Co se skrývá pod Střechou, která pomáhá odrazit se ode dna? Proč jít do bistra, kde vás obslouží lidé bez domova nebo bývalí vězni? Odpovídal ve středu 5. ledna od 11.00 Filip Hausknecht

Chat je uzavřený05.01.2022 11:00

Filip Hausknecht, spoluzakladatel bistra Střecha.

Sociální bistro Střecha pomáhá lidem odrazit se ode dna. Vaří zde lidé bez domova i bývalí vězni. Jak tito lidé zvládají roli zaměstnance? Jak v praxi funguje sociální podnik, který umožňuje svým zaměstnancům podílet se na vedení? A je možné si ve veganském bistru dát tradiční českou kuchyni, jako je svíčková? Nejenom na tyto otázky odpovídal Filip Hausknecht, spoluzakladatel bistra Střecha.

Filip Hausknecht se narodil v roce 1997, vystudoval pražské Gymnázium Jana Nerudy  a aktuálně studuje třetí ročník bakalářského studia Sociologicko-ekonomických studií na Filozofické fakultě UK, kde před několika lety založil Studentské hnutí za solidaritu. Svůj zájem o veřejné dění deklaroval také založením vlastního politického hnutí Budoucnost. Spoluzakládal bistro Střecha, na jehož přípravách pracoval už od 17 let. Střecha je veganské bistro a kavárna, které je na pražském Žižkově provozováno Sociálním družstvem Střecha. Stojí na třech pilířích, tím prvním je sociální podnikání, kdy zde pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím a/nebo osoby po výkonu trestu. Kromě důstojného zaměstnání jim Filip a jeho kolegové radí také v řešení bydlení, oddlužení apod. Dalším pilířem je družstevní vlastnictví, o chodu podniku se rozhoduje kolektivně a na principu rovnosti. Každý ze zaměstnanců má po půl roce možnost vstoupit do družstva a podílet se na vedení podniku. Třetím pilířem je veganství jako udržitelný a ekologický způsob stravování bez utrpení zvířat. Na rozjezd Střechy využil Filip před několika lety crowdfunding, nyní plánuje bistro přestěhovat do větších prostor, aby dalo šanci na normální život více lidem, a opět pomocí crowdfundingové kampaně na Hithitu.

Chat

  • Milena

    Dobrý den, máte v sortimentu i něco pro děti? Ráda bych tam vzala vnoučka a vysvětlila mu, že není samozřejmost, že se mají všichni dobře jako on.:)
    Děkuji, Milena

  • Host chatu

    Dobrý den,
    to je moc dobrá připomínka. Vzhledem k našemu věku jsme upřímně na dětské strávníky zase tolik nemysleli :) Ale určitě si v našem menu něco najde - děláme třeba (sójové) řízečky s bramborovým salátem (lze i s hranolkami), nebo třeba plněné knedlíky na zelí. Samozřejmě máme také plno sladkostí, které si sami pečeme. Každopádně se budu těšit na Vaši návštěvu v nové Střeše!
    Filip

  • Petr Dudek

    Zdravím Filipe, kolik Střecha zaměstnává lidí? A jak to funguje, hledáte zaměstnance nebo se k vám hlásí sami?

  • Host chatu

    Dobrý den,
    za běžného provozu doposud kolem 14 lidí, a to od brigádnic, které si ke škole vezmou pár směn na place nebo za barem, až po vedoucí kuchyňské směny na plný úvazek HPP. Z toho 4-5 jsou lidé se zkušeností s bezdomovectvím anebo po výkonu trestu. Do budoucna čekáme, že se tato čísla zvýší - stěhujeme se do většího prostoru, kde budeme moci spolupracovat s více lidmi. Navíc plánujeme také rozšířit služby o catering a vlastní polotovary, což bude znamenat zase více poptávané práce.
    Občas zaměstnance hledáme sami, ale často se k nám přímo hlásí. Obzvlášť pro lidi po výkonu trestu nebo v exekucích je hrozně těžké sehnat práci. U nás ví, že to překážka není a ani nemusí mít přehršel zkušeností. Stačí chuť pracovat a učit se.

  • Jana

    Hezký den, stihl už jste ztratit nějaké iluze? Zklamal vás někdo ze zaměstnanců, třeba tím, že jste si myslel, že to zvládne a nezvládl? Děkuji, J.

  • Host chatu

    Dobrý den,
    já si je upřímně nestihl ani vytvořit :) Několik zaměstnanců mě určitě zklamalo, stejně tak jako jsme já a naše družstvo určitě zklamali některé z nich. Hlavně ale práce u nás není samospásná - jsme normální restaurace, vystavená všem vnějším vlivům, bez dotací apod. Není to jednoduchá práce a není to záruka, že se člověk ze svých problémů vyhrabe, i když ta šance je u nás vyšší. I naše práce naráží na systémové problémy, které nevyřeší ani tisíc podobných sociálních podniků.

  • Denisa

    Hezký den, Filipe, jak se díváte na současnou pravicovou vládu a zároveň na fakt, že ve Sněmovně není zastoupena žádná z tradičních levicových stran, primárně ČSSD. Může to být v budoucnu příležitost pro extrémní pravici/levici, která osloví voliče, kteří nejsou nyní ve Sněmovně adekvátně zastoupeni? Má v tomto ohledu vaše hnutí Budoucnost nějakou vizi?

  • Host chatu

    Dobrý den, Deniso, rád bych se držel tématu tohoto chatu, kde mluvím hlavně za naše sociální družstvo, tak odpovím jen v krátkosti a v politických debatách můžeme pokračovat třeba po e-mailu (FilipHausknecht@gmail.com). Nová pravicová vláda nás samozřejmě děsí - čelíme několika krizím zároveň a z historie víme, že pravice krizi dokáže ještě pořádně prohloubit a nejvíc ji odnesou obyčejní lidé, jako jsme my. Čekají nás škrty, pokusy o privatizaci posledních několika málo státních podniků a služeb a další přesun bohatství od těch nejméně majetných k té malé vrstvě nejbohatších. Tentokrát na to doplatí i střední třída. To vše samozřejmě dopadne i na nás a na všechny, kdo ve Střeše pracují. Aby se ale situace zlepšila pro všechny, je potřeba pravý opak - nižší daně pro nízkopříjmové, zrušení soukromých exekutorů a dluhová reforma, masivní obecní a státní výstavba dostupného bydlení a podobně. Bez toho se nikam nehneme.

  • Daniela

    Jaké jídlo by Filip ve Střeše doporučil, které je jeho nejoblíbenější? A proč si pro svoje sociální podnikání vybral zrovna skupinu bývalých trestanců? Díky moc! :-)

  • Host chatu

    Během těch čtyřech let jsem vystřídal několik nejoblíbenějších jídel, ale “držákem” jsou pro mě asi plněné knedlíky uzenou sójovou směsí na červeném zelí se smaženou cibulkou :) K druhé otázce - přijde mi, že problémy českého vězeňského systému jsou hrozně přehlíženy a věnuje se jim jen několik málo organizací. Lidé po výkonu trestu mají často vysoké dluhy a nikdo je nechce normálně zaměstnat. Žijí tak v hrozné nejistotě, často v chudobě a ve výsledku nemají prakticky už žádnou jinou možnost, než se vrátit ke kriminální činnosti. Zkrátka proto, aby přežili a třeba ještě uživili rodinu. Je to vidět na naší hrozně vysoké míře recidivy - tedy počtu lidí, kteří se po výkonu trestu vrátí po nějaké době zpět do vězení. Ta je někde mírně nad 70 %. To nám říká jediné - český vězeňský systém nefunguje a trestá lidi po celý zbytek života, nejen po dobu vyměřeného trestu.

  • Dan

    Mě by zajímalo, jestli si nějak vybíráte zaměstnance...třeba kdyby to byl pedofil, kterému už uplynul trest? Dali byste mu šanci? Nijak to nehodnotím, jen mě to zajímá..Díky, Dan

  • Host chatu

    Zatím jsme nikdy nikoho neodmítli na základě toho, za co byl potrestán. Neříkám, že by se to v nějakém extrémním případě nemohlo stát, že bychom se třeba shodli na tom, že to sami nezvládneme. Každopádně věříme, že každý by měl dostat další šanci a pak už jen záleží, jestli jí s naší podporou využije.

  • Elena

    Jako svíčková z tofu, nebo z čeho to tak můžete dělat, podle mně prostě nemůže bejt pravá svíčková, některé věci nenahradíte ani kdybyste se snažili sebevíc.

  • Host chatu

    My se úplně nesnažíme věci nahradit, jen máme třeba svíčkovou tak moc rádi, že chceme tu slast dopřát i lidem, co maso nejedí :) Protože co si budeme, svíčková je spíš o té omáčce než o masu. A většinou ji děláme ze sójového masa nebo z robi plátku.

  • SK

    Někde jsem četla, že během pandemie zažilo Bistro Střecha perné chvíle, jak jste to zvládali?

  • Host chatu

    Bylo to nesmírně těžké. I když jsme využívali některé státní podpory, tak jsme byli neustále na nule a v družstvu jsme si museli pozastavit vyplácení mezd. V jednu chvíli jsme s nimi byli i o půl roku pozadu a to už bylo opravdu těžké fyzicky i psychicky zvládat. Nakonec se nám ale i díky obrovské podpoře našich blízkých a našich zákazníků a podporovatelů podařilo přežít - celou dobu jsme měli otevřeno, udrželi jsme všechny zaměstnance během první vlny, dělali jsme vlastní rozvozy a vydrželi jsme až doposud, kdy se pouštíme do nové, větší a lepší Střechy v centru Prahy :)

  • DENMARK

    Střecha se má stěhovat, už se ví kam?

  • Host chatu

    Ano! Minulé úterý jsme podepsali novou nájemní smlouvu na příštích 10 let :) Jakmile dokončíme rekonstrukci a vše připravíme, tak otevřeme novou, větší a lepší Střechu na adrese Křemencova 7, Praha 1

  • ANTI

    Kdysi jste byl svolavatelem demonstrace za přijetí funkčního zákona o sociálním bydlení do zimy - jak to vypadá v současnosti se sociálním bydlením v ČR?

  • Host chatu

    Příšerně. Prakticky se to od té doby nikam neposunulo a všichni na to pořád doplácíme. Existuje hromada studií a analýz po celém světě, které dokazují, že sociální bydlení je to správné řešení - za využití principu "bydlení především" (Housing First) má potenciál zároveň vyřešit bezdomovectví A NAVÍC za méně peněz, než kolik na to všichni doplácíme nyní. Problém bezdomovectví s sebou nese hromadu nákladů - výjezdy sanitek, policie, hasičů, sociální služby, úklidové služby, vězení a tak dále. Já osobně si myslím, že bychom primárně měli těm lidem pomoci, protože každý by měl mít nárok na důstojný život a bezpečný domov. I pokud se mnou ale nesouhlasíte, tak ten ekonomický argument je neprolomitelný. Ubytovat všechny lidi bez domova do bytů s dotovaným nájmem, s návaznými sociálními službami a s podporou v hledání zaměstnání je humánnější řešení stejně jako je to řešení ekonomičtější.

  • GF

    Co bude Budoucnost dělat v roce 2022 - komunální volby, senátní volby?

  • Host chatu

    Rád bych se v tomto chatu držel tématu, tak odpovím jen v krátkosti - mimo jiné budeme kandidovat :) Více můžu povědět buď přes e-mail (FilipHausknecht@gmail.com) nebo při nějaké další přiležitosti.

  • ANTI

    Hrál/hrajete v nějaké kapele - v nějakých kapelách?

  • Host chatu

    Bohužel už ne. Hudba vždycky byla důležitou součástí mého života. Už od tří let jsem hrál na klavír a objížděl soutěže po republice. Později jsem k tomu začal hrát na saxofon a přes školní Big band jsem se dostal i k hraní ve dvou kapelách. Nejdříve asi 5 let ve studentské ska/reggae kapele Kšandy Industry a později necelé tři roky v brass-punkové kapele Jet8. Obojí mělo své kouzlo - u Kšand to bylo úžasná komunita a u Jet8 zase hromada koncertů v zahraničí, která mi umožnila zadarmo procestovat část Evropy a potkat spoustu skvělých lidí.

  • Stanula

    Marek Hrubec řekl, že Budoucnost se pozitivně staví k Havlovi, je to pravda?

  • Host chatu

    Rád bych se držel tématu dnešního Chatu a bavil se spíš o Střeše, takže odpovím jen stručně - není to pravda :)

  • Bob Čáp

    1) Co říkáte na ohlášený konec EET?
    2) Proč je v gastru takový problém sehnat regulérní pracovní smlouvu a jak to funguje/bude fungovat ve Střeše?
    3) Jaké jsou z vaší zkušenosti (ne)výhody družstevního podnikání?

  • Host chatu

    1) EET byla vypnutá téměř celý covid, takže po těch téměř dvou letech nepocítíme rozdíl. Upřímně, vzhledem k tomu, že se na to adaptovaly pokladní systémy, tak jsme to nepocítili ani tenkrát při jejím zavádění. Pro nás se tedy nic nemění, ale samozřejmě to není nic jiného než vzkaz od vlády, že krácení daní je povoleno, respektive přehlíženo. Jedna věc je ta, že gastronomie je zbytečně moc zatížena a doplácí na to pak všichni, co v tomto odvětví pracují. Druhá věc je ale ta zakládat celé tohle odvětví na obcházení zákonů, to fungovat nemůže.
    2) To je samozřejmě hrozně složitá otázka, na kterou nebude jednoduché jednoznačně odpovědět. Osobně si myslím, že to je kvůli všeobecně nízkým mzdám v ČR + zvykovost v cenách v gastronomii. Abychom se dostali všichni na nějaké důstojné mzdy (a zároveň pokud nechceme všichni provozovat jen luxusní restaurace), tak by musely ceny stoupnout tak alespoň o 60-80 %. Je ale jasné, že to není dobře možné provést a jsme tak závislí na zvyšování mezd v silnějších odvětvích. Je to jednoduché - čím více peněz budou lidé mít, tím více je kromě pokrytí základních potřeb budou používat také na útratu ve službách. A ekonomika se bude točit.
    3) Výhody jsou nepochybně v tom, že o věcech rozhodujeme společně a do jisté míry tak eliminujeme přehnaně vysoké riziko. Také se s tím pojí sdílená zodpovědnost, kterou považuji za extrémně přínosnou - člověk ví, že na to není sám a ulehčí to psychice. Další výhodou je, že v podniku nemůže být žádný vzdálený a odcizený šéf/majitel, který si jen jezdí do podniku vybrat kasu. Když se daří, tak z růstu družstva bohatneme všichni stejně. Nevýhoda je snad jen jedna, a to ta, že současná politická garnitura a polistopadový vývoj v ČR není družstvům moc nakloněn a radši všichni předstírají, že vlastně družstva neexistují. Občas tak nějaké instituce a organizace neví, jak s námi naložit a přidává to trochu byrokracie navrch. Nicméně já věřím, že družstevnictví je naopak budoucnost (nejen) české ekonomiky :)

  • Radek Mikula

    Co si myslíte o tom, že z přehledu položených otázek některé záhadně mizejí?

  • Host chatu

    O tom bohužel nic nevím a doufám, že se to neděje. Já jsem se sem dostal až dnes v 11, ale pročítal jsem si otázky už včera a nevšiml jsem si, že by nějaká zmizela. Určitě se můžete nadále ptát i přes e-mail FilipHausknecht@gmail.com

  • Marta z Ostravy

    Jsi příbuzný Lukáše Wagenknechta, nebo je to jenom náhodná podoba jmen?

  • Host chatu

    Asi to bude jen náhodná podoba jmen - ostatně se ani nejmenujeme stejně :) Možná to ale bude kolega odvedle z garáže!

  • Iveta Pokorná

    Dobrý den, Filipe, zajímalo by mě, jestli máte nějaké další cíle v případě, že se povede na Hithitu vybrat více peněz než je původní cíl? Co nejzajímavějšího přispěvatelé mohou získat dle vašeho názoru?

  • Host chatu

    Dobrý den,

    máme ještě dva další cíle a uvidíme, jestli se nám k nim podaří dostat - 600 tis. a 700 tis. Kč. V prvním případě bychom si nechali od sociálního družstevního podniku Drutěva vyrobit nějaký merch (například zástěry, ledvinky, čepice, šály apod.), v tom druhém bychom si nechali vyrobit nábytek z masivu na zakázku. Ten prostor je nádherný a zasloužil by si to, nicméně vzhledem k cenám dřeva si to sami spíš nemůžeme dovolit.

    Co se týče odměn, tak jsou všechny úžasné! Samozřejmě musím zmínit jazykové kurzy od mé přítelkyně Yassmine, které bych měl co nejdříve sám podstoupit :) Také bych se chtěl podívat do pivovaru Budvar nebo se učit péct či vařit s naší Péťou. Brzy také přidáme několik dalších odměn, mezi kterými bude i nádherný obraz malíře Matěje Lipavského.

  • MARTIN

    zdravím, jak jste spokojeny se zamestnanci? uz vas nekdo prekvapil nemile?

  • Host chatu

    Dobrý den, někdy je to samozřejmě fuška, ale většinou jsou to skvělí lidé - ostatně jako všude jinde ve společnosti :) určitě jsem už zažil nějaká nemilá překvapení a stejně tak určitě někdy byli nemile překvapeni s námi z družstva. Holt občas si lidé nesednou.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov