Kde koupit bio vánoční cukroví a jak se peče kváskový chléb či veganská vánočka? Odpovídal Otakar Jiránek

Chat je uzavřený16.12.2015 13:00

Otakar Jiránek.

Chybí vám inspirace na zdravé vánoční mlsání? Zajímá vás, kde koupit bezlepkové nebo bio vánoční cukroví, jak se peče kváskový chléb či veganská vánočka? Jaké produkty vlastně nabízí biofarma a biopekárna? Ptejte se ve středu 16. prosince od 13.00 Otakara Jiránka, majitele společnosti Country Life a vítěze ekologického Oscara v kategorii Firma za projekt přeměny bývalého kravína na multifunkční areál.  

Majitel společnosti Country Life Otakar Jiránek vyznává zdravý životní styl a dlouhodobě obchoduje s biopotravinami. Jeho týmu se podařilo přeměnit starou budovu jednotného zemědělského družstva (JZD) na moderní areál, který zahrnuje mj. biofarmu i biopekárnu. Společnost Country Life si za svou angažovanost v oblasti úspor energií a ochrany životního prostředí vysloužila vítězství v letošním ročníku ekologického Oscara v kategorii Firma. Otakar Jiránek vystudoval FAMU a původní profesí je fotograf. 

Chat

  • Jajinka89

    Pane Jiránku, ráda bych se zeptala na to, kdo Vás vlastně přihlásil do soutěže o ekologického oskara? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den. Přihlásil nás pan arch. Aleš Brotánek, který byl autorem stavby našeho ekocentra a spolupracujeme s ním již 23 let.

  • Bohouš P.

    Proč jste dal pasivní budově vystavené z bývalého JZD zrovna název ARCHA? Díky.

  • Host chatu

    Nějak to vyplynulo z tvaru původní stavby kravína, kterému jsme přistavěli pasivní dřevostavbu ve formě přídě lodi a celkově nám to evokovalo tvar Noemovy Archy tak jak je popsána v Bibli. Navíc posláním biblické Archy bylo zachránit lidi a zvířata před potopou. My se také snažíme zachraňovat lidské zdraví a biodiversitu našimi aktivitami.

  • Radka N.

    Dobrý den, je lepší upéct chleba v klasické troubě či v domácí pekárně nebo je to jedno a záleží hlavně na kvalitních ingrediencích? Děkuju za radu.

  • Host chatu

    Sám chleba nepeču, kupuji kváskový chléb z naší biopekárny, ale chleba můžete upéct klasicky v troubě nebo si usnadnit práci a použít domácí pekárnu. Kvalitní ingredience v biokvalitě používejte vždy, nejen při pečení chleba.

  • Helenka Č

    K čemu jsou vlastně dobré vaše bio produkty? Jsou vhodné i pro děti?

  • Host chatu

    Biopotraviny jsou vhodně nejen pro děti, ale pro všechny spotřebitele a pro životní prostředí. Pouze u certifikovaných biopotravin máte jistotu, že při jejich produkci, výrobě a skladování nebyly použity pesticidy a jiné umělé přídavné látky, případná rezidua jsou eliminována na minimum a stejně tak se nepoužívají geneticky manipulované plodiny. Této problematice jsme se rozhodli věnovat v našem časopise Dobroty a šířit osvětu. V čísle 12 a 14 vyšel obsáhlý článek.

  • Pavla S.

    Hezký den, doporučíte mi nějaký recept na zdravé vánoční cukroví? S díky.

  • Host chatu

    V časopisu Dobroty uveřejňujeme recepty, tam se můžete inspirovat. Na stole by určitě neměly chybět sušené ovoce, ořechy, a to nejen o Vánocích.

  • Jaroslav

    Tento rok se pomalu chýlí ke konci, jak ho hodnotíte? díky.

  • Host chatu

    Velmi pozitivně, podařila se nám spousta věcí. Otevřeli jsme překrásnou prodejnu bio a přírodní kosmetiky v Liliové ulici na Praze 1, která vyhrála titul Bioprodejna roku 2015. Zavedli jsme nové bezlepkové produkty řady Nelepek. Dokončujeme výměnu starých etiket na nové. Změnili jsme po několika letech firemní logo. A hlavně jsme získali ekologického oskara v kategorii firma. Nepodařilo se nám bohužel kvůli odporu obce zahájit výstavbu pasivního skladu v areálu firmy v Nenačovicích. Tento zásah nás donutil k rozhodnutí přestěhovat velkoobchodní sklad do logistického centra 8 km od sídla firmy.

  • Hubička

    Co typický Čech a biopotravina? Jaký je trend? Vzrůstá či klesá obliba?

  • Host chatu

    Naštěstí přibývá uvědomělých zákazníků, kteří řeší původ potravin, zajímají je souvislosti. Někdy se stále ale setkáváme s nedůvěrou a mýty okolo biopotravin. Rozhodli jsme se proto šířit osvětu a informace. V našem časopise Dobroty vyšel už druhý díl bioseriálu, kde chceme na citlivé otázky pravdivě odpovídat a přinášet objektivní informace zasazené do souvislostí.

  • Květoslava

    Pane Jiránku, na Vašich stránkách jsem objevila časopis Dobroty. Kde je možné si ho prosím obstarat? Dekuji Vám za odpověď. Květa

  • Host chatu

    Časopis vydáváme od roku 2012, vychází čtvrtletně a je k dispozici zdarma. Můžete ho dostat na našich prodejnách, restauracích a e-shopu, v prodejnách biopotravin a zdravé výživy po celé republice nebo si ho z našeho webu můžete stáhnout v elektronické podobě.

  • Dagmara K.

    Vaše původní profese je fotograf, jaká byla cesta od umění k biopotravinám?

  • Host chatu

    S biopotravinami jsem se poprvé setkal u své sestry ve Francii v 80. letech. Později jsem tam poznal projekt Country Life, postavený na myšlence zdravého životního stylu v harmonii s přírodou. Do toho přišla sametová revoluce, chuť a možnost začít podnikat. Postupně jsem prodával fotovybavení a investoval do začátků Country Life. Byl jsem také členem první certifikační komise, která začala v roce 1993 certifikovat biopotraviny a členem správní rady první kontrolní organizace pro ekologické zemědělství KEZ.

  • Hanák Jaroslav

    Zdravím, jak dlouho jste na rekonstrukci areálu ve firmě pracovali a kolik lidí se do projektu zapojilo?

  • Host chatu

    Dobrý den. Rekonstrukce probíhala od konce roku 2001 do první kolaudace takzvané „Archy“ na podzim 2003, posléze následovalo dobudování dalších částí areálu, které se protáhlo až do podzimu 2005. Základem byl architektonický ateliér Aleše Brotánka a parta Ukrajinců pod mým vedením, dále samozřejmě i profesionální firmy, nikoliv ale generální dodavatel.

  • dede77

    Jak se těšíte na Vánoce?

  • Host chatu

    Těším se, že budu alespoň pár rodin v klidu s rodinou a odpoutám se od všedních starostí.

  • Kopretinka

    Když jste tak úspěšný, setkal jste se v životě se závistí? Jaký je Vás životní sen, nebo jste již získal vše, co jste si přál? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Se závistí jsem se setkal často, vždyť žijeme v České republice. Mým životním snem je pomoci lidem ke změně životního stylu po stránce tělesné, sociální, duševní, ale i duchovní. Jsem věřící, takže doufám, že se s řadou z vás sejdeme i ve Věčném životě v ideálním prostředí, které nám připravil Bůh Stvořitel. To je moje největší přání, které ještě stále trvá.

  • Kačenka Dlouhá

    Pěkný den, máte e-shop? Kde bych si mohla objednat bio cukroví? díky.

  • Host chatu

    Dobrý den. Máme e-shop s nabídkou biopotravin a produktů zdravé stravy. Sortiment a služby chceme nadále rozšiřovat. Cukroví v biokvalitě nabízíme na našich kamenných prodejnách v Praze. Více se dozvíte na našem webu.

  • Tery8343

    Jaká byla bezprostřední reakce okolí na váš úspěch v soutěži?

  • Host chatu

    V našem týmu panovala velká radost a hrdost, že patříme do rodiny ekologických oskarů. Věřím, že to potěší i naše zákazníky, fanoušky a bude to inspirovat další lidi k odpovědnému chování vůči přírodě a sobě samému.

  • Mirka Jou

    Dobrý den, jaké mouky mám použít/smíchat, pokud chci upéct 100% celozrnný chléb? děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den. Celozrnný chléb můžete upéct z celozrnné žitné, špaldové nebo pšeničné mouky. Tyto mouky i jejich směsi používáme při pečení chleba v naší pekárně.

  • Hary

    Chtěl bych se zeptat, v čem je areál v Nenačovicích vlastně tak výjimečný?

  • Host chatu

    Náš areál vznikl přestavbou bývalého kravína na nízkoenergetickou budovu a přistavěním nové části, tzv. Archy, která má parametry pasivního domu. Jedná se pravděpodobně o první pasivní dům postavený v ČR. Na její stavbu byly použity převážně přírodní materiály, a i většina dřeva je z okolních lesů.Využíváme dešťovou vodu jako užitkovou, solární energii a kotle na biomasu.

  • Karolínka Čeplová

    Mohu si u Vás zakoupit také bezlepkové výrobky? děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Ano, samozřejmě. V každé naší prodejně je sortiment bezlepkových produktů, stejně tak v e-shopu. V Melantrichově ulici 15 na Praze 1 v místě bývalé prodejny bio a přírodní kosmetiky jsme otevřeli specializovanou prodejnu na bezlepkové produkty. Kromě trvanlivých produktů nabízíme i čerstvé pečivo z naší bezlepkové pekárny a zákusky.

  • Franta C.

    Zajímalo by mě, jaké máte plány máte na příští rok?

  • Host chatu

    Začneme tím, že musíme přestěhovat sklad a nenarušit při tom provoz firmy. Na duben máme naplánované otevření dvou nových prodejen, jednu z nich poprvé mimo Prahu. A oslavíme neuvěřitelných 25 let firmy. Další plány bych si nechal pro sebe, včas o nich budeme informovat.:) Je jich spousta.

  • Alík7585

    Nestýská se vám po fotografování? Měl jste nějaké úspěchy i v tomto oboru?

  • Host chatu

    Nestýská. Ekologické zemědělství a biopotraviny vnímám jako poslání, tato myšlenka je pro mě zásadní a chci pomáhat jejímu prosazování, dokud to půjde. A navíc, fotografovat jsem nepřestal, fotím téměř nepřetržitě, vše si prostřednictvím fotografií zaznamenávám. Jen mi nezbývá čas fotky zpracovávat a třídit. Ale těším se, že se k tomu jednou dostanu a uspořádám zase výstavu. Měl jsem v 70 letech jednu osobní výstavu a několik kolektivních. Spolupracoval jsem i se zahraničními agenturami a vyšly i některé fotografické knihy, na kterých jsem se podílel.

  • Pavel Kopta

    Dobrý den, proč jste si jako sídlo své společnosti vybral právě areál bývalého JZD?

  • Host chatu

    Dobrý den. Byla to tak trochu z nouze ctnost, původní projekt jsme měli naplánovaný na „zelené louce“, a dokonce získal už v roce 1993 čestné uznání v rámci soutěže „Ekologický projekt roku“. Tehdy ale úřady nepřály projektům na zelené louce, byť jsme pozemky v Nenačovicích již vlastnili a od roku 1992 jsme na nich ekologicky hospodařili. Když se kolem roku 2000 naskytla příležitost odkoupit část bývalého areálu JZD, šel jsem do toho, i když si někteří kolegové mysleli, že jsem se zbláznil. Rád totiž přebírám použité a mnohdy zavržené věci, do kterých již někdo před námi vložil spoustu energie, a bylo by mně líto, kdyby zanikly.

  • Lenkadop9656

    Máte velkou rodinu. Jaké dárky rád dostáváte/dáváte?

  • Host chatu

    Skoro nejraději dostávám knihy, některé si dokonce jako dárky kupuji sám. Žel nemám dost času je všechny číst a nebo si prohlížet. Rád dávám dárky "na objednávku", které udělají největší radost. Ale zároveň rád dávám dárky, které nikdo nečeká a bývají vyvrcholením večera.

  • Janek

    Hezký den, kde všude už máte prodejny?

  • Host chatu

    Hezký den i vám. V Praze máme již 8 prodejen z toho jedna specializovaná na bio a přírodní kosmetiku v Liliové ulici v Praze 1. Tato prodejna získala v tomto roce ocenění Bioprodejna roku. V Melantrichově ulici je nově otevřená prodejna specializovaná na bezlepkové produkty. V Nenačovicích u Berouna je vzorková prodejna našeho velkoobchodu. Adresy ostatních prodejen najdete na našem webu.

  • Honzík653214

    Dobrý den, pane jiránku, v Nenačovicích máte také biopekárnu, jaké pečivo pečete a kde si ho mohou zákazníci koupit? díky

  • Host chatu

    Pečeme sladké i slané pečivo a také různé druhy chleba. Nejúspěšnější je kváskový chléb, nyní pečeme i variantu s oblíbenými chia semínky. V prosinci zařazujeme do sortimentu také vánočky. Pečivo je výjimečné tím, že používáme výhradně suroviny v biokvalitě, kromě tvarohu do koláčů nepoužíváme živočišné produkty, takže je vyhledávané i vegany. A zajít pro něj můžete do všech našich, ale i ostatních prodejen zdravé výživy, hlavně v Praze.

  • Paja V.

    Kde máte umístěnou sochu, kterou jste získal?

  • Host chatu

    Sochu mám ve své pracovně na místě, na které stále vidím. ☺

  • Barbora M

    Zdravím Vás, v čem je zdravější kváskový chléb oproti běžnému „bílému“ chlebu? Jak chutná? děkuju

  • Host chatu

    Dobrý den. Kváskový chléb má specifickou nakyslou chuť, je lépe stravitelný a má vyšší výživovou hodnotu. Informace jsou podrobně rozepsány zde: http://www.countrylife.cz/kvasek-a-... Mě osobně chutná velmi a je prakticky mým "každodenním chlebem".

  • Dominnisek

    Dobrý den, jak se teda připraví veganská vánočka? To mě zajímá. Díky

  • Host chatu

    Dobrý den. Vzhledem k tomu, že nejsem pekař tak vám na tuto otázku neumím teď hned odpovědět. Zkuste se doptat přímo v naší pekárně, kde vám jistě rádi odpoví a nebo na našich prodejnách nebo na našem webu máme seznam složení našeho pečiva.

  • Danjak

    Co všechno máte na biofarmě?

  • Host chatu

    Na biofarmě máme cca 60ha polní produkce obilovin, necelé 2ha biozeleniny, několik hektarů ovocných sadů. Pasou se nám tam místní divočáci, jeleni, mufloni a srny. Příští rok doufáme, že se tam budou pást i koně. Zázemí farmy, včetně skleníků, ještě musíme dobudovat.

  • SK

    Jaké jsou nevýhody bio vánočního cukroví?

  • Host chatu

    Určitě žádné, pokud preferujete kvalitu nad něčím levným, nekvalitním. Bonusem navíc je zdravější produkt, který neměl negativní dopad na životní prostředí.

  • GF

    Kolik je asi producentů bio vánočního cukroví v ČR?

  • Host chatu

    Na tuto otázku žel neumím odpovědět.

  • ANTI

    Vydal jste či chystáte se vydat nějakou bio kuchařku?

  • Host chatu

    Prozatím vydáváme jednotlivé recepty formou kartiček, jsou k stažení i na našem webu. Nevylučujeme do budoucna jejich kompilaci a rozšíření ve vlastní biokuchařce. V minulosti jsme podpořili vydání několika biokuchařek, například našeho bývalého šéfkuchaře Romana Uhrina.

  • Dedaman

    Dobrý den, pane Jiránku. Stolní olej se u nás může vyrábět z geneticky modifikované řepky nebo se může do olejů přidávat složka vyrobená z geneticky modifikované sóji. Nejsou bezmasé GM potraviny větším zlem než zdravé maso?
    Proč si myslíte, že přírodní výběr uchoval v české kotlině národ po celé generace konzumující "nezdravé" vepřo knedlo zelo?

  • Host chatu

    Dobrý den, pro mě osobně pojem zdravé maso neznám, byť jej i někdy vyjímečně konzumuji. Preferuji však přirozenou rostlinnou stravu, tak jak nám to bylo naším Stvořitelem v Bibli doporučeno. Určitě bych se vyvaroval geneticky modifikovaných potravin, kdy mnohdy slouží i jako strava pro zvířata, aniž bychom to věděli nebo si na etiketě přečetli. Český národ v minulosti zdaleka nekonzumoval tolik masa jako nyní, žel jsme na předních místech ve světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a jiných nádorových onemocnění, z nichž velká část souvisí právě s tím co konzumujeme.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov