O vegetariánství s lékařem Pavlem Kohoutem

Chat je uzavřený02.12.2013 15:00

MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.

Vegetariánství je způsob stravování, při němž člověk nejí některé živočišné produkty, hlavně maso, sádlo, želatinu apod. Vegetariáni nekonzumují nic, kvůli čemu bývá zabíjeno zvíře. Je tento druh stravy vůbec vhodný pro lidský organismus? Pro koho není vhodná vegetariánská strava a proč? Co jíst, aby měl člověk dostatek všech živin a jeho tělo nestrádalo, když vynechá maso? Tyto i další otázky vám zodpověděl lékař Pavel Kohout 2. prosince od 15 hodin.

Po promoci na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v roce 1986 pracoval MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., nejprve jako chirurg v Okresní nemocnici v Kolíně a později na interním oddělení Okresní nemocnice v Náchodě. V letech 1992-2002 působil ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, potom devět let na klinice gerontologické a metabolické jako gastroenterolog a nutricionista a poté rok na 2. interní klinice. Od roku 2002 pracuje v Thomayerově nemocnici v Praze a vede Centrum výživy FTN.

Chat

  • Golem

    Co si myslíte veganství, vitariánství, fruktariánství a nektariánství?

  • Host chatu

    Jsou to výživové styly, které vyžadují velké znalosti, aby bylo možné zdravému člověku bez zvýšených nutričních potřeb zajistit přežití. Pokud je nemocný, vyžaduje operaci, je ve fázi zvýšené potřeby živin (těhotenství, kojení, růst), je výživa tímto stylem vysloveně škodlivá

  • Golem

    Co vegetariánky v těhotenství, je to riziko?

  • Host chatu

    Pokud se jedná o ovolaktovegeteriánky s dostatečným přívodem kvalitní bílkoviny ve vejcích a mléčných výrobcích, lze to tolerovat, jinak se jedná o velké riziko - u veganek či přísnějších forem vegetariánství

  • DM

    Znáte termín lakto ovo vegetarián?

  • Host chatu

    Ano znám, jedná se o vyloučení masa ze stravy, ale živočišné produkty - v tomto případě vejce, mléko a mléčné výrobky jsou konzumovány

  • Dan Kostka

    Co částeční vegetariáni, co jedí bílé a nejedí červené maso?

  • Host chatu

    Tento výživový styl v sobě nezahrnuje žádná zdravotní rizika

  • Justinián

    Je pravda, že náš trávicí trakt je od nepaměti neuzpůsoben - nevhodný - pro pojídání masa?

  • Host chatu

    Nevím, z čeho vycházíte. Délka lidského střeva odpovídá smíšené stravě, tedy jak rostlinné, tak živočišné. Navíc maso je nejkvalitnějším zdrojem bílkovin

  • DSD

    Je pravda, že nejlepší pro člověka je maso z tvora, který je vývojově od něj nejdáleji?

  • Host chatu

    Nemyslím si to, je to spíše z etických důvodů, z důvodů nutričních by jistě opičí maso nevadilo, také kanibalové byli živi z masa stejného druhu, rozhodně to nevedlo k nutričním deficitům

  • Radek

    Dobrý den, jsem vegetarián dvanáct let a cítím se perfektně. Přesto mám čas od času pocit, že mi chybí energie. Máte nějaký recept, co do stravy zakomponovat, abych se vyhnul "vybitým baterkám"? Děkuji,

  • Host chatu

    Je otázkou, zda je Vaše strava dobře sestavena, zda Vám v ní nechybí nějaké vitaminy - nejčastěji vitamin B12, jistě Vám chybí puriny obsažené v mase, enní jasné, zda Vám nechybí nějaká aminokyselina při určité skladbě potravy, Vaše tělo musí více šetřit bílkoviny a složitěji je vyrábět

  • V. Zibová

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se stavíte k názoru světových odborníků na výživu z Americké dietetické asociace, britské státní instituce zaštiťující veřejnou zdravotní péči, Kanadských dietologů, Americké pediatrické akademie či australské vládní organizace National Health and Medical Research Council, že správně rozvržená vegetariánská či veganská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění a vhodná pro výživu dětí, dospělých, těhotných i kojících žen?

  • Host chatu

    Pokud se týká ovolaktovegeteriánů, neměl bych s tím jakýkoliv problém. Pokud se týká veganství, je nutná pečlivá skladba potravin tak, aby v ní nic nechybělo. Děti, kojící a těhotné mají větší potřebu bílkovin a esenciální aminokyseliny jsou v různých rostlinných potravinách limitovány. Lze velmi snadno dojít k nějakým karencím. Vitamin B12 není v rostlinné stravě obsažen. V Americe převládá styl konzumace dietních doplňků ve formě tablet, což sám nepokládám za vhodný styl. Dětem, těhotným a kojícím bych veganství nedoporučil.

  • Zuzana

    Dobrý den,je mi 17 let a začala jsem být vegetarián :) Co bych měla udělat pro to,aby jsem nestrádala,ale abych nemusela jíst kvůli tomu maso? :)

  • Host chatu

    Pokud budete konzumovat mléčné produkty a vejce, nebezpečí nehrozí. Pokud chcete být veganka, měla byste konzultovat svou stravu s odborníkem, aby nebyla karenční

  • Lovacoop

    Pane doktore jak velké procento eskymáků jsou vegetariáni? Proč nejíst maso když existují masožravé rostliny.

  • Host chatu

    Máte pravdu, mezi eskymáky nejsou žádní vegetariáni, to by se neuživili. Já rozhodně nejsem nepřítel konzumace masa. Lidský trávicí trakt a metabolismus je velmi variabilní a zvláště v klidových podmínkách může být variabilita stravy značná.

  • Ell

    Dobrý večer,

    Jaký máte názor na vegetariánství a veganství ? Proč se neustále učíme 'pravdy' o vápníku z mléka, nemožnosti žít bez živočišných produktů, když v jiných zemích už tohle dogma neplatí ? Jaký na to máte názor vy ? Věříte všemu, co vám na škole pověděli, nebo hledáte i alternativní zdroje informací ?

  • Host chatu

    Dobrý den, mám po škole dost daleko, takže už si všechno nepamatuji a musím studovat jiné zdroje, včetně alternativních. To mi ale nebrání mít na věc vlastní názor. Pokud se týká mléka a mléčných výrobků, je to (ať chcete nebo nechcte) nejbohatší zdroj vápníku v lidské stravě. Existují jiné zdroje - ořechy, mák, lustětniny, které ale také nemá každý rád a využitelnost vápníku je menší. Vegetariánství je možnou alternativou, ale je zde nutná mnohem větší zodpovědnost při skladbě potravy, nevím, zda na to každý má čas.

  • Ivosek

    Dobrý den, proč je u nás na vege stravu (vegetariánskou/veganskou) nahlíženo stále jako na něco neplnohodnotného ? Má podle vás člověk "právo" zabít jiné tvory pouze kvůli svým chutím ? Když se testuje ve farmaceutické průmyslui na zvířatech nemohlo by se testovat na mentálně zaostalých lidech kteří jsou psychicky na úrovni zvířete nebo níže, bylo by to i lepší pro přesnější výsledky ne ? Děkuji za odpovědi.

  • Host chatu

    Já Vám Váš názor neberu, hodnotím skladbu stravy z hlediska nutričního, nikoliv etického, žádného vegetariána nepřeučuji, neodsuzuji, snažím se jen hodnotit rizika a na druhé straně výhody tohoto stylu. Každopádně konzumace velkého množství masa, zvláště tučného bez odpovídající pohybové aktivity zdravá není, na druhé straně ani vegetarián, který konzumuje jednoduché cukry, nedělá pro své tělo to nejlepší. Pokud bychom byli přesní a nechtěli ubližovat živým tvorům, bylo by nutné přejít k frutariánství a neubližovat kytičkám jejich zabíjením.

  • MÍROTVORCE

    Jak vnímáte kritiku na účet vegetariánství ohledně zdravotních dopadů ze strany člověka, který se vlastně o své zdraví nezajímá. (Natožpak o utrpení zvířete.) Nepřipadá Vám to jako pokrytectví? Jak se na to Vy osobně díváte?

  • Host chatu

    To je velmi obtížné hodnotit. Strava v našich zeměpisných šířkách je nastavena na smíšeno stravu. Nevím, zda máte problém s tím, že šelmy zabíjejí jiná zvířata pro ukojení svého hladu. Já chápu názory vegetariánů, nijak se jim nesměju ani jimi neopovrhuji. Pokud se někdo nezajímá o své zdraví a skladbu stravy, vymstí se mu to, ať je to člověk, který konzumuje smíšenou stravu nebo vegetarián

  • Petr

    Dobrý den,
    rostlinným bílkovinám je často vytýkáno, že neobsahují všechny potřebné aminokyseliny jako živočišné, tak by mne zajímalo, jak kombinovat potraviny, aby měl člověk dostatečný příjem potřebných aminokyselin? Pokud je k tomu skutečně nutné přijímat živočišné potraviny, v jakém musí být množství či poměru k rostlinným zdrojům bílkovin? Četl jsem, že tělo přebytek nepotřebných aminokyselin dlouhodobě neskladuje, ale spíše je vyplavuje jako odpad a účinnost využití přijímaných bílkovin tak závisí na jejím vyváženém poměru aminokyselin a může tak někdy být i pouze 50% či méně. Co si o tom myslíte? Pak ještě někteří tvrdí, že současné trávení luštěnin a živočišných bílkovin jako maso není dobré a je lepší tyto potraviny nekombinovat? Jak to je v tomto případě? Díky moc za info

  • Host chatu

    Je pravda, že v rostlinné říši jsou zastoupeny všechny aminokyseliny, na rozdíl od živočišných zdrojů - ať už masa nebo živočišných produktů - však ne v takové míře a v jedné potravině. Pšenice má svou limitní aminokyselinu - lysin (a v menší míře další), jiné produkty zase jinou. Proto je třeba vědět, jak tyto potraviny kombinovat. Také využitelnost bílkovin z rostlinné stravy je menší a je nutné je tepelně upravovat, abychom dokázali bílkoviny využít. Takto jednoduše nelze dát návod, je nutné však tuto problematiku mít načtenou a nechat si udělat řádný jídelníček, tak aby nedošlo ke karencím. Ti, co konzumují smíšenou stravu, to mají jednodušší. Luštěniny se obecně tráví hůře, mohou obsahovat nadýmavé látky, proto současná konzumace s masem může vést k pocitům těžkého břicha, nadýmání, všechny živiny se ale vstřebávají.

  • Brub

    Dobrý den pane doktore, zajímal by mě váš názor na tento problém. Myslíte si, že v České republice je stravování mnoha vegetariánů nastaveno špatně? Mnoho vegetariánů a lidi toužících po očistě organismu pomocí vegetariánských diet často konzumují obrovské množství pečiva. Pečivo přitom, je mnohem horší než ostatní složky vyřazené ze stravy vegetariána. Na druhou stranu co i myslíte o vysokotučných dietách např. pana doktora Kwasnievského z Polska.

  • Host chatu

    Souhalsím s Vámi, bílé pečivo rozhodně není ideální alternativou živočišných produktů. Vegetariáni by měli mít v dietě zastoupeno více luštěnin, zeleniny. Vysokotučné - ketogenní diety nejsou vhodné pro běžného člověka, někteří je využívají k redukci váhy (resp. jejich modifikace), ketogenní dieta se využívá k ovlivnění epilepsie rezistentní na medikaci, zvláště u dětí

  • Petr L.

    Existují nějaké medicínské výzkumy, které se týkají staletého indického vegetariánství?

  • Host chatu

    Přiznám se, že nevím

  • Káča

    Proč mi teď v těhotenství zvrdí doktoři, že pro zdravý vývoj plodu je potřeba jíst dvakrát týdně mořské ryby? Jak je možné, že před 200 lety se rodily zdravé děti, když nebyl přístup k mořským rybám a neexistovaly doplňky výživy? Jinými slovy proč jsme manipulováni do drahých přípravků (je jasné, že i dnes si málokdo můžedopřát mořské ryby dvakrát týdně a tak si vystrašen raději zajde do lékárny). Jinými slovy proč nám nikdo neřekne, že omega3 mastné kyseliny najdeme třeba ve lněném oleji???

  • Host chatu

    Mořské ryby (ale také sladkovodní ryby, které žijí volně - například pstruzi), obsahují n3 mastné kyseliny a jod, což jsou složky, které jsou v naší stravě obsaženy málo. Každopádně jsou tyto látky obsažené ve lněném oleji, v ořechách, takže jimi to nahradit lze. Problémem může být i navýšení konzumace rostlinných produktů, které obsahují velké množství omega 6 mastných kyselin, a poměr mezi omega 6 a omega 3 je pak nevýhodný. Já tuto věc žádné těhotné neříkám, nevím, zda to tvrdí, protože nevědí nebo proto, že těhotné často oříšky nesnášejí.

  • B.

    Dobrý den, o vegetariánství již dlouho uvažuji. Zatím je jen tak rozhlížím a sbírám tipy a zkušenosti. Myslíte, že je tento styl výživy zdravý i přesto, že v čechách prozatím není k sehnání mnoho vegetariánských věcí? Např. výběr tofu a jiných sojových výrobků je dost omezený. Vím, že v Praze je to trochu lepší, ale v zahraničí mají dost často mnohem větší výběr. U nás na malém městě bych byla opravdu odkázána jen na zeleninu a nevím, jestli by mi to stačilo.

  • Host chatu

    To je přesně problém, o kterém se v tomto chatu snažím hovořit. Nemusíte být striktní vegetariánka a můžete jen omezit masa, která Vám pocitově nejvíce vadí. Ovolaktovegetariánství není karenčním stravovacím stylem. Na druhé straně si myslím, že nabídka luštěnin tak malá není.

  • Jarmil Vejžblecht

    Dobrý podvečer pane inženýre, chtěl bych se zeptat, zda nevynucené vegetariánství je přítomno i někde hlouběji v historii, např v době Karla IV., nebo je to až moderní výdobytek rozmazlené blahobytné společnosti dvacátého století

  • Host chatu

    Pokud se týká této doby, záleží na tom, zda se lidé nacházeli na královském dvoře, kde byl masa přebytek, nebo zda se jednalo o chudý lid, který konzumoval maso 1-2x týdně. Takové množství ale bohatě stačí obsahem esenciálních aminokyselin

  • tereza

    je mozne ze mi padaju vlasy z toho ze nejem maso? uz 10 rokov ale stale jem ryby.

  • Host chatu

    Neznám Váš stravovací styl, zda máte dostatek vitaminů, dostatek bílkovin ve stravě, jistě by bylo vhodné, aby Váš jídelníček odborník na výživu podrobně rozebral.

  • Bára

    Dobrý den,

    jak často jíte maso?

  • Host chatu

    Dobrá otázka - cca 4x týdně.

  • Tomáš

    Dobrý den, pane doktore. Ve sportovním oddílu trénuji dvě děti ve věku 12 a 15 let, kteří jsou oba zřejmě již od svého raného dětství vegetariány. Myslím si, že to není jejich svobodná volba - jsou donuceni rodiči. Oproti ostatním dětem na nich dlouhodobě pozoruji během tréninků i závodů zřetelně vyšší fyzickou únavu a v důsledku toho i nižší koncentraci na výkon. Osobně se domnívám, že pro děti v tomto věku a navíc aktivně sportující je vegetariánská strava nevhodná, resp. je asi dosti náročné sestavit správně vegetariánský jídelníček tak, aby dostávaly vše co potřebují pro svůj zdravý vývoj. A to se zřejmě v tomto př. neděje. Jaký máte na tuto problematiku, prosím, názor Vy? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Zcela s Vámi souhlasím, a to zvláště u dětí, které rostou a navíc potřebují větší množství bílkovin k obnově svalstva. Nesouhlasím s tím, zvláště u dětí, které s tím často nemohou nic dělat proti vůli svých rodičů.

  • Káča

    Jste známý tím, že zpochybňujete výsledky čínské studie, z čehož mi vyplývá, že i zpochybňujete veganství jako možný zdravý životní styl. Jak si vysvětlujete výborné sportovní výsledky veganských ultramaratonců (Scott Jurek je nejlepší ultramaratonec světa, na slovensku mezi špičku v ultramartonu patří vegan Martin Koval), výborné výsledky ve fitness (např. 7. místo Katky Blažíčkové), kulturistice, bojových sportech atd.?

  • Host chatu

    Je vidět, že jste nečetla Čínskou studii, její autor pro potvrzení vlastních názorů lhal a falšoval výsledky, což je nemorální z hlediska vědce. Nezpochybňuji tyto výsledky, ultramaratonci mají minimum tukové hmoty, mají navíc i menší svalovou hmotu než sportovci v silových sportech. Nikde jsem nenapsal,m že to není možné, jen mnohem složitější na přípravu skladby potravy, dražší a náročnější na čas. Nemiohu vědět, zda tito sportovci nepoužívají nějaké potravinové doplňky, které jsou často ve fitness centrech používány, které obsahují syrovátku a často i jiné látky, mnohdy zakázané.

  • katka

    lovascoop musim zareagovat. Tvuj dptaz mi pripada naprosto nesmyslny. Eskymaci prezivaji tam kde prezivaji jen proto, ze zneuzivaji zvirata. Jinak by v takovych mistech vubec lidi nezili. A s tema rostlinama to snad nemyslis vazne ne? Pokud se povazujes za inteligentnejsiho nez je masozravka, tak si o tom radsi precti a nezabyvej se hlpupostma jako je maspzravka a eskymaci. Radsi premyslej co TY muzes pro sebe a zvirata udelat.
    Premyslim o zalozeni chat mistnosti na lide o vegetarianstvi/veganstvi, kde bychom mohli radit lidem, co se o to zajimaji :) mohli byste se tam ptat lidi, co maji s timhle opravdu zkusenosti

  • Host chatu

    To jistě bude dobré, budu Vám držet palce.

  • Lukáš Novosad

    Dobrý den, jaký je váš postoj k názoru (podle výzkumů na krysách), že pro člověka je esenciálních 10 aminokyselin? Případně pak (je-li Vám známa) ke studii Dr. Williama Rose z roku 1942, který díky testování dusíkové bilance zjistil, že na rozdíl od krys je pro člověka esenciálních 8 aminokyselin, a ty se při správném vyvážení stravy dají získat z čistě rostlinné stravy? Předem děkuji.

  • Host chatu

    Všechny esenciální aminokyseliny jsou v rostlinné stravě obsaženy, nikdy jsem neřekl, že nejsou. Jsou však mnohem hůře využitelné a je nutné se zabývat správnou skladbou takové stravy. Na rozdíl od toho je problém s vitaminem B12, je mnohem obtížnější nahradit železo (třeba u menstruujících žen atd.)

  • SIMONA

    Proč nejnovější výzkumy renomovaných zahraničních klinik tvrdí, že maso prokazatelně škodí?

  • Host chatu

    Nikdy jsem takovouto věc nečetl. Škodí přebytek bílkovin, škodí nadmíra nasycených tuků při nedostatku fyzické aktivity, škodí nepoměr mezi energetickým příjmem a výdejem, škodí sedavý styl života a přežírání. Maso jako takové (je-li kontrolováno a není-li infikováno, osazeno parazity či shnilé) neškodí

  • Jirka

    Dobry den pane Kohoute,
    mohu se prosim zeptat zda Vy maso jite ( pokud ne, tak jak dlouho ) a jak je to ve Vasi rodine, ted jsem se docetl ze mate 5 deti :)

    dekuji za odpoved jirka

  • Host chatu

    Odpověděl jsem, jím maso 4x týdně, omezuji konzumaci uzenin. Má rodina má naprostou svobodu, co bude jíst, ale stravujeme se společně, tak je u nich přibližně stejné. Pokud některé z mých dětí při obědě či večeří maso jíst nechce, nenutím ho.

  • Koloušek

    Dobrý den!Proč jsou doporučovány mořské ryby když čtu že mají v sobě mnoho rtuti?Jaký máte názor na dietu Kwašněvského?

  • Host chatu

    Odpověděl jsem na druhou část otázky v minulých odpovědích. Ryby lovené v blízkostí přístavů a velkých aglomerací mohou být kontaminovány, to však platí i o jiných produktech včetně rostlinných

  • V.

    Dobrý den, čeští lékaři a výživoví poradci často zdůrazňují, že mléko a mléčné výrobky jsou pro člověka jednou ze základních potravin. Odkazují se na něj kvůli vysokému obsahu vápníku, což se mi zdá poněkud zavádějící, když spousta potravin rostlinného původu obsahuje vápníku stejně, nebo i mnohonásobně více, viz. brokolice, mák, sezam, mandle, lískové oříšky, fíky a další... Co si o tom myslíte vy? Nejde pouze o "nedovzdělanost" a stagnaci v názorech, které převládaly před desítkami let, mnohdy v době, kdy tito doktoři studovali?

  • Host chatu

    Je to podobný problém, jaký řešíme celé odpoledne. Vápník je v těchto potravinách obsažen ve větší koncentraci, ale těchto produktů nekonzumujeme takové množství. Je to možná alternativa, ale velmi náročná na čas i peníze. Jako lékař s tím mám zkušenosti u pacientů, kteří nemohou mléko konzumovat, u nich přes dietní doporučení velmi často dochází k osteopenii či osteoporóze a vápník je nutné často doplňovat ve formě léků či potravinových doplňků

  • Aleš

    Mne by zajímalo proč je pro lidi tak těžké pochopit že bílkovina nerovná se maso. A pak to že bílkovina živočišná a rostliná se v principu nijak neliší. Otázkou je zda obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.
    Odborník na gastroentero by snad mohl vědět kolik a kde hledat "bílkovin", aby byly v potravě dostatečně zastoupeny.(Běžný režim, ne výkonostní sport)
    Docela by mne zajímalo jaké další plodiny obsahují kompletni mix, krom soji a konopného semene. Tofu moc nefandim a tempeh se u nás dost špatně shání a navíc za docela bizardní ceny.

    Snad by stálo za to upozornit na fakt, že nejen bílkovinou živ je člověk. A že jejích nedostatkem trpěti je velká vzácnost, neb ve všem živém a jedlém bílkovina jest. Tkáň rostlinná je také živá a musí se z něčeho skládat stejně jako ta živočišná a to něco jsou mimo jiné právě bílkoviny ;)

    Pro nás vegany by snad byla zajímavá informace, co že je to v mase za tak vzácné a v rostlinách neexistující látky, že nám všichni hrozí zhynutím na podvýživu.
    Případně zda existují nějaké rizikové živiny, které hrozí nedostatkem ve stravě. I při snaze o zdravou rostlinou stravu. Jeden přece jen nestuduje kolik čeho každá porce obsahuje a zda je to dost. Člověk prostě jí a vaří co je v lednici. :) B12 možná jen okrajově, tomu se věnujou nekonečné diskuze a zatim sem nabyl dojmu že defakto nikdo neví jak jej spolehlivě získat z potravy.

    Tak snad jsem to napsal srozumitelně. Děkuji za případnou odpověď. :)

    Aleš, Veltruby - vegetarián rok, vegan půl roku.

  • Host chatu

    Vůbec nemám problém s tím, co píšete, pokud si přečtete mé odpovědi, jsou v souhlase s tím, co píšete. Nemám problém s vegetariánstvím (pokud jsou konzumovány produkty jako jsou vejce a mléko a mléčné výrobky). Pokud se týká vyloučení veškerých živočišných produktů, tedy veganství, je to styl náročný na poskládání jídelníčku, tak aby něco nechybělo. Rostlinná strava obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, jen ne ve všech produktech. Bílkoviny jsou hůře využitelné, je nutná tepelná úprava, protože jinak dochází k mnohem horšímu využití. Vy sám máte jistě rezervy, takže Vám nemusí horší skladba bílkovin ublížit, dokud nenastane nějaký problém ve smyslu nemoci, úrazu, kdy pacient potřebuje kompletní spektrum bílkovin a ve velkém množství. Chybějící vitamin B12 v těle se projeví tak za 2 roky, do té doby má tělo zásoby. Věřím, že jsou diskuse, ale je obsažen v živočišných produktech

  • Tereza

    Dobry den,
    jsem rada, ze vegetarianstvi dostava proctor. Na 'zapade' je uz bezne, ze je to 'normalni strava' a ma zastani u lekaru.

    Nedavno mela chat pani dr. Hlavata, jejiz odpovedi byly zcela zavadejici a neodborne - propagace mleka, Be-be...Brumik! Pokkud si takovy chat precte bezny spotrebitel, ma pocit, ze kolac s kakaem je normalni snidane. Jak to vidite vy?

    Jak vysvetlit svagrove, ze nahrada masa nejsou mlecne vyrobky? je takova ta typicka vegetarianka z kancelare - salat, syr, 'celozrnne' pecivo, jogurt...ve vysledku je bez energie a ma opravdu nepeknou plet.


    Preji hodne uspechu.

  • Host chatu

    Je to styl, se kterým musíme počítat a pokud se věnujeme výživě, je náš úkol vegetariánům radit, nikoliv je odsuzovat. Na rozdíl od Vás nejsem nepřítelem mléčných výrobků, i když zrovna termizované mléčné krémy s vysokým obsahem tuků nejsou to, co bych dětem doporučogval, na rozdíl od jogurtů s normálním osbahem tuků (kolem 1,5-2%. Nevím, zda by Vaše švagrová měla více energie, pokud by nekonzumovala sýr a jogurt.

  • Honza

    Dobrý den,
    manželka je vegetariánka a plánujeme děti. Ona by ráda, aby byly také vegetariány, já ze zdravotních důvodů bych rád, aby konzumovali určité množství i masa. Můžete nám pomoci se rozhodnout, jaká výživa je pro ně přínosná?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Nechal bych rozhodbnutí na dětech, až budou moci o sobě rozhodovat a nikoliv jim nutit styl, který je pro ně při nesprávné skladbě potravin rizikový. nevím, nakolik je manželka odbornicí na dětskou stravu, každopádně omezení živočišných produktů je v období růstu nebezpečné a sám bych ho nedoporučoval ani nepraktikoval u svých blízkých

Foto: archiv




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov