekční) ignorují či minimálně významně snižují riziko boreliozy a zvláště jejích následků, jakož je nezajímají moderní postupy v léčbě a proč – v případě záchytu u pacienta – tzv. „přeléčí“ atb, ale po přeléčení nekontrolují příslušnými testy výsledek své léčby?? (toto je běžný postup, doloženo písemně) Co přesně vás lékaře k tomu vede? A druhý dotaz, min. primární borelka spadá pod péči praktického lékaře, jsou tito lékaři důkladně (a kde, kým) proškolováni ve vyhodnocování testů, které jim dodá akreditovaná labratoř nebo za sdělený výsledek ručí právě laboratoř? Ze zkušenosti ovšem vím, že laboratoře nejsou ochotné dávat pacientovi protokol. Co s tím? Děkuji, Reba

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, jsem přesvědčený, že na předních pracovištích význam a potenciální dopad této nemoci snižován není. Úroveň znalostí a přístup praktických lékařů je zase jiná věc. Každý pacient má však v případě nespokojenosti právo volby lékaře primární péče. To by měla být i taková přirozená selekce těch nejlepších a naopak. Lymeská borelióza je poměrně komplikovaná nemoc a výsledky laboratórních testů nejsou vždy jednoznačné. Za správnost laboratórních výsledků a kvylitu testů odpovídá příslušná laboratoř, za jejich správnou interpretaci však lékař. Předpokládám, že pokud by s tím měl praktik problém, kontaktoval by specialistu. Konzíliá jsou běžnou součástí medicíny. Pacient má právo disponovat minimálně kopií svých zdravotních záznamů, je to věc legislativy.

  • Michala

    Pane doktore, jaké jsou první příznaky klíšťové encefalitidy?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Infekce začíná nespecificky podobně jako chřipka a v tom je její zákeřnost. U části postižených dochází po dočasném ústupu problémů k zánětu centrálního nervového systému s možnými závažnými až život ohrožujícími následky.

  • Alena

    Dobrý den, pane docente, když se pohybuji v přírodě, která místa jsou úplně nejrizikovější z hlediska přisátí klíštěte ? Děkuji za odpověď.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Nejrizikovější jsou místa s vysokou trávou, ve stínu, s vyšší vlhkostí, kudy migruje zvěř nebo kde se pohybuje člověk např. lesní chodníčky a cesty, mýtinky, okraj louky u lesa nebo u tekoucí či stojaté vody jako zdroje vlhkosti.

  • Alena

    Pane docente, mám ještě jeden dotaz, slyšela jsem, že v Rakousku je proti klíšťové encefalitidě očkována většina populace. Proč si myslíte, že je ve dvou vedle sebe sousedících zemích tak diametrálně odlišný přístup obyvatel k prevenci této nemoci ?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    V Rakousku se proti klíšťové encefalitidě očkuje téměř 90 % populace už několik desetiletí. Je to součást jejich životního stylu, rodiče považují za absolutně samozřejmé nechat své děti očkovat. Tomu odpovídá i nízký výskyt klíšťové encefalitidy u našich jižních sousedů a je to i důkaz bezpečnosti vakcín.

  • Georg

    Dobrý večer,se znechucením čtu zprávy, jak určití lidé jsou schopní díky své ješitnosti,nejen vědomě ničit svým spoluobčanům zdraví a aby byli nepostižitelní,vydávají jakési doporučené postupy,které mají i nadále jejich činnost legalizovat,a jsou dobré akorát k tomu, aby ze zdravého člověka, udělali nadosmrti bolestmi sužovaného ubožáka.Ale ani toto jim v poslední době nestačí, když vidí že jsou akorát pro smích a lidé si vzájemě pomáhají a léčí se sami,tak jim seberou možnost jak svoji nemoc odhalit a to přes znění zákona který je v tomto bodě jednoznačný a na jehož prosazení pravděpodobně doplatila RNDR Hulínská....Georg

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, rád bych reagoval, ale netuším kam Váš dotaz míří ani jestli jste ten bolestmi sužovaný ubožák Vy osobně. Jestli jste proti očkování, nikdo Vás přece nenutí. Já budu dál očkovat nejen sebe a svou rodinu ale i své pacienty se zájmem o očkování a čas ukáže, kdo má pravdu. Hodně stěstí.

  • kalibutan

    Pane docente. Již 4 roky používám přes léto v době kdy chodívám profesně do prirody (fotograf) jako prevenci B-komplex a dosud jsem opravdu zadne kliste na sobe nenasel. Mohu tuto preveci pouzivat bez obav i u sveho 4leteho syna? Cetl jsem, ze predavkovani B vitaminem se vylouci moci.
    Dekuji za odpoved.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, bohužel neexistuje žádný medicínský důkaz, že vitamín B funguje jako odpuzovač členovců. Předávkování vitaminem B je nepravděpodobné, chci však upozornit, že nemalá část pacientů postižených klíšťovou encefalitidou neuvádí ve své anamnéze přisátí klíštěte. Nemoc totiž přenášejí i nižší stádiá klíšťat, např. malinké nymfy, které jsou viditelné volným okem jen obtížně. Nebo se dospělé klíště nepozorovaně nasaje a odpadne. Virus klíšťové encefalitidy může proniknout do těla člověka již za velmi krátkou dobu po přisátí. Jedinou jistotu Vám i Vašemu synovi poskytne včasné preventivní očkování.

  • Ivana

    Dobrý den, pane docente,
    na trhu existuje vícero vakcín proti klíšťové encefalitidě, jaký je mezi nimi rozdíl?
    Děkuji.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, rozdíl mezi vakcínami je minimální. Hlavní je neodkládat zbytečně očkování a zajít si na první dvě dávky, které poskytují imunitu až na 1 rok. Následným přeočkováním lze dosáhnout dlouhobou 3 až 5 letou imunitu podle věku očkované osoby. Hodně mých pacientů dlouho vakcinaci zvažovalo a až těžký průběh nemoci u známého je nakonec dovedl k rozhodnutí začít.

  • milfi

    Boreliozu jsem prodělala před několika lety,asi špatně léčenou,neboť jsem dostala antibiotika-jen jedno balení.Pak v nemocnici-infuze,ale od té doby špatně a s bolestí chodím.Je možné,že je můj problém s chůzí zaviněn boreliozou a lz se toho ještě nějak zbavit?Děkuji Vám za odpověď,vážený pane docente

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, možná spojitost uvedených problémů s lymeskou boreliózou je, úplně přesně to však nelze říct. Potřeboval bych mnohem detailnější informace. Rovněž prognóza stavu závisí od mnoha okolností, které bych potřeboval znát.

  • Jaroslav Netušil

    Čeští infektologové schválili Doporučený postup pro léčbu borreliosy, podle kterého:
    Pacient s akutní infekcí je krátkodobě přeléčen podle doporučených postupů vycházejících ze směrnic IDSA*
    Pokud jeho obtíže přetrvávají, je odeslán na jiné odborné pracoviště než je infekční – revmatologie, neurologie, psychiatrie…
    Borelióza je „vyléčena“, pacient se cítí stále nemocný a tak dlouho putuje systémem, až je nalezena náhradní diagnóza
    Z toho plynou obrovské náklady na různá vyšetření a tlumící léky neřešící původní onemocnění
    V závislosti na invazivitě onemocnění (podmíněné individuálním stavem pacienta a virulencí daného kmene Bb) nemoc buď přejde do latentní fáze, nebo postupně progreduje až do stádia těžkého autoimunitního onemocnění či jiných vážných následků LB
    Ušetřených pár stokorun na počátku způsobí, že nemocný nemůže pracovat, nepřispívá do systému (daně, pojištění,) naopak čerpá (nemocenská, opakovaná vyšetření, soc. dávky, ČID, PID)

    *IDSA je americké sdružení, které generální prokurátor státu Connecticut prohlásil za zkorumpované - vazby vrcholných představitelů na farmaceutické firmy, kterým vyhovují nevyléčení pacienti.
    Jsou autoři českých směrnic (opsané směrnice IDSA) též zkorumpovaní farmaceutickou lobby? Nenapadá mě jiný důvod, proč by stvořili tak tragické směrnice, když Němci mají například uplně jiné...

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, jak jsem již uváděl u jiné otázky, infekční původci mohou u chronické infekce poškodit organizmus ještě předtím, než je léky a/nebo imunitní systém zlikvidují. Toto poškození tkání často přetrvává, i když již patogen není přítomen v těle postižené osoby. Z medicínského hlediska to tedy již není infekční pacient a je nutné řešit postižení konkrétního orgánu nebo systému příslušným specialistou. Osobně nikoho z IDSA neznám a ani generálního prokurátora státu Connecticut. Pomluvit někoho na internetu je však jednoduché. Pokud by za tím byl lobbing firem vyrábějících antibiotika, doporučovaly by přece směrnice úplně naopak pacienta co nejdéle léčit antibiotiky a ne jej přeložit do péče specialistů jiných oborů. Pokud se obrátíte na vedení České infektologické společnosti, předpokládám že nebudou mít problém Vám odpovědět. Kontakt je na www.infekce.cz

  • Petra

    Dobrý den, pane docente,
    děláte v očkovacím centru, mám se jít očkovat tam, nebo radši k doktorovi? Není očkování v očkovacích centrech dražší?
    Děkuji, Petra

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, cenová úroveň vakcíny zaleží od nastavení výše aplikačního poplatku v ordinaci lékaře. U praktických lékařů jsou tyto poplatky v porovnání s očkovacími centry nižší ale i vyšší. Očkovací centra nabízí možnost bezplatné rezervace termínu vakcínace, v jejich čekárnách nepotkáte akutně nemocné pacienty, všechny vakcíny jsou k dispozici přímo na místě a v mnoha centrech je možné platit i platební kartou.

  • Pavel

    Dobrý den, hrozí riziko nákazy encefalitidou/boreliózou při snědení klíštěte spolu s tepelně neupravenými potravinami (např. borůvkami)? Byl takový případ nákazy zaznamenán? Děkuji.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Pokud mi je známo, takový případ v seriózní literatuře popsán nebyl. V medicíně sice nelze úplně vyloučit téměř nic, ale z mechanizmu přenosu infekce je to výslovně nepravděpodobné. Rizikové je však nepasterizované mléko od infikovaných zvířat. Takových epidemií se vyskytlo hned několik.

  • Martin Lexa

    Dobrý den, dle jedné práce na velkém souboru pacientů (480 probandů) při jednorázovém užití 200mg deoxymycoinu bezprostředně po odstranění klíštěte dochází k redukci rizika infekce lymsk. boreliózou až o 90%. ( http://www.nejm.org/doi/full/10.105... )
    Praktikujete výsledek této studie na sobě?

    Díky, M.Lexa

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, já považuji za lepší vyšetřit po 6-8 týdnech protilátky a o antibiotické léčbě rozhodnout až následně. Preventivní užívání doxycyklinu, který není bez nežádoucích účinků a jeho tolerance je u některých lidí dost špatná, není v tomto případě ideálním řešením. A pokud jde o tu studii, 480 subjektů rozdělených na podskupiny není až tak moc, aby bylo možné vyvozovat jednoznačné závěry pro celou populaci. Například u klinického zkoušení vakcín musí být subjektů minimálně několik tisíc.

  • pavel ATS

    Dobrý den,
    podle babičky je na klíšťata nejlepší konzumace \\\"většího\\\" množství česneku jak u lidí tak u zvířat. Odpuzuje tedy česnek klíšťata?!

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Bylo by to skvělé, bohužel se nic takového nikdy nepodařilo prokázat.

  • Jana Procházková

    Dobrý den,pane doktore,měla jsem boreliozu v roce 1994,diagnostikovanou a zaléčenou po 3/4 roce.od té doby mám potíže,prý,že je to psychosomatického původu,můžete mi poradit,kam se má obrátit,existuje nějaké specializované středisko,či lékaři?Jsem z Prahy,děkuji.S pozdravem Jana Procházková

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, zkuste se obrátit na kolegy z Infekční kliniky Fakultní nemocnici na Bulovce. Je to špičkové pracoviště. Bohužel pro více odpovědí již není časový prostor. Pokud Váš dotaz nebyl zodpovězen, můžete mne kontaktovat na E-mailové adrese Rastislav.Madar@avenier.cz nebo přes internetové stránky www.ockovacicentrum.cz, případně přes bezplatnou tel. linku 800 123 321.

  • Libor

    Dobrý den,
    v článku se zde píše, že se klášťata mají odstranit s poocí mýdla. Jednu dobu se tvrdilo, že mýdlo (a jiné zásadité příravky) není dobré - neboť klíště při takovémto odstraňování spíše vyzvrátí své (možná infikované) vnitřní tekutiny do těla člověka. Proto se dooručovalo používat alkohol nebo přípravky na bázi alkovolu. Jak to tedy je, byla to jen fáma?
    Děkuji za odpověď

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, k odstranění dospělého klíštěte je nejvhodnější speciální pinzeta s následnou dezinfekcí místa přisátí. Postup extrakce byl již popsán u jiné otázky. Tampon s mýdlem a vodou lze použít u malé nymfy, což je nedospělá forma klíštěte.

  • Hana

    Dobrý den pane doktore, mám čerstvě potvrzenou boreliózu, s největší pravděpodobností od klíštěte z loňského léta, které jsem vytáhla ještě jako miniaturní, nikdy se neobjevilo žádné zarudnutí, takže včasné přeléčení jsem propásla. Je běžné, že v podstatě ihned vytažené klíště může člověka nakazit? A je pak reálné trvat na testování, i když nejsou vůbec žádné příznaky?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, lymeská borelióza se přenáší přibližně po 24 hodinách po přisátí klíštěte. Infekci však na Vás mohlo přenést jiné klíště, které se nasálo a odpadlo dřív, než jste jej objevila. Testy se realizují když je podezření na infekci, ať už na základě nalezeného klíštěte nebo příznaků nemoci. Pozitivní výsledek testů může být i bez klinických příznaků. To známe zarudnutí kůže jako projev první fáze nemoci nevzniká u všech infikovaných osob.

  • paní jája

    Dobrý den,
    dá se nakazit od klíštěte přisátého na zvířeti (kočka, pes) při mazlení, či případném odstraňování klíštěte ze zvířete?
    Děkuji.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Ano, i při takových činnostech je možná nákaza a to dokonce hned několika nemocemi, i když ne každá se vyskytuje běžně. Každé klíště musíme proto považovat za potenciálního přenašeče infekce.

  • Petra Malá

    Dobrý den, slyšela jsem, že by se mělo očkovat vakcínou bez nějakého albuminu. O co se jedná?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Klinické studie i běžná praxe ukazují, že lidský albumin nezpůsobuje častější výskyt celkových nebo lokálních reakcí a není potřeba se jej bát.

  • Lucie B.

    Pane docente, jdou na člověka i psí klíšťata? Můžeme se od nich nakazit?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Ano, taková nákaza možná je. Existují totiž i další primárně zvířecí nemoci, u kterých je nakažený člověk náhodným článkem v procesu přenosu infekce. Ke všem klíšťatům musíme přistupovat jako k potenciálním přenašečům infekce.

  • petr dvorak

    dobry den,muzu se nechat ockovat proti encefalitide i v prubehu klistove sezony,,doktorka rika ze ne,ze nesmim dostat pred druhou vakcinou kliste..

    dekuji dvorak

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, jak již bylo uvedeno, proti klíšťové encefalitidě se očkuje celoročně, i v teplém období. Případné přisátí klíštěte mezi první a druhou dávkou nepředstavuje zdravotní riziko. Po přisátí klíštěte po první dávce se nechává odstup 2 až 3 týdnů jen kvůli diagnostice případné nemoci. Pokud by Vás i nadále neodůvodněne odmítala lékařka očkovat, navštivte specialisty v očkovacím centru.

  • Marek

    Dobrý den, jsem z Prahy a očkovaný jsem byl asi před 3 lety v očkovacím centru. Jednou jsem v jednom obchodním centru viděl nějakou zběsilou očkovací akci, kde zástupci farma firmy pobíhali v kostýmech klíštěte a naháněli nakupující, aby se nechali očkovat. Co si o tom myslíte, vy to schvalujete?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, o té akci vím a je to skutečně otázka názoru. Pokud je nenásilnou a možná i pro někoho vtipnou formou propagován zdravý životní styl nebo prevence nemocí, včetně očkování, považuji to za mnohem lepší než reklamu na mnoho jiných věcí, která nás obklopuje daleko častěji. Nedávno jsem byl na imunizační konferenci v USA a tam se takovéto akce velmi osvědčily. I u nás se mnoho lidí stěžuje, že mají zájem o očkování, ale chybí jim čas si do ordinace lékaře zajít. Taková akce je snahou přiblížit očkování lidem. Navíc se o něm traduje sousta pověr, mýtů a výmyslů, které je potřeba vyvracet. Snad Vás nikdo osobně neobtěžoval a mohl jste se v případě nezájmu té akci vyhnout. Pokud se současně v teréně i očkuje, musí to samozřejmě splňovat přísné hygienické požadavky. Vy sám jste na očkovacím centru byl ale možná byste se divil, kolik lidí vůbec neví, proti čemu všemu je možné se chránit, přitom nejsou proti očkování, jen nemají informace nebo mají jiné priority. Oslovení v průběhu nákupu je alespoň vede k zamyšlení, jestli sebe a své děti nemohou chránit lépe.

  • Petr

    Dobrý den, pomáhá jako prevence před kousnutím klíštětem zvýšení dávky B vitaminu?

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Dobrý den, již bylo uvedeno, vysoké dávky vitamínu B v testech neprokázaly repelentní účinek proti členovcům.

  • Jaja

    Jen malá poznámka, uvádíte, že k nakažení boreliozou je nutná doba přisátí více jak 24 h. Mám takovou zkušennost, že již dvouhodinové přisátí stačilo na nákazu, která se projevila ihned za pár hodin po přisátí jako obrna lícního nervu ještě ten den večer. Léčena sem nebyla, neb protilátky nebyly, bylo mi řečeno,že takhle rychle se nakazit nemohu a že sem jen ofoukla. To "ofouknutí" se mi v průběhu roku vrátilo třikrát a zanechalo následky. Protilátky se ukázaly až po několika měsících a teprva poté! sem se dočkala léčby krabičkou doxybene. Problémy ale dodnes přetrvávají. Není to sice dotaz, ale byla bych Vám vděčná za komentář.

  • Rastislav Maďar - jak se chránit před klíšťaty

    Je mi líto, že Vaše problémy doteď přetrvávají. S naprostou jistotou však mohu říci, že Vás nakazilo úplně jiné klíště, o kterém jste pravděpodobně nevěděla. Mohlo to být i docela dlouhou dobu předtím. Nalezení přisátého klíštěte tesňe před nástupem parézy bylo pouze náhodou.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov