Jak si vychutnat tradiční pochoutky a přitom nemít výčitky? Odpovídal Jiří Brát

Chat je uzavřený12.12.2016 10:00

Jiří Brát.

Svátky jsou neodmyslitelně spojeny s domácí pohodou a hlavně dobrým jídlem a pitím. Ať už je to bramborový salát, chlebíčky, různé saláty či cukroví, málokterá rodina nemá zaručený recept na "to nejlepší". Je nepsaným pravidlem, že o si vánocích zahřešíme a přibude nám nějaké to kilo navíc, není to ale nezbytné. Jak si tradiční pochoutky vychutnat a přitom nemít výčitky? Na otázky ohledně stravování nejen o svátcích se ptejte Jiřího Bráta, člena správní rady a tajemníka Národního vědeckého výboru při Vím, co jím a piju o.p.s.

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. je poradcem v oboru technologie výroby potravin, systémů jakosti a výživy. Člen oborové rady Technologie potravin VŠCHT v Praze a Slovenské technické university v Bratislavě. Je členem správní rady a tajemníkem vědeckého výboru při obecně prospěšné společnosti Vím, co jím a piju o.p.s. Předseda výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory a České technologické platformy pro potraviny.

Chat

  • GF

    Jak si tradiční pochoutky vychutnat a přitom nemít výčitky?

  • Host chatu

    Vánoce jsou jednou za rok, a proto se nemusíme obávat občas si i zamlsat, pokud se po celý rok stravujeme normálně, nemáme velkou nadváhu a věnujeme se i pohybu. Procházky na čerstvém vzduchu o Vánocích pomohou zvýšit výdej energie a nemusíme se obávat, že bychom významně přibrali na váze.

  • DIS

    Jak se věnuje konkrétně Vánocům Národní vědecký výbor při Vím, co jím a piju o.p.s. ?

  • Host chatu

    Národní vědecký výbor si dá o Vánocích přestávku a odpočinek, po Novém roce se chceme věnovat aktualizaci kritérií Vím, co jím a vydat novou verzi. Speciální doporučení pro Vánoce nevydáváme.

  • DENMARK

    "Je nepsaným pravidlem, že o si vánocích zahřešíme a přibude nám nějaké to kilo navíc" - co si o tomto zahřešení myslíte?

  • Host chatu

    Nemyslím si, že každý musí bezpodmínečně o Vánocích přibrat. Je to otázka, jak trávíme Vánoce. Vánoce určitě nejsou svátky k přejídání, pokud se stravujeme rozumně a myslíme i na pohyb, tak to neznamená, že bychom museli zvyšovat svoji váhu. Pokud se však tak stane, tak Nový rok bývá věnován předsevzetím a jedno z častých předsevzetí je snížit svoji hmotnost. Po Novém roce se zvyšuje motivace se více hýbat a myslet na svoje zdraví.

  • Nikoletta

    Dobrý den, jak mám nejlépe připravit bramborový salát tak, aby chutnal celé rodině a zároveň nebyl kalorickou bombou? A na čem doporučujete smažit? Je sádlo dobrá volba?

  • Host chatu

    Tradiční příprava bramborového salátu spočívá v používání majonézy, o tom, jak je bramborový salát kalorickou bombou, rozhoduje, jakou majonézu použijeme a kolik jí do salátu dáme. Je to otázka chuti, bramborový salát se v majonéze rozhodně nemusí přímo topit. Pokud chceme bramborový salát odlehčit, můžeme sáhnout po majonéze light s nižším obsahem tuku (např. Hellmann´s Light), nebo majonézu s vyšším obsahem tuku doplnit jogurtem. Na smažení doma používáme řepkový olej, který má příznivé složení mastných kyselin, obsahuje málo nasycených mastných kyselin a je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Zároveň má dobrou tepelnou stabilitu pro jednorázové smažení. Sádlo nepoužívám, při smažení na sádle může docházet k oxidaci cholesterolu a to je horší pro naše cévy, než příjem samotného cholesterolu.

  • Petra

    Přes svátky se nezřeknu majonézy. Nedávno jsem ale četla nutriční složení majonéza vs. tatarka, a tatarka je má lepší. Jaké je vaše doporučení z pohledu výživy?

  • Host chatu

    Tatarská omáčka oproti majonéze obsahuje další složky, jako například okurky, cibuli a podobně. Rozdíly jsou i v obsahu tuku, tatarská omáčka mívá o něco nižší obsah tuku než klasická majonéza. Tatarská omáčka se používá k jiným účelům než majonéza, alespoň v České republice. V zahraničí např. k hranolkům je majonéza typickou přílohou, u nás se výhradně používá tatarská omáčka. Z pohledu výživy rozdíly nejsou zásadní, jedná se jen o energetickou hodnotu, kterou určuje obsah tuku ve výrobku.

  • Pavla

    Dobrý den,
    když bych se chtěla zaměřit na zdravější výživu. Co je pro mé tělo horší, hodně cukrů, nebo tuků? Co je lepší omezit?
    Děkuji

  • Host chatu

    To je často kladená otázka. Cukry i tuky zvyšují energetickou hodnotu potravin, cukry a nasycené mastné kyseliny představují při nadměrné konzumaci i rizika pro kardiovaskulární choroby. Cukry snižují hodnotu "hodného" HDL cholesterolu a zvyšují hladinu triglyceridů. Nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu celkového a "zlého" LDL cholesterolu. Nelze říci, co je horší, je to otázka, zda konzumace je přiměřená, anebo zda překračujeme doporučené hodnoty. Pokud se konzumuje do 10 % z celkového energetického příjmu přidaných cukrů (tj. cukrů, které přidáváme do potravin sami, nebo je používají výrobci) stejně tak, pokud překračujeme tuto hodnotu (10 %) při příjmu nasycených mastných kyselin, není to pro naše zdraví dobré. Jen pro orientaci, v přepočtu to znamená 50 g přidaných cukrů (cca 10 čajových lžiček cukru) a 20 g nasycených mastných kyselin (40 g másla).

  • BOŘEK

    Dobrý den,
    jde vůbec tradiční jídla udělat zdravější? Co by se mělo vynechat v takových salátech a při smažení řízků na vánoční stůl?
    Díky moc.

  • Host chatu

    Můžeme zopakovat z předchozí otázky: Tradiční příprava bramborového salátu spočívá v používání majonézy, o tom, jak je bramborový salát kalorickou bombou, rozhoduje, jakou majonézu použijeme a kolik jí do salátu dáme. Je to otázka chuti, bramborový salát se v majonéze rozhodně nemusí přímo topit. Pokud chceme bramborový salát odlehčit, můžeme sáhnout po majonéze light s nižším obsahem tuku (např. Hellmann´s Light), nebo majonézu s vyšším obsahem tuku doplnit jogurtem. Při smažení řízků je to otázka použitého tuku, opět preferujeme řepkový olej a z hlediska energetické hodnoty se doporučuje smaženého kapra dát na papírové utěrky, aby se přebytečný tuk odsál, tím se sníží energetická hodnota. Pak je to samozřejmě také otázka, jaké množství smaženého kapra a salátu sníme.

  • Martina

    Dobrý den,
    co říkáte na různé zdravé alternativní vánoční pochoutky - jako např. raw cukroví.. nemyslíte, že to trošku ochuzuje českou tradici?

  • Host chatu

    Nejsem příznivcem těchto trendů. Na druhou stranu já osobně nemám rád sladké (jako jediný z rodiny). Takže u nás doma připravujeme i slané varianty "cukroví", aby bylo něco i pro mě. Pokud někdo chce experimentovat, tak asi na tom není nic špatného, ale tradiční cukroví, pokud se ho nekonzumuje moc, to úplně nenahradí.

  • Alice

    Dobrý den,
    myslíte, že lidé opravdu "zajídají" pomocí nezdravých jídel stres?

  • Host chatu

    Někdo skutečně může hledat v dnešní hektické době uvolnění v konzumaci potravin. Většinou se jedná o potraviny s nižší výživovou hodnotou a vyšším obsahem energie. Nejhorší jsou situace, kdy si nadměrnou konzumaci ani neuvědomujeme, například mlsání doma při televizi, kdy za delší časový úsek jsme schopni sníst spoustu jídla s vysokou kalorickou hodnotou.

  • Nelis

    Dobrý den,
    na internetu se poslední dobou šíří recepty s tzv. zdravým cukrovím, které je vesměs z ořechů, datlí, kokosové mouky a třeba i dalšího sušeného ovoce. Ale sušeného ovoce má v sobě taky hodně cukrů.... Je takový cukroví pak skutečně zdravější?
    Děkuji

  • Host chatu

    Je to opět otázka příjmu energie, ovoce obecně patří mezi doporučované potraviny, v populaci ho konzumujeme méně než je doporučováno. Tím máme nižší příjem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Sušené ovoce zachovává obsah vlákniny, minerálních látek, může mít méně vitaminů. Na druhou stranu se v sušeném ovoce koncentrují cukry. Varianty cukroví se sušeným ovocem jsou o něco lepší, než pokud se použije cukr samotný, na druhou stranu je to opět otázka zkonzumovaného množství.

  • Vendy

    Dobry den, zajímalo by me, jestli byly pro Cechy vanoce vždycky svatky spojene s jídlem, nebo je to jen zalezitost posledních let? Dekuji.

  • Host chatu

    Svátky jsou tradiční, nelze říci, že v minulosti by byly vánoční svátky spojeny s přejídáním, nemusí to platit nakonec ani v dnešní době. Na druhou stranu vánoční svátky byly vždy spojeny s tím, že si lidé v rámci svých možností dopřávali něco, co nejedli přes celý rok.

  • Nakup Janda

    Miluju čekuládu. Ideálně s krémem. Jakou značku motocyklu si mám vybrat, abych nechodil k terapeutovi s prázdnou a přitom se ještě stále cítil být člověkem? Tahle o Vánocích?
    Kubik

  • Host chatu

    Zkuste Jawu:o)

  • Lovec Nadutů

    Opravdu má smysl řešit každý rok to stejný téma? Že přiberem. Když jsme ještě žrali mamuty, taky jsme se tři dny váleli přežraný k prasknutí, a pak nebylo čim poprášit jazyk na měsíc.

  • Host chatu

    Pračlověk žil v jiném režimu, pokud měl dostatek potravy (např. když něco ulovil), tak se přejedl, pokud měl potravy méně, tak hladověl. Každopádně pračlověk se více hýbal!

  • Jana

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, které ingredience v salátu můžeme nahradit, aby zůstal i nadále chutný, ale jednalo by se o "zdravější" variantu. Co si myslíte například o "light" majonézách?

    Děkuji

  • Host chatu

    Light majonéza je jedna z variant na trhu, má nižší energetickou hodnotu. Z hlediska výživové hodnoty nejsou podstatné rozdíly, rozdíl spočívá právě v energetické hodnotě. Pokud někdo chce počítat kalorie, proč ne. Pokud použije někdo méně klasické majonézy, nebo více majonézy light, tak je to pak nakonec stejné.

  • Lucie

    Dobrý den, plánuji letos udělat nějaké netradiční štědrovečerní menu, které by mělo být zdravější, ale nechtěla bych sobě ani své rodině odepřít majonézu v bramborovém salátu, tu máme všichni moc rádi a dodá mu na chuti. Jaké množství mám do salátu přidat, aby byl pořád "zdravý"?

  • Host chatu

    Doporučená porce majonézy je 1 polévková lžíce na osobu, což je přibližně 15 ml. Toto množství si můžete dát, aniž byste měla výčitky svědomí. Netradiční recepty s jinými surovinami (např. ananas, cizrna, špenát a další) najdete např. na stránkách www.receptynakazdyden.cz.

  • Klaudia

    Existuje nejaká "zdravšia" a "výživnejšia" alternatíva klasického zemiakového šalátu?

  • Host chatu

    Na internetu je řada receptů pro inspiraci. Mohu zopakovat. Netradiční recepty s jinými surovinami (např. ananas, cizrna, špenát a další) najdete např. na stránkách www.receptynakazdyden.cz.

  • EN

    Jaký je váš názor na vitariánství a RAW cukroví?

  • Host chatu

    Osobně nejsem příznivcem tohoto trendu. Jsem zastáncem pestré a vyvážené stravy, která odpovídá výživovým doporučením. Raw cukroví, pokud se ho nekonzumuje moc, můžeme do pestré stravy zařadit.

  • Simona

    Dobrý den, snažím se dodržovat zdravý jídelníček, ale ve vánočním období mi to zpravidla moc nejde. Je to pro tělo velký šok? Kolik cukroví je ještě v normě?

  • Host chatu

    Jak jsem už odpovídal - člověk by neměl denně konzumovat více než 50 g přidaných cukrů, záleží na tom, jaké cukroví konzumujete, jaký je obsah cukru. Na druhou stranu nevadí, pokud některý den sníte něčeho více a jiný den zase méně. Není potřeba to striktně dodržovat denně, pokud konzumujete o Vánocích více cukroví a následně příjem cukru zase omezíte, nemělo by to představovat nějaký větší problém. Nezapomínejte na pohyb.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov