Jak se daří révě a vinařství v letech sucha a oteplování? Odpovídal Tibor Nyitray

Chat je uzavřený18.07.2018 14:00

Tibor Nyitray.

Jak se vyvíjí preference konzumentů vína? Jak si stojí naše vinařství ve srovnání se světem i dalšími odvětvími? Jak je to doopravdy se zákazem sudového vína? Jak se daří révě a vinařství v letech sucha a oteplování? Ptejte se předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye. Host odpovídá ve středu 18. července od 14.00.

JUDr. Tibor Nyitray se narodil 5. 10. 1963. V roce 1989 absolvoval Právnickou fakultu UJEP v Brně, od roku 1995 je advokátem a realizuje další podnikatelské aktivity a manažerské funkce v obchodních společnostech. V roce 2001 založil vinařství Sonberk, a.s., kde je do současnosti předsedou představenstva. V roce 2012 byl zvolen předsedou Svazu vinařů České republiky. V rámci tohoto volebního období se mu úspěšně podařilo odvrátit snahu tehdejšího ministerstva financí na zavedení kladné sazby spotřební daně z tichého vína. Na základě zjištění při mapování trhu s vínem v ČR pro účely argumentace proti SPD s vínem inicioval kampaň proti černému trhu s vínem, která vyvrcholila v Parlamentu ČR novelou vinařského zákona. V roce 2016 byl opětovně zvolen ve Svazu vinařů České republiky staronovým prezidentem se silným mandátem 89,8 % získaných hlasů.

Chat

  • Radek

    Dobrý den. Která vína pěstovaná u nás mají raději sucho a která spíše vlhko? Jakou značku byste doporučil cizinci, který naše vino nezná a rád by okoštoval typicky moravské?
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, v podstatě není důležitá odrůda,ale podnož která slouží jako základ pro sazenici. Nejčastěji používaná je osvědčená tzv. SO4. Pokud se ptáte na značku, tedy na výrobce, tak to Vám nemůžu zodpovědět. Máte-li na mysli odrůdu, tak určitě potěšíte tradičním Veltlinským zeleným, Rýnským Ryzlinkem, Vlašským ryzlinkem anebo naší věhlasnou a oblíbenou Pálavou

  • Tomáš

    Dobrý den, rád bych se zeptal, co vlastně dělá Svaz vinařů? Co je jeho naplní? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Svaz vinařů České republiky, je profesním sdružením vinařů a vinohradníků. Zastupuje jejich zájmy, jedná s orgány státní správy, připomínkuje nové předpisy, které taky iniciuje. Právě dnes vláda schválila program podpor restrukuralizace vinohradů, se zvýhodněnímladých vinařů pro další pěti leté období. Na přípravě tohoto programu se SVČR velmi významně podílel. Dále organizujeme odborná školení, soutěže, nejznámější je Národní soutěž vín a Salón vín, nebo Oenoforum a Vinařství roku.

  • Bára

    Přibližně před rokem začala platit velmi diskutovaná novela vinařského zákona, jaké jsou její dosavadní dopady? Děkuji.

  • Host chatu

    Jsme velmi potěšeni, že pravidla zavedená novelou vinařského zákona se ukázala jako velmi účinná v boji proti podvodům s vínem, zejména jeho falšování. Od účinnosti novely se snížil počet odhalených falešných vín o desítky procent. Taky se ukázalo, že nedošlo k žádnému masívnímu zavírání vinoték a krachům malých vinařů, jak strašili odpůrci zavedení pořádku v našem oboru. naopak počet vinoték i registrovaných vinařů velmi významně stoupl, u vinoték o více jak 1000 subjektů

  • Petr

    V poslední době jsem zaregistroval nabídku několika nových odrůd vína... jak se vyvíjí oblíbenost druhů vín u nás ? Děkuji

  • Host chatu

    Šlechtitelé se snaží vytvářet nové odrůdy , zejména s cílem zvýšit jejich odolnost proti chorobám a taky dosáhnout nové atraktivní chuťové projevy vín z nových odrůd vyráběných. Nicméně cesta od nápadu na novou odrůdu k vínu ve skleničce je velmi dlouhá a trnitá. Vyžaduje kromě invence spoustu pokusů a zejména času. Jsem velmi rád, že se daří i našim šlechtitelům dosahovat významných úspěchů , jistě každý zná Pálavu. V poslední době stoupá obliba nově vzniklých odrůd, např. Hibernal, Laurot, Solaris a pod. Nicméně stálicemi našich vinohradů jsou Veltlinské zelené, Muller Thurgau, Ryzlinky a rulandy. Z modrých odrůd hlavně Modrý Portugal, Frankovka a Svatovavřinecké. Chuťové preference se v čase mění a podléhají modnosti, např.Chardonay

  • Petr

    Dobrý den, zaznamel jsem, že již údajně neplatí zákaz rozšiřování plochy vinic. Je to pravda? A je-li, jaký je zájem vinařů o výsadbu nových vinohradů? Předem děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Ano, máte pravdu. Již třetím rokem můžeme rozšiřovat plochu vinic . tato možnost je limitovaná vydáním povolení pro novou výsadbu do 1% plochy evidované ke konci předchozího roku. V realitě se jedná o přibližně 170-180 hektarů ročně. Jsme pozitivně překvapeni, jak velký zájem ze strany vinohradníků o tuto možnost je. Pro letošek bylo dokonce vyžádáno více povolení než bylo možné udělit. Zájem mají jak velcí tak i malí pěstitelé

  • Kateřina

    Hezký den, byla jsem s rodinou na výletě na Roudnicku. Objevili jsme odrůdu Fratava, o které jsme neměli tušení. Mohl byste nám ji trochu přiblížit a třeba porovnat, jak si na tom produkcí a chutově stojí mezi ostatními odrůdami? Předem děkuji za Váš čas, Kateřina

  • Host chatu

    Moc děkuji za tuto otázku :-) Přímo souvisí s jednou předchozí odpovědí. Fratava je odrůda, kterou vyšlechtil jeden z nejvýznamnějších šlechtitelů, pan Lubomír Glos. Pro ilustraci pracoval na ní již od 70. let minulého století, do odrůdové knihy byla zapsána v roce 2008 a posléze se stala základem pro další šlechtění. Jedná se o velmi příjemné spojení vlastností Frankovky a Svatovavřineckého. Její oblíbenost stoupá a měnící se klimatické podmínky vytváří velmi dobré předpoklady pro mohutná vína a dobrou budoucnost odrůdy.

  • SK

    Je zájem o nealco vína?

  • Host chatu

    No, myslím si, že spíše okrajový. Znám několik výrobců vín tichých i šumivých se sníženým obsahem alkoholu nebo i zcela nealko, ale i vzhledem k nákladovosti výroby budou nealkoholická vína spíše příjemným zpestřením pro ty, kteří si z nějakých důvodů nemůžou dopřát skleničku vína :-)

  • DENMARK

    Mělo by být na lahvích od vína varování, že alkohol může být nebezpečný?

  • Host chatu

    V tomto ohledu jsem velmi odmítavý ! Je na nožích uvedeno, že se můžete pořezat ? Jsou auta označena, že jejich výfuky produkují nezdravé plyny ? ...Nebezpečné není víno samo o sobě, ale ti, kdo jej zneužívají, nebo nadměrně užívají. Nejsem přesvědčen o tom, že by jakýkoli nápis od toho odradil. Myslím si, že dopady způsobené nadměrnou konzumací alkoholu obecně jsou dostatečně známé a hlavní roli by měli sehrát hlavně rodiče. Považuji za správné, že se alkoholické nápoje nesmí podávat a prodávat dětem a mladistvým. Ale dospělí by měli za sebe nést zodpovědnost a to ne jenom ve vztahu k alkoholu. Paternalizmus mi není blízké.... Pravdou ovšem je, že mezinárodní společenství tlačí na neúměrné zvyšování množství informací obsažených na obalech a etiketách, takže uvidíme v budoucnu.....

  • Hana

    Dobrý den,
    jak si stojí naše vinařství ve srovnání se světem (například Francií nebo Argentinou? je o české víno větší zájem?

  • Host chatu

    Z průzkumů pravidelně prováděných Vinařským fondem ČR vyplývá, že víno nějakou mírou konzumuje asi 67% obyvatel a z nich více jak 60 % má jako první volbu víno domácí provenience. Bohužel naše podmínky nám neumožňují uspokojit poptávku po víně více jak z jedné třetiny a tak se vždy, nebo alespoň ještě velmi dlouhou dobu bude vínomze zahraničí dovážet a pít ve větším objemu než to naše. Na druhou stranu je tlak vín ze zahraničí silně motivující pro naše vinaře, protože obstojí pouze tehdy, budou-li nabízet výborný poměr kvality a ceny. A to se, myslím, daří

  • Klára

    Pro Čechy je hlavním alkoholickým nápojem pivo, jak si v dnešní době stojí víno? Je o něj větší zájem? Přišli mu Češi na chuť?

  • Host chatu

    Jak se to vezme : Statisticky je spotřeba piva na obyvatel několikanásobně větší než spotřeba vína. Na druhou stranu jsme se ze zhruba 10 litrů/ rok po revoluci dostali na 21 l/rok. Evropský průměr je kolem 40 litrů, takže prostor pro růst tady máme :-)

  • Dagmar

    V čem je naše víno osobité?

  • Host chatu

    Je to jako s každým vínem z určitého regionu. Odráží se v něm osobité podmínky místa kde vzniká, tradice, šikovnost a um vinařů. Obecně se dá říct, že vína moravská a česká se vyznačují svěžestí, vyvážným poměrem kyselin, výrazným aoma a jiskrou. nabídka je však tak pestrá, že nelze souhrnně definovat všechna vína. Myslím si, že škála našich vín v současné době pokrývá všechny preference a každý si může vybrat to svoje

  • Sodar

    Dobrý den.
    Existuje nějaká www stránka, kde by se uváděli vinaři se skvělým či naopak špatným vínem? U nás ve městě jsou jen supermarkety a dostat se tak ke kvalitnímu vínu je problém. A každý výrobce vychvaluje jen to své...
    DêkujI

  • Host chatu

    Hodnocení chuťových vlastností vína je velmi závislé na osobních preferencích. Co jednomu chutná, druhému nemusí. A tak je to dobře. Vína ze supermarketu nelze vnímat jako špatná vína. Myslím si, že od cca 100,-Kč ( našich producentů) za lahev nemůžete být skalmán. Dobrým vodítkem bývají dosažené výsledky na soutěžích, zejména těch renomovaných. Dají se zjistit např. na www.wineofczechrepublic.cz nebo www.vinarskecentrum.cz Vysloveně špatná vína nájdete na www.potravinynapranyri.cz který provozuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ale hlavně zkoušejte a držte se toho co vám zachutná :-)

  • Radek

    Zdravím,

    Je české vinařství konkurenceschopné? Existují preference domácích spotřebitelů, které se liší od preferencí například od zahraničí?

    Děkuji.

  • Host chatu

    Částečně jsem již odpovědel v dřívější odpovědi. Naši zvláštností je obliba vín se zbytkovým cukrem. To jinde tak markantní není. Většinou se ve světě pijí vína suchá.

  • Dan

    Ve Francii, Itálii, Španělsku atd. je víno samozřejmou součástí gastronomie. U nás si skleničku k obědu a láhev k večeři stále moc nedáváme. Změní se to někdy, resp. je to vůbec cíl našich vinařů?

  • Host chatu

    Mluvíte mi z duše. Snoubení vína s dobrým jídlem by se mělo stát součástí kultury... V poslední době se Vinařský fond, který zabezpečuje marketing vína v ČR snaží stále více propagovat právě takový komplexní přístup . Troufám si říct, že ke každému jídlu se dá najít vhodné víno. Bohužel, na rozdí od Vámi zmíněných států je velkou brzdou nulová tolerance alkoholu při řízení. Většina zemí v Evropě má povolenou určitou hranici, kolem 0,5promile, což představuje právě onu skleničku vína k jídlu... Bylo by to z pohledu povýšení gastronomie přínosné, kdyby se stav i u nás změnil...

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 39/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Family

Barrandov Plus


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.