Jaký je rozdíl mezi bio a přírodním vínem? Odpovídal Miloš Michlovský

Chat je uzavřený26.04.2019 16:00

Miloš Michlovský.

Jak vybírat víno? Podle čeho se řídit při výběru? Chystáte oslavu a potřebujete znát základy párování? Jak na to? Jak je to s trendem bio vín? Co je vlastně bio víno? Jaký je rozdíl mezi bio a přírodním vínem? Kam a jak se vyvíjí české vinařství? Ptejte se Miloše Michlovského. Host odpovídá v pátek 26. dubna od 16.00.

Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. patří k nejvýznamnější osobnostem tuzemského vinařství. Má za sebou neuvěřitelnou aktivní činnost nejen ve výrobě vína vysoké kvality, pěstování révy, je průkopníkem zavedení nízkých tvarů a zahuštěné výsadby, šlechtění nových odrůd, jako jediný v ČR je výrobcem nealkoholického vína vakuovou odpařovací destilační kolonou, nabízí luxusní hroznové mošty v BIO kvalitě, za posledních 6 let napsal 7 odborných knih

Chat

  • Katka

    Dobrý den, pane Michlovský,

    neustále někde sbíráte ocenění. Je to skvělá práce gratuluji. Jak jste se ke své profesi dostal? Co vás nejvíce baví? Kde všude se dají vaše vína zakoupit?

    Děkuji, Katka

  • Host chatu

    Su vinařem od malička a i mé vzdělání střední školou počínaje přes vysokou, dále přes doktorandské studium a velký doktorát bylo vždy spojeno s kulturou révy vinné a vínem. Nejvíce mne baví samozřejmě víno a vína se dají koupit jak v retailu tak ve vinotékách a samozřejmě i v našem vinařství.

  • Tomáš

    Dobrý den, Miloši,

    přijde mi, že byl před nedávnem obrovský boom bio vín. Zdá se, že je tna ústupu. Máte na to nějaký názor? Údajně jsou tyto vína "zdravější", je to pravda? Co si o tomto trendu myslíte vy? Máte v nabídce i bio vína?

    Tomáš

  • Host chatu

    Dělal jsem ekologickou, dnes bioprodukci ještě než byl boom a ještě než byla výrazněji dotována. Byly jsme tenkrát tři. Myslím si, že když zruší dotace, tak možná opět zůstaneme pouze tři. Určitě jsou přátelštější, to jest i zdravější ve vztahu k přírodě. A to je možná to nejdůležitější.

  • Iveta Pawlas

    Zdravím,
    ráda bych věděla nebo si rozšířila obzor v otázce pesticidů. Dejme příklad: vinař který silně postřikuje cca 20 let své vinice a po těchto letech se rozhodne pro naturální vína..a zde je má otázka...nemůže na té samé vinici pěstovat naturál, protože postřiky jsou na léta hluboce v půdě...je to tak? Jak tedy překlopí své vinařství na BIO? Děkuji předem za odpověd .

  • Host chatu

    Samozřejmě že předešlé hospodaření má velmi významný vliv, proto existuje tzv. přechodné období (období konverze), které může být 3-5 leté. Ale je li půda zaneřáděna, mohou rezidua setrvávat v ní déle. Proto by mělo být přechodné období ověřeno komplexní analýzou půdy.

  • Josef

    Zdravím Vás, mistře,
    Nejprve poklona Vám a Vaším vínům a zéjména pak cremantům.
    Máte exkluzivní produkty, ale osobně se domnívám, že by si zasloužily lepší
    “Obal / Branding. Máte v plánu nějaké změny?
    Díky a hodně síly a pevné zdraví. Josef

  • Host chatu

    Náš enviromentální přístup (citlivý k přírodě) nám velel se obejít bez záklopky. Dneska jsou bez záklopky úplně z jiných důvodů i mnohá jiná, spíše lacinější vína. Proto pracujeme na záklopce, aby exkluzivní vína měla i plnohodnotné exkluzivní balení.

  • Martin

    Chystáte nějakou další knihu? O čem bude? Jaké víno máte rád?

    Martin

  • Host chatu

    Po knize Vinohradnictví následovala publikace o šlechtění révy vinné. V současné době finišuji knihu o mikrobiologii bobule a vína. Pak si určitě na delší dobu od takto časově náročné činnosti odpočinu.

  • Jitka

    Dobrý den, pane Michlovský,

    jsou nějaká základní vodítka jak vhodně párovat víno a jídlo? Často pořádám nějaké rodinné sešlosti, tak bych ocenila vaše rady.

    Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Věřím, že vlastníte moji knihu Encyklopedie degustace, kde si o snoubení pokrmů a vína určitě mnoho zajímavého počtete. .Jednoduchá odpověď v několika větách bohužel, možná bohudík :-) neexistuje.

  • Tereza

    Dobrý den, na trhu je obrovské množství vín, nestíhám se v tom vůbec orientovat. Kolikrát zaplatím vyšší částku za víno a ve finále není vůbec dobré. Je možné pro mě jako pro laika odhadnout kvalitu vína uvnitř lahve? Podle čeho mám vybírat? Děkuji, Terezy

  • Host chatu

    Není jiné cesty než se k svému vinaři propít.

  • Vlad

    Pesticidy a herbicidy jsou bohužel stále masivně využívány nejen v ČR, ale také v zahraničí. Většina takzvaných vinařství, jsou spíše alchymistické dílny, které vína dále upravují. Já si třeba už nedokážu představit vypít konvenční láhev vína, po které bych neměl bolehlav. Panuje názor, že onen bolehlav může zapříčinit právě různorodá chemická složka, přidávaná ať už při údržbě vinice, nebo ve sklepě. (Samozřejmě obecně platí, čím více toho člověk vypije, tím více si škodí). Souhlasíte s tímto pohledem?

    Osobně pijete rád vína přírodní, nebo konvenční?

    9ha z celkových 125ha (+ v budoucnu dalších 5,5ha) v ekologické produkci Vám přijde jako podnikateli dostačující, nebo máte v plánu v budoucnu předělat celou produkci?

  • Host chatu

    Vedle již zmiňovaných biovinic máme ostatní vinice v přísnějším režimu integrované produkce, což se velmi bioprodukci blíží. Mě z mojich vín hlava nebolí, a protože denně degustuji pracovně 40-60 vzorků tak si ani žádné bolení hlavy neumím představit.

  • Jindříška

    Dobrý den,

    do dnešního dne jsem si myslela, že přírodní a bio víno je to samé. Můžete mi prosím vysvětlit rozdíl? Co preferujete vy a co je podle vás tedy lepší?

    Děkuji moc,

    Jindříška

  • Host chatu

    Lepší je určitě výborné víno. Obecně by všechna vína měla být přírodní, pouze ta bio vína jsou chráněná svou ochrannou známkou.

  • Zuzana

    Dobrý den,

    míváte u vás ve vinařství také vinobraní nebo nějakou akci pro veřejnost? Je u vás možné případně ubytování? Kde případně najdu nějaké info?

    Díky,

    Zuzana

  • Host chatu

    Jelikož sklidit hrozny z více jak 120 Ha není zas tak úplně jednoduché, proto zatím "turistické sklizně" neorganizujeme. ale určitě když se v době vinobraní zastavíte, tak pohárek burčáku se u nás najde.Jinak co se týče ubytování a ostatních aktivit více info na michlovsky.com

  • Radim

    Dobrý den,
    rád bych se zeptal jaká vína jsou vhodná pro začátečníky? Na výběr je velké množství vín a bez znalostí je těžké vybrat, kde začít. A také mě zajímá, co mám hledat v chuti vína, abych se ujistil, že je dobré?

  • Host chatu

    Dobré by bylo ze začátku si o této problematice buď něco přečíst nebo absolvovat nějaké degustátorské školení (viz Vinařská akademie Valtice). Až toto budete mít za sebou tak poctivě navštěvujte degustace pořádané především samotnými vinaři.

  • SK

    Existují bio vína bez alkoholu?

  • Host chatu

    Neexistují, protože proces dealkoholizace není zatím slučitelný se směrnicemi pro bio produkci.

  • DENMARK

    Existují přírodní vína bez alkoholu?

  • Host chatu

    ...

  • SK

    Myslíte si že na vínech by mělo být varování - stejně jako u cigaret - že víno může být zdraví škodlivé?

  • Host chatu

    To si rozhodně nemyslím, ba naopak správné víno je určitě zdraví prospěšné. Samozřejmě když se ho pije tak akorát.

  • Lovacoop

    Mě nejvíc chutná nestříkané víno Bagoš od pana Sisisáka z Hlohovca.

  • Host chatu

    no comment ...

  • Alena D.

    Zdravím, mě by spíš zajímalo jak souvisí rok výroby vína s kvalitou. Dá se vycházet z nějakých obecně platných pravidel výběru? Třeba když teď koupím v obchodě ročník 2016, zda je to jistota nebo nikoliv. Díky, Alena

  • Host chatu

    Rok sklizně hroznů, což je i rok vína je velmi důležitý a proto máme Velké ročníky, které jsou schopny nám dávat Velká vína. Pak velmi dobré ročníky, která jsou schopny nám dávat velmi dobrá vína … a samozřejmě jsou i ročníky problematičtější, ale i s těmi si musí umět dobrý vinař poradit. Mezi tyto ročníky na Moravě patřil rok 2014.

  • Vlad

    Ještě jednou dobrý den. Napadl mě ještě jeden dotaz, kdybyste na něj měl čas.

    Jaké jsou realné výrobní náklady (cena práce+ostatní náklady) na výrobu 1 lahve vína (konvenční i ekologické pro srovnání) u Vás (případně na Moravě obecně)?

    Třeba podle Kösslera z Německa vyjdou ekologicky šetrná vína na cca 4,29 Euro za personál na láhev, 0,30 Euro za kompost, 1,30 Eura za náklady strojů, 0,86 Euro za naplnění lahve a to je dohromady 6,75 Euro výrobních nákladů za 1 láhev (bez marže, bez marketingu atd.) Tj. tedy příklad z Německa.

  • Host chatu

    Předně víno se nevyrábí, ale tvoří, případně připravuje. Jelikož my produkujeme bio vína z odrůd, které jsou odolné vůči nejrozšířenějším chorobám a škůdcům, tak náklady spojené s jeho tvorbou, přípravou a finalizací se významně neliší od ostatních našich vín, maximálně koeficientem 1,2-1,3.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov