Křečové žíly i hemoroidy. Jak čelit přechodu, poradí Tomáš Fait

Chat je uzavřený26.05.2015 12:30

Tomáš Fait.

Každá žena prodělá během svého života tři zásadní hormonální změny, které ovlivňují celé tělo a mohou způsobit i zdravotní komplikace. Mezi ty málo známé patří například chronická žilní choroba, tedy změny žilní stěny, které způsobují vznik křečových žil, bércových vředů či hemoroidů. Za zásadní hormonální změny lze označit období puberty, těhotenství a přechod. Ptát se můžete dr. Tomáše Faita, odpovídá v úterý 26. května ve 12.30.

MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. se narodil roku 1971 v Praze. V roce 1995 ukončil studium na 1. lékařské fakultě UK Praha. Praxi zahájil na 2. interní klinice FNKV. Od roku 1996 dosud pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice VFN v Praze, kde složil atestace I. i II. stupně v oboru. Je autorem a spoluautorem více jak 350 odborných původních a přehledových prací i přednášek ale i popularizujících článků a cestopisných črt. Publikuje zejména v oblasti klimakterické a reprodukční medicíny. Je autorem knih Klimakterická medicína, Estrogenní deficit, Antikoncepce, Almanach ambulantní gynekologie, Očkování proti lidským papilomavirům, Přechodem bez obav a Volně prodejné přípravky v gynekologii. Spoluautorem knih Výchova k sexuálně reprodukčnímu zdraví, Hyperestrogenní stavy v gynekologii, Samoléčba v gynekologii a Sexuologie pro urology a gynekology.

Chat

  • Lovacoop

    Křečové žíly i hemeroidy . Pane doktore jsem šťastný spokojený důchodce může mě něco takového hrozit z vysedávání u počítače? Už se mě nechce znovu ani do Thaiska a Španělska a to jsem o 10 let mladší než Kája Gott.

  • Host chatu

    Hodně je dáno genetickým podkladem. Pokud je to v rodině, tak tomu neuniknete ani ve sportovní hale. Pokud ne můžete létat jako božský Karel a nic si nevysedíte.

  • Karel Zvědavý

    Může se kůň dostat do nebe?

  • Host chatu

    Pokud snese Vaše žerty, ano.

  • Bohumil Stejskal

    Dobrý den, slyšel jsem, že proti křečovým žilám výtečně funguje marihuana. Můžete to stoprocentně vyvrátit?

  • Host chatu

    Vyvrátit nikoli. Potvrdit už vůbec ne. Ale když se dost zhulíte, jistě Vám bude jedno, že máte křečové žíly.

  • Hana

    Po onkologické léčbě mi nefunguje hypofýza a jsem tak přes deset let po klimakteriu. Lékaři mi neustále nutí hormonální substituci (mj. jako "prevenci" osteoporozy), ale já se nechci cpát chemií a už vůbec ne tolik let. Existuje pro mne nějaká jiná alternativa. Je mi 43 let.

  • Host chatu

    Prevenci osteoporózy můžete zvládnout kombinací vápníku (případně z tvrdých sýrů) a vitamínu D (případně ze sluníčka). Ale hormony by byly efektivnější.

  • Hana Drábková

    pane doktore, je mi 56 let a doposud jsem se docela dobře. neberu žádné léky, nejsem nemocná ,ale jsem po operaci prsu a Hysteroktomii - asi 3 roky Poslední dobou se cítím hodně unavená a podrážděná. Přičítám to úbytku hormonů, které mám zakázané. Co byste mi doporučil? Děkuji za odpověď .

  • Host chatu

    Zkuste nějaké potravinové doplňky založené například na ploštičníku či soje.

  • Chosé Klicperka

    Pane doktore ,moje žena má nohy prakticky celé modré "díky" křečovým žilám ,co s tím dělat ,operace je vyloučená vzhledem k množství žil .Já trpím hemoroidy a jsou období ,kdy je to hodně aktivní ,je něco nového v této oblasti? Děkuji .

  • Host chatu

    Lze požívat léky ze skupiny isoflavonidů například Detralex. Zmírní potíže a zastaví další zhoršování obou zmíněných problémů.

  • AK

    Jaké můžou být důsledky výskytu hemoroidů u ženy v přechodu?

  • Host chatu

    Důsledky mohou být nezávislé na věku. Bolestivá defekace, krev ve stolici, krvácení z konečníku, bolestivé sezení.

  • sould

    Jak může žena v přechodu čelit - udělat prevenci před hemoroidy a křečovými žílami?

  • Host chatu

    Aktivním životním stylem, udržováním tělesné váhy a při počínajících potížích včasným zahájením podpůrné léčby.

  • Iself

    Kolik procent žen v přechodu v ČR má hemoroidy a křečové žíly?

  • Host chatu

    Odhady se liší. Přibližně 40%.

  • williamblake

    asteroid, planetoid, hemeroid

  • Host chatu

    á začínající básník ...

  • Jarka Všetečkvá

    Dobrý den. Pane doktore ,chci se zeptat,jak si v pohodě, toto období ulehčit .Jak dlouho trvá období přechoD?Je lépe brát i v pozdějším věku antikoncepci a oddálit si přechoD?

    Díky za odpověď

  • Host chatu

    Přechod neoddálíte jen ho překryjete hormonální léčbou. Hormonální substituce je bezpečnější než hormonální antikoncepce. Z nehormonálních postupů je nejúčinnější pravidelná fyzická aktivita.

  • V.Franta

    Vážený pane doktore, absolvoval jsem před 5 lety "vytažení" křečových žil na jedné noze v oblasti stehna a lýtka. Stav je výrazně lepší než před zákrokem. Nikde jsem se nedozvěděl, jak vyživovat žíly. Jak Vy hodnotíte vnitřní aplikaci Aescinu apod.? Je mi 66 let, 3x týdně chodím cca 6,5km, ráno cvičím a stravuji se racionálně. V poslední době trpím křečemi do stehen a lýtek v době spánku. Děkuji za vyjádření a radu.

  • Host chatu

    Bojím se Aescin je klasickou ukázkou léku s nízkou účinností. Váš životní styl je příkladný. Na potíže zkuste Detralex.

  • Lovacoop

    Nemyslíte si, že dnes máme k řešení podstatnější problémy než křečové žíly? například terorismus, nízkou porodnost, kácení deštných pralesů a tak dále?

  • Host chatu

    To máte jistě pravdu. Rozdělíme si to, já budu řešit zdravotní stav pacientů a Vy, díky svému nadhledu, výše zmíněné problémy.

  • Jana

    Dobrý den, beru nejníž dávkovanou antikoncepci Minesse, bude mi padesát let a cítím se dobře, po letech silného krvácení díky myomům se cyklus konečně ustálil na slabý, ovšem gynekolog mi řekl, že antikoncepce jen do padesáti. Jsem z toho zničená, už nechci zažívat silné krvácení a k tomu stavy přechodu. Říkal, že by mi dal hormonální substituci, ale ta má stejně hormonu jako tato nízkodávková ant., která mi vyhovuje. Maminka měla přechod v 55 letech, mohu tuto ant. brát déle než do padesáti let? Děkuji. (někde jsem četla, že se dá použít i místo horm.subst.)

  • Host chatu

    Ano. Ukončení hormonální antikoncepce je přísně individuální. Nicméně hormonální substituce obsahuje výrazně méně hormonů a tím pádem by měla být bezpečnější.

  • Bára

    Co může žena po menopause dělat pro omezení vzniku a rozvoje křečových žil. Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Zabránit vzniku nadváhy a sportovat přiměřeně veku.

  • Petr

    Dobrý den pane doktore, myslíte si,ze existuje v dnešní době žena která je klinicky úplně zdravá a je schopna take donosit zdravé dítě? Přijde mi ze kazda žena v mem okolí ma problém s otěhotněním a kdyz ne s nim tak pak následně nějakou s komplikaci v tehotenstvi. Moje další otázka na Vás je - říká se ze kazda žena nad 30 let v období tehotenstvi trpí na křečové žily a hemeroidy...je to pravda,mate s tim take zkušenost? Děkuji Vám za odpověď. Petr

  • Host chatu

    Ano, existuje i spousta zdravých žen. Tak vysoká prevalence varixů a hemeroidů mezi těhotnými není.

  • Vladimír Tesař

    Neměl byste nějakou radu pro spokojený mužský přechod bez obav?Děkuji

  • Host chatu

    Jasně, zdravý životní styl a skvělou ženu po boku.

  • Marta

    Dobrý den, jaký máte názor na odstranění křečových žil metodou Clari Vein ? Je mi 60 let , křečové žíly na obou nohách mám už od mládí, zhoršily se v těhotenství. Před cca 25 lety jsem podstoupila sklerotizaci, po cca 5 letech se objevily znovu. Na jedné noze už mám i drobné modré žilky a varikózní ekzém.

  • Host chatu

    Proč to nezkusit.

  • Živný J.

    Prosím o doporučení vhodného potravního doplňku na impotenci. Arginmax a Clavin nefungují, jako pensista nemám mnoho peněz na zbyt.

  • Host chatu

    Tak našetřete na pořádný lék. Za zmíněné doplňky peníze jen vyhazujete, jejich účinek je založen na placebovém efektu.

  • Ladislav Otvor

    Dobrý den, dovolil bych si vám po tom vodopádu vážných otázek položit jeden dotaz takříkajíc na odlehčení: Co je těžší, kilo peří, nebo kilo železa?

  • Host chatu

    Zdá se, že kilogram čehokoli bude stejně těžký, nicméně by mne zajímalo, kolik váží kilogram vaší šedé kůry mozkové.

  • alena

    Existuje nějaká chirurgická operace křečových žil bezbolestná,bez modřin a otoků a nebezpečí trombů ,kde a kolik to stojí

  • Host chatu

    Přes operační řešení nejsem natolik zběhlý, obávám se, že vždy jistý diskomfort pocítíte.

  • Inna

    Dobrý den,
    jsem čtyři roky po léčbě lymfomu ( NHL). Prošla jsem chemoterapií i ozařováním. V posledních letech - asi jen 1 - 2 x měsíčně mám veliké bolesti v oblasti konečníku. Bolest rychle přijde a tak stejně do 5´ odezní. Prý jsou to následky léčby. Kam se mám obrátit, když moje lékařka tvrdí, že to nic není. Je mě 65 roků.

  • Host chatu

    Na proktologii - většinou součást chirurgických oddělění.

  • Šárka

    Dobrý den,podporuje vznik hemoroidu nebo jeho zhoršení anální sex? Děkuji

  • Host chatu

    Taková studie mi není známa.

  • M. Anděl

    pane doktore, je mi 69 let, trpím diabetem 2.stupně a obesitou. Dostal jsem lék glucophage, ale mám po něm plynatost a smrdutý průjem, který mě prakticky vyřazuje ze společenského života. Také mám křečové žíly a kupuji si glyvenol, který je ale drahý. Poradil byste mi prosím , jak zlepšit mojí situaci. Děkuji m. Anděl

  • Host chatu

    Požádejte diabetologa o výměnu léků. Glyvenol nahraďte Detralexem.

  • Kraml

    Tato stránka bohužel neumožňuje vložit foto, ale prosím o radu. Reg.partner vyžaduje 1-2x denně anální sex. Zcela venku jsem objevil útvar připomínající květ ostropestřce nebo květák. Přítel tvrdí, že jde o zlatou žílu, ale sedací koupel v dubové kůře nepomohla. Navíc i já nyní mám na žaludu zvětšující se vřed. Ke kožnímu lékaři se stydím. Kdyby šlo o hemoroidy nebude to nakažlivé? Díky P.Kraml

  • Host chatu

    To nebudou hemeroidy ale velmi pravděpodobně kondylomata a na penisu to může být i syfilis, tedy vzhůru na kožní.

  • Slapničková

    Pane doktore,jsou nějaká rizika očkování proti HPV? Je ve 49 letech pozdě? Díky Iva S.

  • Host chatu

    To už je dle příbalového letáku a studií pozdě. Nebezpeční minimální, ale přínos velmi diskutabilní respektive neověřený.

  • Lucie Šv.

    Prosím o objasnění, co to je TINPREPPAP ( má jít o ňeajký zdravotní tess). Ginekolog mi ho pořád nabízí. Díky Lucka šv.

  • Host chatu

    Jedná se o metodu vyšetření cytologie z hrdla děložního. Místo prohlížením na skle se vyšetřují buňky odebrané do roztoku.

  • Zuzana

    Vzala jsem si transsexuálního muže, je po operaci a užívá Undestor. Myslíte,že lékařská věda udělá nějaký pokrok a bude možné provést umělé oplodnění z jeho buněk, abychom měli vlastní dítě? A další moje otázka.Teď je ve vězení a několikrát Undestor vynechal. Je možné že mu zase narostou prsa a pochva? Zuzi

  • Host chatu

    Ne, tímto směrem se věda ani neubírá. Pochva se jistě neobnoví a prsy nenarostou.

  • Klicperka

    Má nějaký smysl operace hemoroidů ,když se stav obyčejně vrací ?Nebo to je již jinak ?Musí být po operaci vývod ,přece nelze zašitý konečník používat ?

  • Host chatu

    Operace je u pokročilých nálezu vhodná. Operují se žíly ve stěně konečníku, ten se samozřejmě neuzavírá.

  • Klass Václav

    Je nějakým způsobem spojení mezi hemoroidy a dráždivým tračníkem ?

  • Host chatu

    Není mi známo.

  • Vivien

    Dobrý den, je mi 56 let, před padesátkou mi začaly návaly horka, pocení. Brala jsem napřed nehormonální přípravky, které nepomohly. Poté substit.léčba, kdy jsem skončila s plicní embolii. Znovu jsem přešla na nehormonální přípravky, opravdu jsem vyzkoušela trpělivě různé... bez větší úlevy. Taktéž jsem byla na akupunktuře... Občas se zdá, že se stav zlepšuje, ale pak se opět vrátí v plné parádě... Štítnou žlázu mám v pořádku, nadváhu nemám, jsem fyzicky aktivní. Je nějaká možnost, jak si ještě pomoci anebo se mám s tím navždy smířit?

  • Host chatu

    Pomoci mohou některá psychofarmaka ze skupiny blokátorů zpětného vychytávání setorotoninu.

  • Dasha

    Dobry den, pane doktore, je mi 54 let, po hysterektomii 2 roky, můj gynekolog byl ochoten předepisovat HST jen 2 roky, nyní mam "čelit přechodu tak, jak to dělaly i naše babičky"... Jsem úplně zdravá, nemam ani vysoký tlak, žádné křečové žily, nekouřím, negativní mamo... Noční poty a horké vlny mi ale dost znepříjemňují život, přidaly se i problémy se suchou poševní sliznicí a nulovým libidem. Užívala jsem Activelle, a to dokonce jen obden. Jsou opravdu takto nízké dávky HST rizikem už po dvouletém užívání? Děkuji Vam, Dasha

  • Host chatu

    Nejsou, Váš gynekolog se mýlí. Rizikové se užívání jeví nejdříve za 7-10 let.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 40/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Family

Barrandov Plus


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.