Jak vymýšlet skvělé nealko koktejly? Jaké trendy vládnou ve světě míchaných drinků? Odpovídal profesionální barman Achim Šipl

Chat je uzavřený04.11.2016 13:00

Achim Šipl.

Jak se vymýšlejí nealkoholické koktejly a co je potřeba trénovat, když chce člověk získat titul mistra světa za barovým pultem? Co vše se hodnotí na mezinárodních soutěžích barmanů? Jaké trendy vládnou ve světě míchaných drinků? Odpovídal profesionální barman Achim Šipl.

Achim Šipl je profesionální barman zabývající se progresivní a molekulární mixologií. Za barem působí už více než dvacet let. Za tu dobu nasbíral celou řadu barmanských ocenění. V roce 2013 se stal vítězem Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Letos si ze stejného klání odnesl druhé místo, a může se tak navíc pyšnit titulem vicemistr světa pro rok 2016. 

Chat

  • Radek

    Dobrý den. Jaký koktejl se hodí popíjet v listopadovém počasí? Chtělo by to takový, který bych si mohl namíchat sám doma. Máte nějaký vyzkoušený a ověřený recept? Prozradíme nám ho? Díky.

  • Host chatu

    Dobrý den, Nyní pro mě přichází období grogů a svařáků. Svařák mám nejraději červený s kapkou meruňkovice

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké ingredience používáte obecně nejradši do koktejlů, které jsou podle vás základní a zároveň nejkvalitnější? Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, Neznámé ..., rád experimentuji a tak pokud jí neznám, těším se na výsledek. Základní bych mohl říct, že jsou to běžně dostupné, protože dnes se na baru dá použít skoro všechno. Nejkvalitnější jsou pro mě ty mě známé, prověřené a s dobrou referencí – tedy obecně. A nebo přímo, mnou připravené…

  • GF

    Co koktej z Gazozu (turecký Sprite)?

  • Host chatu

    Zatím jsem neměl tu čest... Citronovou limonádu, nejraději kombinuji s různými bylinkami.

  • DENMARK

    Co koktejl z Ayranu?

  • Host chatu

    Drink vyrobený z jogurtu vody a soli, bohužel neměl jsem možnost ochutnat. Ale určitě koktejl lze připravit. Hned mě napadá kombinace s okurkou...

  • DIS

    Dá se udělat koktejl z růže - nápoj z růže existuje.

  • Host chatu

    Samozřejmě, růže jako jedlá květina se velmi často používá na ozdobu drinků a její esence na výrobu drinků. Například při loňském světovém finále Grand Drink Mattoni jsem měl kombinaci, sirupu z růží a mrkvového freshe.

  • Ája30

    Viděla jsem vás dělat nějaké koktejli s matonkou. je nějaký rozdíl v minerálkách nebo si proste muzu namichat koktejl s jakoukoliv vodou?

  • Host chatu

    To je tedy velmi obsáhlé téma… nicméně minerálka se od běžné vody liší především chutí a vůní. Také její chuťová stálost je velká výhoda. Vodu máme v celé ČR různou ale balená minerálka má stále stejnou chuť a kvalitu. Pokud mi tedy záleží na drinku, tak rozhodně nemohu ani tuto surovinu ponechat náhodě. Minerálky se od sebe liší především chutí a obsahem minerálů… Vyvážený vliv minerálů je velmi důležitý pro lidský organizmus. Mattonku používám do drinku už od začátku kariéry. Mám ale taky rád Magnesii… hlavně ráno po vydařeném večírku..

  • Tripple_AD

    Jsou všechny koktejly jen studené nebo se míchá i něco teplého?

  • Host chatu

    Samozřejmě jsou i koktejly teplé. Dá se říci, že jsou dokonce starší než ty studené, protože člověk se naučil daleko dříve ohřívat, než chladit. Nyní se studeným počasím, přichází i doba na teplé drinky. Napadá mě národní klasika slivovice s čajem a medem...

  • Alena Stará

    Dobrý den, pane Šiple,
    specializujete se pouze na nealkoholické míchané nápoje, nebo připravujete i alkoholické koktejly? A který připravujete nejraději?

  • Host chatu

    Dobrý den, záběr mé práce je opravdu široký. Dělám drinky alko i nealko, ale také zdravé, funkční, molekulární, progresivní, dietní, antioxidační apod. Co se týče nealko koktejlů, tak získávají stále větší oblibu. Lidé pijí všeobecně nealko několikanásobně než alkoholické nápoje a tak stoupá i spotřeba nealko koktejlů. A Hlavně těch možností, co se nabízí… Nejraději připravuji koktejly samozřejmě z Mattonky…

  • jirka

    pijete taky koktejly? co pijete nejradsi?

  • Host chatu

    V poslední době mi zachutnal sour jakýchkoliv variant. Jestli mohu vyzdvihnout tak rovnou sour z Mirabelkovice.

  • Eva83

    Jak dlouh už děláte barmana? Jak dlouho se připravujete na závody? Potřebujete nějak trénovat?

  • Host chatu

    Barman dělám cca 25 let. Například na letošní světové finále Grand Drink Mattoni jsem se na vystoupení pro tuto soutěž připravoval každodenně asi měsíc každý den. Prezentace, technický trénink, časový trénink cca 2-3 hodiny denně. Samozřejmě se trénuje kontinuálně celý rok.

  • ALEŠŠŠ

    Ty koktejly na soutěže si musíte vymslet sám nebo čerpáte nápady z nějakých zdrojů?

  • Host chatu

    Soutěžní drink, musí být nový, nikde nepoužitý a neokopírovaný. Musím ho tedy vždy vymyslet sám. Nápady čerpám neustále ze svého okolí i z cíleného studia. potřebuji vjemy a vzruchy z okolí ke své práci, někdy je to hudba, někdy film, ale někdy běžné maličkosti, jako například na chalupě zapomenutá surovina...

  • Oldřich K.

    Achime, recept na nějaký oblíbený čínský nealko koktejl byste neměl?

  • Host chatu

    V Číně velmi milují evropskou kulturu, dá se tedy říci, že vše evropské je oblíbené... Čína je samozřejmě exotika se vším všudy... velmi zajímavý drink je ledový čaj se slanou sýrovou omáčkou. recept je: Ledový čaj nalijte na led do sklenice a na vrch navrstvěte omáčku připravenou půl na půl z taveného sýru a smetany( společně rozmixované). Osolte podle chuti... musím říci, že je to opravdu dobré...

  • Neznamá

    Dobry den, když vymýšlíte drinky mate někoho kdo je ochutnavá? A co rodina? Jste ženatý?

  • Host chatu

    Jsem ženatý a mám dvě dcery rodina mi dělá velkou radost a bez ní by to nešlo... Manželka Petra je můj hlavní ochutnávač..:)

  • Mirka

    Dobry den, jak dlouho uz michate a ktere oceneni je pro vas v kariere nejvetsi? Ceho by jste rad jeste dosahnul? Dekuji vam, Mirka S.

  • Host chatu

    Dobrý den, za barem stojím už 26 let. Největší úspěch je samozřejmě zisk titulu Mistr Světa 2013 v nealkoholickém mistrovství a zároveň Gran Drink Mattoni 2013. Chtěl bych jet na Havaj :))) ale vážně.. po zisku Mistra Světa, jsem pocítil vnitřní klid a momentálně mi nejde tak ani o výsledek, jako spíš o hloubku...

  • M.

    Achime ráda bych se vás zeptala, jak si vysvětlujete svoje úspěchy na mistrovství světa matoni drink? :-)) Jak ta soutěž vůbec probíhá a co se tam všechno hodnotí kromě chuti nápojů? Krásný den :-)

  • Host chatu

    Výsledky mají za sebou dlouhou práci a velké přípravy, soutěžím už 19 let a první větší úspěchy se dostavily až tak po deseti letech. Myslím že mám lehký chuťový talent :) a moje práce jde často na hranici suroviny i její chuti.. Vyhrát jsem mohl proto, že například můj drink byl úplně jiný než ty ostatní a kombinoval několik moderních technik... Letošní drink, měl zas velmi dobrý příběh... Letošní soutěž se skládala z několika parametrů hodnocení: 1) prezentace v AJ celého vystoupení, tedy příběh, suroviny, myšlenka apod. 2) technická a estetická práce 3) časový limit 4) chuť a vůně drinku 5) design drinku 6) inovace nápoje 7) celkový dojem

  • j.

    Dobry den Achime, me na vas zaujaly dve veci. Za prve jmeno, je exoticke tak kde jste k nemu prisel? A za druhe ten obor progresivni a molekularni mixologie, nevim co si pod tim predstavit? Diky

  • Host chatu

    Pocházím z Bílého Potoka pod Smrkem, ze sudetské vesničky. Jméno mám po otci, který pocházel z německé rodiny ... Maminka pochází od Domažlic. Jméno Achim je v Německu celkem známé, a příbuzné je k českému jménu Jáchym. Progresivní mixologie je barmanství, které používá nejaktuálnější trendy a technologie Molekulární mixologie je barmanství, které zapojuje další smysl ve vnímání chutí a to hmat. Největší hmatový orgán je jazyk. Jazyk hodnotí, jestli je drink tekutý a nebo tuhý, jestli je kulatý, hranatý, měkký, ale také teplý nebo studený a nebo lehký a naopak těžký. V molekulárním barmanství předkládáme drinky našim hostům v jiných konzistencích než jsou zvyklí...

  • SDFG

    existují nějaké zdravé koktejly? a nemyslím tím smoothie

  • Host chatu

    Určitě I na Grand Drink Mattoni se musí vyrábět drinky do určitého množství kalorií, tedy většinou všechny jsou i hodně zdravé... Znám kategorii drinků, která se jmenuje Fresh Life Drinks a tam jsou drinky antioxidační, dietní, hubnoucí, a také posilující... celou dobu je ale mluvím o nealko drincích...

  • Lenka Zlámalová

    Dobrý den, můžu si nějaký nealko koktejl připravit i doma, když nemám žádné speciální vybavení? A mohou to pít i děti? Moje dcera bude slavit 10. narozeniny a chtěla bych jí a jejím kamarádkám připravit nějaký koktejl.

  • Host chatu

    Dobrý den, znám bezva kouzelnický drink, akorát nevím, jestli to bude ještě desetileté slečny bavit... Postup: 1) na napichovátko napíchněte několik různých kousků ovoce a připravte takový ovocný špíz. 2) sklenici naplňte cukrovou vatou, ozdobte ovocným špízem a přidejte brčko. 3) Za říkání kouzelných formulí, můžete na vatu ve sklenici nalít Mattoni. Vata se okamžitě rozpustí a drink se promění v tekutý...

  • HANA

    Dobry den,co vy mate za nejoblibenejsi koktejl? Pripravite si radsi sam nebo zajdete i do baru? A michate si koktejli doma?

  • Host chatu

    Momentálně vede Sour, mám ho rád ze slivovice a nebo mirabelkovice. Do baru moc nestíhám chodit a když se tam dostanu, tak raději vždy zkouším něco nového... rád objevuji

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 47/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Plus

Barrandov News


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.