Jak se vyhnout potravinovým alergiím? Ptejte se MUDr. Martina Fuchse

Chat je uzavřený14.10.2014 11:00

MUDr. Martin Fuchs.

Počet dětí alergických na různé složky stravy se dlouhodobě zvyšuje. Některé maminky mají tendence oddalovat zařazení potravin, jež by mohly alergii vyvolat. Lékaři se však shodují, že tento přístup není správný. Podle nových doporučení by se dítě mezi ukončeným čtvrtým až ukončeným šestým měsícem věku mělo potkat s co nejširší škálou potravin. V tomto období, nazývaném jako imunologické okno nebo okno imunologické tolerance, odborníci doporučují zavádět mléčné výrobky, ale i vaječný bílek, potraviny obsahující lepek, a dokonce i ryby.  Nejčastější potravinovou alergií, kterou trpí kojenci, je alergie na bílkovinu kravského mléka. Je možné se jí vyhnout? A pokud nikoli, jak ji vůbec poznat a léčit? Ptali jste se MUDr. Martina Fuchse v úterý 14. října od 11 hodin.

Doktor Fuchs se věnuje problematice alergií zejména u dětí. Po absolvování Fakulty dětského lékařství UK nastoupil v roce 1983 na dětské oddělení Fakultní nemocnice Bulovka v Praze, kde obhájil atestace z pediatrie i alergologie a klinické imunologie. Třináct let zastával funkci primáře a od roku 2009 působí v soukromém zařízení Immunoflow, kde založil a dosud vede ambulanci alergologie a klinické imunologie se zaměřením na alergie potravinového původu. Je členem výboru České společnosti alergologie a klinické imunologie, autorem mnoha přednášek, řady odborných článků i monografie Alergie číhá v jídle a pití. Je spoluautorem nových doporučení pro výživu kojenců a batolat a spolupracuje s iniciativou 1000 dní do života, která vzdělává pediatry i rodiče v oblasti dětské výživy.

Chat

  • František Žížala

    Dobrý den, rád bych věděl, je v pivu nějak hodně lepku? Nebo něčeho jiného škodlivého oproti ostatnímu alkoholu?

  • Host chatu

    v pivu lepek je, dostatek na to, aby u citlivých udělal problém

  • Dotaz

    Je alergie na potraviny dědičná?

  • Host chatu

    ano, je

  • Dan Kostka

    Kolik procent české dětské populace trpí potravinovými alergiemi, potravinovou alergií?

  • Host chatu

    8 % dětí, 3 % dospělých

  • SK

    Jsou kojenci alergičtí i proti mateřskému mléku?

  • Host chatu

    jak se to vezme, alergie může být na to, co maminka sní (a dostate se neptrně i do mat. mléka, např. kr. mléko, lepek, arašídové alergeny, rybí alergeny) a pak spekulativně i na bílkoviny lidské, tedy mateřké (syrovátkový laktalbumin ?), ale to je více teorie než realita

  • CHRIS7

    Proč podle Vás některé maminky mají tendence oddalovat zařazení potravin, jež by mohly alergii vyvolat.

  • Host chatu

    média, pavlač, babičky, nepochopení, tvrdohlavost anebo strach (neopodstaněný)

  • Dana

    Dobrý den, pokud se dítěti až během dospívání (15 - 18) "rozjede" celiakie, postupně alergie na soju.luštěniny,vše, co je z mléka a histaminová intolerance, jaká je pravděpodobnost, že něco z toho ještě postupně vymizí? Případně nedá se nějakým způsobem např. snížit imunita, aby nedocházelo k alergickým reakcím, neexistuje biologická léčba podobná té na Crohnovu chorobu? Cokoliv, co by umožnilo normálnější život. Děkuji. Dana

  • Host chatu

    hlavní je držet důslednou bezlepkovou dietu, ostatní neduhy (HI, mléko, sója) se pak obvykle ztratí

  • Kamila S.

    Dobrý den,
    jak můžeme věřit výsledkům výzkumu, který sponzorovala firma prodávající dětskou stravu??? Není to střet zájmů?

    Děkuji

  • Host chatu

    na sponzorování je dnes velmi přísný pohled (hlídač EU), střetu zájmu bych se nebál. A krom toho by bez firem žádný výzkum nebyl, stát by to neufinancoval

  • Lucie Bartošová

    Dobrý den. Jsem ve 23. měsíci těhotenství. Trpím laktózovou intolerancí a můj manžel je celiak. Můžeme nějak těmto alergiím u našeho dítěte předejít?

  • Host chatu

    pokud to dítě podědí (nemusí), pak není vyhnutí, předcházet není jak a čím, rozhodně ne preventivními dietami, to by bylo kontraproduktivní

  • Jakub

    Dobrý den,
    může neléčená potravinová alergie vyvolat podobné obtíže jako celiakie? Mám na mysli poruchu imunity, podvýživu, tumor? Díky

  • Host chatu

    Neléčená PA může spustit mnoho nepříjemných příznaků včetně neprospívání, malabsorpce (chudokrevnost, osteoporóza aj.), ale tumorů (lymfomů) bych se nebál

  • Lukáš Novosad

    Dobrý den. Nemůže být velká část alergií způsobena tím, že často konzumujeme stravu pro naše tělo zcela nevhodnou a nepřirozenou? Člověk je jediným savcem, který dává svým potomkům mléko jiného živočišného druhu (a pak jej pije i v dospělosti). Mnoho světových zdravotnických a dietetických organizací potvrdilo, že strava bez mléka a dalších živočišných složek je nejen dostatečná pro všechny věkové skupiny (a to vč. kojenců a těhotných/kojících žen), ale dokonce zdraví prospěšná.

  • Host chatu

    Máte asi jiné zdroje. Není to tak černobílé. Savec bez mateřského mléka umře. A říkejte to ženám v menopauze, až se jim zlomí krček. Nejsem žádný bijce náhradní mléčné výživy, ale nic lepšího a přirozenějšího krom kojení neexistuje. Dejte typ na nápravu ....

  • Monika

    dobry den, pane Fuchsi,
    se vsi uctou k vasemu povolani a vyzkumum, neprijde vam divne, ze cim vice chemie v jidle, tim vice alergii? Kdyz to vidim u ve skolce, tak z toho mam hruzu.
    Vzdyt mleko nebo jogurt z bezneho supermarkeru je spise zdravi skodlive, to same uzeniny, polotovary....
    neni to spise o pohodlnosti lidi? Vzdyt dnes je bezne, ze dite v 1. roce ma hranolky - smazene v cem? Tri lete deti bezne piji colu, konzumuji jen sladkosti plne konzervantu, zelenina je 'blee'.... Proc se pak divit narustu alergii?
    Mne se toto vubec nelibi a je snad i na lekarich, aby rodicum zakazali takoveto jednani, ktere nici zdravi jejich deti.

    Potom mi prijde zbytecne ve 4 mesich podavat rybu, lepek... proc, kdyz rodice pak deti stravuji opravdu silenym zpusobem.

    Dekuji za odpoved.

  • Host chatu

    To se více týká problematiky nutričního programování, ne alergie. Alergie narůstá, ale je to spéíše otázka životního stylu (trvalý stress, málo pohybu, sterilita prostředí - teorie biodiverzity)ú, než toho co jíst nemáme. A zakazovat, vždyť se nám všichni vysmějí a ti, co žijí zdravě k tomu ani lékaře nepotřebují

  • Jura

    Dobrý den, rád bych se zeptal jaká je podle vás nejčastější příčina (spouštěč) potravinových alergií ? A jak se hledá a léčí ? Děkuji za odpověď.
    Jura

  • Host chatu

    u dětí mléko (5 % kojenců) a vajíčko, pak se přidávají ořechy, aby v dospělosti převzaly otěže (např.: arašídy, kešú), dále kiwi, semena, ryby, korýši, měkkýši a mnoho druhů ovoce a zeleniny

  • Jana

    Mám laktozovou intoleranci. Jak se zachovat v případě, že laktozu obsahují léky (téměř všechny). Je množství, které je v lécích, nebezpečné? Děkuji.

  • Host chatu

    v žádném případě ! To je strašný omyl, nosiči LI začne vadit cca 5 gramů laktózy a v jednom dražé je obvykle 20-50 mg, tedy 100 x méně !

  • Dotaz

    Pane doktore, jaký je rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek?

  • Host chatu

    zásadní. Celiakie je autoimunitní onemocnění, kdy patologii hledejme ve sliznici a bílých krvinkách střev a alergie je imunologické onemocnění s popletenou protilátkovou imunitou (nadprodukce alergických protilátek) a ve střevech nemusí být nic patrné

  • Míla

    Dobrý den když si vezmu jablko nebo nějaké druhy ořechů (především) lískový apod., hodně mě svědí v ústech a krku. je možné, že mám na tyto potraviny alergii, nebo že jsou spolu nějak provázané? a souvisí to také s alergií na některé traviny? děkuji

  • Host chatu

    Ano, to je 100 % alergie, ale ne na traviny,, nýbrž na STROMY (jaro, bříza, olše, líska, habr .... III, IV). Jde o zkříženou reakci , tedy jde o téměř stejnou bílkovinu v pylech ajmenovaných plodech

Foto: archiv




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov