Čím se liší poptávka po sladkém v ČR a zahraničí? Odpovídal cukrář Josef Maršálek

Chat je uzavřený19.02.2018 10:00

Josef Maršálek.

Jaké jsou cukrářské, pekařské a svatební trendy pro rok 2018? Proč se Josef vrátil do ČR a čím se liší naše poptávka po sladkém od zahraniční? Ptejte se Josefa Maršálka v pondělí 19. února od 10.00.

Josef Maršálek vytvářel jedenáct let cukrářské a pekařské trendy v zahraničí, například pro obchodní dům Harrods. Nyní je zpět v Praze a jeho cukrářské umění můžeme ochutnat v nádherném prostředí Cakeshop Prague v Hotelu U Zlatého jelena v Praze.

Chat

  • Tomáš

    Dobrý den,

    kupují lidé spíš tradiční zákusky, nebo více jedou novinky?

  • Host chatu

    Dobrý den, Tomáši, Jak se máte? Jednoznačně frčí klasika a to jak u nás, tak ve světě. Všichni jsme v zajetí našich komfortních zón a vzpomínek; takže vanilka, čokoláda a karamel!

  • Zdenka

    Projevuje se trend jíst zdravěji také v cukrárnách?

  • Host chatu

    Zdravím, Zdenko! Rád bych napsal, že ano; ale zase je to všechno jinak.Cukrárny jsou vlastně dostupný luxus a rozhodně se do nich nechodí hubnout a nebo na košík ovoce a zeleniny. Chodíme se tam “ odměnit” a “uklidit” ať už z jakéhokoliv důvodu. Sem tam se objeví pokus o něco neuvěřitelného, ale prozatím je to vždy jen na okraji zákazníkova zájmu...

  • Marek

    Proč jste se vrátil ze zahraničí a co jste se při práci v cizině naučil?

  • Host chatu

    Vrátil jsem se absolutně neplánovaně, partner žije ve Španělsku. Spolupracuji s CakeShop Prague od začátku, je to prakticky mé dítě, to nám povyrostlo a přišla otázka, kam dál? Buď ho nechat jít a nebo se mu věnovat a přivést hezky do dospělosti. Čeká nás spousta starostí, ale máme víru. A ta je důležitá! Co jsem se naučil? Měl jsem Interkulturální týmy o různých náboženství, pohlaví, věku atd. Dalo mi to rozhled, nadhled, přátelství po elém světě a samozŕejmě jsem se dostal do situací a potkal lidi, které bych při sezení doma za pecí, nepoznal. Život absolutně miluju!

  • Klára

    Dobrý den, Josefe,

    proč jste se vrátil zpět do ČR a v čem vnímáte největší rozdíl mezi českým a zahraničním mlsným jazýčkem? Občas se mi zdá, že si lidé u nás v ČR stále nedovolili dopřát si to nejlepší a vidí stále kvalitní věci, jako nedostupné...

    Děkuji za odpověď,

    Klára

  • Host chatu

    Dobrý den, Kláro! Jak jsem napsal, věnuji se dost intenzivně kavárně CakeShop Prague v Celetné ulici 11; proto můj neplánovaný návrat. Víte, u nás s máme jak ******* v žitě, ale neuvědomujeme si to, chybí nám nadhled. Můžeme si dovolit mnohem více, než zákazníci v jiných zemích. Uvědomte si, zřejmě v řetězcových kavárnách platíme stejně, jako tam venku.peníze tedy máme. A jazýček? Ten je všude stejný; jsou tací, kteří rádi experimentují a jiní, kteří spíše remcají, že špička za dvacku ( a nebo méně!!!) není, co to bývalo. Dnes máme přístup ke všemu; nevyužijeme-li to nyní, tak pak asi nikdy!

  • Katka

    Dobrý den,

    kamarádka bude mít v létě svatbu, která by měla být v oblíbeném "lesním" stylu. Jaké byste doporučil sladké pohoštění?

    Děkuji.

    K.

  • Host chatu

    Zdravím Katko, jak se vede? Blahopřeji kamarádce! Poprosím nahlas; hlavně ne “Naháče!!!” To je pasé, z mnoha důvodů. Doporučil bych jednoduchý dvou tří patrový velmi úzký ale elegantní dort, uvnitř s chutí dle nálady a zvenku potažený tou nejkvalitnější čokoládou, jakou si může dovolit. Nechť irituje vzhled kůry a dohotoven je zlatým prachem a několika elegantními květy korespondujícími s nevěstinou kyticí. Jako dezerty jasně: svatební koláčky, míní pusinky, jahody v čokoládě, cukcaky s polevou ve tvaru růže a vanilkové makronky s olivovým olejem. Ať zatlačí na cukráře a nebo ať ho / ji vymění! Držím pěsti!

  • Radek

    Jak se vlastně pozná kvalitní zákusek? A kolik by měl správně vyrobený obycejný zákusek stát? Děkuji.

  • Host chatu

    Radku, Pekla Vaše máma a nebo babička? A nechybí Vám to? Kolik byste zaplatil, kdybyste tu možnost opět měl? Víte, v jídle jsou vzpomínky. Včera jsem dojídal domácí indické veganské kari, sjížděl Hotel Marigold, chatoval s přátelil Indie a u toho mi tekly slzy jako hrachy. Dal bych cokoliv za to tam v tom momentě zase být. Zákusky musí být z nejlepších surovin, nemusejíbýt velké ale ať jsou kvalitní, vyrobeny s láskou v lidském prostředí a profesionály.ani jedno není levné, ale kdo říká, že by být mělo?ať klidně špička a nebo větrník stojí 60kč; ale ať je z másla, čokolády a pravé šlehačky.

  • SK

    Jaké jsou cukrářské, pekařské a svatební trendy pro rok 2018?

  • Host chatu

    Tak SK, Jdeme na to! Vše je o návratu ke kořenům, dobře udělaná klasika prostě jede (viz kváskové Chleby v supermarketech) Cukrařina: inspirace přírodou a Dálným východem, granátové jablko a fíky budou všude, jednorožec a duha taky frčí, kovový a surový industriální look je absolutně IN (hipsteři) Textury nás baví a netradiční ingredience taky, dochází k jasnému propojení mezi cukrařinou a kulinářstvím, chuť sakury či medových octů? Růžové víno, cava a champaňske taky bude a samozřejmě očekáváte nový druh čokolády!!! Tentokrát Červenou… Svatby? Ne naháčům, ne sweet barům a dekonstrukcím, ne nekvalitním ingrediencím a třem dortů na jedné svatbě.IN jsou metalické povrchy a textury, inspirace přírodou a továrnou, vše co se týká oblohy a galaxií, vzhled efektu vodových barev a ombre odstínů, všude pravé zlato a ručně malované květiny přímo na dort. Peří je IN; samozřejmě jedlé. Zatlačte na své cukráře, a kdyby se ptali, tak řekněte, že Maršálek to říkal:)

  • ANTI

    Proč jste se vrátil do ČR a čím se liší naše poptávka po sladkém od zahraniční?

  • Host chatu

    Zdravím ANTI, Proč jsem se vrátil je jasný, CakeShop Prague mě potřeboval:) a poptávka? Každý trh má svá místní specifika, i ten náš. Poptávka se moc neliší, jsou globální trendy a ty se projevují prakticky ve vśech moderníchzemích; liší se pouze zpracování a chutě.

  • ANTI

    Kde všude jste působil jako cukrář a pekař v zahraničí?

  • Host chatu

    Tak v kostce: Německo, Anglie, Státy, Španělsko, Indie a všechno jsem miloval!!!

  • SK

    Dělal jste někdy něco pro politiky cukrářského, pekařského?

  • Host chatu

    Ufff, tak kde začneme, SK? 2002 pro Japonského Císařeu nás, v Praze, později v Dlouhé ulici v Robert´s restaurant a Café pro pana Klause a další místní, v Anglii v Bath pro princeznu Annu a v Londýně House od Lords, Buckinghamský palác, Obamu v Harrods... je toho moc!!!

  • Jitka

    Podle čeho jste vytvářel trendy v zahraničí? Kde čerpáte inspiraci?

  • Host chatu

    Hezký den, Jitko! Cukrařina- cestování- móda- výtvarná a jiná užití umění- studium kolegů a konkurence. Otevřená mysl a neustále otevřené oči všude a kdekoliv. Každý detail inspiruje. Má rodina, sestra, partner a babičky, přátelé. To vše mě neustále inspiruje. A Vy, jako můj zákazník, taky!!!

  • Gabriela

    Co máte osobně nejraději a co byste si vyrobil například na svou oslavu a proč?

    Děkuji,

    Gábi

  • Host chatu

    Zdravím Gabču, Cokoliv od babiček; a tím myslím cokoliv. Oslavy života pořádán pravidelně. Elegantní Pavlova (ta mi a nám v CakeShopujde) a k tomu elegantní šumivý Rose Brut mi stačí!!! V jednoduchosti je totiž krása.

  • Jitka

    Jaké bylo pracovat pro Harrods? Byla to práce snů nebo naopak velký stres?

    Děkuji,

    J.

  • Host chatu

    Tak milá Jitko, Práce pro Harrods byla od sekundy číslo jedna neuvěřitelná čest a privilegium, mít možnost pracovat pro legendu a posouvat ji dopředu skrz mou vizi a výrobky, s neuvěřitelným týmem a možnostmi byla neuvěŕitelná, každou sekundu jsem miloval. Dodávat do Downing street 10, hovořit s AL Fayedem či Lady Spenser...Co myslíte???

  • Zuzana

    Nyní pracujete v Praze, jste spokojený?

    Děkuji,

    Zuzana

  • Host chatu

    Zdravím Zuzku! První rok zpět v Praze bych nazval “jako z Jiříkova vidění” . Potýkám a potýkáme se s neuvěřitelným amatérismem a podivnou edukací, přesto mám pár lidí kolem sebe, pro které stojí za to vydržet a jít dál. Jsem beran a fatalista. Vím moc dobře, že výsledek se dostaví. Cesty za štěstím nejsou nikdy bez kamení a přímé...

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov