Jak se stát profesionálním kuchařem? Odpovídal Gianfranco Coizza

Chat je uzavřený23.07.2019 16:00

Gianfranco Coizza.

Jak se dostal k vaření? Co má na své práci nejraději? Kde hledá inspiraci? Jak se mu líbí v Čechách? Má raději českou nebo italskou kuchyni? Co vás čeká v Jan Paukert Bistro na Rohanském nábřeží? Ptejte se kuchaře Gianfranca Coizzy. Host odpovídá v úterý 23. července od 16.00.

Gianfranco Coizza se narodil a vyrůstal na Sardinii, která se neomylně podepsala na jeho vášnivém vztahu k jídlu. Už při studiu literatury v Toskánsku pracoval ve vinařství, tratoriích atd. K nám do Čech se podíval poprvé v roce 1992, v roce 2001 zabydlel v Praze a od roku 2010 je tu nepřetržitě. V Praze si rychle udělal dobré jméno - pomáhal otevřít několik restaurací. Menu sestavoval například v Aldente nebo Alforno Focacceria. Poslední tři roky působí jako lektor v Gourmet Academy. Od listopadu 2018 je spolumajitelem a šéfkuchařem ve vyhlášeném pražském podniku Jan Paukert Bistro na Rohanském nábřeží. Útulné bistro, jak již název napovídá, odkazuje na historii luxusního prvorepublikového lahůdkářství Jan Paukert, které svého času pravidelně navštěvovali takoví velikáni jako třeba Jan Werich, Vlasta Burian nebo Ema Destinová.

Chat

  • SOD

    Jaká je podle Vás úroveň vaření jídel v ČR v současnosti?

  • Host chatu

    Myslím si, že v posledních několika letech se úroveň velmi zlepšila, samozřejmě i díky chtíči mladých kuchařů, kteří se snaží o modernizaci české gastronomie.

  • SK

    Když srovnáte italskou kuchyni a českou kuchyni - co Vás napadne?

  • Host chatu

    V první řadě rozhodně italská dřívější modernizace a rozdíl v přístupu k pokrmům. Jde konkrétně o snahu v Itálii tvořit jídla lehká a pestrá.

  • ANTI

    Co si myslíte o veganském, vegetariánském stravování?

  • Host chatu

    Co se týče etického přístupu, každý má samozřejmě právo volby. U mě konkrétně je důležitost rozhodnutí se - chci si koupit maso od velkochovů a cítit se při tom provinile, že zabíjím zvíře, nebo - chci podpořit farmáře, který se začleňuje do přirozeného cyklu. Čistě z gastronomického hlediska ovšem veganská/vegetariánská jídla tvořím velmi rád.

  • Iveta

    Jaky vztah mate k chlebickum? Jaky mate nejradeji?

  • Host chatu

    Málokdo ví, že princip chlebíčku velmi pravděpodobně vznikl za dob starého Říma. Jako pro kuchaře je pro mě chlebíček jako plátno, kde se můžu vyjádřit celou svou fantazií a tvořit neustále nové a zajímavější varianty. Mým favoritem se jednoznačně stala variace avokádo - roastbeef.

  • Milan

    Dobry den, na jakou kuchyni se ted zamerujete u Paukerta?

  • Host chatu

    Snažíme se o balanc mezi poctivou českou kuchyní a zároveň chceme ukázat novinky a trendy z kuchyně mezinárodní přesně tou cestou, kterou se při vzniku svého bistra vydal Jan Paukert.

  • Zita

    Zdravim, jak probihaji kurzy v Gourmet Academy? Da se tam prihlasut?

  • Host chatu

    Principem kurzu není pozorovat při vaření mě, ale reálně si tu vášeň k ingrediencím a pochopení klasické italské filozofie vyzkoušet. Je to útulný prostor, kde máme s účastníky osobní kontakt. Přihlásit se rozhodně dá.

  • Petr Nohel

    Dobrý den, prosím, můžete mi prozradit neco více o fungování bistra? Děkuji

  • Host chatu

    Přes den nabízíme příjemné prostředí jak na business schůzku a nově ladíme nabídku jídel a tapas na večerní menu. Na podzim pro Vás připravujeme gumánské akce a degustace vín.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov