Přichází sezóna ovoce a marmelád, jak si jejich přípravu co nejvíce usnadnit? A je nutné marmelády zavařovat, nebo je to pouhý mýtus? Odpovídal Pavel Semela, ve středu 12. 5. od 11.00

Chat je uzavřený12.05.2021 11:00

Pavel Semela, produktový manažer značky DOMO.

Přichází sezóna ovoce a marmelád, jak si jejich přípravu co nejvíce usnadnit? A je nutné marmelády zavařovat, nebo je to pouhý mýtus? Multifunkční polévkovar, v čem usnadní práci a proč by neměl chybět v žádné kuchyni? Jak prodloužit trvanlivost potravin? Smažení horkým vzduchem - proč vynechat olej a zaměřit se na horkovzdušné fritézy? Proč se čistička vzduchu hodí nejen pro alergiky, ale také do přetopených místností? Jaký je rozdíl mezi vysavačem se sáčkem a bez?

Pavel Semela, produktový manažer značky DOMO, která dodává na tuzemský trh převážně kuchyňské spotřebiče. Více než 10 let se pohybuje v oblasti elektra a po tuto dobu spravuje online nabídku značky DOMO.

Chat

  • SOD

    Které všechny přístroje, které souvisí s ovocem nabízí k prodeji DOMO?

  • Host chatu

    Značka DOMO se specializuje především na konzervaci a uchování potravin, tedy i ovoce. V naší nabídce tak můžete najít digitální automatické zavařovací hrnce, výkonné sušičky ovoce a vakuovačky. Z čerstvého ovoce si také můžete připravit výborné smoothie v některém z našich specializovaných smoothie mixérů. Dlouhodobě nejoblíbenějším produktem pro zpracování ovoce, ale zůstává sušička ovoce DOMO DO600S se sušícími platy bez otvorů. Vzduch do jednotlivých pater sušičky rozvádí speciálně konstruovaný vnitřní tunel a každé plato se tak suší samostatně aniž by se mezi platy přenášely jakékoliv pachy a vůně.

  • SK

    Nabízíte (DOMO) i odšťavňovače?

  • Host chatu

    Aktuálně naše nabídka obsahuje pouze jeden klasický elektrický odšťavňovač, model DOMO DO9236J. Jedná se o výkonný odstředivý odšťavňovač, který pojme i větší kusy ovoce. Případně také můžete zvážit koupi pákového lisu na citrusy DOMO DO9173J s elektricky poháněným trnem. Tento elegantní nerezový přístroj nezabere na kuchyňské lince příliš mnoho místa a můžete jej tak mít stále při ruce a připravit si každý den ke snídani čerstvou pomerančovou šťávu.

  • stopM

    Nabízí DOMO k prodeji i jogurtovače?

  • Host chatu

    Jogurtovače bohužel v naší nabídce nenaleznete.

  • Lovacoop

    Jako zámečník vám radím na smažení používejte nejlépe řepkový olej,snáší lépe vysoké teloty a nepálí se tak jako slunečnicový. Proto se řepkový používá při obrábění ozubených kol a jiných strojních součástí.

  • Host chatu

    Děkujeme vám za příspěvek do diskuze. Jak správně píšete, řepkový olej patří mezi velmi kvalitní oleje vhodné pro smažení při vysokých teplotách. Lze jej tedy použít jak v horkovzdušné fritéze, tak především v klasické olejové fritéze.

  • Janina

    Premyslim o koupi horkovzdusne fritezy a chci se zeptat, jestli je nutne pri jejim pouziti take olej, nebo ho muzu zcela vynechat?

  • Host chatu

    Použití oleje v horkovzdušné fritéze není nutné, ale určitě jej můžete přidat. Množství oleje by mělo být jen takové, aby olej zůstal během přípravy na povrchu potravin.

  • Tereza Jonášová

    Dobrý den,
    koukala jsem, ze nabizite take susicky ovoce. Chceme jednu kupovat babicce, ktera nejcasteji susi houby, ale nevim, kterou zvolit. Jestli tu digitalni, nebo klasickou. Mohl byste mi poradit?
    Dekuji

  • Host chatu

    Dobrý den, oba modely sušiček DOMO disponují dostatečně vysokým výkonem a originální koncepcí sušení. Na sušení hub bych vaší babičce doporučil léty prověřený model DOMO DO600S s plnými platy. Sušící plata bez otvorů umožňují sušit v různých patrech například ovoce i houby zároveň bez prolínání pachů a vůní. Horký vzduch rozvádí sušička pomocí speciálního tunelu do každého patra zvlášť. K sušičce DO600S lze také dokoupit ještě 2 sušící plata navíc při zachování jejího plného výkonu.

  • Adéla

    Pro syna pripravuju masove prikrmy a zajimalo by me, jestli muzu dat do polevkovaru taky maso? Dekuji

  • Host chatu

    Doporučoval bych použít program pro extra jemnou polévku, aby se obsah polévkovaru více provařil a umixoval. Maso vkládejte vždy nakrájené na malé kousky. Maso které vyžaduje delší přípravu bude vhodné vkládat do polévkovaru ale již předvařené.

  • Hana Vesela

    Dobry den, chci se zeptat, jestli se doopravdy nemuze stat, ze by se mi polevka v polevkovaru pripalila? Dekuji za odpoved. Hana

  • Host chatu

    Dobrý den, v případě dodržení správného pracovního postupu, tedy zejména dostatku tekutin, se polévka skutečně připalovat nebude. Připravovali jsme v polévkovaru jak nejoblíbenější dýňovou polévku, tak i například brokolicovou a vždy stačilo jen vložit suroviny, vhodný poměr vody, koření a sůl, případně vývar, či bujón a spustit program pro přípravu krémové polévky. Polévkovar postupně ingredience provaří a průběžně mixuje.

  • VFJ

    1) V televizi jsem slyšel o polévkovaru, co to přesně je?

  • Host chatu

    Automatický polévkovar DOMO lze použít k přípravě krémových polévek, ale také příkrmů, nebo smoothie. Některé naše modely můžete využít i k přípravě marmelády, nebo rostlinného mléka. Co se týče polévkovaru jako takového, vyzdvihl bych úsporu času a také jednoduchou obsluhu. Pokud se zaměříme na samotné vaření, tak jak v případě polévky, tak i marmelády nemusíte nic míchat ani mixovat. Stačí vložit suroviny, zvolit jeden z několika možných programů, zmáčknout tlačítko a polévka nebo marmeláda je během pár minut hotová.

  • Blábušta

    Koukala jsem na vaši horkovzdušnou fritézu a zajímalo by mě, jestli do ní můžu dát také obalované maso?

  • Host chatu

    Dobrý den, dle zkušenostní našich i našich zákazníků lze v horkovzdušné fritéze připravit i obalované maso. Pro lepší výsledky je vhodné zvážit použití oleje ve spreji. Výsledek pak bude perfektní.

  • Josefína

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, syn má alergii na prach, tak doma přemýšlíme, že bychom koupili čističku vzduchu - ale opravdu dokáže alergikovi ulevit? Děkuju, J.

  • Host chatu

    Čističku vzduchu DOMO lze určitě alergikům doporučit. Jejím hlavním úkolem je vyčistit vzduch od zdraví škodlivých látek. Poradí si s prachem, pyly, plísněmi, roztoči, zvířecími alergeny nebo také s cigaretovým kouřem a navíc umí i vzduch ionizovat. Ocení ji tedy zejména ti, kteří trpí alergií na prach, pyl, roztoče apod. Důležité je ale nespoléhat pouze na čističku samotnou, svou roli hraje také důkladný úklid.

  • Martin Šmíd

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli dokáže polévkovar s funkcí rostlinného mléka nasekat oříšky pro jeho přípravu doopravdy dohladka? Nezůstávají pak v mléce kousky? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud chcete mléko naprosto bez sebemenších kousků ořechů, bude potřeba mléko přecedit. Pro perfektní výsledky tvrdší suroviny (např. mandle) doporučuji nechat předem alespoň 3 hodiny namočené. Docílíte tak jemnější struktury a menšího % odpadu po konečném přecezení hotového nápoje. Z vlastní zkušenosti vám mohu doporučit jako ideální poměr surovin asi 100 g oříšků na 1,2 l vody. Zbylé drobné kousky oříšků, které Vám zůstaly v cedítku, doporučuji dále využít například na přípravu mandlové mouky, zužitkovat při pečení moučníku, nebo domácích cookies, nebo si je prostě jen přidat do ovesné kaše.

  • Truhlik

    Letos budeme zavařovat marmelády, existuje nějaký přístroj, kterým si to usnadnit? Díky moc za rady.

  • Host chatu

    V naší nabídce máme automatický polévkovar s funkcí marmelády DOMO, s jehož pomocí připravíte marmeládu už za 25 minut. Do nerezové nádoby stačí vložit zvolené suroviny, zmáčknout tlačítko a po necelé půl hodině můžete marmeládu nalévat do sklenic. Během vaření lze díky paměťové funkci program pozastavit a marmeládu nebo polévku ochutnat, případně dochutit. Výhodou je také nádoba o objemu 2l.

  • Katka T.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to se zavařováním marmelád? Babička tvrdí, že aby nezplesnivěly, je nutné je zavařit, na internetu jsem se zase dočetla, že to tak není. Děkuji moc.

  • Host chatu

    Dobrý den, z mé vlastní zkušenosti není nutné marmelády zavařovat. Důležité je, abyste měla zralé a kvalitní ovoce a pečlivě vymyté sklenice i víčka. Sklenice pak můžete nechat vysušit v troubě horkým vzduchem, což zabrání vzniků bakterií. Pokud budete mít sklenice studené, lijte do nich horkou marmeládu pomalu, aby nepraskly. Poté stačí sklenice zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Po vychladnutí a otočení sklenic budou víčka na sklenice vzduchotěsně přichycená silným podtlakem a marmelády vám tak vydrží bez problému i několik let. Pokud ale chcete i přesto marmeládu zavařit, v naší nabídce máme také zavařovací hrnce DOMO.

  • LP

    Koukala jsem na váš web na vakuovačky potravin. V čem se jednotlivé druhy liší? A k čemu je dobrá ta nádoba? A musím používat vaše originální sáčky nebo to lze použít na jakékoli igeliťáky?

  • Host chatu

    Jednotlivé druhy se liší výkonem, funkcemi a příslušenstvím. Model DOMO DO331L disponuje dvojnásobným výkonem kompresoru a dvojitým extra silným svárem. Pod víkem pak tento model uschovává hadičku pro odsávání vakuových nádob a také zásobník na roli fólie a integrovanou řezačku fólií a na víku si lze volit z několika různých programů odsávání a program marinování. Naproti tomu model DOMO DO327L tvoří základ nabídky, ale svou práci zvládne také na jedničku.

    Nádobu, kterou můžete najít u většího modelu můžete používat pro uchování nezpracovaných surovin na další den, nebo ji využít v kombinaci s programem marinování pro příprava masa na grilování. Program marinování umí v nádobě střídavě vytvářet a uvolňovat podtlak a během 5 minut do masa doslova napumpovat maximum chuti z připravené marinády.

    Do vakuovaček o vysokém výkonu a silném sváru, jako jsou i tyto oba modely naší značky, je potřeba používat kvalitní silnostěnné fólie. Originální sáčky DOMO vynikají vysokou pevností a trvanlivostí. Svou kvalitu sáčky DOMO potvrzují i použitím materiálů bez BPA látek a vhodností i pro pomalé vaření Sous-Vide.

  • Marketa

    Dobrý den, četla jsem, že některé polevkovary umí také restovat např. cibulku, je to možné i s vaším polévkovarem?
    Děkuju

  • Host chatu

    Dobrý den, s trochou improvizace lze cibulku na másle orestovat v jakémkoliv polévkovaru. Musíte ovšem dát pozor, aby nedošlo k připálení cibulky na dno přístroje. Sám jsem si tuto možnost ověřil při přípravě dýňové polévky. Nejdříve necháte na dně polévkovaru rozpustit dostatek másla, nebo vlijete olej. Jakmile dosáhne přístroj dostatečné teploty, můžete vhodit nasekanou cibulku a nechat osmahnout. V případě potřeby přístroj necháte uzavřený, aby dále olej přihříval a bude s ním lehce kroužit, aby se cibulka uvnitř promísila. Pak na chvíli odstavíte, nalijete potřebné množství vody, vložíte ostatní suroviny a spustíte program pro přípravu polévky. Nezapomeňte před spuštěním ode dna pro jistotu ještě vše promíchat.

  • Zbyněk S.

    Budeme domů kupovat vysavač a pořád váháme mezi tím se sáčkem nebo vysavačem bez sáčku. Co byste mi doporučil?

  • Host chatu

    Záleží na preferencích každého. Oba typy vysavačů jsou dnes již na srovnatelné úrovni. V případě sáčkového vysavače musíme myslet na nutnost použití sáčků, které je dobré mít doma do zásoby, bez nich nevysajete. Nevýhodu vidím v tom, že při méně častém vysávání vám ve vysavači může začít sáček zapáchat a při vysávání se bude pach intenzivně uvolňovat do bytu. Co se týče bezsáčkových vysavačů, výhodou je jistě úspora peněz za sáčky, které kupovat nemusíte a také možnost častěji a jednoduše obsah prachové nádoby vysypat. Bezsáčkový vysavač také velmi oceníte při vysávání hrubých nečistot, které by mohli u sáčkového vysavače velmi rychle sáček naplnit, nebo protrhnout. Naopak nevýhodou u bezsáčkového vysavače může být nutnost více se start o čistotu filtrační soustavy a vysypávání prachové nádoby, které doporučuji provádět venku.

  • Jana

    Dobrý den, musím do Vašeho zavařovacího hrnce dávat sklenice s horkým nebo studeným obsahem? A v čem se jednotlivé hrnce liší a který byste doporučil?

  • Host chatu

    Dobrý den, na teplotě obsahu sklenic by nemělo nijak záležet. Zavařovací hrnec nejdříve ohřeje vodu na požadovanou teplotu a pak spustí odpočet času. V případě manuálního zavařovacího hrnce čas nastavíte vy. Základní rozdíl mezi zavařovacími hrnci bude tedy ve způsobu ovládání. Digitální hrnce s LCD jsou plně automatické – tzn. nastavíte teplotu a čas a více se nemusíte starat. Naproti tomu manuální zavařovací hrnce vyžadují vaši částečnou asistenci, kdy musíte po zaznění signálu dosažení teploty ručně nastavit dobu zavařování. Doporučil bych vám nejlépe model s LCD a v nerezovém provedení, např. DOMO DO42325PC.

  • Vladimír Tomek

    Koukal jsem na váš kontaktní gril a zajímalo by mě, jestli se z něj nemůže při přípravě masa kouřit? Máme doma čidlo na kouř, tak bychom ho neradi spustili.

  • Host chatu

    Při grilování se bude z masa a grilu kouřit úplně stejně jako při příprava masa na pánvi. Z grilu budou unikat především páry. U nového grilu je také vhodné jej nechat před prvním použitím očistit a trochu „vypálit“. V tom případě se může nějaký kouř udělat. Také při použití oleje pro potření grilovacích desek se může trochu kouře uvolnit. Pokud ale maso vyloženě nespálíte, nemusíte mít žádné obavy.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov