Je opravdu věda načepovat správně půllitr? Pozná se správná technika čepování i na kvalitě piva? Pozná to i laik? Odpovídala Radka Zemanová v pondělí 10. května od 10:00 hodin.

Chat je uzavřený10.05.2021 10:00

Radka Zemanová, mistryně výčepního řemesla.

Je opravdu věda načepovat správně půllitr? Pozná se správná technika čepování i na kvalitě piva? Pozná to i laik? Existují třeba i různé techniky čepování? Změnila se za posledních 30 let pivní kultura v hospodách a restauracích? Jak se projeví v běžné praxi vítězství v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender? Roste zájem žen o tuto profesi nebo je ryze mužskou záležitostí? Odpovídala Radka Zemanová v pondělí 10. května od 10:00 hodin.

Radka Zemanová "velí" těm nejlepším výčepním z celé České republiky. Rodilá Plzeňačka, která celou svou profesní kariéru spojila s Plzeňským Prazdrojem, totiž stála u zrodu soutěží tuzemských výčepních včetně té nejprestižnější – Pilsner Urquell Master Bartender. A dnes jim šéfuje a je jejich hlavní organizátorkou. Výsledkem její práce je rostoucí počet opravdových mistrů výčepního řemesla v tuzemsku. Radka Zemanová vystudovala při práci – vysokou školu i MBA program zvládla v době, kdy už byla zaměstnankyní Prazdroje.

Chat

  • SK

    Měla by podle Vás mít každá pivní lahev, každá pivní plechovka upozornění, že alkohol je nebezpečný?

  • Host chatu

    Naše lahve i plechovky toto upozornění mají už dávno. Je tam napsáno, že alkohol nepatří za volant a není vhodný pro těhotné ženy a nezletilé.

  • Pepa Švojgr

    Dobrý den, nemůže se stát, že výčepní po roce koronakríze zapomenou pořádně čepovat a ze začátku pivo nebude takové, jak jsme zvyklí?

  • Host chatu

    Určitě ne, přestávka byla dlouhá, ale čepování se nezapomíná. Nebojte se to zkontrolovat hned, jak se otevře.

  • Jeník

    Má mít plzeň čepici? A kolik centimetrů pěny je správně v půllitru?

  • Host chatu

    Ideální je 3,5 cm husté krémové pěny :-)

  • Martina

    Myslíte si, že se lidi do hospod vrátí, když teď rok byli doma a hospoda jim nechyběla?

  • Host chatu

    Jsem přesvědčená že ano, už začátkem loňského léta, po prvním lockdownu se lidé vrátili. My jsme si teď nechali udělat čerstvý průzkum, který ukázal, že na pivo a pokec se Češi těší ze všeho nejvíc.

  • Martin Pivař

    Má se pivo dělat na jeden zátah, nebo je lepší udělt půlku, pičkat až pěna opdne a pak dotočit? Má to vliv na to, jak potom chutná?

  • Host chatu

    Ideální je načepovat pivo na jeden zátah do čisté, mokré a nachlazené sklenice.

  • Franz

    Jak se dají ukočírovat výčepáci, to jsou většinou namakaní chlapi, dneska hodně s kérkama. Poslouchají Vás? :-)

  • Host chatu

    Jasně :-) a navíc mám taky kérku tak jsem in

  • Franz

    A ještě mě zajímá, jak chutná čochtan, ještě jsem to nikde v hospodě neviděl? Já mám nejradši hladinku, ale dám si i šnyt, ale jenom když už chci malý... A rozdíl v tom nepoznám. Co pijete Vy?

  • Host chatu

    Čochtan je pivo načepované bez pěny a má vysoký říz. Já preferuji šnyt.

  • Santa

    Co si myslíte o pivu v kelímku? Pořád všichni tvrdí, že ze sklenice je lepší, ale já mám kelímkáče rád, u nás teď u okýnka ho čepujou a dělají ho o něco studenější než dřív do sklenic a fakt je dobrý. Je to tak dobře?

  • Host chatu

    Pivo v kelímku je fajn pokud je dobře ošetřené a načepované.

  • Žeryk

    Co znamená, že má pivo říz? Je to chuť, nebo co? Můj táta to vždycky říkal, používá se to?

  • Host chatu

    Říz je způsobený obsahem CO2 v pivě. Určitě se s tím můžete setkat, je to běžný výraz.

  • Soňa

    Jsou mezi nejlepšími výčepáky i ženy?

  • Host chatu

    Jasně, je jich docela dost. Martina Navrátilová a Maruška Černá jsou vicemistryně soutěže Pilsner Urquell Master Bartender a na Slovensku máme i vítězku Petru Sečkárovou. Úřadující mistryně soutěže Kozel mistr výčepní je také dáma, Anna Sladká. Soutěž Radegast mistr výčepní vyhrály už 2 ženy - Hana Baniová a Denisa Kubíčková.

  • Marie K.

    Dobry den, nejsem az moc velka pivarka, ale v lete na zahradce pivem nikdy nepohrdnu. Mate nejaky tip, jak poznat, ze je pivo dobre nacepovane? Jak poznam tu kvalitu? Dekuji

  • Host chatu

    Je pár základních znaků podle kterých to poznáte. Sklenice musí být čistá, nachlazená. Pivo má hustou krémovou pěnu a po napití zůstávají na stěnách kroužky. Když máte velkou žízeň, je jich míň ;-)

  • Hajda

    Poradíte? Jedu na dovolenou na Šumavu (Kašperské Hory). Kde tam na nejlepší pivo?

  • Host chatu

    Nejlepší pivo najdete v Sušici na náměstí - Pípa a vývrtka. Pěkně se o pivo starají i Na Solné stezce a na Modravě U tří sluk. Každopádně když nebudete vědět, stáhněte si aplikaci Jdeš na pivo a tam určitě najdete tipy. Jsou tam i hospody, které jsou držitely ocenění Hvězda sládků.

  • Hana Veselá

    Dobrý den Radko. Mě by zajímalo, jak zaneprázdněná žena jako Vy tráví volný čas. Díky. Hana

  • Host chatu

    Snažím se sportovat, abych si vyčistila hlavu. Nordic Walking je pro mne skvělá varianta. Jsem i členkou Českomoravské federace Nordic Walking a když mi vyjde čas, dělám i individuální lekce pro nové zájemce. Ale to zas není tak často. Pak také ráda cestuji a baví mne filmy z dílny Marvel.

  • Hermína

    Kolik výčepních již prošlo soutěžemi výčepních a kde můžeme najít ty nejlepší/vítěze?

  • Host chatu

    Soutěžemi prošly stovky výčepních a najdete je po celé republice. Navíc v aplikaci Jdeš na pivo je v rychlém filtru položka Mistr výčepní a tam najdete ty úplně nejlepší, vždy zařazené u restaurace kde čepují.

  • Paní Olga

    Viděla jsem na nápojovém lístku, že v nabídce piva si mohu zvolit šnyt. Ráda bych se zeptala, o co se přesně jedná a co to znamená? Děkuji za odpověď.
    S přáním hezkého dne
    Paní Olga z Prahy

  • Host chatu

    Šnyt je ochutnávkové pivo, jednoduše malé pivo ve velké sklenici. Štamgasti si ho dávají na odchodnou, výčepáci jím testují pivo po naražení nového sudu nebo tanku, aby si byli jistí jeho kvalitou. A já ho mám nejraději :-)

  • Richard

    Je ta soutěž výčepních mezinárodní?

  • Host chatu

    Soutěže děláme i na Slovensku, takže ano, je mezinárodní.

  • Petr Pavel

    Kam chodíte na pivo nejradši vy?

  • Host chatu

    Já si hospodu vybírám podle toho, kdo je na výčepu.Jinými slovy chodím tam, kde vím, že je dobrý výčepní. Ten je pro mně zárukou dobrého piva.

  • Sebík

    Dáte si ráda taky nějaké zahraniční pivo?

  • Host chatu

    Určitě ano, nejraději Guinness nebo Kasteel Rouge.

  • Johny z Ústí

    Když se do soutěže přihlásím a třeba nějak uspěju, má to pro mě nějaký význem jako výčepního? Zkouší se i něco jinýho než čepování?

  • Host chatu

    Na soutěžích musí výčepní ukázat i jiné dovednosti než čepování. Podle toho, jaká soutěž to je, tam mají třeba degustaci, písemné testy o výrobě piva a jeho historii, technické disciplíny z oblasti péče o výčep - skládání kohoutů, narážecích hlav..... Při soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je součástí i náročný pohovor s porotou.
    Tam kde ti úspěšní čepují se většinou zvedne návštěvnost a chodí více hostů.

  • Martin

    Jde někde najít, kam jít na pivo, když to ve městě neznám?

  • Host chatu

    Určitě, stáhněte si aplikaci Jdeš na pivo, tam najdete provozovny s naším pivem, můžete si tam najít hospody kde čepují naši nejlepší výčepní a i ty, které mají Hvězdu sládků za vynikající péči o pivo.

  • Radek ST

    Máte někde na internetu návod jak točit pivo?

  • Host chatu

    Perfektní videa najdete na našem Instagramu Sládci v akci.

  • Slávista

    V Praze je hodně hospod, kterou hospodu mi doporučíte na Praze 6

  • Host chatu

    Restaurace U Veverky, Restaurace Na Hradčanské kde čepuje jeden z vítězů soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Lukáš Vitásek, PUOR Kulaťák a spousta dalších.

  • Drahuš

    Chci manželovi udělat radost a koupit mu domácí výčep. Poradíte mi Vy nebo někdo od Vás, jaký koupit. A naučíte mne někde jak pivo skladovat a natočit, když nejsem z hospody?

  • Host chatu

    Správné čepování piva najdete na Instagramu Sládci v akci, najdete tam i jak správně pečovat o výčep. Na cokoliv dalšího Vám rádi odpovíme na emailu kvalita@asahibeer.cz. Rádi Vám tam i poradíme s výběrem zařízení.

  • Kytovec

    Když se chci na soutěž přihlásit, kam mam napsat nebo zavolat?

  • Host chatu

    Nejlepší je se dohodnout s naším obchoďákem který má na starost Vaší provozovnu.

  • Slávista

    kolik piv dokáže výčepní načepovat za minutu

  • Host chatu

    Záleží na tom, jak je šikovný :-) ale může to být i 5 - 6 velkých piv.

  • blink182

    Vyrábí se Plzeň jen v Čechách a nebo i jinde ve světě? Mám pocit, že když seženu láhev exportního, tak je lepší než láhev tuzemského. Jer nějak upravené?

  • Host chatu

    Pilsner Urquell se vyrábí jen v Plzni a pro export není nijak upravené.

  • Čip

    Ahoj Radko, co Ti v soutěži Master bartender dělá radost? A je naopak něco, co Tě štve, nebo mrzí?

  • Host chatu

    Ahoj, teď mi mrzí že kvůli aktuální situaci stále ještě nemáme ukončený poslední ročník, na druhou stranu je aktuální úřadující mistr Simon Balonek nejdéle úřadující vítěz v historii soutěže Pilsner Urquell Master Bartewnder.
    Mám radost z toho, že za poslední roky se hodně zlepšila kvalita čepovaného piva a výčepní se stávají zárukou správně načepovaného a ošetřeného piva.

  • Franta Kocourek

    Dobrý den Radko,
    chtěl bych se zeptat, ve kterém městě pořádáte soutěž nejraději a proč zrovna v Brně?

    Přeji krásný den a děkuji, že si můžeme skvělou hladinku užít na čím dál více místech!

  • Host chatu

    Dobrý den :-) kvalifikační kola pro soutěž Pilsner Urquell Master bartender pořádáme na různých místech a jedno z nich je i Brno. I tam je spousta skvělých hospod s naším pivem a spousta skvělých výčepních.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov