Ortoped Zdeněk Krystlík

Chat je uzavřený22.05.2012 10:00

MUDr. Zdeněk Krystlík.

Znamená bolest kloubů vždycky vážný problém? Existuje prevence proti artróze či problémům s klouby? Je běh pro pohybový aparát skutečně nebezpečný? Na co se připravit před výměnou kloubu za umělou náhradu? Ortoped Zdeněk Krystlík  odpovídal nyní na chatu on-line deníku TÝDEN.CZ.

MUDr. Zdeněk Krystlík je zkušený lékař, který působí na pražské Poliklinice Prosek a operacím se věnuje také na Klinice dr. Pírka. Specializuje se na problémy dospělých i dětských pacientů včetně vyšetření kojenců.

Chat

  • Lea

    Dobrý den, rekreačně běhám přibližně 3-4x týdně okolo 6km (převážně asfalt či tvrdš povrch) a po jednou běhu asi před 1,5 měs mě začala bolet kyčel levé nohy jakoby "uvnitř" , patrně nejblíž sedací kosti a noha byla první dny jakoby méně citlivá. Tato bolest trvala několik dní hlavně při rychlejší chůzi a zvláště v terénu. Od té doby jsem běhat nešla. Původní intenzívní bolest přestala, ale pocit nepohodlí stále trval.
    Před 2 dny mi byl na pohotovosti předepsán Biseptol kvůli zánětu močového měchýře. Po 2 dnech jsem kromě ustoupení potíží s močením zaregistrovala také ústup nepříjemných pocitů v oblasti kloubu a pánve. Je to důvod k nějakému podrobnějšímu vyšetření, respektive měla jsem být už dávno někde u lékaře? Nerada obtěžuji s hloupostmi...

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, bolesti v oblasti kyčlí a pánve nezřídka vznikají v oblasti malé pánve a to iritací různými záněty, nejčastěji močopohlavního ústrojí. Ve Vašem případě bych předpokládal ,že problém byl vyřešen přeléčením močového infektu.Základní chybu ,kterou jste udělala,jste již napsala.... "na pohotovosti předepsán". Měla byste navštívit svého praktického lékaře, který by měl udělat kontrolní vyšetření moče a ev. podle svého názoru doporučit ,v případě potíží ,další vyšetření, asi v první řadě gynekologické ev. neurologické, spíše než ortopedické.

  • Soňa V.

    Jaké je nejvhodnější cvičení při artróze kolenních kloubů a pomáhá opravdu užívání chondroprotektiv? Snažím se chodit co nejvíce, ale občas kolena otečou, musím do klidu a chladit..Děkuji předem :-)

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Arthróza je poměrně široký pojem a počátky nepůsobí žádné potíže a nejtěžší stadia cvičení skoro znemožňují. Z hlediska kolen je doporučovaným cvičením hlavně kolo či rotoped.Dávky adekvátní věku a stavu organizmu, spíše lehčí převody,sedlo sedačky ve správné výšce, aby se kolena zbytečně nekrčila. Nevhodné jsou naopak např. žabáky či dřepy.Chůze samotná ji jistě také poměrně vhodným cvičením, ale lépe na rovině kolem Hradce Králové, než výlez na Sněžku. Jinak chondroprotektiva doporučuji podle složení,hledal bych hlavně glukosamin a chondroitin sulfát,nejlépe kombinované preparáty, ev s kolagenem či jinými přídavky.Je jich velké množství ,není ani možné mít zpětnou vazbu ze všech preparátů.V ambulanci doporučuji hlavně proenzi 3 + a profichondro. Při otoku klid a chlaďte,nic lepšího Vám neporadím. :-)

  • dr. Cvach

    Dobrý den,

    máte rejší dr. Sovu, nebo dr. Štrosmajera?

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, seriál jsem viděl asi tak před 30 lety a z postav mám v povědomí jen jakési obecné karikatury lékařských typů. Vzhledem k tomu, že jsem osobně znal skutečnou předlohu dr. Štrosmajera musím se přiklonit k jemu,ikdyž má povaha,aspoň myslím, je velmi odlišná až beránčí.

  • pius

    Dobrý den. Hrál jsem rekreačně volejbal a sporty s raketou. Začalo mě bolet pravé rameno (artroza-je mně přes 60 let). Prodělal jsem rehabilitace, dokonce rázovou laserovou vlnu, rameno bolí stále. Pak jsem ke zmírnění bolesti využil i injekci. Přesto mě rameno ani po injekci nepřestalo bolet. Nejhorší bolest je v klidu v noci a při přetočení na bok. Můžete mně poradit, mám -li naději na bezbolestnost ?
    děkuji a přeji krásný den.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Máte-li skutečně arthrosu,tak na bezbolestné rameno asi naději nemáte.NA druhou stranu za arthrosu se schovává spousta řešitelných obtíží. Osobně také doporučuji na rameno hlavně cvičení,ale v případě trvání potíží i opakovat obstřiky. Bohuželo je třeba vidět RTG aby se dalo říci, že je VAše k operaci či jaké. Jestli chcete radu:1.Opakovat rehabilitaci, ev i vyzkoušet jinou, 2. Při potížích opakovat obstřik, 3. Režimové úpravy :spaní,poloha při práci,při čtení atp..

  • František Mlsal

    Dobrý den,

    máte radši miňonky, nebo fidorky?

    Děkuji za odpověď

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, nemusím ani jedno,po pravdě při své váze bych měl konzumovat jen vodu a zrní.

  • Jarda

    Zdravim Vas, je mi 33 let a problemy s artrozou mi diagnostikoval "mimochodem" lekar na ambulanci pri urazu kolene. Muj otec ma uz obe kycle umele a prodelal nekolik operaci s koleny. Existuje nejaka ucinna prevence krome tabletek 3x3 denne z letaku a reklam? V mem veku se ozyva artroza docela brzy, tak hledam nejake preventivni opatreni, abych za 30 let nejezdil na kresilku.
    Diky za Vas cas na odpoved.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Nemyslím, že to s tou arthrosou diagnostikovanou na úrazové ambulanci bude tak horké.Mnohem závažněji ale hodnotím údaj o Vašem otci.Není normální ,aby měl někdo po operaci kolena a TEP obou kyčlí. Proto ve VAšem konkrétním případě bych toto sdělil praktickému lékaři protože lze předpokládat,že Váš otec má nějakou formu revmatického onemocnění,ikdyž to nemusí být přímo revmatoidní arthritis.Doporučil bych vyšetření revmatologem ev. dalšími, ale je to zcela v kompetenci praktika. Vy pro sebe můžete udělat jen následující:držet si ideální váhu, udržovat se nejlépe jízdou na kole či rotopedu,dbát při zátěži na vhodnou výživu a hydrataci. Kloubní výživa by byla také na místě, zvláště je-li podezření na revmatizmus.

  • Pavel Taufar

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat na broblém s SI kloubením. V únoru mi byl tento kloub 2x mobilizován a po následné rehabilitaci ustaly veškeré bolesti. Bohužel na začátku května jsem prožil velký stres a kloub opět vybočil ( omlouvám se za nepřesnou terminologii) . Rehabilitační lékařka opět provedla mobilizaci a za dva dny jsem tam musel jít znova a opět musela provést mobilizaci. Dnes dva dny po mobilizaci se zdá, že je zde stejný problém. Podotýkám, že od února každý den cvičím cviky, které jsem cvičil na rehabilitaci. Můj dotaz zní je možné stále provádět mobilizace, nebo kam se obrátit s tímto chronickým problémem. děkuji.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, SI skloubení je svízelné a názory na léčbu jsou mezi obory různé. Podle ortopedické verze jsou mobilizace SI kloubu dobré jako jednorázová pomoc, která se však při opakování může změnit v medvědí službu v podobě rozvolnění tohoto kloubu a prohloubení potíží. Ortopedům se obvykle osvědčují obstřiky s kortikloidy, v kombinaci s nesteroidními antirevmatiky(brufen a jemu podobné), ev v návaznosti fyzioterapie. resumé:Jděte na konzultaci na ortopedii.

  • Marta

    Dobrý den.
    Pane doktore, mám vnoučka, který byl na dvouleté prohlidce, Dětská lékařka si nebyla jistá, zda kluk nemá ploché nožičky, proto doporučila vyšetření na ortpédii. Lékař (převážně dospělá klientela) konstatoval plocháče a naordinoval ort. vložky + cvičení.
    Dotaz: pozná se prosím, v tak útlém věku, zda dítě opravdu trpí plochými nožičkami? Není to ještě ve vývojové etapě? Četla jsem na netu, že hodnocení plochých nožiček u tak malých dětí je předčasné. Je možné se u Vás objednat? Mockrát děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho štěstí.
    Marta Čermáková.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, nechci se vyjadřovat k doporučení vložek, když před sebou nemáme dítě. V obecnosti ale lze s Vaší výtkou souhlasit, naopak svědčí o Vaší poučenosti o základech ortopedického vývoje dítěte a o tom, že i na internetu může být někdy pravda. Nechtěl bych ,ale podceňovat ani dětskou lékařku ,tak předpokládám, že vnuka neposlala ,protože nemá klenbu ,ale měla k tomu nějaký reálnější důvod, který posléze i ortopeda přivedl k předepsání vložek. Prostá absence klenby nožní by to být neměla. Objenat se lze u každého ortopeda v zemi,bez pacientů to přece nejde :-).

  • Roman

    Dobrý den. Jaká je prevence proti potížím s klouby ve stravování?
    Také co může být příčinou problémů z hlediska metabolismu?

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, nelze říci jednoduše jaká je specificky vhodná strava na klouby.Zde platí obecná pravidla o stravě,která by lépe rozebral výživový poradce.Vhodná pestrá strava nezatíží metabolizmus balastními látkami a vede ke vhodné váze.Pak nejsou áni přetěžovány klouby nadváhou a mají dostek stavebních látek k tvorbě respektive ochraně chrupavek. K tomu specificky na klouby můžeme používat ještě potravinové doplňka dostupné ke koupi v lékárnách.Doporučuji spíše tyto,než spoléhat na prasečí nořičky či medvídky haribo.Mezi lékařsky uznávané látky a používané hlavně revmatology patří chondroitin sulfát a glukosamin sulfát.V lékárně Vám pak poradí které preparáty tyto látky obsahují,jsou to prakticky všechny zmiňované v reklamách a všeobecně známé, které bych asi na úkor těch méně známých doporučil(Proenzi, arthrostop, GS chondro atp). Metabolické problémy je strašně široký pojem , o kterém byste se měl spíše poradit se svým praktickým lékařem, které konkrétně připadají v úvahu zrovna u Vás.Nejčastěji se jedná o dnu, což je obvykle řešitelné i prostou dietou,ale bylo by velmi zkratkovité a neúplné rozebírat další do podrobna,Zabývá se tím hlavně revmatologie.

  • milan

    Dobrý den,

    mám atrozu lokte 2.-3. stupeň, zřejmě po úrazu, který jsem ale nezaznamenal, sníženou hybnost - loket nepropnu a nelze ho úplně skrčit, bolí a zhoršuje se to. Bolí i v noci, když je dlouho v jedné poloze, i přes den pociťuji až mravenční v prstech.
    Dá se to řešit nějak operativně, nebo jeb udržovací léčbou přípravky typu Condro?
    Děkuji

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Musím říci , že opět jen podle popisu arthrosy nelze přesně poradit. Loket je kloub složený ze 3 kostí a arthrosa 2.-3. st je poněkud vágní specifikace.Pokusím se to trochu rozebrat obecně. Na arthrosu mohou přípravky typu Condro(chondroprotektiva) zabrat, nelze čekat zázraky,aĺe krátkou pomoc a zpomalení jinak neodvratitelné progrese arthrosy lze předpokládat.Funkčně není plné propnutí bráno jako velké zlo, taktéž ohnutí se hodnotí jako uspokojivé sáhnete -li si na pusu.K chondroprotektivům bych se pokusil přidat krátce léky jako brufen a jemu příbizné ev vhodnou fyzioterapii. Máte-li arthrosu v lokti, jiné operace než kloubní náhrady, či pár výkonů spočívající např. v odstranění horního konce kosti vřetení nepřipadají v úvahy.Žádný z těchto výkonů není velkým štěstím a jeho doporučení vyžaduje zralou úvahu operatéra a vysvětlení Vám ,co od daného výkonu můžete čekat. Z výše uvedeného vyplývá,že byste měl navštívit ortopeda,nejlépe na pracovišti vyššího typu,které se o danou problematiku je schopno postarat.

  • Dušan Dvořák

    Dobrý den. Mam 3. stadium boreliozy, neuroboreliozu. Součástí nemoci je bohužel bolest v kloubech, jako by byly \"prožrané.\" Cca 15 antibiotikových kůr od roku 2005 nezabralo. Jde ohledně kloubů o změny nevratné? Děkuji a přeji hezký den. D

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, nejsem schopen Vám říci prognózu bez znalosti Vaší RTG dokumentace.Jistě, že počáteční stadia, kdy klouby "jen " bolí a otékají je vratné. Postupem času může však dojít i ke strukturálním postížením kloubů a to pak vratné nebude. Ortoped by Vám nad RTG pověděl více, ale s léčbou Vám na druhou stranu těžko pomůže. Jestliže se nezvládne primární nemoc, budeme stále jen "hasit" nejhorší potíže a vše bude asi pomalu postupovat.

  • Sára

    Pane doktore,

    ráda bych se zeptala na Váš názor týkající se rekreačního běhání. Mám tento sport moc ráda, ale můj lékař mě neustále odrazuje, protože tvrdí, že si zničím nohy. Podotýkám, že mám běžeckou obuv a žádné bolesti mě zatím netrápí. Myslíte si, že by bylo lepší s během přestat?

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Osobně považuji skoro každou pohybovou aktivitu za vhodnou,rekreační obzvlášť.Jistě by se dalo říci, že kdyby jste vzala kolo a jela si zaplavat, bylo by to ještě lepší. Snažím se zohledňovat přání pacientů a proto bych Vás v běhání spíše podporoval, maximálně bych Vás nutil do kvalitního obutí, hydratace během výkonu a správné volbě povrchu, po kterém běháte. Mám -li před sebou alternativu že běh nahradíte vařením, možná ušetříte klouby běháním, ale až přiberete budou trpět při každém běžném kroku.

  • Milovnice hezkých bot

    Jak vysoké podpatky jsou podle Vás zdraví škodlivé? A co se dámy nemusí bát nosit? Děkuji za odpověď.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Nevím přesně ,jak vysoké podpatky jsou již škodlivé.Bota by měla být prostorná pohodlná, jakékoli zvedání paty vede k přetížení příčné klenby a rozvoji oněch známých "halluxů".,tj. křivých palců.Dále se zkracují achilovy šlachy atd. Není nějaké zvláštní specifikum dámského obutí z hlediska protetiky, snad jen to, že některá období v ženském životě jako těhotenství kladou na vhodné obutí ještě větší nárok,než je tomu ve zbytku života. Má žena s genetickou dispozicí k plochým nohám si oblíbila kvalitní trekové boty jedné Francouzské firmy(ne ,že by se nevyráběly v Asii jako všechny ostatní) a nohy celkem drží tvar a nebolí.Vysoký podpatek je zločin na vlastním těle,ikdyž příležitostně akceptovatelný.I vzhledem k rozdílným velikostem nohou a váze dam, netroufám si specifikovat od kolika cm. je to nezdravé.

  • Marcela Novotná

    Dobrý den. Narodila jsem se s vážnou luxací kyčle, žádné operace jsem však neprodělala. Je mi 32 let a zatím nemám větší problémy. Bojím se však v budoucnu kloubní náhrady. Myslíte, že užívání doplňků stravy právě zaměřených na kvalitu kloubů je efektivní, případně jaký doplněk je podle Vás skutečně funkční? V té nabídce aby se jeden vyznal...

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Neodpustím si poznámku, že každá luxace je vážná. Jestliže Vás tedy neoperovali, povedlo se kyčel zakloubit, přesto jste asi byla sledovaná do dospělosti. I v případě zakloubení obvykle zůstane horší krytí jamkou kyčelního kloubu.To v budouckosti může vést k problémům, ikdyž kdyby byl nález výrazný, předpokládám, že by Vám byla navržena preventivní operace. Ve Vašem případě, jsem s doporučením, výživy kloubní trochu v rozpacích. Lze předpokládat, že nyní máte zdravé chrupavky, které nějakou specielní výživu nepotřebují.Proto bych u Vás zdůraznil hlavně: držet si váhu, přiměřené pohybové aktivity,které nezatěžují příliš kyčle, ale udržují svalstvo,rozsahy pohybů kloubů a koneckonců i váhu. V daném případě se spíše držím hlediska sociálního. Jestli je pro Vás investice někde kolem 1500 kč ročně do kloubní výživy problém, je lépe si za ušetřené peníze koupit rotoped a jezdit na něm. Jestli jsou to peníze postradatelné, doporučit si koupit kloubní výživu, která má narozdíl od drtivé většiny léků jednu přednost. V nejhorším případě Vám nepomůže,ale jistě neublíží. Popravdě sám si občas "zobnu", už jsem donutil manželku, o rodičích nemluvě. Prostě to dělám pro svůj dobrý pocit,že jsem udělal vše pro naše rodinné klouby :-). Problém skutečné efektivity..... . Je poměrně hodně studií ,které prokázaly efekt chondroitin sulfátu, glukosamin sulfátu, i kolagenů I+II. Několik málo studií to taky nepotvrdilo. Neumím je rozusoudit. Za sebe můžu říci,že doporučuji Proenzi, Profichondro a i pár dalších, které mi pacienti ve zpětné vazbě chválí.Také se snažím preferovat vícesložkové výživy, protože kombinací více látek se docílilo ve studiích lepších výsledků. Mám radši jasně chemicky definované látky, než preparáty typu "namletá žraločí chrupavka". Respektuji jej jako jednoho z nejstarších živočichů na zemi,ale nemyslím , že jeho živočišného úspěchu docílíme jeho konzumací.

  • LF

    Vážený pane doktore,jaký máte,prosím názor na homeopatika typu Traumeel ,Zeel a p.,jak pomáhají při arthroze kyčelního kloubu.Měla jsem velké bolesti,byla mi navrhována operace,ale po každodenním cvičení,rhb a po pobytu v Jáchymově se můj stav zázračně upravuje.Denně cvičím při procházce s pejskem,"rozdýchávám" celé tělo,do boty jsem si dala podpatěnku a bolest s nepřipouštím.Skutečně je to nějaké lepší.Je to možné?Má diagnostikovánu atrhr.III.st.dle rtg vyšetření.Děkuji Vám za odpověď

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Gratuluji k úspěchu, cvičení a Jáchymov je jistě dobrá volba jak "utéct" operaci. Na druhou stranu bych si neodpustil poznámku. Jde o to , jestli Vám je 70 a víc, jistě není mít umělou kyčel nic "nemravného".Lze předpokládat při spoučasné délce dožití i kvalitě implantátů, že máte novou kyčel na doživotí.Oproti tomu stojí fakt, že arthrosa je progredující onemocnění s různě dlouhými období zlepšení. Až Vám bude třeba přes 80 a internista řekne, že Vás k operaci nepustí , budete Vy i Váš lékař mít problém, který se mohl řešit dříve. Osobně se snažím u svých pacientů operovat ve věku nad cca 70-75 let.Případy lidí ve věku nad 80,kteří chtějí operaci, ale už to nejde jsou pro mě jedny z nejsmutnějších. 15 let si říkali že to vydrží a stejně brzy umřou a teď je mám před sebou a říkají, že radši umřou na sále , než takhle žít. Přípravky typu Traumeel a pod nepoužívám, homeopatika se mým pacientům neosvědčila, ale třeba to je i tím, že neumím přesvědčivě prodávat to, čemu sám nevěřím. A když dále pacientovi to, čemu nevěříte, tak mu to asi ani nemůže pomoci.

  • Frantšek Pekárek

    Manželce otékají postupně klouby na rukou a ruce se postupně znehybňují. Otoky velice bolí vypadá to jako záňety. Co s tím. Děkuji za odpověď.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, zde je odpověď ,bohužel, krátká a pro mě jednoduchá. A´t si zajde na revmatologické vyšetření.Bolesti více kloubů, hlavně na rukou patří do revmatologie, tady jsme s našimi obstřiky a operacemi krátcí, respektive budeme jen hasit problémy. Léčit by ale mohl revmatolog, aby na nás nezbyla práce :-).

  • Pavel G.

    po naprosto nečekaném přetrhnutí bicepsového svalu (jsem mladýl, sportovně založený člověk) mi byl MUDr. Krystlík doporučen skrze ambulantního lékaře jako specialista - a opravdu si jeho přístup nemůžu vynachválit, hned při první pozdní večerní návštěvě okamžitě zorganizoval neprodlenou operaci svalu ve FN Motol, bez níž bych již zřejmě nikdy nemohl svou levou paži využívat ze sta procent.. fakt naprosto úžasná zkušenost a ještě jednou Vám moc děkuji!! :))

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    :-), děkuji, ale musím říci , že pochvalu nepovažuji za zaslouženou, zde zaslouží pochvalu spíše FNM.

  • Adam

    Dobrý den, je mi 21 a dost sportuji, převážně běhám, jezdím na kole a běžkách. Na podzim se mi stal úraz po kterém přetrvávala bodavá bolest v koleni ale doktorka říkala, že to nic není a rozchodí se. Nakonec jsem byl minulý týden na artroskopii (v jiné nemocnici a u jiného lékaře). Druhý den, když přišel operující lékař, říkal, že bych měl podstoupit někdy na podzim ještě jednu operaci a to plastiku křížového vazu. Můžu se zeptat, jak je tato operace náročná z pohledu lékaře, také na úplnou rekonvalescenci a jak to vypadá s hybností kolena,

    Děkuji Adam

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Nevím,zda kromě poraněného vazu v kolenu bylo ještě něco. Jinak vzhledem k Vašemu věku ,budete-li mít potíže se stabilitou(vypadávání kolena) je operace vhodná.Osobně si myslím, že konkrétní omezení a pooperační režim Vám má vysvětlit Váš operatér, proto jen krátce a obecně. Doba v nemocnici se pohybuje podle pracoviště mezi 3-7 dny, poté se jen zlehka cvičí, někde dávají kloubovou ortézu, někde ne, každopádně by měla být limitace pohybu do 90 st ohnutí. Podle vašeho stavu Vás pak "vyženou" na rotoped. Celkově se omezení do plné sportovní zátěže pohybovalo kolem 6 měsíců, nyní se však již "guruové" sportovní traumatologie kloní spíše k 9 měsícům. Doplněk: hybnost kolena může být dotčena, ale obvykle velmi nevýznamně, vzácně schází plné propnutí, trochu častěji nesednete "na bobek".

  • Maxim Kysil

    Dobrý den, hraju volejbal a před 5 lety jsem si vyvrknul kotník. Bylo to hodně bolestivé, měl jsem to nateklé a asi 2 měsíce jsem poté nehrál. Během dalších let jsem ten samý kotník vyvrknul asi 5x, naposledy nyní před zhruba měsícem. Už mi to tak nenatejká ale bolestivý to mám pořád. Dá se ten kotník dát nějak do původního stavu nebo existuje nějaká prevence proti zranění? Začal jsem kvůli tomu nosit volejbalovou obuv s kotníkovou ochranou, ale přesto se mi to teď stalo.Děkuji za odpověď.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Asi máte nestabilní hlezno, což je věc která by se na sport měla stabilizovat. V úvahu přichází zevní stabilizace v podobě ortéz, zde ale musíte jít do těch dražších, vetšina ortéz plní spíše funkci "morálních opor", než stabilizace. Většinou jsou účinné šněrovací ortézy. Další alternativou je operace, kterou bych však doporučil až poté, co selžou opory vnější. Jedná se o komplikovaný výkon, se sádrou cca na 2 měsíce a doba rekonvalescence je tak poměrně dlouhá. Každopádně vyšetření na specilizovaném pracovišti vyššího typu.

  • Oldřich

    Po úraze na krční páteři před mnoha roky jsem ochrnutý na DK a částečně i HK. Po letech mám nesnesitelné bolesti v ramením klobu, dle nálezu orthopéda se jedná o artrozu potvrzenou i na rtg. Mám ještě nějaké možnosti ke korekci této bolesti? V tomto místě mi po infarktu byl před dvěmaroky voperován kardiostimulátor.ů

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Ve VAšem komplikovaném případě nelze odpovědět ano či ne. Arthrosa může být I st, nebo taky IV. Je řešitelná různými způsoby, podle Vašeho neurologického postižení, které je pro nás samozřejmě velkou limitací. Bohužel i Vás musím odkázat na specializované pracoviště spíše krajského typu, kde by Vás měl vyšetřit ortoped. K vyšetření byste měl mít neurologickou zprávu, taktéž i další podstatná provedená vyšetření, v neposlední řadě máte-li kadiostimulátor ,tak vyjádření internisty k možnosti operace,aby se nad typem operace nespekulovalo zcela bezpředmětně. Jinak na prosté tlumení bolestí jsou zřízeny ambulance bolesti,které vedou lékaři s atestací z toho, jak léčit bolest-někdy dělají zázraky.

  • Hana

    Dobrý den pane doktore, jaký je prosím Váš názor na terapii kmenovými buňkami na postižené klouby, kterou nyní dost raddikálně inzeruje jedna brněnská klinika. Buňky mají být z vlastního tuku a ošetření jednoho kloubu má být kolem 35 tis. Kč. Děkuji

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Osobně nemám přímou zkušenost s výsledky a jsem v tomto ohledu poměrně zdrženlivý. O konkrétní reklamě nic nevím.Chápu, že se každý snaží snaží udělat pro své zdraví co nejvíc, ale já toto svým pacientům zatím nedoporučuji. Máme poměrně dosti prostředků jak léčit klouby a já si s nimi zatím vystačím. Chápu toho, pro koho jsou to malé peníze ,že to vyzkouší. Ale já na to své pacienty zatím posílat nebudu. Jestli o tom uvažujete, měla byste kontaktovat poskytovatele, aby Vám sdělil, co za své peníze dostanete.

  • Alena Králová

    Dobrý den, několik měsíců odkládám arterioskopické vyšetření (kvůli kojení). Mám pravděpodobně uštíplý kousek menisku. V mezidobě se to výrazně zlepšilo a tak váhám, zda vyšetření podstupovat. Existuje nějaké cvičení, které by mohlo stav "zakonzervovat"? V případě, že necítím bolest, je možné např. i běhat nebo jezdit na bruslích? Děkuji za názor.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Jestli máte "pravděpodobně" uštíplý kousek menisku a cítíte se dobře máte jistě dosti důvodů operaci odložit.Osobně operace menisků s neporušenými vazy spíše nedoporučuji,záleží však na konkrétních potížích. Konkrétní cvičení by s Vámi měl probrat fyzioterapeut. Jinak jistě není cílem, abyste byla bez potíží ,ale nemohla sportovat.To s sebou přinese jistě další potíže.Proto vyražte na kolo, pak běh a brusle,a když koleno nebude při této zátěži dobré, pak musíte na operaci.

  • David

    Dobrý den, vyplatí se na rotoped používat nějakou speciální obuv, nebo lze třeba jezdit i na boso? U důchodců byste doporučil to samé? Děkuj

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Nemám o této problematice speciální povědomí, spíše bych aplikoval obecné ortopedické poučky.Stimulující povrch šlapek může drážděním plosky prospět i drobným svalům nohy a lze to považovat za žádoucí efekt... jaksi vedlejší k primárnímu efektu jízdy na kole. Na druhou stranu asi není snesitelné ujet na rotopedu na boso delší trasy, pro rozvoj puchýřů. Důchodcům bych rozhodně z výšeuvedeného důvodu doporučil obuv, traumata v oblasti nohy se mohou již hůře hojit.

  • Božka

    Dobrý den, pane doktore, před šesti lety mám voperován nový malý kloub v palci u nohy. Těchto operací bylo uskutečněno velmi málo a operace mne zbavila do nedávna veškerých bolestí.Před rokem, když jsem byla u operatéra-orthopeda na kontrole, tak mi bylo nabídnuto vyjmutí toho kloubu. Tomu jsem nerozumněla a sdělila, že když nemám problém, tak bych radši nechtěla do toho sahat. Bohužel poslední delší dobu mám problémy-bolesti a mravenčení v palci-prostě o palci vím. Už jsem se objednala k orthopedovi na kontrolu. Ale, prosím, vysvětlit, co to znamená, že pacientovi je nabídnuto vyjmutí kloubu i když do nedávna nebolí-nějak tomu nerozumím. Děkuji.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, taky nerozumím. Jsem rád za každého pacienta, který nemá potíže a operace jim nedoporučuji nehrozí-li z nějakého důvodu větší problém. To se u implantátů teoreticky stát může,takže asi to bylo důvodem. Předpokládám, že na RTG bylo vidět uvolňování nebo jiné mechanické selhávání implantátu.Vyjmutí je pak jediným možným řešením.

  • Adéla

    Dobrý den, je mi 33 let a cca od 17 let trpím bolestí v oblasti kyčle. Zejména po práci v mírném předklonu (vysávání, úklid) se bolestí nemohu ani pohnout. Pohledově mám nesouměrnou postavu v oblasti kyčle - jakoby byla jedna kyčel vychýlená. Bohužel můj ortoped má tolik pacientů, že strávím v ordinaci max. 3 minuty a vlastně jediné co o svém stavu vím z lékařské zprávy je diag.: asymetrie IS více interv spondyalthrosis 1.dx, synovitida kyčlí incipdysplasii. Na dotaz, co mám v budoucnu očekávat mi bylo sděleno, že možné je úplně všechno:o). Musím si najít jiného lékaře, ale zatím dotaz na Vás: Co mohu od takové diagnózy v budoucnu očekávat, také zejména v souvislosti s těhotenstvím. Lékař mi řekl, že se pak mám stavit, a kdyžtak mi napíše žádanku na císařský řez. Co pro sebe mohu udělat, aby se stav nezhoršoval? Moc děkuji předem za Vaši radu:o)!

    Hezký den!

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, opravdu můžu jen doporučit změnit lékaře(i kdybych to byl já :-)). Z toho ,co píšete se nedá moc určit a nevím nic o Vaší léčbě. Každopádně RHB je zcela na místě, cvičení v kombinaci s fyzikální terapií. Jinak fakt se nedá víc takhle říci, nelze čekat, že udělám diagnózu a poradím léčbu z deseti řádků, když jiný se s tím zatím nepopasoval léta. Je mi líto.

  • Julek

    Jsem rád, že Vás tady vidím. V roce 2005 jste mi operoval nádor na stehně, a navíc jste vyloučil diagnozu na páteři z voj, nem. " meta?" poslal jste mně opakovaně zpět do ÚVN k vyloučení metastází.
    Tak za toto snad už patrí dík jen Vám.

    Ať se Vám daří i celé rodině

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Díky,má onkoortopedická kariéra je už bohužel minulostí.

  • Adéla

    I tak díky za radu najít si nového lékaře...Vás bych brala hned, ovšem jste poněkud daleko:o(.
    Nedoporučil byste mi nějakého profíka z oblasti Brna?:o)

    Díky!

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Na Bulovce ,kde jsem kdysi působil bylo na předatestačních stážích spousta šikovných ortopedů z Brna. Vzhledem k Vašim potím bych doporučil nechat si udělat výpis z dokumentace, sehnat RTG snímky(nikoli popisy) a konzultovat vše na klinice.Doporučení Vám jistě napíše i praktický lékař.Jistě jste z tohoto pohledu na to líp , než někde na vesnici.

  • Lidka

    Dobré dopoledne,
    mám přes 50 let a když dlouho sedím (např. v autě) a chci vstát, mám nohy jak dřevěné a musím se "rozejít". Na malíčkách ruky se mně dělají výrůstky na kloubu hned za nehtem, které ale nyní už nebolí. Mám to nějak řešit? Nadváhou netrpím.
    Děkuji za odpověď

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Strartovací bolesti a výrůstky na drobných kloubech rukou mohou být příznakem revmatizmu.Pro klasické revma jsou příznačné jiné klouby, než popisujete, u nehtu se jedná o takzvaný distální typ polyarthrosy(je to jen popisný název a ani přesná diagnostika není vypracována). Přesto podle přednášek revmatologů z revmatologického ústavu jsou si tito vědomi,že to spadá do kategorie jejich onemocnění a nasazují symptomatickou(příznakovou) léčbu. Vyšetření na ortopedii je také vhodné, ale zde se spíše jedná o případ systémového celkového onemocnění, kde ortopedie opět jen tlumí lokální příznaky ,ale není schopna předcházet potížím.Jinak samozřejmě pravidelné cvičení a eventuální zásah fyzioterapetu na na VAše dolní končetiny je vhodný, na ruce UZ,parafín, krátké přeléčení nesteroidními antirevmatiky a chondroprotektivy je také vhodné.

  • Tadyna

    Dobrý den, prosím o odpověď, zda se před TEP dělá takové vyšetření, ze kterého by vyplynulo, že třeba organismus kloub nepřijme a reagoval by zánětem a pod.?

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Takové vyšetření se nedělá.U výrazných alergologickýchrizik se dělají testy ,ale obecně "nepřijmutí" implantátu z důvodu nějaké alergie je extrémní rarita a možná i nesmysl.

  • Michal Brom

    Dobrý den,

    je mi 26let, jsem štíhlý, ale již od svých 15ti let trpím bolestivostí kolenních kloubů. Mám špatnou klenbu a pokud nemám ortopedické vložky tak mě po jednom kilometru chůze další půlden opravdu silně bolí nohy.
    Ale i když je nosím tak mě neustále lehce bolí kolena a někdy se objeví záchvaty bolestivosti zápěstí. Po ortopedech jsem nějakou dobu běhal, ale bez výsledku...
    Nenapadlo by něco Vás? Děkuji

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Předpokládal bych, že máte narušenou bimechaniku chůze. Často je to vidět u lidí s atypickými sklony krčků kosti stehenní, jedná se zde hlavně o nášlap na nohu při chůzi. Např. vytáčíte li více chodidlo zevně přetížíte klenbu, koleno se neohýbá osově ve směru chůze ale někam do strany přetěžujete kloub mezi čéškou a stehenní kostí. Vložky pak odlehčí klenbu , ale podepřením klenby přetíží jednostranně koleno. K tomu bolesti zápěstí... Asi budete celkově hypermobilní, což by i vysvětlovalo potíže s klenbou a koleny, ale to se řešit nedá. Doporučil bych dobrou fyzioterapii, kynesiologický rozbor, ev výhledově i revmatologické vyšetření abyste neměl nějakou formu autoimunitního onemocnění. Obecně patříte do skupiny velmi komplikovaných pacientů, kteří nás trápí mnohem více než "obyčejní" arthrotici, ale zkuste to, co jsem napsal, určitě by Vám to mělo ulevit. Dobrý fyzioterapeut umí někdy zázraky.

  • Evica

    Dobrý den,
    je mi 33 let a od narození mám vlivem zánětu brzy po narození problémy s kloubem v koleni. Mám za sebou i několik operací kolene. Poslední v 18 letech. Ve zpráve od Dr, v 18 letech byla psána mj. jak artróza, tak artritida. Před pr lety vlivem úrazu je mi stav zhoršil a začala se mi zhoršovat hybnost kolene, nyní jej už vpodstatě neohnu. V červnu se jdu na na ortopedii domluvit na (předpokládám) artoskopii. Chtěla bych se zeptat, jak dlouhá bývá v případech podobných mému rekonvalescence po zákroku a za jak dlouho po zákroku můhu očekávat, že koleno pozčím do pravého úhlu a kdy budu moci "normálně" chodit. Moc děkuji za Vaši odpověď

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Popisovaný případ je poměrně smutný a jeho řešení buhužel asi nebude tak jednoduchá,jak si představujete. Po arthroskopii lze možná čekat zlepšení, ale po všem, co Vaše koleno prodělalo, bych si vůbec netroufal tvrdit, že jej někdy ohnete do pravého úhlu.Protože info o Vás je opravdu moc strohé na to abych Vám dával nějaké naděje či naopak Vás v nadějích srážel někam ke dnu radši skončím. Opravdu toto je příliš závažný stav, než se k tomu vyjadřovat z několika Vašich vět. Jen obecně.Zvolte nejlepší možné pracoviště a řiďte se tím, co Vám řeknou. Není vždy lepší ten, který z nezkušenosti a touhy Vám pomoci doporučí operaci. Osobně bych se k operování takového kolena stavěl velmi rezervovaně,již dávno jsem se vyléčil z toho, že po každém vše předělám a výsledek bude úžasný.

  • Evica

    Pane doktore, děkuji za Vaši odpověd na mou otázku. Musím říci, že jste mě docela vyděsil. Ale děkuji za Vaši upřímnost. Jsem z Brna, kterého lékaře, nemocnici či kliniku byste mi doporučil? Moc děkuji ua Vaši radu a pomoc.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Mě to mrzí, nechtěl jsem,.... mnohdy pacienti vlastními slovy nechtíc svůj stav popisně velmi zhorší a když jde člověk hlouběji zase to není takové zlé. Víte, my se děsíme slov jako je zánět a podobných, protože septické záněty v ortopedii jsou strašný průšvih a jejich vyléčení- je-li vůbec možné je zdlouhavé a náročné pro všechny. Proto jsem se zarazil cca v půli článku a nechtěl moc rozvíjet své názory. Prosím nevěště tedy hlavu, je tu takhle mezi námi veliká komunikační bariéra a ta zkreslí lecos. K dotazu. Myslím , že Váš případ patří na ortopedickou kliniku fakultní nemnocnice. Je celkem jedno, ke komu půjdete, předpokládám , že stejně jako na Bulovce kde jsem pobýval poměrně dlouho, se i v Brně ve FN případy jako je ten Váš řeší v širším kolektivu a rozhodnutí která zde padnou musí potom ten konkrétní lékař respektovat. Nelze čekat, že byste někde na poliklinice v terénu dostala fundovanější názor, protože od toho kliniky máme, aby řešily komplikované případy a je tam mnoho lékařů, kteří jistě viděli podobný případ jako bude ten Váš a pamatují si, jak konkrétní řešení u Vašich předchůdců dopadla.Svěřte se s důvěrou tomuto kolektivnímu mozku. A´t Vám to dobře dopadne, držím palce.

  • Adam

    Dobrý den. Je mi 48 a při nedávné artroskopii kolene (meniskus) mi objevili přetržený přední křížový vaz. Koleno mi nikdy nevypadlo. Doporučol byste plastiku vazu či nikoliv? Děkuji.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den, nezlobte se zkrátím to: Rozhodně ne. Důvody: Na plastiku jste , s odpuštěním, starý, poškozený meniskus také zhoršuje výsledky operací. Můžete být majitelem kolena které je sice stabilní, ale bude bolet. Je spousta lidí Vašeho věku kteří fungují bez tohoto vazu.

  • LF

    Moc děkuji,vážený pane doktore za dlouhou a hezkou odpověď.Právě mi bylo 7O,tak jsem ráda,že jsem na pokraji rozmezí,které uvádíte.Bojím se narkozy,už jsem "po žlučníku"byla " v tunelu",jak se lidově nazývá ten stav,kdy vidíte lékaře pod sebou,slyšíte,co si povídají a nechce se Vám vracet na zem a táhne Vás to nahoru za světlem,neboť tam byl takový stav blaženosti .Tak uvidím,kdyby se to nezlepšilo.Děkuji Vám

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

  • Zuzana Husínová

    Dobrý den, můj jedenáctiletý syn našlapuje na levou nohu výrazně špatně, šmajdá a chodí po její vnitřní straně. Dětská lékažka nám doporučila jízdu na koni, na kole a plavání. Noha se ale příliš nemění. Máme navštívit ortopeda? Existují nějaké speciální cviky? A co hrozí v případě zanedbání?
    Děkuji za odpověď

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. Popravdě si nemím zcela z Vašeho popisu představit jak chodí.Chůze po vnitřní straně nohy by snad svědčila pro to, že vytáčí špičku při došlapu ven. V tom případě asi má také plochou nohu. Všechno to jsou jen spekulace, toto se musí vidět a teprve potom něco doporučit. S odpovědí na zanedbání je to stejné.Neumím Vám odpovědět. Děti obvykle vtáčí nohy dovnitř, sešlapávají boty, musí se na to upozorňovat a během vývoje se to samo spraví jak porostou. Nebude to rychle, protože úhlové poměry krčků kosti stehenní(které za podobné případy obvykle můžou) se mění s růstem, t.j. poměrně pomalu.

  • Miroslav 66

    Již druhý měsíc bolest pravého kolena z vnitřní strany a bolest jde až do vnitřku lýtka a vnitřního stehna. V noci v klidu cítím pálení a štípání v oblasti kolena.Užíval jsem proenzi 2 balení , clovit 2 x ,artrilon, wobenzym 1 balení a bolest přetrvává. Na snímku kolena počínající , dle lékařky, artroza.Revmatolog aplikoval injekci kortikoidů, zlepšení trvalo asi 14 dnů.Poradte co dál.

  • Ortoped Zdeněk Krystlík

    Dobrý den. RTG je odpovídající věku, vysvětlení potíží asi nedá. Opakovat kortikoidy asi není úplně na místě. Doporučil bych spíše RHB, v kombinaci s fyzikální léčbou. V případě trvání je ke zvážení MR či arthroskopie. Opět ale příliš konkrétní dotaz na postup co dál, nelze hodnotit , když nevím jestli jste neměl úraz, jestli máte koleno oteklé,jestli jsou příznaky na menisky pozitivní nebo například nemáte iritaci femoropatelárního kloubu. Je mi líto, kdyby medicína byla tak jednoduchá, že by šla řešit korespondenčně, tak jsme všichni zdraví :-). PS: K tomu ještě revmatolog aplikoval. JAk jste se dostal na revmatologi,to není normální postup.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 40/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

MarketingSalesMedia

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Family

Barrandov Plus


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.