Na luštěniny se ptejte specialisty na životní styl Milana Mervy

Chat je uzavřený24.02.2015 13:00

Milan Merva.

Luštěniny jsou pro naše tělo důležité a obsahují mnoho podstatných vitamínů, je dobré je do jídelníčku zařadit alespoň jednou týdně. Proč tomu tak je, co přesně které luštěniny obsahují, jak se v nich vyznáme, k čemu je naše tělo potřebuje a proč jsou vhodné pro detox? Na tyto a další otázky bude 24. února odpovídat Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

Mgr. Milan Merva vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci. Zabývá se oblastí zdravého životního stylu a sportovního i kondičního tréninku. Výživovému poradenství a profesionálnímu trénování se věnuje již osm let, v současnosti pro dodavatele rýže a luštěnin LA Food, s. r. o., a Vita Sana Club. Jeho hlavním cílem v tomto roce je mistrovství světa v dlouhém triatlonu na Havaji, na které se pokusí kvalifikovat 29. března v Jihoafrické republice.

Chat

  • Dan

    Výživový poradce je exhibicionista, který opakuje naučené mantry, které schválila lobby farmaceutických a potravinářských firem a snaží se na to své zákazníky oškubat? Takový obchodník s deštěm, co? Máte vůbec nějaké vzdělání a praxi?

  • Host chatu

    Mé dosažené vzdělání a praxi jsem uvedl v medailonku, viz výše. Co se výživového poradenství týče, jako osobní trenér ho považuji za nezbytnost. Protože jsme to, co jíme. Potraviny, které konzumujeme, významnou měrou ovlivňují naše fungování a zdravotní stav, což je samozřejmě obecně známá věc. Ale i přesto počet klientů, tápajících v oblasti stravování a pohybového režimu stále přibývá.

  • Lovacoop

    To je předsa jasné pátek bezmasí den fazulnica a béleše,ale to už neznajů ani na Podluží rudém jak ty jejich červenice.

  • Host chatu

    Ano, stále se setkávám s lidmi, kteří žijí v přesvědčení, že musí mít na talíři každý den pořádný kus masa. Každodenní příjem velkých porcí masité stravy značně zatěžuje trávicí systém, proto lze jako vhodnou alternativu místo masa zařadit do jídelníčku právě luštěniny. Třeba v pátek :)

  • Jonah

    Nezdá se vám trapné, že propagujete luštěniny a přitom pracujete pro jejich dodavatele? Jinak to, že jsou prospěšné věděly už naše babičky. Stejně jako to, že aby nepříbíraly na váze musí mít pohyb. Pokud jde o tzv. detox lékaři ho považují za podvod.

  • Host chatu

    Trapné rozhodně ne, naopak. Sousta sportovců propaguje uměle vyrobené produkty, byť je spousta z nich na přírodní bázi. Společnost La Food s. r. o. chce právě ukázat na to, že lze do jídelníčku zařadit produkty z přírodních zdrojů, snadno dostupných finančně i hmatatelně. Konečně někdo, kdo nám necpe uměle vytvořené koktejly a tyčinky.

  • AK

    Jsou luštěniny v pití?

  • Host chatu

    Nevím přesně, na co je otázka cílena. Prosím o přesnější formulaci.

  • MD

    Jaké jsou nevýhody konzumace luštěnin?

  • Host chatu

    Obecně se může zdát nevýhodná délka přípravy luštěnin, neboť se musí namáčet, před přípravou pokrmu. Při nadměrné konzumaci, mohou způsobit nadýmání.

  • DM

    Jsou některé druhy luštěnin, které se v ČR nedají sehnat?

  • Host chatu

    Pravděpodobně některé druhy fazolí (jsou jich stovky druhů). Ovšem běžně dostupné druhy luštěnin, bohatě pokryjí potřebu v našem jídelníčku. Nalezneme je v každém obchodě, například český dodavatel Menu Gold

  • Radek

    Luštěniny bych velmi rád jedl,ale nemůžu. Chce mně po nich "roztrhat". Je nějaká možnost jak je upravit,abych je mohl normálně jíst a neprasknout?
    Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Ano, s touto otázkou se setkávám často. Pokud jsem dodržel postup přípravy (namáčet, pak scedit - nepřipravovat v téže vodě, ve které byly namočeny) a přesto mě nadýmají. Začnu je zařazovat do jídelníčku postupně. (jednou týdně). Nejdříve po malých porcích, potom postupně přidávám.

  • Míra

    dobrý den,
    podle krevní skupiny nemám jíst luštěniny co stím
    Děkuji Míra

  • Host chatu

    Ano, s touto otázkou se také setkávám. Stravování podle krevních skupin, je specifičtější oblast, kterou zde nemáme čas rozebírat. Většina jídelníčků dle krevních skupin se skládají z vhodných, nevhodných potraviny a neutrálních. I ty nevhodné povolují toleranci konzumace jednou týdně.

  • tomas

    je pravda ze na nadýmání si tělo zvykne a dlouhodobe jezeni např fazolí nevyvolava nadymani? diky

  • Host chatu

    Tělo si nezvyká na nadýmání, ale luštěniny obsahují právě nerozpustnou vlákninu, která v počátcích jejich konzumace může vyvolávat nadýmání. Postupně se zanesené střevo vlákninou čistí a zvyká si na ni, po té již nenadýmá.

  • David

    Jaký vliv má konzumace luštěnin na úroveň kyseliny močové v krvy? Lze konzumaci luštěnin lidem trpícím dnou doporučit nebo ne?

  • Host chatu

    Obecně vím, že v tomto ohledu může skutečně nastat s konzumací luštěnin problém. Proto bych se poradil se svým ošetřujícím lékařem (neznám přesnou anamnézu).

  • František Žížala

    Dobrý den, dá se po konzumaci luštěnin chodit do posilovny nebo do sauny? Nebo po jak dlouhém odpočinku?

  • Host chatu

    Luštěniny obsahují nerozpustnou vlákninu, která by mohla během sportovního výkonu či v sauně (u citlivějších osob) způsobit zažívací problémy. Proto doporučuji jíst luštěniny hodinu až dvě po tréninku.

  • Veronika

    Dobrý den, kolikrát do týdne bychom měli luštěniny konzumovat? Je zde nějaké omezení?

  • Host chatu

    Stanoveného omezení si nejsem vědom. Jsou zde obecná doporučení zařazovat je do jídelníčku 1-3 krát týdně. Důležitější než množství je spíše pravidelnost. Tedy zařazovaní do jídelníčku alespoň jednou týdně.

  • Michal

    Jak často konzumujete luštěniny Vy jako triatlonista i s ohledem na vytrvalostní trenink a závody ?

  • Host chatu

    Luštěniny zařazuji do jídelníčku 2-4 krát týdně, většinou formou polévek na večeři. Přes den do jídelníčku nezařazuji vláknitou stravu, abych urychlil vstřebávání živin během dlouhého tréninku.

  • Pavlína

    Které luštěniny jsou nejlepší? Obsahují nejvíce bílkovin?

  • Host chatu

    Kvalita luštěnin v našich obchodech je různá, proto je doporučuji nakupovat od vyzkoušených ověřených dodavatelů (byť si za ně malinko připlatíme), abychom měli záruku kvality. Jako významný zdroj rostlinných bílkovin jsou z luštěnin především hrách, čočka a fazole.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov