Jak se orientovat v nabídce potravin? Odpovídala Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Chat je uzavřený08.07.2016 13:00

Ing. Hana Střílecká, PhD.

Sortiment prodejen Penny Market nabízí produkty označené logem "zeleného jablíčka." To patří občanskému sdružení Zdravá potravina, z. s., se kterým sítě prodejen Penny Market spolupracují. Co toto označení znamená v praxi, podle jakých kritérií se uděluje a jak se orientovat v nabídce potravin? Odpovídala Ing. Hana Střítecká, Ph.D., spoluautorka kritérií pro udělování loga "Čteme etikety za vás" a odborný garant občanského sdružení Zdravá potravina, z. s. 

Ing. Hana Střílecká, PhD. je vysokoškolská pedagožka na Univerzitě Obrany v Hradci Králové na katedře Vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny. Od r. 2010 spolupracuje jako lektor s NUTRIS  (od r. 2012 i členka výboru Aliance výživových poradců ČR) a Welko na základních kurzech výživový poradce a nástavbových kurzech zaměřených na výživu různých skupin obyvatelstva. Stejnou problematiku přednáší i na Jihočeské univerzitě pro obor Nutriční terapeut. Spolupracuje s Centrem pro poruchy výživy v Hradci Králové a JBI Sport Fit Studio Kolín jako nutricionista. Jako člen několika českých i zahraničních společností (Česká obezitologická společnost, Společnost pro výživu,  The European Association for the Study of Obesity, The European Federation of the Associations of Dieticians…) se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou (je jedním z garantů projektu www.sdetmiprotiobezite.cz). 

Chat

  • GF

    Představte Zdravou potravinu, z.s..

  • Host chatu

    Zdravá potravina vznikla jako občanské sdružení již v 2007, kdy ho založil IT specialista, který se zajímal o to, proč mu nějaké potraviny dělají dobře a nějaké ne. Postupně vytvářel weby chemie v jídle.cz, emulgátory.cz , zdravé recepty.cz, zdravá potravina.cz a diskuzní portál lidičky.cz. Postupně k sobě začal nabírat lidi z oblasti potravin, chemie a výživy aby informace, které byly na webech k dispozici měly určitou validitu. V roce 2014 se sdružení přeměnilo, všechny weby se sdružili do jednoho www.zdravapotravina.cz, upravily se a zaktualizovaly se seznamy a informace o aditivech E a vzhledem ke změně legislativy v oblasti značení potravin bylo nutné upravit pravidla loga našeho sdružení a přehodnotit již ohodnocené potraviny a hlavně zaktualizovat databázi potravin tak aby informace o potravinách byly již dle nových značení. Poskytujeme tedy pro spotřebitele informace o potr. aditivech, „zvětšujeme“ etikety do čitelné podoby a snažíme se informovat o případných problémech zachycených našimi dozorovými orgány (SVS a SZPI) a o osvětu v oblasti kvality potravin spoluprací s některými médii. k tomu nám slouží nejen webové stránky, ale i FB

  • DIS

    logo zelené jablíčko - od kdy funguje a do kdy bude fungovat?

  • Host chatu

    Zelené jablíčko funguje od roku 2009, nicméně v roce 2014 prošlo malou obměnou po konzultaci se SZPI a text u loga byl ze www.zdravapotravina.cz změněn na „čteme etikety za vás“, což podstatně lépe vystihuje to, co sdružení dělá. A fungovat doufáme, že budeme dlouho . Rozhodně nemáme žádný důvod bezplatné weby a informace na nich uzavírat.

  • NECRONY

    Proč si Zdravá potravina zs vybrala právě Penny?

  • Host chatu

    My si je nevybrali, dostali jsme nabídku, zda jim ohodnotíme dle našich pravidel sortiment. V první řadě měli zájem o své privátní značky. Proč to odmítat. Minimálně se nám rozšířila databáze o více jak 4000 potravin s etiketami již podle nové legislativy. A musím říci, že jsme byli velice překvapeni. Čekali jsme, že sítem projde max.20% a prošlo téměř 40% privátky.

  • Martin Žáček

    Dobrý den, platí ještě doporučení WHO pro příjem energie ze sacharidů 60 %, z tuků 28 % a z bílkovin 12 %? A je v pořádku jednotné doporučení pro celý svět, pro mnoho lidí s rozdílnými možnostmni i zvyklostmi, resp. styly života? Děkuji.

  • Host chatu

    Nejsme web, který by se primárně vyjadřoval ke zdraví lidí, ale ke kvalitě potravin, protože kromě mě v našich řadách není další nutriční terapeut nebo lékař. Všichni jsem buď chemičtí, nebo potravinářští technologové. Nicméně máte pravdu v tom, že zcela stejná pravidla pro všechny nejsou ideální. Nicméně WHO doporučení jsou rámcová – nikde nemáte zcela přesně definováno z jakými potravinami máte ono doporučení naplnit – to už je o zvyklostech a živ.stylu…. Nicméně v době kdy bohužel je na planete už více obézních jak hladovějících, jsou tyto doporučení poměrně nutná…v současnosti spíše než na rozdělení tuky, sacharidy, bílkoviny, WHO klade důraz na snížení spotřeby soli, jednoduchých cukrů. Rozhodně více o tomto získáte od sdružení Vím co jím, které doporučení WHO má jako výchozí pro svá kritéria hodnocení potravin na zdraví člověka. Ti zase příliš neřeší E nebo např. přidaný škrob či želatinu, ale hlídají obsah tuků, jednoduchých cukrů a soli a to nejen ve výrobcích, ale i v jimi certifikovaných recepturách.

  • Martin Žáček

    Jak se díváte na jakousi novou módu preferovat živočišné tuky před rostlinnými? Několik mých známých přešlo na kokosový olej a tvrdí, že je nejzdravější a někteří (často ti samí) zavrhují řepkový olej, že prý má nevhodný poměr omega kyselin. Mám hypotézu, že jde o chybnou interpretaci jedné nedávné studie o tucích, kterou ale neustále citují tzv. přírodní výživoví poradci a jejich články se šíří internetem jako lavina a ovlivňují mnoho lidí ale neumím říct, jestli zrovna vhodným směrem. Děkuji a přeji hezký den.

  • Host chatu

    Malinko nerozumím otázce – protože kokosový tuk je taky rostlinný a ne živočišný byť má vysoký podíl nasycených mastných kyselin jako má většina tuků živočišných. Řepkový olej je pro nás svým poměrem nenasycených omega 3 a 6 mastných kyselin dobrý, dokonce má tento poměr lepší než olej olivový. Kokosový tuk za mě, je ideální do kosmetiky – zde díky vit E a zinku nemá dle mého konkurenci, ale ve stravě pokud jím nahradíte ostatní tuky, tak ztrácíte zdroj nenasycených mastných kyselin. Jeho obliba spíše vzešla z řad sportovců, kde je využíván. Díky krátké nebo středně dlouhé délce nasycených řetězců je velmi rychle a snadněji převáděn ze střev do jater než tuky s dlouhým nasyceným řetězcem a tím je umožněno jeho využití i na pokrytí energie během sportovního výkonu, nicméně tohle je u běžného člověka, který po jeho konzumaci žádný výkon nepodává zbytečné. Ono ve výběru tuků vždy velmi záleží, jak vypadá zbytek vaší stravy. Pokud konzumujete alespoň 2 porce ryb týdně , k tomu máte nějaké to lněné nebo chia semínko a jíte i vlašské ořechy, tak není problém používat olej olivový nebo dokonce slunečnicový, která má více méně jen samé omega 6 mastné kyseliny….vždy záleží na kombinacích celé stravy, poměř v celkové stavě omega 3 a 6 by měl být max.do 1:5. A pak je to taky o tom, co s tím tukem/olejem děláte – i sebezdravější tuk/olej pokud nevhodně tepelně nebo technologicky upravíte, se rázem stane nezdravým.

  • Martin Jenčík

    Dobrý den,
    chci se zeptat, jaký sortiment se bude pod označením zeleného jablíčka prodávat?

    Děkuji, MJ

  • Host chatu

    Zeleným jablíčkem se označují výrobky u nás na webu (a dle stejných pravidel i v prodejnách Penny) jenž splní naše kritéria a dosáhnou alespoň 20ti bodů – jedno z kritérií je adresnost, tzn.na výrobku je adresný výrobce – ne pouze dodavatel, neobsahují zbytečnou chemii. Jsme si vědomi toho, že některá aditiva jsou přírodní nebo přírodě identická a ty nám rozhodně nevadí. 6ádné nebo mínusové body dáváme za používá ní syntetických aditiv a nebo aditiv, která mají nízké limity pro použití nebo do některých potravin třeba nesmí vůbec z důvodu možných alergií či jiných nežádoucích účinků při vyšších dávkách a v neposlední řadě hodnotíme vysoký podíl základních složek – tzn.v jogurtech nesmí být škrob nebo želatina v čokoládách jiný něž kakaový či mléčný tuk, v masných výrobcích co nejvíce masa apod… plná kritéria jsou k dispozici na našem webu.

  • DB

    Jak je to s éčkama u těchhle potravin?

  • Host chatu

    U potravin označených jablíčkem najdete E, která u nás v databázi jsou max.do stupně 2, pokud výrobek má opravdu vysoký podíl základní složky (u masných výrobků). Jinak jen se stupněm 1 nebo 0. Dusitany byť jsou se stupněm vyšším, jsou hodnoceny v masných výrobcích trochu jinak, protože v současnosti pokud vyloženě nekupujete „bílé“ klobásy jsou ve všech klasických uzeninách a cílem sdružení je aby v každé komoditě potravin bylo schopno svým logem označit vysoce kvalitní výrobky.

  • Petr Koula

    Dobrý den, paní inženýrko,
    jak je to s kvalitou potravin? Je pravda, že na český trh míří některé méně kvalitní potraviny, než které jsou například k dostání v Německu?

  • Host chatu

    Ano je pravda, že některé potraviny jsou třeba v Německu kvalitnější nebo třeba pořád používají cukr místo glu-fru sirupu. Ale tohle je hlavně o spotřebitelích – pokud nebudou něco chtít kupovat, prodejci to nebudou brát a tedy výrobci vyrábět. V Německu jsou i silnější spotřebitelské svazy, které brání spotřebitele. Ale i u výrobků západních zemí se setkáme s šizením, špatným značením nebo dokonce obsahu složek, které tam být nemají.

  • SKS

    Dobrý den, potraviny zeleného jablíčka jsou bodovány podle kvality. na základě jakých kriterii jou bodovány

    P.

  • Host chatu

    Vis odpověď výše – p. Jenčík

  • Adéla

    Dobrý den, je to tak 3/4 roku starý údaj, ale podle WHO se za poslední čtyři roky rapidně zvýšil počet Evropanů s obezitou. Nejhůře je na tom Malta a když budu cynická, tak kde je neustále "omílané" kouzlo Středomořské kuchyně, že? Ovšem Malťanům směle sekundujeme my společně s Brity. V čem si myslíte, že je zásadní problém, že vyspělá lidská populace kyne?

    Díky

  • Host chatu

    Jednak ke statistikám WHO ohledně obezity mám malinko výhrady – např. za CZ nikdo pořádně neví, kde ty čísla vzaly (mají je tam z roku 2002). Což rozhodně není nejaktuálnější. Novější jsou data např.zde, ty jsou z roku 2008 a už máme jen něco málo přes 20%. Což by znamenalo, že jako národ jsme o polovinu zhubli, což není pravda…. Nicméně ke středomořské stravě – tam nikdy nešlo o tloušťku ale dopad na kardiovaskulární choroby . Ve Středomoří, převážně ženy jsou mnohem častěji obézní než u nás, ale díky jejich stravě (bohatá na nenasycené mastné kyseliny ve správném poměru – tedy nejenom olivový olej i velké množství ryb a zeleniny) nemají takový výskyt kardiovaskulárních chor jako my.

  • Tereza_S

    Dobrý den, omlouvám se, ale trochu mě to mate. Jaký je rozdíl mezi potravinami, které jsou označené logem zeleného jablíčka logem "Čeme etikety za vas"? Může byt jdenen produkt označen oběma logy? Děkuji

  • Host chatu

    Zelené jablíčko je logo čteme etikety za vás 

  • Pavel

    Zdravím,
    jsou produkty zeleného jablíčka i vhodné pro dietu?
    Díky.

  • Host chatu

    Mohou a nemusí, dietnost není kritériem k hodnocení. Už bylo ty uvedeno výše – hodnotíme kvalitu potravin. Tedy logo má šanci dostat třeba sádlo bude-li bez umělých konzervanty a to rozhodně do diety počítat nemůžete. I když co je to dieta – na hubnutí, pro celiaky, pro Crohna, nějakého alergika….pro každého to znamená jiné omezení a tedy dle tohoto se rozhodně obecně hodnotit nedá. Nicméně máme na našich webových stránkách ve vyhledávači potravin možnost vyhledávání podle konkrétních alergenů.

  • AV

    Jak dlouho s Penny Zdravá potravina spolupracuje?

  • Host chatu

    Již téměř 2 roky. Jakmile Penny zalistuje nové výrobky, dá nám jejich foto a složení pro ohodnocení.

  • MichalB

    Dobrý den, netrpíte oři nakupování profesionální deformací? Třeba jestli nekoukáte lidem do košíku a neříkáte si v duchu "šmarjá co to kupuješ"?:) Díky a příjemný víken

  • Host chatu

    Občas ano  ale spíš se to podepisuje na mně a už i na dceři – jen tak něco nekoupíme….

  • Alena Stará

    Dobrý den paní Střílecká, mám tři vnoučata v předškolním věku a teď jsou u nás na celé prázdniny. Můžu jim tedy klidně kupovat potraviny s obrázkem zeleného jablíčka? Jsou všechny tyto výrobky pro ně zdravé? A dají se koupit jen v Penny nebo i někde jinde?
    Děkuji, Stará

  • Host chatu

    Koupit se dají na různých místech, běžně vyráběné výrobky se neprodávají jen v Penny a Penny nám neposkytlo jen svoje privátní značky, ale celý sortiment nabízeného zboží, které se pak shoduje s nabídkou i ostatních marketů – podívejte a vyberte si výrobky na našem webu(http://www.zdravapotravina.cz/h?showFilter=1) – prodávají se i v jiných supermarketech, jen Penny má momentálně možnost naše logo používat v letácích a na regálech – na obalech potravin je nenajdete. K otázce zdravosti – jsou kvalitní a bez zbytečné chemie , což je rozhodně pozitivum. Ale pokud to bude nějaká sladkost, tak může obsahovat třeba hodně cukru, což pokud je konzumováno často dětem nesvědčí…už jsem to psala několikrát výše – jsem sdružení zabývající se kvalitou potravin – nikoli zdravím populace, na to vzhledem ke vzdělání většiny z nás netroufáme. Pokud jim ale chcete koupit kvalitní sýry nebo jogurty, termixy a pod – obrázek jablíčka rozhodně pomůže a nemusíte číst etikety.

  • JANA82

    Jsem v 5. mesici tehotenstvi a chci jist co nejzdravěji. Ctu slozeni, vyhybam se eckam a nakupuji hodne v bio obchodech a na farmarskych trzich, aleje to docela drahe. Muzu veci s logem zdrave potraviny v klidu jist a byt si jista, ze miminku nijak neublizim?

  • Host chatu

    Ano, určitě.

  • HONZA

    PRODÁVAJÍ SE VĚCI SE ZELENÝM JABKEM I V TESCU NEBO V GLOBUSU? PENNY MÁM MOC DALEKO.

  • Host chatu

    Určitě, jen nebudou jablíčkem označené – koukněte se na náš web a vyberte výrobky, které chcete koupit – ty běžné od běžných výrobců jsou všude- benefit spolupráce s Penny je ohodnocení jejich privátních značek – ty samozřejmě jinde nenajdete.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 20/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov