Která vína se hodí k archivaci? Co můžete čekat při ochutnávání? Máte doma více lahví vína a nevíte, jak je správně skladovat? Odpovídal sommelier Jan Pánek 26.5. od 13.00

Chat je uzavřený26.05.2021 13:00

Jan Pánek, sommelier a zakladatel online vinotéky Vinozarchivu.cz.

Ptejte na vše, co vás zajímá o archivních vínech.  
Která vína se hodí k archivaci?  Co můžete čekat při ochutnávání?
Potřebujete se poradit, jaké víno vybrat jako dárek k narozeninám či jinému výročí, pro novomanžele nebo obchodní partnery?  
Máte doma více lahví vína a nevíte, jak je správně skladovat? Nebo rovnou chcete založit vlastní vinný archiv? 


Odpovídal sommelier Jan Pánek 26.5. od 13.00.

Jan Pánek je sommelier a zakladatel online vinotéky Vinozarchivu.cz, která se jako jediná v ČR specializuje na ročníková archivní vína. Zkušenosti sbíral při práci ve vinařství v Itálii a jako nákupčí vín z celého světa do českých gastropodniků. Když před lety přemýšlel, čím obdarovat kamaráda k čtyřicetinám, napadlo ho čtyřicetileté víno. Dárek sklidil úspěch, proto založil vlastní e-shop s archivními víny, který dnes nabízí tisíce lahví různých ročníků a působí nejen v ČR, ale také na Slovensku a v Polsku.

Chat

  • SK

    Hodí se k archivaci i vína bez alkoholu?

  • Host chatu

    Technologie výroby vína bez alkoholu je poměrně nová a ještě nemáme zkušenosti, jaké je to u takových vín s archivací. Domnívám se, že tato vína jsou vyráběna k okamžité konzumaci (tzn se spotřebou do jednoho roku od výroby). Díky tomu si zachovají svojí lehkost a svěžest. Tzn. že archivací by tato vína vyšší kvalitu dle mého názoru nezískala.

  • Lovacoop

    Pocházám z Podluží ,najlepší sa archivuje dobře vypálená vínovica,slovácký koňak.

  • Host chatu

    Vínovica se určitě k archivaci velice hodí. Jen je potřeba si dobře zapamatovat místo, kde se ji rozhodnete schovat.

  • Alena

    Dobrý den, jak se liší archivní víno? A jak poznám, že bude dobré?

  • Host chatu

    Archivním vínem se obvykle označují vína, která jsou starší 3 roky. Jestli víno bude dobré, zavisí na mnoha faktorech. O jaké víno se jedná, jak je staré, jak bylo skladováno atd.

    Proto bych se vždy poradil s prodejcem. Na téma jak poznat zkažené víno máme obsáhlý článek na blogu, který můži doporučit https://www.vinozarchivu.cz/5-zpusobu-jak-poznat-zkazene-vino/

  • Milena

    Dobrý den,
    dle čeho poznám, že je víno archivní? Je na etiketě napsáno, že je archivní? Nebo podle stáří? Děkuji

  • Host chatu

    Podle vyhlášky může vinař uvést na etiketě archivní víno, pokud je víno uváděno na trh nejméně tři roky od roku sklizně. Vinař obvykle vybírá k archivaci jen část své produkce, která je k archivaci nejvhodnější.

    Archivních vín je na trhu bohužel zatím málo, protože mnoho vín se prodá a zkonzumuje ještě předtím, než dosáhnou svého archivačního potenciálu.

    Např. když si v restauraci u příležitosti výjimečné oslavy dáte pět let staré slavné italské víno Barolo, tak je to vlastně velká škoda, protože toto víno je vhodné k dlouhodobé archivaci a archivací dosáhne svého vrcholu třeba až za 10 či 15 let.

  • Petr

    Uvažuji o koupi archivního vína pro rodiče k výročí svatby. Jak vhodně zacházet s takovým vínem? Nemají vinotéku ani sklep. Děkuji

  • Host chatu

    Záleží na tom, jak dlouho chcete víno skladovat. Pokud se jedná o několik dnů, tak to není až tak důležité. Hlavně se víno nesmí vystavovat přímému slunci a ideální je plus mínus konstantní teplota.

    Pro dlouhodobé uskladňování se doporučuje skladovat vína naležato, v šeru, při teplotě cca 10 až 15 stupňů, vlhkosti 60-70%, bez přítomnosti pachů, které by mohly být například od ovoce, uhlí apod.

  • Jan

    Jaká vína jsou vhodná k archivaci? V běžné obchodní obchodní síti je zřejmě nekoupím, ale rád bych si archivaci vyzkoušel.

  • Host chatu

    Většina současné produkce vín je určena ke spotřebě do dvou let. Jsou však vína, odrůdy, které jsou v případě nižší a kvalitní produkce předurčena k archivaci a svého skutečného potenciálu dosáhnou až několik let po sklizni.

    Doporučuji se obrátit přímo na vinaře nebo zkušeného prodejce vín, který vám s výběrem pomůže.

  • Květa S.

    Jak poznám dobré víno?

  • Host chatu

    To je hodně subjektivní věc. Někdo upřednostňuje suché víno a naopak pro jiného je lepší víno s vyšším zbytkovým cukrem. Podle mě, pokud vám osobně víno chutná a užíváte si ho, tak je to to nejlepší, co může být.

    Je řada vín, která vás třeba hned na první dojem tak neosloví, ale časem, tak jak se ve víně začínáte více orientovat, jim přijdete na chuť.

  • Oldřich V.

    Když archivní víno slavnostně otevřeme, máme chvíli počkat před jeho servírováním?

  • Host chatu

    Víno se doporučuje před otevřením nechat cca jeden den ve vertikální poloze. Díky tomu se usadí případný sediment na dně lahve. Sediment je u archivních vín úplně běžný, jen je nutno jej během nalévání nezvířit. Zůstává tak na dně lahve a už se nepije.

    U vín stáří 5 až 20 let se doporučuje víno po otevření dekantovat. Názory na otevírání opravdu starých ročníků (20 a více let) se liší. Zastávám spíše názor, že takto stará vína není vhodná dekantovat, protože je to pro ně příliš velká změna.

    Podle mě je vhodné víno otevřít aspoň jednu hodinu předem. Určitě doporučuji k otevření použít speciální tzv. planžetový otvírák na archivní vína https://www.vinozarchivu.cz/produkt/otvirak-archivni-vina/.

    Díky použití tohoto otvíráku nedojde k poškození korku. U takto starých korků totiž hrozí, že při navrtání klasickou vývrtkou by se korek mohl rozpadnout na malé kousky.

    Korky totiž stářím ztrácejí elasticitu a nemuselo by se vám tak podařit korek z láhve vyndat. Použitím otvíráku na archivní vína toto riziko minimalizujeme. Tento typ otvíráku se doporučuje používat u všech vín starších více než 10 let.

  • Dana

    Dobrý den,
    ve firmě slavíme 15 let. Máte i taková vína ve větším množství?

    Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Archivní víno jako dárek z roku založení firmy je určitě originální způsob, jak toto pro vás jedinečné výročí oslavit. U některých ročníků máme kontinuitu a tak je možné objednat i větší množství.

    Obecně platí, že čím starší ročník, tím je obvykle méně dostupných vín a často jsou vína dostupná i jen jedním kusem.

  • Salomon

    Jakým způsobem a jak rychle vína doručujete? Archivní vína přeci potřebují speciální zacházení.

  • Host chatu

    Vína posíláme velice rychle, umíme i expresní doručení. Používáme ověřené dopravce a lahve speciálně balíme, aby se k vám dostaly v tom nejlepším možném stavu.

  • Olina

    Platí, že čím je víno starší, tím je lepší?

  • Host chatu

    Určitě ne. Je to mýtus. Jsou vína, která archivací získají na kvalitě a naopak řadu vín je potřeba vypít do dvou let od roku sklizně.

    Ohledně vhodnosti vína k archivaci vám poradí odborný prodejce, v supermarketu taková vína a odbornou radu nenajdete. Obecně platí, že vína vyšší kategorie jsou k archivaci obvykle vhodnější, tj. vína z lepších poloh vinic, s redukovaným výnosem, aby hrozny byly kvalitnější atd.

  • Lenka

    Ráda bych darovala kamarádce víno jako svatební dar, můžete mi doporučit?

  • Host chatu

    Jak říká můj kamarád, dárek, který se může vypít nebo sníst, je nejlepší :-). Proto bych vám doporučil vybrat prémiové víno vhodné k dlouhodobé archivaci třeba z roku, kdy se oslavenci seznámili.

    Darujete tak zajímavý svatební dar. Pokud darujete celou sadu vín ze stejného ročníku, tak obdarovaní mohou vína v čase přechutnávat, pozorovat, jak se vína archivací mění a vracet se zpátky ve svých vzpomínkách.

  • Martin V.

    Jaké jsou momentální trendy ve vinařství?

  • Host chatu

    Vinaři se snaží vyrábět vína srozumitelná pro spotřebitele - lehká, svěží, ovocitá, lehce pitelná.

    Vzrůstá potřeba ochrany životní prostředí, a proto mnozí vinaři plní normy udržitelného hospodaření, ať už je to BIO nebo Demeter Biodynamic Certification a starají se o podporu biodiverzity na vinicích.

    Kvalitní vinaři se snaží používat ke konzervování vína minimální množství siřičitanů hluboko pod povolenými zákonnými limity. Díky tomu jsou vína příjemnější pro konzumenta.

  • Pavel

    Jaký máte názor na Bag-in-Box?

  • Host chatu

    Je to inovativní balení (v papírovém kartonu je plastový sáček s kohoutkem), který se poslední dobou velice rozšířil do restaurací i do domácností koncových zákazníkům. Nabízí výborný poměr kvalita/cena díky nižším nákladům na balení.

    Bag-in-Box je vhodný pro mladá vína a doporučuje se konzumovat do 1 roku od naplnění. Velikou výhodou je, že po otevření zůstane víno chráněné proti přístupu vzduchu a čerstvé až jeden měsíc. Pokud otevřete láhev, tak víno začne za den až dva oxidovat a ztrácí svou kvalitu.

    Pokud se naplní Bag-in-Box kvalitním vínem, tak jsem přesvědčen, že je to vhodný formát pro základní vína. Pro prémiová vína a vína k archivaci však toto balení vhodné není.

  • Jarka

    Víno z e-shopu, natož to archivní nelze ochutnat, nekoupím "zajíce v pytli"?

  • Host chatu

    Záleží na tom, jaké víno chcete vybrat. Pokud nemáte vlastní preference, určitě doporučuji obrátit se na zkušeného prodejce a konzultovat s ním výběr vína. Nákup na internetu na renomovaném e-shopu je bezpečný a při nákupu online máte vždy zákonem danou možnost odstoupit od smlouvy do dvou týdnů od obdržení balíku.

  • Ida

    Jsou archivní vína i šumivá?

  • Host chatu

    Ano, k archivaci jsou vhodná především šumivá vína vyráběná tzv. klasickou metodou - např. vína Champagne. Nejkvalitnější Champagne jsou ročníková, mají největší archivační potenciál.

  • Kudlanka

    Viděla jsem už i velké láhve třeba 1,5 litru. Proč se takové velké lahve používají? A mohou se také archivovat?

  • Host chatu

    Velké formáty lahví - 1,5 l se nazývají “Magnum” a jsou ideální k archivaci. Víno v nich totiž zraje pomaleji. U nás v Čechách ještě trochu neobjevený formát, ale pro větší oslavu ideální řešení. Určitě ale záleží na vinařství a konkrétním typu a druhu vína.

  • Martina NOváková

    Jaké nejstarší víno máte ve sbírce?

  • Host chatu

    Nejstarší lahve pocházejí z 30. a 40. let 20. století. Takové lahve jsou už opravdu raritní, dochovalo se jich velice málo.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov