Milan Paulík o alergiích na potraviny

Chat je uzavřený21.03.2013 12:00

RNDr. Milan Paulík.

Alergií, která se projeví při styku s určitou potravinou, trpí asi 45 procent obyvatel. Příznaky bývají často nejasné a základní příčina problému potravina není vždy správně diagnostikována. V poslední době se stále více lidí obrací na imunologické laboratoře, kde se provádí testování na potravinovou intoleranci. Je možné být alergický na více potravin najednou? A jak probíhá testování? Na tyto a další otázky odpovídal RNDr. Milan Paulík.

RNDr. Milan Paulík je vedoucí Imunologické laboratoře Thomayerovy nemocnice. Promoval v roce 1977 na Přírodovědecké fakultě UK Praha – biologie, mikrobiologie – imunologie. Od roku 2007 je vedoucím Imunologické laboratoře Thomayerovy nemocnice, je spoluautorem knihy Vyšetřovací metody v imunologii.

Chat

  • Lidu

    Vážený pane doktore. Mému synu (nyní 3 a půl roku), se objevila krátce po narození intolerance mléčné a vaječné bílkoviny. Dodržovali jsme přísnou bezmléčnou dietu zhruba do dvou let, nyní opatrně zavádíme mléčné výrobky - občas tvrdý sýr, občas bílý jogurt, mléko a bílek v pečivu apod. Zažívací potíže při požití mléka už nemá, když sni iritantu hodně, zhorší se mu kožní projevy, ale i ty už nejsou nijak dramatické (hrubá, suchá kůže, obvykle pomáhá jen hodně namastit). Je šance, že v budoucnu alergie odezní úplně nebo skoro úplně? Je dobré dál zavádět, nebo se raději alergenu co nejdéle zdržet? A jak doplňovat vápník? Děkuji za odpověd a srdečně zdravím,
    Lidu

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý den, potravinová intolerance nikdy neodezní úplně, jsou období, kdy díky dietě je pacient v remisi, ale po opětném návratu antigenů do organismu se zdravotní stav zhorší. Doporučil bych důkladné vyšetření tenkého a tlustého střeva gastroenterologem (díky věku dítěte je možné použít i videokapsli) a dál řešit situaci podle závěru lékaře. S ním bych konzultoval i případné doplňování vápníku, potravinové doplňky nejsou vždy zcela optimální.

  • Zdenka

    Dobry den, je mi 57 let mam dlouhodobe caste migreny a nemuzu si vzit na to skoro zadne leky mam z nich alergii a uz dva roky mam jeste alergie na potraviny a nemuzu zjistit na jake ,uz mam skoro ze vsech potravin.Alergolozka me rekla ze to nemuze nijak zjistit ,moc me to obtezuje. Muzete mne prosim poradit? Dekuji Zdenka

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý den, alergie na potraviny je standardně zjistitelná jak kožními testy (in vivo) tak laboratorně (in vitro). Není zřejmé zda je reakce akutní, a následuje ihned po styku s alergenem, nebo jestli se jedná o pozdní typ přecitllivělosti, tzv.intoleranci. Intolerance na potraviny je také laboratorně zjistitelná.

  • Markéta

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda už je v ČR dostupná léčba alergie střevními parazity. Děkuji

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý dne, nevím jestli si dobře rozumíme, střevní parazité se mohou podílet na rozvoji IgE zprostředkované alergie. Léčba alergie probíhá obvykle jiným způsobem.

  • frigo

    Bohuslav

    Pane doktore, mám dlouhodobou alergii na masné výrobky (salámy, uzené maso), pokaždé mi stoupne krevní tlak na 180/95 až 200/105 , je možné setéto alergii nšjak zbavit, nebo zbývá jediná cesta těmto potravinám se velkým obloukem vyhnout ?

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Bohužel to nejspíše nebude alergie na čisté maso, ale na suroviny dodávané do masných výrobků během výroby - různé soli a tzv. "E". Nezbývá Vám nic jiného, než držet dietu a podobným masným výrobkům se vyhýbat.

  • Ludmila

    Dobrý den pane doktore, jsem alergická na něco, co vzniká při rozmrazování kuřete a ryby při pokojové teplotě. Co to je?
    Otéká mi jazyk a krk, reakce je velmi silná a rychlá, záchranka mě odváží
    do nemocnice.
    Bojím se jíst ryby i kuře mimo domov /kde si rozmrazuji maso v mikrovlnce/.
    Děkuji.

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Je velmi pravděpodobné, že se jedná o reakci na stabilizační látku, kterou jsou ošetřeny ryby a drůbež před zmrazením - rozmrazením v mikrovlné troubě dojde díky teplu a pohybu vzduchu k odpaření škodlivé látky a tak Vám nic nezpůsobí. Je to spíše otázka chemická a potravinářská, tzv. "E", která způsobují časnou alergickou reakci. Doporučuji mít u sebe antihistaminikum a v případě, že nevíte, jak byla drůbež nebo ryba zpracovávána, tak jej použít.

  • Katka

    Dobrý den pane doktore, po narození mi dělali testy na coeliakii, které vyšly pozitivně a do svých 15 let jsem dodržovala bzl dietu. Poté mi lékaři dietu vysadili s tím, že jsem už vyspěla a není tedy třeba v ní nadále pokračovat. Dalších 15 let jsem dietu nedržela a neměla ani žádné "viditelné" následky. Netrpěla jsem problémy s vyprazdňováním, zácpou, nadýmáním ani jinými problémy. Porodila jsem dvě děti, a také bez jakýchkoli zdravotních potíží. Ve 30 letech mi byl diagnostikován diabetes I. stupně a bylo mi doporučeno vrátit se k bzl dietě. Na krevních testech mi však hodnoty vyšly hraniční. Je možné, že nejde o coeliakii jako takovou, ale pouze o potravinovou intoleranci na nějakou konkrétní potravinu? Vždyť problémy s nedodržováním diety by se během 15 let, kdy jsem dietu nedodržovala (a to včetně těhotenství, kdy tělo dostává zabrat), musely nějak projevit? Děkuji za vaši reakci.

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý den, celiakie v životě pacienta přichází a někdy se tváří, že i odchází. Subjektivní pocity se zlepšují, ale je to jen dočasné. Opět se vrací - někdy za pár let, někdy i později. Je třeba si najít takovou dietu,která Vám umožní plnohodnotný život a tu prakticky dodržovat po zbytek života. Například je velmi těžké se zcela zbavit lepku, ale lze výrazně omezit pšeničné výrobky ve prospěch žitných a podobně.

  • Pavlína

    Dobrý den pane doktore,mám veliké žaludeční bolesti,když sním tvrdý sýr,nedělá mi problém když ho upravím tepelně,jiné mléčné výrobky mi nedělají nic,nevíte co je v nich za látku,která by mi mohla dělat tyto potíže,děkuji
    (jinak jsem alergik na roztoče a těžká sladká vína)

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý den, může se jednat o potravinovou intoleranci na mléčnou bílkovinu kasein, která se po tepelné úpravě tak změní že už nevyvolává potíže. Bylo by třeba vyšetřit celou struktutu mléčných výrobků, zda způsobují také potíže pramenící z intolerance.

  • Sára

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem mohu zjistit, na co mám alergii. Občas se osypu, ale nepodařilo se mi zjistit, co to způsobuje. Moje kožní lékařka řekla, že se to pravděpodobně nikdy nezjistí a že se mám vyhýbat celému seznamu věcí. Ráda bych věděla, zda je možné nechat se otestovat na konkrétní potraviny, případně kde a co pro to musím udělat. Děkuji

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý dne, doporučuji změnit kožního lékaře a navštívit i alergologa.

  • Dana

    Dobrý den, v 36 letech mi diagnostikovali celiakii a laktózovou intoleranci, náhodným zjištěním, přestože jsem neměla žádné z obvyklých obtíží (nadýmání, průjem, bolesti břicha, zácpa), které jsou s tím spojeny. Již mnohem dříve se zjistil nedostatek železa, které mi bylo doplňováno i v průběhu těhotenství spolu s kyselinou listovou. Oba tyto léky beru i nyní. Zajímalo by mě, zda a případně jak může nedostatek železa s celiakií souviset, zda existuje nějaká souvislost mezi celiakií a laktózovou intolerancí a jak dlouho trvá vyčištění střeva od lepku, v případě, že poruším bezlepkovou dietu, byť třeba i náhodou? Také by mě zajímalo, zda v případě laktózové intolerance je nutné vyhýbat se mléku v jakékoli podobě (mám na mysli i při vaření, pečení) a mléčným výrobkům nebo zda např. jogurty, sýry, tvarohy, zakysané výrobky jsou svou úpravou šetrné a nevadí? Mým dětem dělali bukální stěry a následně i krevní odběry, zatím se nikomu z nich nemoc neprojevuje, ale geneticky to mají zakódované. Je opravdu řešení nasadit i u dětí (8 a 5 let) bezplepkovou dietu a nepodávat jim mléko, aby se jim nemoci neprojevili? Nebo čekat až na první příznaky a teprve potom se přeorientovat jiná nová jídla a chutě? Moc děkuji. Dana

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý den, celiakie je celiakie, je to reakce organismu na lepek a je třeba se mu vyhýbat, jak je to jen možné, pokud je to vůbec možné absolutně. Po dietní chybě je třeba se vrátit k dietě co nejdříve. Co se týká problémů v systému laktáza a laktóza - tam pokud není diagnostikována intolerance mléka a mléčné bílkoviny , tak si lze pomoci tím,že požíváte jen zkvašené potraviny, jogurty, kefíry a pod. tam je mléčný cukr už rozložen a nemůže škodit. Nedostatek železa s tímto stavem nesouvisí.

  • Pavel

    Dobrý den,
    Testování na intoleranci potravin na zaklade IgG, které provádíte u vás jsem konzultoval s několika imunology a všichni z nich tvrdili, ze to je nepodložená metoda, která nemá žádný skutečný zaklad. Stejně tak dostupná literatura na internetu povazuje toto testování za šarlatánstvi. Můžete zkusit tyto nazory vyvrátit a zmínit nejaké priklady nebo výzkumy, které by toto testování obhajily?

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Ano, alergologové šmahem tuto metodu odsuzují, nechápou ale, že pod tzv. potravinovou intoleranci se může skrývat celoživotní problém s celiakií a nebo s nesnášenlivostí mléka a mléčných výrobků. Ať každého stěžujícího se pacienta otestují na základní screenning na celiakii a protilátky proti mléčným bílkovinám i ve vysokém věku a opakovaně a uvidí sami. Já také alergologům neradím, že kožní testy lze nahradit důkladnou anamnézou a není potřeba do pacienta zbytečně bodat.

  • Jana

    Dobrý den,
    při testech na imunologii mi vyšla hodnota na kravské mléko pozitvní ,na retikulin slabě pozitivní a na gastrologii deficit laktázy.Ostatní hodnoty v pořádku. Může to znamenat celiakii nebo se mám "jenom" vyvarovat mléčných výrobků? Souvisí spolu nějak tyto 3 hodnoty?
    Děkuji. Jana

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Reakce na kravské mléko je intolerance a pak je třeba se vyhýbat mléčným výrobkům obecně. Pokud trpíte jen deficitem laktózy, lze to obejít požíváním , zkvašeným mléčných výrobků. Ale zdá se že u Vás je to kombinovaná vada, a tak Vám nezbyde než se mléku a všem jeho produktům obloukem vyhnout. Retikulin s tím nijak nesouvisí.

  • Simona

    Hezké poledne, pane doktore.

    Již 8 let trpím vleklými ekzémy. Před čtyřmi lety mi lékař diagnostikoval "od oka" duhringovu chorobu. I přes užívání Disulone a dodržování bezlepkové diety mi však ekzémy zcela nezmizeli. Na gastroenterologii i na laboratorním vyšetřením z krve se neukázala intolerance lepku, avšak bezlepková dieta mi svědčí. Existuje nějaký opravdu spolehlivý test na potravinové alergie, který toto odhalí i přes dodržování bezlepkové diety? Nebo mám nasadit lepek opět do stravy a pak se nechat někdě spolehlivě otestovat?

    Děkuji za Váš čas a přeji příjemný den.

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý den, skutečně spolehlivý test neexistuje, protože celiakie a jeji projevy se mění během života. Nejspolehlivější je dodržování optimální diety. Zkuste nutričního terapeuta na složení vhodné diety.

  • Juřík

    Dobrý den, kojenci 6 měsíců se podruhé objevilo při jídle zarudnutí kůže kolem ůst. Jednou po požití umělého mléka z lahve a jednou po rýžové kaši se stejným umělým mlékem z plastového talíře. Talíř má prostor na naplnění horkou vodou k udržní teploty pokrmu a tato spodní část je cítit "plastem".
    Je možná alergie na takový plast, nebo jde o alergii na umělé mléko tohoto druhu?

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Dobrý den, doporučuji návštěvu dětského alergologa, vypadá to z mého pohledu spíše na mléko a mléčné výrobky případně nějaká dochucovadla.

  • Markéta

    Dobrý den, děkuji za odpověď, upřesňuji ještě můj dotaz ohledně léčby střevními parazity. Jedná se mi o léčbu tenkohlavcem prasečím, seriózními testy byla účinnost prokázána zatím u Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy, informace jsou dostupné mj. na Wikipedii. Děkuji.

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Já osobně jsem zastáncem mediciny faktů a objektivních nálezů a postupů. Nepodařilo se mi najít pracoviště v naší republice, které by tuto léčbu provádělo. Crohnova choroba a ulcerozní kolitida jsou systémové choroby, kdy střevo je napadáno protilátkami a tím devastováno, standardně se používají protizánětlivé prostředky a imunosuprese.

  • Mirek

    Dobry den,
    nechystate se testovat i vice nez soucasnych cca. 70 potravin? Spousta toho, co bych chtel otestovat ve vasi nabidce chybi.

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Z původně nabízených 220ti potravin se nám za tři roky nepodařilo (díky celosvětovému zaměření diagnostické soupravy) zjistit ani jednu četnost u poloviny potravin. V jedné čtvrtině zbývajících potravin byly četnosti v řádu 1-3% a pouze u jedné čtvrtiny z nich jsme měli takový záchyt pozitivit, ze kterých bylo možné dělat objektivní závěry. Proto jsme po zralé úvaze vybrali potraviny běžně dostupné a potraviny nejčastěji způsobující potíže.

  • Mirek

    Dobry den,
    znate histaminovou intoleranci? Jak casty je tento problem a znate nejake testy, resp. doporucujete nejakou terapii krome vyhybani se potravinam s obsahem histaminu?

  • Milan Paulík o alergiích na potraviny

    Ano, existují potraviny které jsou velmi bohaté na histamin - šampaňské víno, sýry s ušlechtilou plísní a podobně. Bez problému se dá těmto potravinám v běžném životě bez přílišného omezení kvality života vyhnout.

Foto: Archiv Milana Paulíka.

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov