Jak se správně stravovat? Odpovídala Kateřina Šimková

Chat je uzavřený03.05.2019 12:00

Kateřina Šimková.

S čím vám může pomoci výživový specialista? Jak se vyhnout nejčastějším chybám v hubnutí, a kterými dietami si můžete ublížit? Jak by měl vypadat optimální jídelníček a jak se stravovat, když vás trápí intolerance na potraviny? Ptejte se na vše, co vás zajímá o hubnutí a zdravé výživě. Na chatu bude k dispozici výživová specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Host odpovídá v pátek 3. května od 12.00.

Kateřinu Šimkovou v 16 letech přivedla k zájmu o výživu nemoc její maminky. Vystudovala Lékařskou fakultu MU v Brně, kde získala magisterský titul v oboru Výživa člověka. V roce 2012 založila ve Strážnici firmu Zdravé stravování s.r.o., která vytváří různě specializované programy zdravé výživy včetně jejich kuchyňské přípravy a dodání optimálního menu zákazníkům až na stůl. Krabičkové stravování je zaměřeno na všechny, kdo se chtějí stravovat zdravě. Zároveň vyvíjí pod značkou Dobré stravování produkty zdravé výživy.

Každoročním projektem Kulinářské léto, kde angažuje pro vaření české i zahraniční kuchařské hvězdy, ukazuje, že zdravé stravování může být velice chutné a pestré. Nerada dělí potraviny na zdravé a nezdravé, ale spíše se baví o konzumovaném množství. Je zastánkyní vyvážené a pestré stravy. Kromě podnikání se věnuje přednáškové a publikační činnosti. Kateřina Šimková je vdaná a má dvě děti. Mezi její koníčky patří cestování, házená, běh a péče o dva Rhodéské ridgebacky

Chat

  • Tereza T.

    Dobrý den, četla jsem, že záleží při zdravém stravování na kombinování vhodných potravin. Jak jako laik poznám, co je vhodné s čím kombinovat?

  • Host chatu

    Dobrý den Terezo, ano, vždy musíme kombinovat vhodné potraviny. Některé potraviny jsou větším zdrojem bílkovin, jiné sacharidů a některé obsahují převážně tuky. Každý chod by měl být složen tak, aby obsahovat všechny tři makroživiny. Např. pokud si dáte na snídani ovesnou kaši - bude Vám chutnat, ale protože v ní chybí zdroj bílkoviny, budete mít brzy zase hlad. Pokud do ovesné kaše zamícháte třeba tvaroh, dostane Vaše tělo po ránu vše co potřebuje a zasytí Vás na delší dobu

  • PePe

    Zdravím, patrně budeme mít zase parné léto. Kolik a co doporučujete pro dostatečný pitný režim? Nemůžeme si extrémním dodáváním tekutin ublížit?

  • Host chatu

    Dobrý den, samozřejmě nic se nemá přehánět. V létě pijeme více, ale ne nijak extrémně. při horkém letním počasí se více potíme, je tedy třeba dodat i více tekutin. Obecně dospělý člověk potřebuje přibližně 30 - 35 ml tekutin na kilo hmotnosti. Při námaze nebo v horku potřeba roste na 40 - 45 ml na kilo hmotnosti.

  • Jitka

    Dobry den. Poradila byste mi, jak jednoduše odhadnout správné množství potravin pro porci? Také by mě zajímalo u vzorových jídelníčků v časopise, zda se pracuje s množstvím surovin v syrovém stavu, nebo již po kuchyňské úpravě?

  • Host chatu

    Dobrý den Jitko, Velikost porce odpovídá potřebám organismu. Každý jsme jiný, proto nelze obecně říct, - musíte sníst tuhle porci masa tolik zeleniny atd. čím více máme svalů, tím více bude doporučené množství jídla za den. Celková energie by pak měla být rovnoměrně rozložena tak aby nás netrápil hlad. Nejvíce se najíme na oběd - měl by tvořit asi 35% z celkového denního energetického příjmu. Nejméně energie zůstává na svačiny, pokud jíme více než 3x za den. Pro množství zeleniny a ovoce existuje dobrá pomůcka - jedna porce je velká jako vaše dlaň nebo pěst. Vzorové jídelníčky většinou pracují se surovinami v syrovém stavu. Pokud tedy pokrm váží 250g a obsahuje luštěniny - jeho výsledná váha po uvaření bude vyšší protože luštěniny zvětší svůj objem. U masa a zeleniny naopak dochází ke ztrátám.

  • Jana P.

    Dobrý den. Je opravdu nutne jíst po třech/čtyřech hodinách?

  • Host chatu

    Dobrý den Jano, každý jsme jiný a co je dobré pro mě, nemusí být ideální pro jiného člověka. Při redukci nám pořád nejlépe vychází jíst častěji a menší porce. Pokud někomu vyhovuje jíst jen třikrát denně, je to také dobře, ale nesmíme hladovět.

  • Hanka

    Dobrý den. Jak probíhá vstupní konzultace u výživového specialisty, jak se pohybují ceny? Děkuji H.

  • Host chatu

    Dobrý den Hanko, výživový specialista klienta změří, získá tak představu o poměru tělesných tkání, o množství potřebné energie a spoustu dalších parametrů. Zhodnotí dosavadní stravovací návyky, reálné cíle. musí zvážit také zdravotní stránku a vše pak zkompletovat do určitého plánu, který klientovi pomůže s problémem, se kterým do poradny přichází. je důležité hledat vzdělaného odborníka s určitou praxí. Musí mít Vaši důvěru. ceny jsou dost individuální, netroufám si odhadovat..

  • David

    Je pravda, že na hubnutí se podílí více jídelníček než pohybová aktivita? Budu-li zdravě a pestře jíst mohu zhubnout více, než když jídelníček bude mít špatnou skladbu/množství a budu chodit pravidelně cvičit?

  • Host chatu

    Dobrý den Davide, ano to je pravda. procentově to můžeme vyjádřit tak, že strava může být 60 - 80% výsledku. Ale co je důležitější, než číslo je to, že jedno bez druhého nefunguje úplně jak má. Pokud máme nějaký zdravotní problém, je samozřejmé, že pohyb bude omezen. Pokud jsme ale zdraví, je nezbytné pohyb nevynechávat. Naopak pokud cvičíme a k tomu špatně jíme, nemusí naše tělo dostat všechny potřebné živiny. Poměr svalů a tuku se pak nehýbe jak má, často dochází i k úbytku svalové tkáně.

  • Tomas

    Jde zhubnout i bez pohybu? Jen upravou stravy?

  • Host chatu

    Dobrý den Tomáši, ano lze, máme velmi dobré výsledky s klienty, kteří změnili stravovací zvyklosti. Ale pokud nás k tomu nenutí zdravotní stav, neměli bychom se pohybu vzdávat

  • Valerie

    Před rokem jsem se rozhodla, že udělám něco se svojí váhou (při 170 cm vážím 105 kg). Najala jsem si trenéra a chodila jsem 3-4 týdně cvičit (kombinace různých cvičení-rehabilitace, kardio, posilování). Jídelníček jsem měla hodně umírněný. Zpevnila jsem se to je pravda, na cm to bylo znát, ale na váze jsem za rok intenzivního cvičení zhubla 7 kg a tak jsem to vzdala. Čím to mohlo být způsobeno? (pozn. mám chronický zánět štítné žlázy).

  • Host chatu

    Dobrý den Valerie, gratuluji Vám, měli bychom se chválit za každé kilo a za každý centimetr! Celková hmotnost není to nejdůležitější co sledujeme. Dovolím si tvrdit, že se u Vás hezky změnil poměr svalové a tukové tkáně (soudím podle rozdílu centimetrů). Je škoda, že jste svůj boj vzdala. Lze hýbat s jídelníčkem, upravit pohyb a ani Vaše onemocnění nemusí být nepřekonatelnou překážkou. Doporučila bych Vám pro nový začátek analýzu na bioimpedančním přístroji, zjistíme tak startovací hodnoty a později bude pro Vás samotnou další motivací vidět, jak hodnoty hýbou směrem k lepšímu.

  • Vendula V.

    Dobrý den, jsem věčný dietář, mým největším problémem je slabá vůle. Vždycky jsem na sebe pár dní přísná, potom si zase koupím nějakou čokoládu a rozjedu opět svůj "žravý" standard. Potřebuji na začátek zhubnout "co nejvíc", abych se motivovala, že to půjde. Mám menší nadváhu, a přesto, když si nasadím zdravé a střídmé stravování, zhubnu tak kilo za 14 dní. A to je pro mě strašně demotivující. Máte prosím tip na nějaký rychlejší začátek? Moc díky za odpověď, V.V.

  • Host chatu

    Dobrý den Vendulo, zkuste změnit postoj. Neustálé začátky jsou jistě demotivující. Když zhubnete rychle a pak to naberete rychle zpět - rozhodně nenaberete svaly, ale bohužel tuk. Čím máme méně svalů, tím máme menší potřebu jídla (potřebujeme méně energie za den) - to je ten pomalý metabolismus, o kterém se dočtete všude. My chceme redukovat tuk, získat díky pohybu svalovou hmotu a díky ní zase více jíst. V redukčním jídelníčku věřte, že můžem najít i malé místo na čokoládu:)

  • Veronika

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, uvažuji o zakoupení krabičkové diety ale bojím se, že když začnu jíst pětkrát denně, že na váze naberu. Jsem nyní zvyklá maximálně na 3 jídla denně. Může se to stát?

  • Host chatu

    Dobrý den Veroniko, není důvod, abyste přibírala na váze. je to jen o správném nastavení. Kvalitní firmy, které nabízejí krabičkové stravování mají odborné zázemí - nejen pro tvorbu jídelníčků, ale také pro klienty, kteří se mohou přijít poradit za odborníky do poraden.

  • D.

    Hezký den, slyšela jsem o ketodietě. Moje kamarádka touto metodou hodně zhubla a daří se jí váhu dlouhodobě držet. Považujete tento způsob hubnutí za nerizikový a účinný?

  • Host chatu

    Dobrý den, přísné omezování sacharidů se stalo jedním z hitů dnešní doby. Většina takových diet není ve skutečnosti ani v keto režimu, kdy jede tělo pouze na ketolátky, které si získávají kromě jiného i z tuků a jsou pak pro tělo zdrojem energie. Při nízkosacharidovém stravování můžete zhubnout, dokonce i výrazně, pokud jedete v režimu kalorického deficitu, který je pro redukci hmotnosti klíčový. Tento způsob obživy ale nemůžeme pokládat za vyvážený a především dlouhodobě udržitelný. Rizikem je také v důsledku vyššího příjmu tuků a cholesterolu zvýšená hladina krevních tuků, výrazný jojo efekt po skončení diety a nevýkonnost, malátnost a změny nálady při dietě. Ketodiety jsou doporučovány velmi obézním pacientům, kteří hubnout pod lékařským dozorem např. před operačním zákrokem, kterému by se jinak nemohli podrobit

  • Petra

    Dobry den, mohu se zeptat na vase doporuceni, kolik jidel/porci za den by mel clovek snist. Da se urcit takto obecne, co je pro cloveka idealni nebo je to zcela individualni? Nekde se doctu, ze pro zadouci postavu jsou 3 porce jidla za den a nekde ze 5. Moc dekuji, Petra

  • Host chatu

    Dobrý den Petro, jak už jsem se dnes zmínila, jsme každý jiný. Není možné připravit plán a jako přes kopírák doporučovat všem stejně. Při redukci máme pořád nejlepší výsledky s více menšími porcemi za den. Je dobré přihlédnout také k fyzické aktivitě - pokud cvičíte, nebát se pak najíst. důležité je, abychom se i v redukčním režimu cítili dobře, netrpěli hladem nebo únavou

  • Alena

    Dobry den, zhubla jsem diky ketodiety, kterou jsem drzela cca 3 mesice a zhubla jsem, mam uz pres 50 let a rada bych si svou vahu udrzela, ale nyni se z kazdeho jidla bojim, abych nepribrala. Co byste mi prosim doporucila, abych se stravovala nyni spravne a nepribrala? Moc dekuji

  • Host chatu

    Dobrý den Aleno, zkuste si teď hlídat množství sacharidů v jídelníčku. přílohy dávejte nejdříve po malých porcích a postupně navyšujte. ze začátku se vyhněte čistě sacharidovým jídlům - např. rizoto nebo těstovinový salát - kde bude chybět zdroj bílkovin. postupně se vracejte k vyvážým jídlům, které bude obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuk

  • Jana S.

    Dobry den, snazim se jiz delsi dobu zhubnout, ale neuspesne. Zkousela jsem uz ruzne diety, ale vzdycky me dostihne jojo efekt a nedari se mi nastavit si sama dlouhodobe udrzitelny jidelnicek. Prestoze pohybu mam dle meho mineni dostatek, zadouci postavy ne a ne dosahnout. Za kazdou radu budu moc rada. Dekuji Jana S.

  • Host chatu

    Dobrý den Jano, samozřejmě bych Vás raději viděla osobně a pak dělala nějaké závěry. Většina diet spočívá v tom, že něco uberete - často nějakou skupinu potravin, příjem se pak sníží, protože více přemýšlíte co můžete sníst, jestli Vám to pravidla diety dovolují. Při návratu k běžné stravě rychle naberete vše zpět. Každá taková dieta je pro tělo zátěž. Absolutně nejčastějším nešvarem při redukci hmotnosti je tzv. energetické podhodnocování jídelníčku, tedy že přijímáte o mnoho menší porce jídla, než byste si mohli dopřát. Tělo je pak v úsporném režimu a snaží se šetřit. Výsledkem je pak zpomalení metabolismu a strach, že přiberete i z vody. Základem hubnoucího jídelníčku je určitě správně nastavený energetický příjem, který zohledňuje i pohybovou aktivitu a individualitu. Pak samozřejmě platí pravidlo - pestrost, pravidelnost a vyváženost. Určitě si nemusíte odepírat přílohy, pečivo nebo čokoládu. I kvalitní čokoláda může být součásti vyváženého jídelníčku, jak už jsem se dnes zmínila

  • Pavla T.

    Kolik by měl člověk sníst denně zeleniny a ovoce? Je pravda, že u každého jídla by nemělo jedno, nebo druhé chybět? (dopoledne spíš ovoce a odpoledne zelenina)

  • Host chatu

    Dobrý den Pavlo, ano, pokud bereme zdravého člověka - platí toto pravidlo (zeleninu a ovoce pětkrát denně). A je to velmi důležité pravidlo - abychom i zdraví zůstali. Zelenina a ovoce nám dodává nejen vitamíny, minerály, ale taky vlákninu. navíc skvěle chutná a jedinečně zpestří naši stravu.

  • Lucie Č.

    Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda je nějaký rozdíl mezi výživovým specialistou, terapeutem a výživovým poradcem? Vídám u výživových odborníků tituly jako RNDr., Bc., Mgr., MUDr. a někdy mají na stránkách uvedeny jen nějaké certifikáty. Jak poznám, že ten člověk je odborník a poradí mi správně?děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Lucie, není jiná rada, než že musíte jít a zjistit, jestli Vám konkrétní člověk bude v něčem prospěšný. Odbornost je velmi důležitá, ale stejně tak Vám musí sednout lidsky. Nutriční terapie se zabývá spíše klinickou výživou. Studium probíhá na lékařských fakultách. Po skončení studia získá titul Bc. resp po pětiletém studiu Mgr. Výživový poradce je zaměřen spíše na komunitní výživu. Získaný titul po třech letech studia je Bc.. Po absolvování pětiletého studia Mgr. nebo Ing. Poradci i terapeuté se mohou stát opravdovými odborníky ve svém oboru, záleží na konkrétním člověku, na jeho chuti k dalšímu vzdělávání. Ostatní většinou absolvují kurz,který se hloubkou nedá srovnat s VŠ studiem

  • Dáša

    Jaké druhy masa by podle vás měly být správně v redukčním jídelníčku? Přiznám se, že to kuřecí maso mi už „leze krkem“...

  • Host chatu

    Dobrý den Dášo, nejsem příznivcem jednotvárného stravování. Jak už jsem dnes napsala - pestrost je velmi důležitá. Jídlo je pro nás velkým potěšením, proto se nesoustřeďme na jednu surovinu. Moje odpověď je: vhodné maso je libové. Bílé i červené a na co bychom určitě neměli zapomínat jsou ryby.

  • Petr

    Moje se zeptat na Vas nazor na ketodietu? Zajimaly by me jeji plusy a minusy. Dekuji Petr

  • Host chatu

    Dobrý den Petře, jak už jste mohl číst níže, strava, která je omezena na sacharidech není podle mě to pravé. Není žádnou novinkou, na podobném principu už u nás proběhly i jiné diety. nevýhody: častá únava, vyčerpání, zácpa z nedostatku vlákniny, dech bývá cítit po čpavku, jojo efekt. není udržitelná a strava nevyvážená.

  • Veronika

    Dobry den, uvazuju o krabickove diete.Chci zhubnout cca 5kg. Nastavila jsem si 5000KJ na den. Dle me vyzivove poradkyne, ovoce muzu max dopo, prilohy, jako je napr.ryze, brambor, muzu jen na obed a na veceri uz jen maso a zeleninu. Ale v krabickove diete mam mit normalne na veceri prilohy, k odpoledni svacince ovoce, sladke "zdrave" dezerty. Tak me to zarazilo, zda vubec diky krabickove diete zhubnu? ;) Dekuji

  • Host chatu

    Dobrý den Veroniko, vše je o správném nastavení. pokud bych měla shrnout všechny pravidla redukce: musíte víc vydat než přijmout. pokud tedy máte správně nastavenou hodnotu energie, je třeba se podívat i na složení makroživin. každý pokrm by měl obsahovat jak bílkovinu, tak také sacharid a tuk a platí to i u večeře. Není žádná relevantní studie, která dokázala, že když budete jíst na večeři přílohy, nezhubnete. Takto to není a jde o složení jednotlivých pokrmů - o to z čeho byly připraveny nebo uvařeny. Ve správně sestaveném jídelníčku se počítá i s množstvím jednoduchých cukrů.

  • Andrea

    Jaké jsou podle Vás nejčastější chyby v jídelníčku?

  • Host chatu

    Dobrý den Andreo, nejčastější chybou je ta, že velmi často hledáme zkratky, jak dosáhnout vysněné postavy rychle. Přestože všichni už někdy slyšeli, že vyvážený zdravý jídelníček a dostatek pohybu je tou nejlepší cestou. Lidé, kteří jdou z jedné diety do druhé často jí měně a méně a váha se nehýbe. stejně jako nepřejídat se je důležité také nehladovět.

  • Jana

    Dobrý den je velký problém když 8 letý kluk nejí žádnou zeleninu v syrovém stavu a v polévce maximálně mrkev a hrášek a z ovoce pouze jablka?

  • Host chatu

    Dobrý den Jano, s dětmi je to často velmi složité. Jako velký problém to ale nevidím, pokud jí aspoň něco.. Vytrvejte však a stále nabízejte i jiné druhy ovoce a zeleniny (vařené i syrové). Dobré je zapojit dítě do přípravy svačin nebo večeří a prolomit tak jeho averzi vůči některým surovinám

  • Alena V

    Dobrý den, dcera má intoleranci laktózy. Může mi ,prosím, poradit, čím je vhodné tyto potraviny zdravě nahrazovat. Používám bezlaktózové výrobky, ale není v nich takový výběr. Také by mě zajímalo kolik porcí mléčných výrobků je vhodný pro 6 leté dítě.
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Aleno, děti by měli sníst aspoň 2 mléčné výrobky. mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem dobře využitelného vápníku. vápník je obsažen i ve spoustě dalších potravin, ale využitelnost bývá podstatně menší. Výrobky se sníženým obsahem laktózy můžete použít jako surovinu pro výrobu dalších pokrmů - pomazánek, ochucených jogurtů, kaší, dezertů, na zapékané pokrmy atd.

  • Tereza P

    Dobrý den, prosím o radu, chtěla bych zhubnout, ale mám alergii na kravské mléko (laktózu i bílkovinu) a soju. Když dodržuji zdravé (dietní) stravování po pár dnech mi dochází nápady na to, co jíst, rostlinné náhražky mléka a jogurtů mi podle složení zrovna moc zdravé nepřijdou i když je samozřejmě používám. Jak řešit tato omezení? Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den Terezo, rozhodně Vám doporučím návštěvu nutriční poradny. Jídelníček s těmito omezeními může být opravdu dost jednotvárný. Pod vedením schopného výživového specialisty ale určitě dosáhnete zlepšení. Co se týká rostlinných náhražek mléka a mléčných výrobků - jsou to jiné potraviny a nedají se považovat za zdroj například vápníku srovnatelný s mléčným výrobkem.

  • Eliška

    Jaký máte názor na cukr na jeho náhražky, je vhodnější používat ke slazení třeba datle (datlový sirup) a co sladidla stévie, březový cukr nebo erythritol?

  • Host chatu

    Dobrý den Eliško, pokud sníme cokoliv sladkého, naše tělo se připraví na okamžitý příliv energie. Když ale nepřijde, protože umělá sladidla energií nedisponují, naše tělo to zmate a vysílá signály, že chce touhu po sacharidech uspokojit. Odtud pramení různé chutě a záchvaty žravosti. Já tedy zastávám názor, že umělá sladidla ne. Pokud jíme pestře, pravidelně a přiměřeně, trochu cukru ani medu nám neublíží. Pokud však nedodržujeme zásady správné výživy, je jedno jestli je to cukr, datlový sirup nebo agáve..

  • Iveta

    Dobrý večer, celý život bojuji se závislosti na cukru. Snažila jsem se všemožně tento “jed” eliminovat. Vydržela jsem však max. pár dní. Říká se, že v případě dobře poskládaného jídelníčku toto nehrozí. Jsem schopna jíst zdravě, mám to i ráda, ale cukr, bez toho to nejde. Čokoláda na posezení či nutela u mě není problém. Jsem nešťastná, protože se mi vše ukládá okolo pasu. Jinak jsem velice štíhlá. Děkuji za radu.

  • Host chatu

    Dobrý den Iveto, základem je dobře sestavený jídelníček - dostatek bílkovin i vlákniny - prostě jíst tak, abyste netrpěla pocitem hladu a hladina krevního cukru nelítala nahoru a dolů. pak už jen zatnout zuby a zkusit odvykat od stereotypů, které Vás vedou do obchodu pro čokoládu. Chce to odříkání, ale ne na dlouho, jakmile Vaše tělo zjistí, že je mu fajn i bez nálože cukrů, přestane je vyžadovat..

  • SOD

    Jak se obecně správně stravovat?

  • Host chatu

    Dobrý den, o tom tu dnes bylo řečeno už hodně. Shrnula bych to větou paní prof. Dostálové: jezme střídmě z pestrého stolu

  • DENMARK

    Jak se obecně správně nestravovat?

  • Host chatu

    Dobrý den, tento dotaz je pro jiného odborníka

  • ANTI

    Jak bojovat proti přehnané hubenosti - co byste poradila jako výživový specialista?

  • Host chatu

    Dobrý den, obecná rada bude zvýšit příjem energie, buďte trpělivý, zvyšování hmotnosti bude nějakou dobu trvat. Je důležité zjistit, jestli za stavem přehnané hubenosti není zdravotní problém. Taky genetická výbava hraje velkou roli. Stejně jako u opačného problému může velmi dobře pomoci schopný nutriční poradce.

  • ANTI

    Jak bojovat proti přehnané hubenosti - co byste poradila jako výživový specialista?

  • Host chatu

    Dobrý den, obecná rada bude zvýšit příjem energie, buďte trpělivý, zvyšování hmotnosti bude nějakou dobu trvat. Je důležité zjistit, jestli za stavem přehnané hubenosti není zdravotní problém. Taky genetická výbava hraje velkou roli. Stejně jako u opačného problému může velmi dobře pomoci schopný nutriční poradce.

  • Gábina

    Mohla byste mi prosím vysvětlit, jak je to s tím glykemickým indexem? Co to přesně je a k čemu je dobré vědět glykemický index potravin?

  • Host chatu

    Dobrý den Gábino, různé potraviny ovlivňují různě hladinu cukru v krvi po tom, co je sníme. Glykemický index vyjadřuje, jak rychle se sacharidy do krve vstřebají. Čím vyšší je hodnota GI u dané potraviny, tím více stoupá hladina krevního cukru. pokud konzumujeme potraviny s vysokým GI, vystavujeme se vyššímu riziku vzniku např. diabetu II.typu a dalším civilizačním chorobám. GI se může u potraviny měnit - záleží s čím potravinu kombinujeme nebo na způsobu tepelné úpravy

  • Iva

    Proč je tak nebezpečný ten viscerální tuk a jak se ho zbavit? Díky Iva K.

  • Host chatu

    Dobrý den Ivo, Není na první pohled vidět, ukládá se v břišní dutině. Pokud je ho málo resp. tak akorát – chrání vnitřní orgány. Pokud je ho moc – stává se z něj rizikový faktor pro většinu civilizačních onemocnění, které trápí naši populaci ve vysokém procentu (výskyt vysokého krevního tlaku, aterosklerózy, diabetu atd, ve výsledku mluvíme o metabolickém syndromu..) Jeho množství snížíme stravou, která bude mít vhodné složení – především omezíme jednoduché cukry. Zdravý životní styl, kdy dáme našemu tělu co potřebuje a budeme se pravidelně hýbat je jedinou účinnou obranou.

  • Martina

    Jsem zmatená z etikety na potravinách. Co prosím udává označení Sacharidy a většinou v závorce jsou z toho cukry. Není sacharid cukr?

  • Host chatu

    Dobrý den Martino, sacharidy uvádějí souhrnný obsah všech sacharidů mezi které patří jednoduché cukry i ty složitější – polysacharidy, ze kterých získáváme energii pomaleji než z jednoduchých cukrů. Nebo někdy sacharidy vůbec nezpracujeme – např. vlákninu. Jednoduchý cukr (monosacharidy a disacharidy) přináší tělu okamžitou energii. Prudce zvyšují hladinu krevního cukru. většinou je jich v našem jídelníčku nadbytek a snažíme se v rámci zdravého jídelníčku jejich množství snižovat.

  • Martina V.

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, jak je to s kalorickým příjmem - dle kalkulačky jsem si spočítala bazální metabolismus (1770 kcal), nastavila jsem si hodnoty příjmu na hubnutí (2198 kcal), ale tápu v situaci, kdy mám více pohybu. Je logické, že nesmím jít pod hodnotu bazálního metabolismu, ale jak je to s příjmem na hubnutí? Když více vydám a dostanu se po odečtení pohybu např. na 2000 kcal, mám vykompenzovat příjem jídlem? 4
    Děkuji za Vaši odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den Martino, Tabulkové výpočty jsou orientační, takže nelze striktně říct, jestli Vám bude ve Vašem denním energetickém příjmu chybět energie odpovídající jedné svačince. Jak správně říkáte, pod energetickou potřebu bazálního metabolismu bychom se neměli dostávat. Ale určení celkového denního příjmu závisí na více faktorech a nastavení se odvíjí i od Vašich dosavadních zvyklostí. Nejlepším řešením je poradit se s odborníkem osobně – je schopen Vás změřit, zhodnotit předpoklady i cíle a vše vyvážit tak, abyste měla dostatek energie pro každodenní potřebu a přitom redukovala tuk.

  • Pavel

    Jaké % hodnoty (tuk, viscerální tuk, svalová hmota, voda…) by měl mít člověk, který dbá o zdravou životosprávu?

  • Host chatu

    Dobrý den Pavle, Vnímání ideální postavy je velmi odlišné z hlediska kulturního nebo třeba historického. V tabulkách je stanoven určitý poměr svalů tuků a vody, při kterém naše tělo funguje lépe, ale nezapomínejme, že každý člověk je jiný a ideály často pomíjí..:) Tabulkově tedy doporučení pro množství tuku v našem těle: u mužů 10 až 15%, nad 50let - do 20ti %. ženy 15 – 20%, nad 50let do 25%. Svaly – muži mají více svalů než ženy. pro muže je procento v rozmezí 33 – 43%, pro ženy 25 – 35% Voda – měření je složitější, obsah je ovlivněn mnoha faktory. Nadváha otoky, dehydratace – mohou výsledky zkreslovat. Spíše bych se zaměřila na množství přijatých tekutin. Při běžném režimu je doporučeno množství 30 – 35ml na kilo hmotnosti. Při fyzické zátěži nebo v letních měsících množství tekutin navyšujeme.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 9/2021 najdete >




Týden

Sedmička

Exkluziv

Interview

Instinkt

Nebezpečné vztahy

Týden rozhovory

Týden speciál

Sedmička křížovky

Sedmička pro ženy

Sedmička pro maminky

Sedmička Krimi

Sedmička Extra

VIP svět

TV Komplet

Sedmička Retro

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Krimi


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Více informací najdete ZDE.