Jak rozeznat kvalitu potravin a co mají které potraviny obsahovat? Odpovídala Hana Střítecká

Chat je uzavřený01.06.2018 10:00

Hana Střítecká.

Jak rozeznat kvalitu potravin a co mají které potraviny obsahovat? Proč někteří výrobci nahrazují základní surovinu surovinou škodlivou našemu zdraví? Na jaká éčka si dát pozor a jak si je zapamatovat? Dají se zastavit nekvalitní potraviny na trhu? Na to vše Vám odpoví Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR Potravina. Host odpovídá v pátek 1. června od 10.00.

Ing. Hana Střítecká Ph.D. se pohybuje v oboru výživy člověka a procesní hygieny potravin už od roku 2002. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, nebo jak se orientovat v nabídce potravin, aby si člověk zvolil tu nejkvalitnější a nejzdravější. Je odbornou garantkou v neziskové organizaci Ferpotravina.cz. Ta vytvořila aplikaci, která pomůžeme běžnému spotřebiteli rozeznat fér potraviny od těch nekvalitních. Do neděle 3. 6. (včetně) na HitHitu vybírají finance na zlepšení a doplnění aplikace o dalších 15 tisíc potravin.

Chat

  • Pavlína

    Jak je to s produkty bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy? Jsou v pořádku nebo je to jen reklamní tah a jsou nezdravé?

  • Host chatu

    To jsou výrobky určené pro osoby s laktózovou intolerancí. U zdravého jedince není nutné, aby je konzumoval. Jsou stejné jako ty běžné, jen je technologicky snížený obsah mléčného cukru (laktózy). Díky tomu jsou chuťově kyselejší, tedy u ochucených mléčných výrobků pak bude přidáno sladidlo(cukr, glu-fru sirup, umělé sladidlo…) o trochu více než běžné výrobku stejného typu. Ostatní složky jako tuk, bílkovina, na ni navázaný vápník jsou jak v bez laktózových, tak normálních mléčných výrobcích totožného druhu stejné.

  • Radek

    Jaké jsou základni indície, podle kterých lze poznat kvalitní potravinu?

  • Host chatu

    Neměla by mít pokud možno žádné E (případně jen 1-2 a přírodní nebo přírodně identická), nepotřebuje být zvýrazňována aromatem (ani přírodním) a nemá takové ty „vycpávky“ typu škrob/želatina/různé gumy místo základní složky. Pozor, ne vždy je ukazatelem cena! Prostě je potřeba si vždy uvědomit, co chci vlastně koupit. Tedy chci-li uzeninu, má být z masa a koření, chci-li jogurt, byť ochucený má být z mléka(smetany) a ovoce , max.oslazený – a jsou takové i v supermarketech. A pak ještě jedna pomůcka, čím méně je potravina kombinovaná a trvanlivá, tím je tam méně prostoru na záměny složek.

  • Radek

    Jakou nejhorsí či nejnebezpečnější potravinu lze koupit u nás v obchodech? Kterým potravinám je lépe se obloukem vyhnout? Děkuji.

  • Host chatu

    Konkrétně nedokážu říct, já v rámci naší databáze jako „nejhorší“ potravinu bych dala tu, ve které jsme napočítali 15E, kde byly syntetická barviva, umělá sladidla i zcela umělé konzervanty, minimum té základní složky, za to od škrobu počínaje až po 4 druhy gum konče „vycpávek“. Obecně vyhýbejte se potravinám s velmi dlouhým seznamem složení a velkým počtem E. Vše co je „krásně“ barevné – to určitě nebude přírodní. No a pak vše „předupraveným potravinám“ jako jsou polívky v pytlíku, instantní nudle a s velmi dlouhou dobou trvanlivostí. Snažte se kupovat potraviny v základní podobě (bez příchutí) a dochuťte si je doma sám

  • SK

    Můžete představit organizaci Fér Potravina?

  • Host chatu

    FÉR potravina je sdružení, které ČTE ETIKETY ZA VÁS a podle vlastních kritérií hodnotí potraviny. Možná jste nás znali pod původním názvem Zdravá potravina , ale protože tento název byl matoucí neb my nehodnotíme potraviny s ohledem na lidské zdraví, ale kvalitu. Snahou je aby v každé komoditě – i u těch, které se obecně považují za nezdravé (např.chipsy) si zákazník mohl vybrat ty nejkvalitnější – tedy když zůstanu u těch chipsů, tak jen brambory, sůl a olej. Provozujeme aplikaci , která je zdarma, FÉR potravina (bývalý Nutriatlas). Potraviny jsou zde řazené v kategoriích od těch, které nejvíce splňují naše kritéria (kvalitní, dle Éček = zelené) přes průměrné (oranžové) až po ty nevyhovující (záporné body = červené). Vše zjistíte na našem webu www.ferpotravina.cz

  • SK

    Co je podle Vás fér potravina?

  • Host chatu

    Je v ní to, co naznačuje obal (tedy jsou-li na obale jahody, tak ovocná složka je převážně jahodová a ne, že základ je jablko a jahody jsou tam jen v jednotkách %), nemá v sobě zbytečnou chemii, je známa země původu nebo konkrétní výrobce a hlavně obsahuje vysoký podíl základní složky a žádné „náhražky“. Takže třeba rybí filet nebude obsahovat přidanou vodu a fosforečnou glazuru aby se tam ta voda udržela.

  • SK

    Co podle Vás není fér potravina?

  • Host chatu

    NeFÉR potravina je pak přesný opak té FÉR. Tedy třeba chléb, kde místo mouky, vody, pekařského droždí nebo kvasu,koření a soli je ještě E412 - Guma guar, E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin; E170 - Uhličitany vápenaté, E300 - Kyselina L-askorbová, E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou, E270 - Kyselina mléčná a jiné.

  • Klára

    Na co přesně vybíráte peníze na Hithitu?

  • Host chatu

    Hlavně na rozšíření databáze potravin ze současných 11.000 na cca 30.000 abychom pokryli běžný trh.jen pomocí uživatelů vkládáme cca 300 nových potravin měsíčně, občas nám poskytne větší množství nějaký výrobce nebo prodejce, ale bohužel to je velmi pomalé a nákup informací o potravinách včetně fotek přes Brand bank je velmi drahé. Tato databáze slouží jak pro web, tak i aplikaci, proto ji chceme mít co největší. Dále pak peníze půjdou i na uživatelské vylepšení aplikace aby informace byly jednodušeji podány a pak třeba i takové úpravy, že pokud vložíte potravinu vy sami, tak ve chvíli, kdy bude od nás schválena ke vložení a ohodnocena, přijde vám informace o tom, jak dopadla.

  • Michael

    Dobrý den, která éčka jsou nejškodlivější? A kterých se naopak nemusím bát?

  • Host chatu

    Bát se určitě nemusíte těch přírodních a přírodně identických. U nás na webu nebo v aplikaci ty, co jsou označené skórem 0 nebo 1. Na pozoru by jste se měl mít před těmi zcela syntetickými, které mají přesnou limitaci použití, pro některé potraviny - resp.v kategorii potraviny pro zvláštní výživu se nesmí používat, zase v tom našem značení 5 a 6. Neznamená to, že pokud občas sníte něco, kde tyto E jsou, že vám to okamžitě uškodí ...je problém spíše dlouhodobá a vysoká konzumace. Na našem FB profilu, když se podíváte do fotek, tak tam máme takový malý tahák na E.

  • Síma

    Jak je vůbec možný, že se závadné nebo prostě nezdravé potraviny dostanou na trhu? A jíme pak věci, který jíst nechceme, kdybychom vědeli, že jsou obsažený v dané potravině.!?

  • Host chatu

    Závadné potraviny se na trh nedostanou, resp.pokud ano, tak výjimečně a je to chybou. Vy spíše myslíte nekvalitní - to je pak otázka nabídky a poptávky...pokud je poptávka po levných potravinách, tak se vyrábět i prodávat budou. A jsou-li v legislativních rámcích, tak je to v pořádku. Vše, co je v potravině obsažené, je na etiketě uvedené - je tedy jen na nás,co si vybereme a koupíme. základní potraviny kvalitní jsou - jen základní potravina není "brumík" "kola" nebo snídaňové cereálie.

  • gregy

    Dobrý den paní Střítecká, jak je možné, že dnešní generace jsou tak často obézní? Je to kvalitu potravin nebo přežíráním? Já osobně s váhou bojuji, přitom jím zdravě a vyváženě.

  • Host chatu

    Je to kombinace více faktorů. Zcela zmizel přirozený pohyb - 3x do týdne "posilovna" nemá nic společného s přirozený pohybem. pak taky sníme více než potřebujeme (i když zdravé, tak zbytečně moc), pak už nejíme čerstvé potraviny, ale průmyslově velmi zpracované ... nepijeme vodu, ale sladké limonády atd. A pak ne vše, co je považováno momentálně za "zdravé" skutečně je prospěšné pro naše tělo a ideální pro to abychom netloustli. Třeba ovoce - je zdravé, ale zároveň má poměrně dost cukru, tedy pokud jsem člověk, co celý den sedí u počítače a nemá příliš mnoho bílkovin, za to všechny svačiny a i součást snídaně má z ovoce a tím ovocem může mít problém, protože cukr nespálí - nepotřebuje ho tolik a uloží si ho do tukových zásob...ale tohle je velmi zjednodušené.

  • RR

    Co ligt potraviny? Nesmysl nebo je lepší je kupovat, protože jsou méně kalorické?

  • Host chatu

    Light potraviny jsou buď slazeny umělými sladidly )pokud snížení je na úkor cukru)- což za mě určitě nebrat anebo tuk, jakožto pojivová složka jsou nahrazeny škrobem/želatinou nebo nějakou gumou - tedy naředíte živiny, které by jste mohl získat. Tedy je potřeba si uvědomit, proč chcete nižší příjem energie a zda se toho nedá dosáhnout třeba tím, že část příjmu nahradíte zeleninou.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 39/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Family

Barrandov Plus


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.