Analýza: Tržby restaurací o Velikonocích meziročně stouply o pětinu

Ekonomika
21. 5. 2025 23:17

Restaurace a další gastronomické provozovny v Česku měly letos úspěšné Velikonoce, tržby jim oproti loňským svátkům stouply o 21 procent. Vyplývá to z dat pokladního systému Dotykačka, které dnes v Praze představil ředitel rozvoje Dotykačky Vladimír Sirotek. V dubnu byly podle něj tržby v gastronomii o 6,2 procenta vyšší než loni, za posledních 20 měsíců šlo o nejlepší výsledek. Od začátku ledna do konce dubna gastronomické provozovny utržily o 1,3 procenta více.

Dotykačka v souvislosti s Velikonocemi porovnala data z týdne od 15. dubna do 21. dubna 2025 s týdnem od 26. března do 1. dubna 2024. K meziročnímu růstu velikonočních tržeb podle Sirotka přispělo zejména to, že svátky byly letos později než loni. "Zejména o Velikonocích – ale nejenom – lidé vyjížděli z měst na venkov nebo na hory, kde utráceli za pohoštění v tamějších provozovnách. Ze všech gastro segmentů tak nejvíc rostly obraty hotelovým gastro provozům a restauracím v nejmenších obcích," uvedl Sirotek.

Nejúspěšnějším velikonočním dnem zůstal Zelený čtvrtek, kdy tržby gastronomických provozoven oproti běžnému dni stouply o 48 procent. Následovala Velikonoční neděle s růstem o 32 procent, řekl Sirotek. Naopak na Velký pátek provozovny utržily o čtyři procenta méně než v běžném dni, na Velikonoční pondělí pokles činil dvě procenta.

V dubnu hotelové restaurace utržily o 17 procent více a kavárny o 11 procent více. Tržby stouply také barům a sportbarům, podle Dotykačky o pět procent. Kioskům, bistrům a provozovnám rychlého občerstvení tržby vzrostly o čtyři procenta, stejné zvýšení bylo i u restaurací. Hospody utržily o dvě procenta více, naopak noční kluby zaznamenaly o procento horší výsledek.

"Určitě je povzbuzující vidět pozitivní vývoj na straně poptávky. Gastro podnikatelům ale bohužel celou dobu rostou náklady – a to takovým tempem, že ani současné oživení jim nedovoluje realizovat dostatečnou ziskovou marži pro obnovu a rozvoj podnikání," uvedl předseda sekce gastronomie Hospodářské komory Luboš Kastner. "Pokud by se oživená poptávka udržela až do konce roku a došlo by ke stabilizaci stále vysokých nákladů, snad bychom konečně poprvé od covidu mohli generovat prostředky na rozvoj," doplnil.

Restaurace se podle Sirotka potýkají také s úbytkem hostů během obědů. Například loni meziroční pokles hostů v obědovém čase činil od pondělí do čtvrtka deset procent. "Teprve koncem týdne vyrážejí do restaurace pohodlně posedět a popovídat. Chtějí kvalitní servis a zážitek. O víkendu je tedy trend opačný než v týdnu. Počínaje pátkem si lidé rádi dopřejí," řekl Sirotek. Na celkových tržbách v gastronomii se podle něj obědy loni podílely přibližně 31,5 procenta, v roce 2019 před pandemií covidu-19 to bylo 34,6 procenta.

Podle dat portálu JenPráce.cz letos poptávka po pozicích v gastronomii meziročně vzrostla o 17 procent, přičemž třeba u barmanů a barmanek o 26,6 procenta, u číšníků a servírek o 15,2 procenta a v případě kuchařů a kuchařek o 11,7 procenta. Počet reakcí na inzeráty se ale zvýšil rychleji, a to ve srovnání s loňskem o 39 procent. "U pozice barman sledujme nyní v průměru kolem 33 uchazečů na jeden pracovní inzerát, u pozice číšník 25 a přibližně 17 uchazečů na jeden inzerát kuchaře," řekl ČTK za portál JenPráce.cz Michal Španěl. Data jsou ke konci dubna.

Od začátku ledna do konce dubna tržby v gastronomii vzrostly o 1,3 procenta, stejně jako v dubnu se nejvíce dařilo hotelovým restauracím a kavárnám. V lednu byly tržby o tři procenta vyšší, v únoru a březnu naopak klesly, přičemž v únoru o čtyři procenta a březnu o procento. V prvních čtyřech měsících roku se tržby v reálném vyjádření podle Sirotka blížily loňským hodnotám.

Autor: ČTKfoto: depositphotos

Další čtení

Vltavská vodní elektrárna ve Štěchovicích po letní opravě najede na plný výkon

Ekonomika
12. 7. 2025

Těžba hnědého uhlí v dole Bílina skončí v roce 2033, potvrdil Český báňský úřad

Ekonomika
11. 7. 2025
ilustrační foto

Cena bitcoinu zlomila další rekord. Krypto posiluje, protože ho chce Trump

Ekonomika
11. 7. 2025

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ