Český rodinný podnik dobývá Ameriku. Pomohl mu úspěch v San Francisku

Relax
15. 6. 2025 09:53
Likér Třešnička oceněný zlatými medailemi na snímku pořízeném v provozu malé rodinné firmy Ratafia Almond Spirit zabývající se výrobou českých ovocných řemeslných likérů, 11. června 2025, Prostějov-Žešov. Firma získala nejvyšší možné ocenění Platinovou medaili na jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží lihovin na světě San Francisco World Spirits Competition 2025.
Likér Třešnička oceněný zlatými medailemi na snímku pořízeném v provozu malé rodinné firmy Ratafia Almond Spirit zabývající se výrobou českých ovocných řemeslných likérů, 11. června 2025, Prostějov-Žešov. Firma získala nejvyšší možné ocenění Platinovou medaili na jedné z nejstarších a nejprestižnějších soutěží lihovin na světě San Francisco World Spirits Competition 2025.

Export do Spojených států chce letos na podzim zahájit rodinná likérka Ratafia Almond Spirit, která v Žešově u Prostějova vyrábí řemeslné ovocné likéry s nádechem kalifornských mandlí a veškerou produkci zatím prodává na tuzemském trhu. Američtí distributoři se o nabídku společnosti Ratafia Almond Spirit začali zajímat poté, co její ovocný likér Višnička nedávno získal na prestižní přehlídce lihovin San Francisco World Spirits Competition 2025 (SFWS) nejvyšší možné ocenění - Platinovou medaili. Řekl to spolumajitel likérky Jan Kleiner.

"Do USA jsme chtěli exportovat už dříve, ale je poměrně náročné se na tamní trh dostat, jelikož je třeba navázat spolupráci s tamními distributory. Jeden z nich se nám po našem úspěchu v San Francisku ozval a vše směřuje k tomu, že na podzim do USA odešleme první zásilku ovocných likérů," uvedl Kleiner. Třistamilionový americký trh je podle něj velmi perspektivní, rodinná likérka by v budoucnu chtěla produkci vyvážet i do Jižní Ameriky.

Ratafia Almond Spirit nyní ročně naplní svými ovocnými likéry až 50.000 lahví. K jejich výrobě používá obilný líh a ovocné šťávy z Francie, ke kterým přidává silici z kalifornských mandlí. "Jsme zřejmě jedinými výrobci těchto likérů v Evropě," podotkl Kleiner. Pokud se firmě podaří uchytit na americkém trhu, tak může roční produkci bez větších problémů zvýšit na 300.000 lahví. "Maximální kapacita našeho provozu v Žešově je 480.000 lahví ročně," řekl Kleiner.

Soutěž SFWSC, která rodinné likérce otevřela brány na americký trh, je podle Kleinera považována za nejprestižnější soutěž svého druhu na světě. Letos do ní bylo přihlášeno přes 6000 vzorků lihovin z celého světa, které hodnotila odborná porota složená ze 70 světově uznávaných degustátorů, destilatérů, sommelierů a kritiků.

Žešovská likérka vyrábí likéry se šťávou z višní a jeřabin a její portfolio zahrnuje i čistě mandlový likér. Veškerou produkci nyní firma prodá v Česku, kde spolupracuje se specializovaným internetovým prodejcem i hypermarkety Globus a velkoobchody Makro. "Na naše přírodní likéry, které produkujeme v malých šaržích a ručně je plníme do lahví, jsme jako první na světě získali certifikaci košer. Ta by nám měla pomoci při vstupu na americký trh," podotkl Kleiner.

Slovo Ratafia označuje ovocný likér, jehož výroba sahá až do 13. století. Ve Středomoří má hluboké kořeny, zejména ve Francii, Itálii a Španělsku. "Na tuto tradici jsme se rozhodli navázat. Vyrábíme likéry podle intuice, ne podle tabulek. Naší filozofií je přírodní jednoduchost, důvěra v kvalitu surovin a úcta k tradici. To, že tato cesta vede až k platině v San Francisku, je splněný sen," dodala spolumajitelka likérky Růžena Kleinerová, jejíž chuťový cit stojí za finální podobou oceněného likéru.

Autor: ČTKFoto: ČTK, Peřina Luděk

Další čtení

Honza Dědek: Úspěch Kozuba nebyla moje zásluha

Relax
8. 6. 2025
3/2025 INTERVIEW

Michal Nesvadba: Je jednoduché někoho odsoudit

Relax
6. 6. 2025
1/2025 INTERVIEW
Kapybary v yunnanské ZOO

Koláček s Fantomem a Hlavounem utekli. Vyvěsili plakáty, dali odměnu a už je mají

Relax
4. 6. 2025

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ