Podle čeho vybírat prosecco? Odpovídal Jaroslav Hykl

Chat je uzavřený14.05.2019 14:00

Jaroslav Hykl.

Jak je náročné organizovat velké festivaly? Jaká je průměrná návštěvnost těchto akcí? Kolik druhů prosecca lze ochutnat na Proseccofestu? Podle čeho vybírat prosecco? Jaké Prosecco či vinařství můžete doporučit? Jaké delikatesy se budou podávat na Proseccofestu? S jakým jídlem si užít prosecco nejvíce? Jaký je rozdíl mezi proseccem DOC a zpravidla dražším DOCG? Může být prosecco za 120 Kč kvalitní? Jak byla náročná obnova Svatováclavské vinice? Ptejte se Jaroslava Hykla. Host odpovídá v úterý 14. května od 14.00.

Jaroslav Hykl, absolvent FAMU a autor celé řady televizních filmů a inscenací, dokumentů, hudebních a zábavných pořadů. Od roku 1992 má vlastní produkční filmovou společnost, která realizovala mnoho audiovizuálních děl. Od roku 1997 se dlouhodobě zabývá natáčením filmů o víně. Je autorem a režisérem stodílného televizního seriálu Putování za vínem, který je filmovou encyklopedií vinařských oblastí světa. V roce 2005 obnovil Svatováclavskou vinici na Pražském hradě, která je nejstarší viniční tratí v Čechách. Od roku 2008 do současnosti na tomto místě organizuje nejrůznější akce zaměřené na víno např. Svátek růžových vín, Svatováclavské vinobraní a Proseccofest. Právě Proseccofest organizuje již třetím rokem přímo ve spolupráci s italskými producenty. Aktuální ročník se bude konat 18. a 19. května 2019 v areálu Villa Richter na Pražském hradě.

Chat

  • Dan

    Dobrý den, v čem se liší DOCG prosecco od DOC, resp. dá se říci, že každé DOCG je lepší než jakékoli DOC? Bude možné ochutnat na Proseccofest také DOCG prosecca?

  • Host chatu

    Dobrý den. Prosecco dnes nejen u nás, ale i ve světě zažívá nebývalý rozvoj popularity. Aby se zabránilo napodobování a zaměńování tohoto vína, byl přijat zákon, který chrání název Prosecco. Proseccem mohu být nazývána jen vína, která se vyrobí určitou technologickou metodou a to pouze ve vymezené a zákonem chráněné oblasti. V tomto případě jde o vinařskou oblast Prosecco a ta je ohraničená Dolomity a Jaderským mořem, které zde vytváří unikátní klima a vínům dává nezaměnitelný charakter. DOC v názvu znamená Denominazione di origine controlata, což je zkratka pro označování vín s kontrolovaný původem v Itálii. No a DOCG je uvnitř této poměrně velké geografické oblasti specifická oblast kolem dvou center Conegliano a Valdobiadene, která má nejlepší podmínky pro pěstování a výrobu tohoto šumivého vína. Tato vína mohou nést označení DOCG. Zpátky k otázce. Vína z oblasti DOCG jsou vyráběna z menší oblasti s nejlepšími podmínkami. Tudíž jsou i mírně dražší. Tato vína bude možné na festivalu ochutnat.

  • Jolana

    Dobrý den,

    jaké jídlo se k pití Prosecca nejvíce hodí? Děkuji

  • Host chatu

    Prosecco je typické svými ovocnými a květinovými vůněmi. Vzhledem k tomu, že vína se tvoří ve velkých nádržích s menším tlakem, bublinky jsou lehčí a pěnivější. Jemnější vína jsou ovocitá, mají tóny tropického ovoce, smetanových banánů, lískových oříšků, vanilky a medu. Prosecco se tedy většinou nachází na sladší části chuťového spektra a proto je ideální například s melounem a prosciutem, chutná s chřestem,ale skvěle se hodí i asijským jídlům, jako jsou thajské nudle pad thai. Všechna tato jídla: sušené šunky s melounem, chřest i thaské nudle budete moci na festivalu ochutnat a posoudit, jak k sobě se hodí.

  • Honza

    Zdravím.

    jaký je rozdíl mezi šampaňským a Proseccem?

  • Host chatu

    V ceně určitě. To je ale nadsázka. Každé z nic pochází z různých zemích, které si chrání svůj název. Šampaňské pochází z Francie a Prosecco, ale existuje mnoho dalších rozdílů. Šampaňské je šumivé víno vyráběné v regionu Champagne nedaleko města Remeše. Zjedodušuji. Tvoří se nejvíce z drud Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier klasickou metodou druhotného kvašení zvanou"šampaňská" Naopak Prosecco pochází z italských regionů Veneto Friuli a Venezia Gullia. Vyrábí se z dominantní odrůdy Glera tzv. Charmantovou metodou.

  • Eliška H.

    Dobrý den,

    jak moc je náročné organizovat festivaly?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Je to opravdu organizačně náročné. Jak časově, tak logisticky. Vedle organizování velkého počtu personálu i návštěvníků, musíte zvládnout velké přesuny potravinářského zboží a následně jeho zpracování na prezentované jídlo. Přitom musíte dodržet hygienická pravidla, aby se jídlo nezkazilo, dobře vypadalo a chutnalo. Fakt produkce takovýchto akcí vyžaduje velké produkční zkušenosti nejen z oboru gastronomie.

  • Hanka

    Dobrý den, pane Hykl,

    proč jste si vy sám Prosecco oblíbil? Jaké byste vy osobně doporučil?

  • Host chatu

    Nerad bych doporučoval. Všechna prezentovaná vína na festivalu pochází od renomovaných italských vinařství. Jejich vína je třeba ochutnat a obrázek si udělat sami. Proto se přeci organizují gastro festivaly. Jejich smyslem je nejen si užít dobrého jídla, ale otestovat i své oblíbené chutě. My vybíráme taková vinařství, abychom mohli zaručit kvalitu prezentovaných produktů. Osobní preference necháváme na hostech. Ale Prosecco jako typ šumivého vína mám velmi rád.

  • Martin Král

    Dobrý den,

    podle jakých kritérií vybíráte prodejce na Vašich festivalech?

    Hezký den

  • Host chatu

    To je různé. Velmi záleží na typu festivalu. Někdy je to ve spolupráci s nějakým konsorciem - jako například u Prosecco festu, kteří nám doporučí vinařství nebo se vyhlásí otevřená platforma a záleží, kdy se naplní počet volných míst jako je to třeba u Svátku růžových vín. Při vinobraní prezentujeme vína od našich oblíbených vínařství atd. Opravdu je to případ od případu.

  • Lucie N.

    Dobrý den,

    proč jste se zaměřil zrovna na prosecco?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Jak jsem už zmínil v předchozí odpovědi. My pořádáme různé tematické gastronomické akce. Nejen Proseccofest, který bude teď v sobotu a neděli. Ale např.Svátek růžových vín, Svatováclavské vinobraní. Teď připravujeme Thai food festival. Snažíme se, aby námi pořádané gastrofestivaly nebyly vysloveně davové. Neříkám, že jde o komorní akce, ale chceme, aby návštěvníci měli na festivalu ještě dostatečně velký osobní prostor, aby si mohli užít výjimečnost Svatováclavské vinice, vinice uprostřed Prahy.

  • Petr

    Kolik druhů Prosecca existuje? a záleží kvalita na ceně?

    Děkuji

  • Host chatu

    Jak už jsem odpovídal. Vinařská oblast je ohraničena Dolomity a Jaderským mořem ve dvou velkých regionech s devíti provinciemi. Vinice zde mají cca 24 000 ha a révu pěstuje nebo víno vyrábí více jak 1200 vinařství. Možná je třeba si připomenout co je obecně vnímáno pod názvem Prosecco. Pro lidi je Prosecco šumivé víno, které se příjemně popíjí v zimě i v létě. Prosecco mívá bledě slámově žlutou barvu s typickým dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni jsou cítit bílé květy, jablka nebo hrušky. Má mírný obsah alkoholu a to činí z tohoto vína osvěžující a příjemně pitelný nápoj. Odrůdy i technologie výroby tohoto šumivého vína je víceméně stejná v celé oblasti. A jako všude, kde se vyrábí víno, záleží na kvalitě hroznů a umění konkrétních enologů, kteří víno vyrábí. Je zkrátka třeba ochutnávat, aby si každý vybral pro sebe to nejpříjemnější. Určitým vodítkem může být preference podle obsahu zbytkového cukru.

  • Michal

    Dobrý den zajímalo by mě, jaké delikatesy se budou podávat na Proseccofestu?
    Hezký den

  • Host chatu

    Prosecco je italské šumivé víno a tak ho budeme nabízet především s italskými produkty. V celém areálu vinice budou k ochutnání sušené šunky s melounem, sýry, olivy. Vařit budeme i skvělé těstoviny v celém parmezánovém bloku. Na restauraci Nobile bude speciální menu s Chřestem, protože nejslavnější italský chřest pochází z pěstitelské oblasti Prosecca a skvěle se k němu hodí. Prosecco vyniká i asijskou kuchyní a tak jsme pro návštěvníky připravili celý thajský stánek s nejrůznějšími jídly.

  • Saša

    Dobrý den,jaký je rozdíl prosím mezi proseccem a lambruscem? Děkuji

  • Host chatu

    Společné jim je, že jsou to italská šumivá vína. O šumivém víně z oblasti Prosecca jsem již mluvil. Lambrusko je odrůda révy vinné s modrými hrozny. Tady je první velký rozdíl. Glera která je dominantní v Proseccu je bílá odrůda. Lambrusko se pěstuje v italských krajích Emilia- Romagna a Lombardie. Produkce pochází již z dob Etrusců, kteří využívali místní divokou révu pnoucí se po stromech- odtud název Lambrusco, který je odvozován z latinských spisů jako divoce rostoucí na hranicích pozemku. Lambrusco je také zpracováváno Charmantovou metodou, ale chuťově jde úplně jiný typ vína než Prosecco. To by ale bylo na delší odpověď.

  • Monika

    Budou se na Proseccofestu podávat nějaké míchané nápoje z prosecca? Díky

  • Host chatu

    Ano. Prosecco je skvělé do míchaných nápojů. Pro návštěvníky budeme mít v areálu dvě stanoviště, nahoře a v dolní části areálu, kde budou moci ochutnat míchané nápoje z Prosecca, ať už Aperol Spritz, Hugo, Bellini a další.

  • Honza

    Lze koupit nějaké vstupné na oba dva dny nebo to jde jen jednotlivě?Díky

  • Host chatu

    Bohužel z organizačních důvodů, aby nevznikaly zmatky při vstupu to nelze. Upřímně jsme si mysleli, že jeden den bude na každého stačit. Areál je limitovaný pro počet návštěvníků, ale samozřejmě budeme potěšeni, když někomu se to bude tak líbit, že přijde i podruhé. Může ale přijít na další festival v areálu Svatováclavské vinice, který pořádáme 22. a 23. června. Téma bude Thai food.

  • Kamil

    Avizovali jste, že budete na festivalu Prosecca nabízet i thajskou kuchyni. Neumím si úplně představit, jak může snoubení s exotikou fungovat. Jak si prosecco rozumí s thajskou kuchyní a jak to na akci bude probíhat?

  • Host chatu

    Už jsem to zmínil v předchozích odpovědích. Prosecco je typické svými ovocnými a květinovými vůněmi a jemným perlením. Jemnější vína často mají ve vůni tóny tropického ovoce, smetanových banánů. Posuďte sami, jak se hodí k thajské kuchyni. V malé ochutnávce budete moci posoudit na horním stánku a když vám to nevyjde tentokrát můžete posoudit na Thai food festivalu v červnu.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov