Jaké delikatesy letos ovládnou české chuťové pohárky? Odpovídal Robert Chejn

Chat je uzavřený09.01.2019 17:00

Robert Chejn.

Jak vnímají Česi gastronomii, umí si jídlo pořádně užít a připlatit za kvalitu nebo stále navštěvují levné fastfoody? Jaké jídla se v ČR drží na žebříčku oblíbenosti a proč? Co Robert sám nejraději vaří pro své hosty v zámecké restauraci Chateau Kotěra a proč? Jaké delikatesy letos ovládnou české chuťové pohárky? Co nového v gastronomii chystá Robert pro tento rok?

Robert Chejn patří k významným osobnostem české gastro scény. Prošel praxí v Německu. Působil jako šéfkuchař v několika vyhlášených pražských restaurací, například U Vladaře, v La Provence a Bazaar Mediteranee. Spolupracuje s firmou Potten & Pannen. Momentálně již 14 rokem provozuje zámecký hotel Chateau Kotěra, kde servíruje hostům evropské delikatesy a chystá se na znovuotevření Barrandovských teras. Spoluzakladatel značky Fat Brothers, která nabízí nevídané delikatesy a vybrané lahůdky ve skleničkách.

Chat

  • SK

    Jaká je česká gastro scéna, česká gastro komunita?

  • Host chatu

    ...

  • DENMARK

    Jak vnímají Česi gastronomii?

  • Host chatu

    Češi už se pomalu učí si gastronomiii, dobré jídlo a pití užívat. Spousta lidí už se naučila i to, že za tím dobrým se leckdy musí i kousek vydat.

  • enterusa

    Jaké jídla se v ČR drží na žebříčku oblíbenosti a proč?

  • Host chatu

    Nevím, zda se dá přesně nějaký řebříček sestavit. Bohužel ze zkušenosti vidím, že by sposta čechů i v této době viděla na každém jídelním lístku "smažák" atd. Kdybych měl toto hodnotit podle mého provozu na Chateau Kotěra tak vidím, že to záleží hodně na sezóně. Momentálně máme na jídelním lístku pokrmy ze zvěřiny a ty jsou u lidí velmi oblíbené.

  • Tomáš

    Dobrý den,

    jak jste se k vaší profesi dostal? Jaká je vaše nejoblíbenější kuchyně?

    Díky,

    Tomáš

  • Host chatu

    Zdravím Tomáši, od mládí mám rád jídlo a vždy mě bavilo se motat kolem mámi když vařila. Jezdili jsme od malička na horskou chate, kde jsem pozoroval kuchaře v kuchyni při práci a jelikož mám moc rád hory moc se mi líbila představa takové práce. Žít na horách, vařit a užívat si tu atmosféru. Já mám rád v podstatě každé jídlo, které je s láskou a poctivě připravené. Rád objevuji nové chutě a pokrmy. Moc rád mám třeba Asijské kuchyně.

  • Klára

    Dobrý den, Roberte,

    tak povídejte? Jaké lahůdky letos ovládnou naše chuťové buňky? Na jaké novinky se můžeme u nás v ČR těšit?

    Děkuji za odpověď,

    Klára

  • Host chatu

    ...

  • Katka

    Dobrý den,

    na co byste nás nalákal k vám do hotelu Chateau Kotěra? Co rozhodně musíme ochutnat?

    Děkuji,

    Katka

  • Host chatu

    V Hotelu Chateau Kotěra pravidelně měníme Jídelní lístek dle sezóny. A mimo to pravidelně připravujeme i víkendové nabídky. U našich hostů jsou z našeho lístku velmi oblíbení šneci v bylinkovém másle, Terinka z husích jater a momentálně zvěřina třeba Kolínko z divočáka. A rozhodně stojí za to ochutnat některý z našich dezertů, které připravujeme ve spolupráci s mým kamarádem cukrářem Josefem Maršálkem. Můj oblíbený je Cheesecake s růžovým grepem, želé s jasmínovým čajem a červený pepř...

  • Monika

    Jaký jste člověk a jak se chováte ke svým zaměstnancům??
    Jak se jim pracuje v Chateau Kotěra?!

    Díky za Vaší upřímnou odpověď.

  • Host chatu

    Já jsem poměrně klidný člověk a snažím se pracovat v klidu, nevytvářet kolem sebe stres. V Chateau Kotěra jsou zaměstnanci, kteří pro mě pracují i 11 let. Už od svých 20 let se snažím podnikat a to převážně v gastronomii a myslím, že v 90% jsem měl vždy s personálem pozitivní vztahy. Snažím se mít se zaměstnaci vzájemnou důvěru (i když ne vždy se mi to vyplatilo). Jsem rád když pracují mí zaměstnanci samostatně. Jak se pracuje lidem v Chateau Kotěra ? Tak to by asi byla spíše otázka pro mé zaměstnance.

  • Jonáš

    Jak často měníte v hotelu menu a podle čeho sestavujete?

  • Host chatu

    Menu měníme 2x ročně. Sestavujeme ho podle sezónosti a momentálně dostupných surovin. Nevím co je myšleno tím podle čeho jej sestavujeme.Vždy dám na svůj instinkt, udělám hrubé návrhy a vše doladím se svým kolektivem. V neposlední řadě sleduji i to co lidem chutná, na co dobře reagují atd.

  • Gabriela

    Co vás baví na vaší profesi a co pracovně chystáte do budoucna?

  • Host chatu

    Na mé profesi mi baví hlavně volnost a možnost chovat se kreativně. Pozorovat reakce hostů. Na Chateau Kotěra momentálně připravujeme návrh jídelního lístku na jaro - léto. Několikrát do roka připravujeme pro naše hosty speciální akce ajko třeba velmi oblíbená Noc na Titaniku, kde vaříme menu, které se vařilo na Titaniku v první třídě. K této večeři u nás hraje smyčcový kvartet, a vždy je to velký úspěch. Zároveň s mým kolegou připravujeme spuštění projektu s názve FAT BROTHERS. Pod touto značko budeme vyrábět kolekci laskomin, delikates a dobrůtek :-)

  • Michal

    Pracoval jste v Německu. Jaké jsou rozdíly mezi jejich a naší gastronomií? Obecně je známo, že Němci na to jídlo moc nedbají. Jsme dál než oni? Jak vnímáte Čechy jako strávníky? Mají mlsné jazýčky nebo stále koukají na cenu?

  • Host chatu

    V německu jsem pracoval na začátku 90. let a musím říci, že to pro mě byla obrovská škola. Restaurace ve které jsem pracoval byla velmi úspěšná a dle mých zkušeností mohu říci, že i němci si dobré jídlo a pití užívali. V té době určitě byli dál než my. Měli k dispozici velký výběr kvalitních surovin, které jsem znal u nás jen z "vyprávění", a hlavně mě bavila jejich pečlivost a pracovní morálka. Myslím, že češi se již posunuli a jídlo a pití si umí užívat. Ze svého provozu mám zkušenost, že pokud čechům poskytnete kvalitní službu, tak rádi a bez problémů zaplatí.

  • Tereza

    Dobrý den, Roberte, Barrandovské terasy jsou velká paráda! Už jistě máte představu, co zde budete hostům servírovat. Prozradíte?

    Díky, Tereza

  • Host chatu

    Dobrý večer Terezo, máte pravdu Barrandovské terasy jsou jakýsi "fenomén". Pokud se s kýmkoliv bavíte, ví o co se jedná a hned Vám odpoví, že tam chodili rodiče, a že tam měla babička svatbu at. Už se moc těším, že se budu moci na tomto projektu podílet. Rád bych, aby se na Terasách připravovala poctivá kuchyně, baví mi studovat vařilo v období první republiky. Přesný jídelníček ještě připravený není...

  • Jana Siváková

    Hezký den pane Chejne. Jaký máte názor na vaření ze zvěřiny? Dá se to naučit a doporučil by jste nějakou konkrétní zvěřinu? Děkuji Siváková

  • Host chatu

    To je super dotaz, jelikož sám jsem vášnivý myslivec, tak i vaření ze zvěřiny mám moc rád a vařím zvěřinu často. Není na tom nic složitého. Podle mě zvěřina je vůbec to nejkvalitnější maso. Je důležité mít dobrý zdroj kvalitně zpracované zvěřiny, pak se dá zpracovávat jako jakékoliv jiné maso. Já mám velice rád dančí maso a zajíce. Nebojte se toho :-)

  • Kristýna

    Dobrý den,

    je možné u vás na zámku uspořádat svatbu? O co všechno se umíte postarat a pro kolik hostů je možná hostina a ubytování?

    Děkuji moc za odpověď,
    Kristýna

  • Host chatu

    Ano svatby se u nas konají. Dělali jsme svatby i pro 200 hostů. Nejlépe nás kontaktovat s poptávkou na email: hotel@hotelkotera.cz

  • Gabriela

    Dobry den,

    je moznost domluvit v hotelu i degustacni menu?

    Dekuji a preji hezky den,
    Gabriela

  • Host chatu

    Degustační menu na míru neděláme, vždy je možné si vybrat z našeho jídelního lístku. Každý víkend máme speciální nabídky.

  • Tamara

    Jaké delikatesy budou letos top v Česku? Je ještě na výslunní kaviár nebo třeba šneci? Čeká nás něco chutnějšího? Na kaviáru si moc nepochutnám.

    Díky, T.

  • Host chatu

    Moc rád bych věděl co bude úplně top ... Úplně se trendy neřídím.Řídím se instinktem. Určitě je vždy z čeho vybírat.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov