Jak předcházet vysokému krevnímu tlaku a chránit své zdraví? Ptali jste se doktora Michala Vráblíka.

Chat je uzavřený29.09.2015 14:00

Doktor Michal Vráblík.

Mezi nejčastější kardiovaskulární choroby patří infarkt myokardu a mozková mrtvice. Také vysoký krevní tlak a různé srdeční arytmie se v dnešní době řadí mezi civilizační choroby, neboť jsou z části zapříčiněny špatným životním stylem a nezdravými návyky. Jak předcházet vysokému krevnímu tlaku a chránit své zdraví? Ptejte se doktora Michala Vráblíka v úterý 29. 9. od 14.00.


 

Doc. MUDr. Michal Vráblík, Ph. D., je předsedou České společnosti pro aterosklerózu a lékařem na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se specializuje na kardiologii, poruchu metabolismu krevních lipidů a genetiku kardiovaskulárních onemocnění.

Chat

  • Radek

    Dobrý den. Když už člověk "získá" vysoký tlak a bere prášky - telmisartan- tak jak by měl změnit svůj život ? Je vůbec možné vysoký tlak vyléčit?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, díky za výbornou otázku. Vysoký krevní tlak je sice onemocnění léčitelné, ale ve většině případů se úplné vyléčení nepodaří a proto je nutné celoživotně užívat medikaci. Ve vzácných případech může významná změna životosprávy (redukce hmotnosti u obézních, snížení konzumace soli, omezení živočišných tuků, zvýšení pohybové aktivity apod.) vést ke zlepšení kontroly onemocnění a někdy je možné léčbu léky ukončit. Je to však spíše vzácný scénář. Na druhé straně ke kontrole choroby vždy přispívá racionální životní styl, který musí dodržovat i člověk, léčený farmakologicky.

  • Jaroslav

    Jsem 65 letý bývalý sportovec, stále dost aktivní a pocitově bez problémů. Mám kolísavý tlak, naměřím si hodnoty normální 120/80, ale u lékaře nebo při stresové zátěži mi tlak i v klidu stoupne k 170/100 . Beru 1 prášek Micardis plus denně. Prosím o odpověď , zda je v mém věku cesta, jak prášek postupně vysadit., neboť cítím, že mi způsobuje jiné problémy.

  • Host chatu

    Dobrý den, velmi pravděpodobně úplné vysazení léčby nebude možné. Uspokojivé hodnoty krevního tlaku naměřené v klidu jsou cílem léčby, naopak zvýšené hodnoty při zátěži mohou být známkou nedostatečné kompenzace onemocnění. Máte-li problém s tolerancí současné medikace, je nejlepší způsob zkonzultovat možnosti změny léčby se svým ošetřujícím lékařem, možností léčby je celá řada.

  • Petr

    Hezký den,
    existují potraviny, které prokazatelně snižují krevní tlak?
    Dá se krevní tlak vyléčit?
    Děkuji Petr

  • Host chatu

    Dobrý den, k možnostem vyléčení krevního tlaku jsem se vyjadřoval v dotazu před Vaším, snad jej v diskusi uvidíte. Snižování krevního tlaku se popisuje obecně u takového režimu, který vede k poklesu nadměrné tělesné hmotnosti, který je spojen se sníženým příjmem kuchyňské soli a sníženou konzumací potravin bohatých na tzv. nasycené mastné kyseliny, jednoznačně se doporučuje velmi nízká konzumace alkoholu. Všechny tyto postupy snižují hladinu krevního tlaku.

  • Chosé Klicperka

    Jak předcházet vysokému krevnímu tlaku a chránit své zdraví?

  • Host chatu

    Dobrý den, dodržování zásad zdravého životního stylu obecně vede ke snížení hladiny krevního tlaku a také ke kontrole celkového kardiovaskulárního rizika. Dodržování zdravé diety a zvýšení pohybové aktivity jsou spolu s nekuřáctvím zásadní složky racionálního životního stylu. S ohledem na fakt, že řada tzv. rizikových faktorů oběhových onemocnění (vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu apod.) nemusí svému nositeli působit žádné obtíže, měl by každý člověk využívat možnosti nabízené systémem preventivních prohlídek, kde se o svém rizikovém profilu lze dozvědět. Ke zjištění výše krevního tlaku se dnes nabízejí také různé systémy pro domácí měření; zde je nutné používat spolehlivé a prověřené přístroje (např. OMRON) a věnovat pozornost správné technice měření.

  • Lovacoop

    Zlatý vysoký tlak na který beru prášky už 20 let,existuje na něj desítky neli stovky druhů prášků proč by mě měl smrdět z huby česnek.Brácha a dva švagři se mě ptali proč ty prášky žeru,už jsou tam nedožili se ani 66 jak já.Rakovina prostaty,hrtanu a tlustého střeva si je vzala.

  • Host chatu

    Dobrý den, Váš příklad ukazuje, že je možné se důsledkům vysokého krevního tlaku vyhnout, jsou-li dodržena pravidla léčby.

  • Anna Zounek

    Ziji v Canade a muj zivotni styl je dobry . Je mne 74 roku jeste pracujiv nemocnici v laboratori. Jsem vegetarian ,kupuji jen organicke potraviny / ovoce a zeleninu od farmare/ Piji jen mandlove mleko atd atd. Ovsem tlak a arytmie. Co se da napravit. Jsem dosti nepritel prasku i kdyz na tlak musim jiz 27 roku. Je toto mozne zjiskat jinak nez zivotnim style , myslim jidlem atd Nekourim a nikdy nekourila taky jsem abstinent . Diky za pomoc.

  • Host chatu

    Dobrý den, Váš komentář ukazuje důležitý fakt- vysoký krevní tlak má i genetickou příčinu a ani optimálním životním stylem nelze v některých případech zabránit vzniku vysokého krevního tlaku. Proto je nutné dlouhodobé (celoživotní) užívání farmak. Nefarmakologická léčba v takových případech sama nikdy nestačí k potřebnému snížení krevního tlaku a léky jsou nezbytné. Na druhé straně je jednoznačně prokázáno, že při správné léčbě (a dlouhodobě uspokojivé kontrole hypertenze) je prognóza pacientů dobrá.

  • E1

    Dobrý den pane docente,rád bych znal Váš názor na následující stav. Potíže se zvýšeným tlakem 150- 170 (špička 185) mám již přez 20 let Klidovy tep 60 -100 .V současné době mám hodnoty lipidů v limitu, díky dietě, 20 mg Panthoprazolu ( resekce žaludku Bi, B2 , 1988) a 10 mg Delipidu denně. Je mi 70 let. Snažím se sportovat , jezdit na kole cca 3x týdně min 20 km podle počasí. V současné době jsem měl předepsáno od mého kardiologa 40 mg Micardisu. s vyhovujícími výsledky. Prům. 135/ 85. Protože vím, že Satran je dobrý,ale s vedlejšími efekty, pokusil jsem se dávku zredukovat na 20 mg. Tzn. 1/4 tabletky, kterou jse velice pečlivě krájel tak, aby obě čtvrtiny byly symetrické.. Výsledek a hodnoty se v podstatě neliší od hodnot při 40 mg. Hodnoty jsem si kontroluji cejchovaným el. tlakoměrem pověřenou homologovanou firmou. Výsledky měření se pohybovaly v rozmezí hodnot jako při 40 mg. Při pravidelné návštěvě svého lékaře jsem jej o stavu informoval. Prohlásil , že v tom případě nemusím brát nic,protože to je tak malá dávka, že se blíží homeopatické. Protože se jedná o renomovaného lékaře a pacient by měl svému lékaři důvěřovat, jsem toto jeho rozhodnutí uvítal. Po cca 10 dnech mi začak i v klidovém stavu kolísat tlak špičky 185/ 105, tep 90. na druhé strane 90/70 při tepu 65.. O tomto stavu jsem informoval lékaře, prohlásil, že špičky jej nezajímají, rozhodující je průměr. Protože jsem technik, vím že poruchu způsobujjí špiškové tense, nikoliv průměrné, Navíc jsem při jízdě na klole pocítil bolest na levé straně hrudníku, vystřelující do čelisti a levé strany krku.. Po této zkušenosti jsem navštívil lékaře, s alternaci Angina pectoris mi provedl zátěžový test a echo srdce. Výsledky neznám, podle ústní informace výsledky dobré. Užívání Mycadisu 20 mg.jsem obnovil. po bolesti , cca 10 dnech jsem se srovnal na původní hodnoty. Protože se léčím s difuzní strumou ( 50mg. Euthyrox a 100 mg. Jodid denně) o situaci jse informoval při pravidelné návštěvě endokrinologa, připustil že struma by mohla částečně ovlivňovat situaci., Nejsem hypochondr, s lékaři se raději setkávám při pravidelných kontrolách mého zdravotního stavu, jsem názoru, že čím míň prášků, tím lépe. O placebo efektu také něco vím. Chápu, že informace není zcela vyčerpávající , nicméně pokud na jejím rozsahu budete ochoten vyslovit nejaký názor ohledně Mycardisu, budu rád. Děkuji za Váš čas, a případné doporučení. Stav řeším se pochopitelně svým kariologem, toto beru jako alternativní konzultaci, nic jiného. Za 14 dní tlakový Holter.

  • Host chatu

    Dobrý den, určitě je správné, že Vaši léčbu vede odborník, který Vás dlouhodobě sleduje a s nímž řešíte vedení léčby- chat jistě není vhodné místo pro řešení zcela konkrétních problémů vedení léčby. Z popisu ale vyplývá, že Vaše hypertenze byla při léčbě dobře kompenzovaná a k dekompenzaci došlo po jejím vysazení, tedy vhodné je pokračování. Volba dávky může být závislá na hodnotách domácího měření (opět nutno zdůraznit nutnost použití kvalitních přístrojů, na našem ambulantním oddělení používáme digitální tonometry OMRON a věnovat pozornost technice měření). 24hod monitorování krevního tlaku poskytne doplňující informace zejména v případě diskrepance mezi měřeními doma a v ordinaci.

  • Zdeněk

    Dobrý den, oba s manželkou máme po čtyřicítce a krevní tlak máme vyšší. Resp. ten diastolický máme kolem 100. Jsem dárce krve a už mně hrozí, že mě příště nevezmou. Co dělat při vysokém diastolickém tlaku?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, otázka izolované diastolické hypertenze (zvýšení diastolického krevního tlaku při hodnotě systolického krevního tlaku pod 140mmHg) je diskutována z hlediska své rizikovosti. Zdá se, že zejména mladší osoby s tímto typem hypertenze nemají tak významně zvýšené riziko cévních příhod, jako osoby se zvýšením obou hodnot krevního tlaku. Proto je přístup k léčbě (zejména farmakologické) v těchto případech méně agresivní. Pakliže se k léčby léky přistupuje, volíme v první řadě léčiva ze skupiny diuretik.

  • Albert

    Dobrý den,

    mám bez léků hraniční krevní tlak cca 140/90 a doktor mně předepsal Concor5, 1/2 tablety 1x denně. Lékárnice mně informovala o tom, že jsou na trhu léky se stejnou účinnou látkou a bez doplatku oproti Concoru, kde doplácím. Opravdu je to tak? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, v dnešní době je v nabídce velmi široké spektrum léčiv, řada z nich obsahuje stejné účinné látky a většinou je možné nalézt "bezdoplatkovou" variantu- to platí i v případě Concoru.

  • Lovacoop

    Pane doktore provádí se už u nás léčba hypertenze taky bez prášků prý nějakým zákrokem na ledvinách?

  • Host chatu

    Dobrý den, léčba vysokého krevního tlaku metodou tzv. renální denervace má výsledky, které jsou nyní podrobovány intenzivnímu zkoumání, ale zdá se, že naděje, které se do této léčby prováděné prostřednictvím katetru zavedeného do ledvinné tepny, nebudou naplněny. Rozhodně se nejedná o běžnou alternativu léčby, spíše se zdá, že procedura nenalezne v praxi uplatnění.

  • Lovacoop

    Pozor na aritmie.Manželka před 25 lety dostala prášky na srdeční aritmii, ale moc jí nesedly tak je přestala sama od debe brat.Před 3 lety ji zachraňovali z plicní embolie,u EKG se panu doktorovi něco nezdálo pořád říkal tam musí něco být,tam musí něco být a poslal ji k sůkromníkovi odborníkovi do Brna a ten zjistil,že má díru v srdci možná celý život.Následovala operace hodná 3 tisíciletí,bez narkozi umrtvení a ještě se u toho dívala na televizi jak jí postupuje ucpávka přes stehno do srdce.Nebyla ani v nemocnici bylo to v nějakém starém opraveném baráku možná po němcách.Před 25 lety by ji museli určitě otevřít.

  • Host chatu

  • Doc. ing. Jiří Horský CSc

    Dobrý den,
    mám 74 let a po asi 12 rozbíjení ledvinových kamenů v letech 1993 až 1997a dvou operacích příštítných tělísek (lobektomie a exstirpace recidivujícího adenomu1997 a 2007) jsem na tlak bral betalock 12,5 mg. Lacipil 2 mg. Monopril. ledviny mají kreatinin 140 trvale a primární haperathyreoza, osteoporoza a Osteopenie, se nelepší nyní parathormon cca 9)
    Pokud tlak roste průběžně a všimnu si toho, Moduretic nebo rychleji furon, většinou pomohou snížit tlak pokud jsem to nestihl stlačit, tak při tlaku cca 180 beru tensiomin.
    Nyní je převážně téměř trvale večer v klidu vyšší tak a k ránu vzroste cca 160/85, postupně se přes den srovná.
    Mám to považovat za vyhovující stav nebo je vhodné opatření ??
    Děkuji
    S pozdravem
    Doc. Jiří Horský

  • Host chatu

    Dobrý den, vzestupy krevního tlaku ráno, před užitím další dávky medikace, rozhodně nejsou žádoucí a léčba by měla být upravena tak, aby kontrola výše krevního tlaku byla pokud možno stabilní. Také indikace tablety nárazově podle výše krevního tlaku se nezdá jako optimální strategie. Proto byste měl svou léčbu konzultovat a upravit se svým ošetřujícím lékařem.

  • dotaz

    Dobrý den, mám chronické autoimunitní onemocnění, dlouho jsem užívala kortikoidy, 8 let jsem na biologické léčbě. Po mnoha a mnoha různých lécích nyní beru velmi poctivě Vasocardin a Rawel, díky špatnému vstřebávání (resekce střev a trvalé průjmy) však přesto tk stále horní 140-210 a spodní 95-125. Při horním nad 170 mám užít Tensiomin (což naměřím ve třech čtvrtinách případů), často mám ale třeba 140/125, a to neřeším akutně nijak, ačkoli to provázejí i nepříjemné fyzické příznaky. Lékaři si mě přehazují jako horkou bramboru, vždy někde kontrola za 4-6 měsíců, moc nevědí co se mnou, roky běží a stav se nelepší. Snažím se to ignorovat a žít jakoby nic, ale kdykoli si tlak změřím (z povinnosti cca 3x týdně), musím se tím zabývat... Bude mi padesát. Má to nějaké řešení a jaká jsou hlavní rizika takového dlouhodobého stavu? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, jistě byste v tomto případě měla být sledována na pracovišti, které se léčbou vysokého krevního tlaku zabývá. Pokud jde o naměřené hodnoty z domácího měření, které u Vás kolísají v širokém rozmezí, znovu musíme zdůraznit nutnost používání kvalitních a doporučených přístrojů (např. OMRON), se správnou velikostí manžety a dodržovat pravidla domácího monitoringu. Ve Vašem případě bude na místě i provedení 24 hodinového monitorování krevního tlaku a další vyšetření.

  • Tomáš, 47 let

    V květnu 2013 mi byl při náhodné kontrole diagnostikován vysoký TK - až 170/110. Shodou okolností mi v té době začaly odeznívat velmi časté a mnohaleté (již od 15 let života) migrény nejasné příčiny. Zvýšený cholesterol mi diagnostikován nebyl.
    Začal jsem užívat léky (gleperil a gleperil kombi). Po pár měsících jsem se díky náhodě přestěhoval za prací do jiného kraje... Množství tablet se postupně snižovalo - také i podle toho, jak se projevoval naopak tlak nízký - jednoduše tak, že jsem ho jednak naměřil a jednak sporadicky pociťoval chvilkovou a okamžitou malátnost s nutností si sednout, abych udržel rovnováhu.. Prostě musel jsem s léky ubrat až na 1/2 tablety každý 2. den.
    Nyní již skoro 3/4 roku neužívám léky žádné, necítím žádné obtíže. Migrény prakticky zcela - po 30-ti letech - ustoupily. Pokud mě vůbec kdy hlava bolí, vždy je to nakrátko. Jsem a cítím se fit. Jezdím na kole, tak jako předtím, chodím pěšky, v létě plavu v přírodních vodách.., ale můj život začíná být po psychické stránce kvalitnější... Jinak nesportuji. Více mi chutnají a lépe trávím pečivo (nejčastěji jen klasický chléb) s různými pomazánkami a sýry se zeleninou, než jen 100% maso. Piju hodně kávy, čaj, ale nejvíce obyčejné vody. Pracuji na směny, chodím kvůli tomu také na pravidelné prohlídky a vše je v pořádku. Nárazově kouřím, tak jako asi všichni a samozřejmě si rozumně zajdu na pivo. Tvrdý alkohol nepiji, nedělá a nedělal mi nikdy dobře. Je možné se (nejspíše vrozené) hypertenze + celoživotních migrén jen tak zbavit nebo je to iluze? Setkáváte se s takovými případy? Matka byla hypertonička, užívala léky celý život. Dožila se vysokého věku. Její matka taktéž, ale neléčená - léky v té době prostě neexistovaly - zemřela po padesátce krvácením do mozku, aniž by se jakkoli zranila... Vše:-) Děkuji, p. docente

  • Host chatu

    Dobrý den, Vámi popsaný případ není typický, ale rozhodně se takové situace vyskytují. Otázkou je, zdali hypertenze byla před lety správně diagnostikována, nebo zdali nešlo pouze o situační zvýšení krevního tlaku detekované při ne zcela správné technice měření. Každopádně jste-li pod kontrolou a Váš krevní tlak (a další rizikové faktory oběhových onemocnění) jsou bez medikace pod kontrolou, je vše v pořádku. Kontroly by ale měly probíhat nadále, s ohledem na výskyt hypertenze ve Vaší rodině není vyloučeno, že se krevní tlak bude opět zvyšovat.

  • Milena F.

    Hezký den, manžela trápí vysoký tlak a bylo mu doporučeno domácí měření. Jak správně doma provádět měření tlaku? Máte prosím nějaký ověřený tlakoměr, který zaručuje správné měření?

  • Host chatu

    Dobrý den, domácí měření krevního tlaku je užitečná metoda, ale musí být prováděna správně zvoleným přístrojem za dodržení standardních podmínek. Obecně platí, že monitory krevního tlaku by měly být spolehlivé a od renomovaného výrobce (např. OMRON). Pravidla pro domácí měření (měření po předchozím uklidnění, ve správné poloze, se správně umístěným tonometrem, se správnou manžetou) jsou přehledně shrnuty na webových stránkách České společnosti pro hypertenzi v sekci Pro pacienty http://www.hypertension.cz/pro-paci...

  • Petr Staněk

    Dobrý den, potřebuji poradit, jak si v domácím prostředí správně měřit tlak?

  • Host chatu

    Dobrý den, toto je pět zásad měření TK v domácím prostředí podle odborníků České společnosti pro hypertenzi. 1/ Před měřením tlaku krve alespoň 5 minut vsedě odpočívejte. 2/ Nejméně 30 minut před měřením NEKUŘTE a NEPIJTE ALKOHOL. 3/ TK si měřte vsedě s opřenými zády, s podepřenou paží, která by měla být na úrovni srdce, obě nohy mějte na zemi (nezkřížené). Během měření nemluvte a nehýbejte se. 4/TK měřte vždy na stejné paži. 5/Vyhrňte si rukáv – nikdy nedávejte manžetu přes oblečení. Na paži si dejte manžetu tonometru, okraj manžety by měl končit zhruba 2 centimetry nad loketní jamkou. Mezi manžetou a paží by měl být prostor maximálně na jeden prst. Předloktí mějte volně opřené o stůl tak, aby manžeta byla v úrovni srdce.

  • Vanda

    Je možné upraviť vysoký krvný tlak zmenou jedálnička? Ďakujem!

  • Host chatu

    Dobrý den, v některých případech to možné je a v každém případě je změnou jídelníčku možné zlepšit kontrolu krevního tlaku. Proto i člověk užívající léky na vysoký krevní tlak musí dodržovat pravidla životosprávy ke snížení krevního tlaku. Doporučuje se omezení solení, zvýšení konzumace ovoce a zeleniny, zanechání kouření, snížení spotřeby živočišných tuků, vynechání potravin z kategorie fast-food, omezení spotřeby polotovarů a dalších potravin s vysokým obsahem soli a tuků.

  • Pavel

    Dobrý den pane doktore, zajímalo by mě, zda lze vysokému krevnímu tlaku nějak předcházet, třeba i z dlouhodobého hlediska a zda je dobré si pořídit měřič krevního tlaku. Nebudu pak z toho akorát nervózní? Nemůžu udělat nějakou chybu při měření? Nebo jaký tlakoměr byste doporučil?
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, předcházení vysokému krevnímu tlaku má stejná pravidla jako prevence oběhových onemocnění. Tedy zdravá dieta, nekuřáctví, co nejvyšší pohybová aktivita, snížení nadměrné tělesné hmotnosti, minimalizace konzumace alkoholu. Pokud jde o domácí monitoraci krevního tlaku, je pravda, že při volbě nekvalitního přístroje a nesprávné technice měření, může napáchat více škody než užitku. Dnes jsou k dispozici přístroje spolehlivé a některé mají i technické "vylepšení", které sníží riziko chyb při měření (např. OMRON M6 s manžetou Intelli). Přesto je třeba technice měření věnovat pozornost a naučit se domácí měření správně. Jistě je dobré konzultovat svého lékaře.

  • ep

    Je mi třicet, muž, léčím se na hypertenzi, tlak stále v průměru 155/95. O kolik se dá předpokládat snížení věku dožití? Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, Vaše kontrola hypertenze rozhodně není optimální, zejména s ohledem na Váš relativně nižší věk. Celkový vliv na délku života jistě závisí na řadě dalších faktorů /od genetiky po další rizikové faktory ve Vašem životním stylu/. Jisté je, že potřebujete těsnější kontrolu hypertenze.

  • Matylda

    Vážený pane doktore,
    může být, podle Vašeho názoru, mírně zvýšený cholesterol a začínající (potvrzená magnetickou rezonancí mozku) ateroskleróza důsledkem dlouhodobého stresu? Pokud ano, při jakém zvýšení cholesterolu byste indikoval prášky na jeho snížení? Je možné, aby došlo k regresi aterosklerózy a co je k tomu třeba? Mohou být poruchy krátkodobé paměti a koncentrace jejím důsledkem aterosklerózy (což jsou současně hlavní příčiny mého stresu, protože mám náročnou duševní práci)?
    Je mi 49 let, jsem štíhlá, mám nízký krevní tlak, kouřím dvě cigarety denně, intenzivně sportuji a dbám na dobrou stravu (ale nejsem fundamentalistka).
    Za Vaši odpověď předem děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, stres je velmi silný rizikový faktor cévních příhod a urychluje průběh aterosklerózy. Vhodná (cílová) hodnota cholesterolu se odvozuje od zhodnocení celkového rizika cévní příhody, která závisí na řadě ovlivnitelných (výše krevního tlaku, cholesterolu, míra pohybové aktivity, složení diety, kuřáctví...) a neovlivnitelných (věk, mužské pohlaví, genetická dispozice apod.)rizik. V případě, že je prokázáno aterosklerotické cévní postižení, požadujeme obecně přísnější cílové hodnoty - tedy LDL-cholesterol by měl být vždy nižší než 2,5mmol/l. Většinou je k dosažení těchto hodnot nutná farmakologická léčba. Poruchy paměti většinou nebývají projevem cévního postižení aterosklerózou, resp. až při výrazně pokročilém postižení.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 40/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Family

Barrandov Plus


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.