Jak vybírat suroviny a co přichystat na velikonoční pohoštění? Odpovídal Zdeněk Křížek

Chat je uzavřený26.03.2019 08:00

Zdeněk Křížek.

Jak kombinovat asijskou kuchyni s českou? Jak jsou důležité suroviny a jak je správně vybrat? Kteří hosté jsou nejnáročnější? Je důležitá prezentace jídla? Co přichystat na blížící se Velikonoce? Ptejte se šéfkuchaře Zdeňka Křížka. Host odpovídá v úterý 26. března od 8.00.

Zdeněk Křížek, jeden z nejlepších českých šéfkuchařů, nastoupil do OREA Hotels & Resorts k 1.12.2017 na pozici Executive Culinary Chef pro celý hotelový řetězec. Již za studií začal sbírat zkušenosti v pětihvězdičkových hotelech. Nejprve se setkal s asijskou kuchyní, poté pronikl do tajů italské kuchyně. Sesbíral také řadu zkušeností v cizině, nejprve to byla Anglie, poté Čína, Malajsie, Thajsko a Japonsko, kde se z něj stal velký milovník sushi. V OREA hotelech mění celkový gastronomický koncept, začal kvalitní hotelovou snídaní, kdy Vám ranní kávu servíruje lifebarista.

Chat

  • Filip

    Jaké české a jaké asijské jídlo se dá dobře nakombinovat?

  • Host chatu

    V ideálí kombinace je příprava krémových omáček například, naše známá svíčková se dá ideálně nakombinovat s jemnými kari. Všeho druhu.

  • Barbora

    Berete suroviny pro OREA Hotely od českých dodavatelů? Například velmi diskutované maso? A kde například nakupujete seafood?

  • Host chatu

    Děkuji za tuto otázku, ano přesně tak hlavně dáváme prostor regionálním dodavatelům, se kterými spolupracujeme. Zároveň v našich hotelech se začali oběvovat regionální produkty. Co se týče seafoodu máme do předu předvybrané produkty. Ať už se budeme bavit o Makru, bidfoodu.

  • Hana

    Jak byste za Vaši kariéru zhodnotil změnu v chuti zákazníků? Co bylo nejvíce poptávané před 15 lety a co je jako největší delikatesa dnes?

  • Host chatu

    Před 15 lety si zákazníci na hotelech vystačili s klasickou kuchyní. Kolikrát stačilo večer si objednat hovězí guláš a host byl spokojený... Dnes je vše naopak hosté chtějí rozmanitou a nutričně vyváženou stravu, velikou delikatesou sa začíná stávat bulgur, špalda, quinova v kombinaci s čerstvími sladkovodními rybami.

  • Martina

    Jaké je podle Vás nejlepší snídaně? anglická, asijská, česká, ruská, turecká? Jakou nabízíte na OREA hotelech?

  • Host chatu

    Ono se nedá říci jaká snídaně je nejlepší, protože pro každého znás není stejný směr ideální, každý má rád něco jiného, každopádně snídaně musí být rozmanitá aby si každý host přišel na své. A za sebe si myslím že důležitým prvkem každé snídaně je tzv regionální koutek. Aby si mohl každý host ochutnat něco z produkce daného regionu.

  • Jirka

    Myslíte si, že kuchař je spíše vědec nebo umělec? Měl by si precizně vše vážit nebo jste spíše zastáncem citu?

  • Host chatu

    Na začátku je každý kuchař vědec který se postupně stává umělcem .. Postupně když člověk na sobě tvrdě pracuje a získává cit a balanc pro chuť. Tak poznáte kvalitního kuchaře.

  • Lenka

    Je těžké najít v dnešní době kvalitní personál do tak velké hotelové sítě jako je OREA? Především v regionech to musí být náročné? Daří se Vám to řešit v době tak nízké nezaměstnanosti?

  • Host chatu

    Musím uznat že se nám vše daří. Oslovujeme hlavně mladé nadějné kolegy kteří nemají problé cestovat po regionech. A zároveň tím udržujeme konzistentní kvalitu.

  • Libor

    Co Češi ještě potřebují k tomu, aby dosáhli na špičku zákaznického servisu, jak to vidíme v zahraničí? Nebo si myslíte, že naše služby již dosahují úrovně západní Evropy?

  • Host chatu

    Češi by z mého pohledu měli být víc pokorný a važit si všeho co dosáhli! Jinak v kombinaci se západní Evropou určitém hotelové segmentu jsme na stejné ůrovni.

  • Zdeněk

    Je rozdíl jaké jídlo (snídani, oběd nebo věčiři) si žádají hosté z různých zemí? Jací hosté jsou nejnáročnější a jací nejméně nároční?

  • Host chatu

    Určitě je, Asiaté rádi snídají teplé snídaně ať už jsou to varianty restované rýže nebo nudlí, Evropan se spokojí s kvalitní uzeninou včetně mléčných produktů. Za sebe bych, za nej náročnější klientelu považoval hosty z Arabského kontinetu.

  • dayd

    V čem jsou pro Vás Velikonoce jako šéfkuchaře specifické?

  • Host chatu

    Na velikonoce se vždy moc těším, protože každý šéfkuchař využívá k vaření mladé jarní suroviny, medvědí česnek, mladé kopřivi, mléčné jehněčí, či mladá kuřátka. Tím je toto období specifické a z mého pohledu i krátké.

  • dayd

    Vaříte i vegansky a vegetariánsky?

  • Host chatu

    Určitě, touto kuchyní se postupně zabívám čím dál víc. Vnímám tyto požadavky hostů, Vždy je vše o požadavcích a potřebách každého hosta.

  • InnerS

    CO korejská kuchyně?

  • Host chatu

    Korejskou kuchyni mám velice rád, ať už se budeme bavit o přípravě Kimchi, nebo Bulgogi skvělé výrazné chutě. Bohužel né každému tak výrazné chutě vyhovují..

  • Marek76

    Dobrý večer,

    Jak udělat velikonoční menu tak, aby nezasahlo rodinné menu?

    Děkuji,
    M.

  • Host chatu

    Na velikovočním menu nesmí chybět velikovoční nádivka, a z mého pohledu dobře upečené jehněčí s mladým špenátem.

  • Patricie

    Dá se podle Vás udělat i chutné vitariánské jídlo? Či jídlo podle podmínek dietářů - laktóza, lepek? Děkuji, Patricie

  • Host chatu

    určitě dá, nic méně tyto požadavky jsou velice specifické, A vždy je potřeba včas informovat personál hotelu o těchto požadavcích. A věřím že každý šéfkuchař rád připraví hutné vitariánské jídlo.

  • Beatricie

    Které ingredience rád používáte v kuchyni? Které naopak nesnášíte, ale i přesto s nimi musíte pracovat?
    B.

  • Host chatu

    odjakživa jsem miloval ryby a seafood v kombinaci s limetovými listy, galangalem, užásné voňavé ingredience plné chuťí. Co uplně nemusím je práce s vnitřnostmi, Ale opět momentálně velice žádaný segmet surovin.

  • Joseff

    Co si myslite o cukru? Všude sama dieta a light verze. Naši rodiče jedli cukr běžně a nic se neřešilo, chutnalo to stejně ne-li lépe!
    Joseff

  • Host chatu

    Cukr je problém lidstva, vše okolo nás je doslazováno cukernými sirupi. Je potřeba konzumovat všeho s mírou, nahrazovat sladké limonády čistou voudou nebo čajem. A pokud chceme do pokrmu přeci jenom přidat cukr, tak využít med, nebo sirup z palmového cukru.

  • Mazlik

    Kdy se Vám naposledy něco v kuchyni vyloženě nepovedlo? Potěšte nás :)

  • Host chatu

    I mistr tesař se někdy utne. Poslední dobou se zaměřuji na cukrařinu, takže né vždy se všechno povede tak jak má být.. Takové makronky není vůbec jednoduchá věc ...

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov