Jak se správně stravovat během letní dovolené? Odpovídal odborník Jiří Brát

Chat je uzavřený27.06.2016 13:30

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Blíží se období letních dovolených, na kterých prochází naše stravovací návyky těžkou zkouškou. Jak nejlépe by se měly děti stravovat na dovolené? Jak správně jíst, když opustíme zajetou rutinu a vydáme se na cesty? Na které potraviny se v létě zaměřit? Na otázky související se stravou nejen v letních měsících se ptejte člena správní rady a tajemníka Národního vědeckého výboru při Vím, co jím a piju, o.p.s., Doc. Ing, Jiřího Bráta, CSc.

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. je poradcem v oboru technologie výroby potravin, systémů jakosti a výživy. Člen oborové rady Technologie potravin VŠCHT v Praze a Slovenské technické university v Bratislavě. Je členem správní rady a tajemníkem vědeckého výboru při obecně prospěšné společnosti Vím, co jím a piju o.p.s. Předseda výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory a České technologické platformy pro potraviny. 

Chat

  • Květoslava

    Dobrý den, chystáme se s rodinou na týden do kempu a většinu večerů budeme asi grilovat nebo opékat buřty. Vím, že to není úplně ideální, ale dá se vlastně grilovat nějak "zdravě"? Myslím, že je lepší maso více propéct, než konzumovat syrové. Dětem se snažím dávat co nejvíce zeleniny, ale ta jim příliš nechutná. Jaký je Váš názor? Děkuji! K.S.

  • Host chatu

    Dobrý den, grilování o dovolené zase nemá tak výrazný vliv na racionální výživu. Můžeme trochu i zahřešit. Každopádně je důležité maso dobře propéci, pokud nechutná zelenina, můžeme přidat nějakou dobrou zálivku, nebo i kvalitní majonézu (osobně mám dobré zkušenosti se značkou Hellmann´s). Majonéza z prodejní sítě je bezpečným výrobkem i v létě, pokud se konzumuje okamžitě.

  • Lada

    Dobrý den,

    prosím vás, jak se nejlépe v létě vyhnout zažívacím obtížím z přemíry tučných potravin? Dá se to nějak "vyrovnat" např. vhodnou přílohou, případně třeba pivem? Po konzumaci grilovaného masa mi občas bývá těžko. Děkuji, Lada

  • Host chatu

    Dobrý den, většinou je problém s zkonzumovaným množstvím grilovaných potravin. Vadit může i vyšší obsah tuku. Každopádně jedno pivo na tučnější potraviny je lepší než sladká limonáda. Doporučuji vybírat masa s nižším obsahem tuku.

  • Katka

    Dobrý den, s rodinou uz jsme zacali grilovat a radi kupujeme take omacky na dochuceni. Mam ale obavu, ze pri tom horkem pocasi se muzou rychle zkazit, a proto je zakazuju zbytku rodiny kamkoliv vozit a smime je mit pouze doma v lednici. Je to ode me prehnane? Hrozi, ze nam z omacek bude zle nebo spise ne?

  • Host chatu

    Dobrý den, omáčky, které jsou v uzavřeném obalu od výrobce, mají dobrou trvanlivost. Pokud je otevřeme, i tak je můžeme používat delší dobu, ale musíme je skladovat v lednici. Pokud si berete omáčky s sebou, jsou vhodné jednoporcové balení, nebo menší balení pro větší společnost. Pokud si dáte omáčku na talíř, tak jí snězte hned. Když omáčku odebíráte ze sklenice, tak vždy čistou lžící.

  • Milena

    Dobrý den, snažím se v letních měsících jíst více zeleniny, ale po čase mi saláty přijdou fádní a bez chuti. Nedávno jsem si v restauraci dala salát s výbornou zálivkou, ale tuším, že byla nejspíš z majonézy. Byl by to velký prohřešek, kdybych si ji doma do salátu také přidávala?

  • Host chatu

    Dobrý den, majonéza je často opředena různými mýty, například je vnímaná jako nezdravá potravina. Nicméně ze složení vidíme, že tomu tak není. Majonéza obsahuje rostlinný olej, vejce a okyselující složku. Hlavní surovinou je olej, například majonéza Hellmann´s je vyrobená z řepkového oleje, což je mezi odborníky na výživu jeden z nejkvalitnějších olejů. Nebezpečí konzumace majonézy spočívá v množství, paradoxní je, že čím je majonéza chutnější, tím jí sníme více - a na to je potřeba dávat si pozor. Doporučené množství ke konzumaci je jedna polévková lžíce, čili 15 ml. To nepředstavuje žádný velký prohřešek. Kombinace majonéza a zelenina je dobrá, zvyšuje chuť zeleniny (právě proto, aby to nebylo fádní) a pomáhá ke vstřebání vitaminů rozpustných v tucích.

  • Veronika

    Dobry den,mam v lete porad chut na zmrzlinu,poradite mi,prosim,jakou jist,ab to nemelo moc velke dopady na moji linii :)?A jsou lepsi tocene,kopeckove nebo klasicke nanuky?Dekuji..

  • Host chatu

    Dobrý den, u zmrzlin je potřeba sledovat obsah energie a velikost porce. Občasná konzumace zmrzliny nevadí, nižší obsah energie mají zmrzliny vodové a je dobré si vybírat zmrzliny s vyšším podílem ovoce.

  • Jana

    Dobrý den, v létě hodně grilujeme a jíme poměrně hodně dressingů a tatarky. Zajímalo by mě, kolik tatarky přibližně můžeme sníst, aby to ještě bylo pro tělo prospěšné? Také bych se ráda dozvěděla, jaký druh oleje je vlastně obsažen v majonéze? Děkuji, Jana

  • Host chatu

    Dobrý den, Česká republika skutečně patří mezi země, kde se konzumuje vysoké množství tatarské omáčky. Tam, kde u nás konzumujeme tatarskou omáčku, v jiných zemí se konzumuje obvykle majonéza. Tatarská omáčka je chutnější pro českou populaci, má obvykle i nižší obsah tuku, čili méně kalorií. Většinou se používá k výrobě řepkový olej (např. majonéza a tatarská omáčka Helmann´s). Prospěšné množství je 15 ml denně, čili jedna polévková lžíce.

  • Radek

    Dobrý den. Jak by měl vypadat oběd během velmi teplých dnů? Čemu se raději obloukem vyhnout?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, oběd by neměl představovat velkou kalorickou bombu, součástí oběda by vždy měla být zelenina. Vyvarovat se bychom se měli prázdným kaloriím, jako jsou například knedlíky, či příliš tučné smetanové omáčky:o)

  • DIS

    Co vegetariáni a vegani v létě?

  • Host chatu

    Dobrý den, vegetariáni a vegani v létě mají velký výběr toho, co jíst.

  • GF


    Co sladké nealko nápoje v létě?

  • Host chatu

    Dobrý den, sladké nápoje nejsou nejvhodnější. Měli bychom více konzumovat pitnou vodu, případně neslazené čaje. Populace si stále více zvyká na sladkou chuť a konzumace slazených nápojů roste a významně přispívá k celkovému příjmu energie, který v konečném důsledku není kompenzován dostatečným výdejem.

  • BEN

    Co kola bez kofeinu a káva bez kofeinu v létě?

  • Host chatu

    Dobrý den, káva zažívá rehabilitaci. Kávu není problém konzumovat v obvyklých množstvích několika šálků denně. Podstatné je konzumovat ji bez cukru, na rozdíl od kolových nápojů, které obvykle obsahují velké množství cukru. V kofeinu není problém pro zdravého dospělého člověka.

  • Vlada Musil

    Mezi obcany tohoto staztu je nemale procento lidi, kteri maji nejaky druh alergie..
    Takze behem tak zvaqnych italskych tydnu jsem si koupil pomazanku, kde je napsano zahustocdala karagunin, karagenan../ Ecka/.. Dostavilo se svedeni celeho tela, asi po poziti pomazanky/
    Jak a kde si maji podle Vas kupovyt jidla alergici

  • Host chatu

    Dobrý den, přídatné látky bývají často démonizovány a někdy spojovány i s alergenními účinky. Často se stává, že některé intoleranční příznaky nezpůsobují tyto přídatné látky, ale nějaká jiná složka potraviny, což si zrovna u pomazánek dovedu představit. Anebo se může jednat i o souběh nějakých jiných vedlejších příčin. Pokud je někdo na nějakou složku alergický, dá se to zjistit lékařským vyšetřením.

  • Vlada Musil

    Dobry den,
    jak je to s temi napoji obsahujicimi fruktosu misto disacharidu.Jsou vhodne pro diabetiky, nebo ne.Dekuji

  • Host chatu

    Dobrý den, fruktóza má sice nižší glykemický index, ale obecně bychom se měli snažit vyhýbat nadměrné konzumaci jakýchkoliv cukrů. Fruktóza představuje při vyšší konzumaci vyšší rizika pro kardiovaskulární systém, což je mimo jiné důležité i pro diabetiky. Proto by měla být konzumována v omezeném množství, stejně jako jiné cukry.

  • Mirka H.

    Dobrý den, můj sedmiletý syn poslední pořád vyžaduje smažené věci. Nejraději by denně jedl hranolky nebo chipsy. Prosím poradíte mi nějakou zdravější alternativu, která mu bude chutnat?

  • Host chatu

    Dobrý den, mám u svých dětí vyzkoušenu přípravu hranolků v speciálním přístroji (Tefal Actifry), kde se přidává jen jedna polévková lžíce na porci hranolků. Nedochází ani k přepalování, takto připravené hranolky neobsahují vysoké množství tuku a nejsou kalorickou zátěží. Rovněž lze na trhu najít i výrobky, které jsou již předpřipravené a neobsahují vyšší podíl tuku. Ty se jen ohřejí v troubě bez dalšího přídavku tuku. U dětí je to otázka i výchovy, můžete zkusit změnit úplně návyky a vyzkoušet konzumaci zeleniny s vhodným dipem.

  • Madlenka

    Dobrý den, na food festivalu jsem si pořídila bodlákový olej ze světlice barvířské a olej ze zrnek z hroznového vína. Jak je mám správně užívat? Mají obsahovat hodně vitaminů, nemohu se jimi předávkovat?

  • Host chatu

    Dobrý den, toto jsou speciální oleje, většinou za studena lisované. Proto by se rovněž měly konzumovat za studena, vhodné jsou například do různých salátů, jako součást zálivky. Pokud se použije polévková lžíce, tak to nevadí. Důležité je oleje skladovat v chladu, aby nedocházelo k degradaci oxidací.

  • Denisa

    Dobrý den, v létě často někde cestuji a na cesty si nejčastěji kupuji ledový čaj. Slyšela jsem, že už jsou na trhu takové, které jsou kromě cukru doslazovány i stévií. Je tedy vhodnější sáhnout po takové alternativě?

  • Host chatu

    Dobrý den, u ledových čajů je rovněž důležitý obsah cukru, na trhu jsou varianty, které mají nižší obsah cukru, například jako sladící složka je použita stévie (např. Lipton Ice Tea). Tyto varianty přispívají k nižší konzumaci cukru a z hlediska celkového příjmu energie jsou vhodnější. Stévie se používá i v jiných výrobcích, jako například v kečupech a i zde snižuje obsah cukru ve výrobku, a tím i jeho energetickou hodnotu.

  • Kamila

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc se na mé linii projeví, když si během léta cca jednou za 14 dní dopřeju grilované maso v podobě stakeů a špekáčků, ke kterým podáváme hotové dresingy a pečivo. Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, jednou za 14 dní větší kalorický příjem nevadí, pokud si udržujete dlouhodobě vyvážený příjem a výdej energie.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 39/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Family

Barrandov Plus


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.