Proč je dobré kompostovat a co s přebytky ze zahrádky? Odpovídal Jakub Reichl

Chat je uzavřený24.10.2017 09:30

Jakub Reichl.

Zajímá vás, jak se dá smysluplně zužitkovat bioodpad, například ten z kuchyně? Proč ho nevyhazovat do komunálního odpadu, ale přemýšlet o kompostování, i když bydlíte ve městě? Nebo máte zájem o sezónní ovoce, zeleninu ze zahrádky nebo med rovnou od včelaře? Proč je dobré kompostovat, co s přebytky ze zahrádky nebo naopak kde získat sezónní ovoce a zeleninu přímo od pěstitele? Ptejte se Jakuba Reichla v úterý 24. října od 9.30.

Jakub Reichl, grantista Roku jinak Nadace Vodafone ve spolupráci s organizací Kokoza rozvíjí fungování komunitní mapy Mapko.cz.Ta pomáhá propojovat zahradníky i ty, kteří mají zájem o sezónní a lokální potraviny s minimem obalů a transportu. Díky projektu mapko.cz je snadné domluvit se s nejbližším pěstitelem či komunitní zahradou a nabídnout jim domácí bioodpad, který po zkompostování poslouží při pěstování rostlin. Lidé si mezi sebou mohou vyměňovat zahrádkářské zkušenosti, přebytky ze zahrady anebo žížaly, které jsou pro procesy vermikompostování nezbytné.

Chat

  • DENMARK

    Jaké jsou všechny výhody kompostování?

  • Host chatu

    ...

  • GF

    Jaké jsou všechny nevýhody kompostování?

  • Host chatu

    ...

  • DIS

    Co vše lze zkompostovat a co ne?

  • Host chatu

    ...

  • Radek

    Patří do zahradního kompostu např. čaj nebo slupky z pomerančů či banánů? Děkuji.

  • Host chatu

    ano, čaj můžete do kompostu vkládat. Pokud se jedná o vermikompostér, žížaly ho milují, obvzláště pytlíky od čajů. Co se týká slupek, tak ty lze kompostovat také, ale do vermikompostéru s mírou. Do zahradního lze

  • Agnes

    Dobrý den, bydlím v Praze, vlastní zahradu (natož kompost:)) nemám. Nicméně se zajímám o lokální potraviny a ráda bych si kupovala čerstvou zeleninu, ovoce, vajíčka... přímo od pěstitele, zároveň je mi líto toho všeho bioodpadu, který produkuji při vaření z čerstvých potravin, ten vyhazuju do komunálního odpadu, popelnice na bioodpad v domě zařízené nemáme. Jak mi může pomoci mapko.cz? Děkuji a krásný den, Agnes

  • Host chatu

    mapko.cz vám může vlastně pomoci se všemi problémy, které uvádíte. V současnosti je to pořád mapa, kde převažují vermikompoostéry, ale naším cílem je čím dál tím více prosazovat výměnu lokálních potravin mezi drobnými zahrádkáři. Každý si může přidat svoji zahrádku. Vyvíjíme zároveń databázi, která bude napojená na mapu a tam si můžete vyhledávat podle jednotlivých produktů (např. med, atd). V mapě také najdete komunitní zahrady ve městech, kde můžete pěstovat, aniž byste měla vlastní zahrádku

  • Magda

    Dobry den, chtela bych se zeptat, zda na kompost patri i skorapky od vajicek. Casto totiz slycham, ze by se tam davat nemely. Dekuji

  • Host chatu

    Ano, skořápky od vajíček tam patří, ale přiměřeně. Nejlépe je před tím nadrtit.

  • Jindřiška Černá

    Dobrý den. Uvažuji o kompostéru do bytu, ale nejsem si jistá, jaká to má specifika - je to docela velká investice a přece jen mít doma žížaly je velký krok pro městského člověka. Kokoze moc fandím!

  • Host chatu

    Jindřiško, rozhodně se toho nebojte, žížaly Vás nesežerou. Pokud nechcete investovat velké částky, můžete přijít na nás workshop, kde si vyrobíte vlastní vermikompostér: https://eshop.kokoza.cz/kategorie-p...

  • Václav Neruda

    Dobrý den, co palčivý podzimní problém - kam s listím? Kompostu větší množství nesvědčí, má o něj někdo zájem? Prostě kam s ním?:)

  • Host chatu

    na mapko.cz si můžete najít komunitní kompostéry, případně komunitní zahrady, kde kompostují. Otázkou ovšem je, zda budou mít o velké množství listů zájem. Je to potřeba se jich zeptat přes mapko.cz. Pokud máte moc listí, je někdy lepší odvoz do oficiální kompostárny nebo sběrného dvora.

  • Veronika

    Dobrý den,
    také by mě zajímala otázka žížal. Máte s tím nějaké zkušenosti? Doporučil byste mi je nebo je to zbytečná investice? Děkuji.
    P.S.: Bude mít Kokoza někdy zase nějakou kolekci na ZOOTu :)?

  • Host chatu

    žížaly se používají pro domácí vermikompostování, je to rozhodně věc, která stojí za vyzkoušení. Lidé si ze žížal dělají domácí miláčky a navíc vám pomohou s odpadem, který by jinak skončil v koši a budete mít kvalitní domácí hnojivo... ¨ Na zootu naše kolekce skončila. Nyní rozjížíme vlastní benefiční eshop na eshop.kokoza.cz

  • Markét V.

    Dobrý den. Je nutné nějakým způsobem měřit a hlídat teplotu kompostu? Díky.

  • Host chatu

    teplotu měřit nemusíte, ale měla byste dbát na strukturu kompostu (zahradního). Měla byste jej pravidelně překopávat a předcházet překyselení (míchat hnědé se zeleným). V kompostu jsou nicméně vysoké teploty a je to přirozený efekt rozkladu. Ve vermikompostéru tak vysoké teploty nejsou. Žížalám se daří v teplotách do 25 stupňů. Nesmí být tudíž na slunci. A ani nesmí mrznout

  • Gregor

    Zdravím. Jsou pro kompost vhodní kromě žížal i další živočichové, například šneci nebo brouci? Děkuji

  • Host chatu

    Jsou i jiné alternativní metody, například kompostování pomocí brouků (ty však nejsou vhodní do bytu, protože by se vám rozlezli). Také se používají bakterie bokashi

  • Markéta

    Chtěla bych žít více ekologicky, vadí mi věčné vyhazování sáčků, obalů atd...a vlastně i bioodpadu. Jak to řešíte Vy?

  • Host chatu

    Nejlepší cestou je začít domácím vermikompostérem. Ten si můžete vyrobit sama (i na našich workshopech) nebo si koupit například vermikompostér Urbalive za 2990 Kč. Je to sice investice, ale vypadá hezky a je odzkoušený. Zároveň můžete předcházet obalům, tím že si pořídíte frusacky (znovupoužitelné pytlíky). Inspirujte se například i organizací bezobalu.org, kde si můžete koupit plno věcí do vlastího obalu, který si přinesete

  • Motýl Emanuele

    Dobrý den, o to vše se zajímám, jaké jsou tedy praktické kroky, které teď mohu udělat? Děkuji

  • Host chatu

    Podívejte se na naše stránky https://www.kokoza.cz/blog/ a na náš facebook (kokoza cz), kde se dozvíte novinky. Můžete přijít na nějaký z našich workshopů.

  • Thom Wye

    dobrý den, dá se kompostovat i tuk zbylý z vaření?

  • Host chatu

    živočišný tuk se kompostovat nedoporučuje. Olej se doporučuje dávat na sběrný dvůr, rozhodně nelít do odpadu. Pokud olej necháte nasáknout do materiálu jako je například rulička od toaletního papíru, pak se v menším množství kompostovat dá.

  • Filip

    Dobrý den,

    jsem hodně pracovně vytížený, bydlím na Vinohradech, ale i přesto bych měl rád možnost zakoupit zeleninu ze zahrádky, ne Makra - to mám daleko:)). Co mohu ve svoji situaci udělat? A ještě bych se rád zeptal co s BIO odpadem, abych ho neházel do komunálního odpadu? Domácí kompostér do bytu nechci. Děkuji moc

  • Host chatu

    Co se týká zdravých potravin a ne z Makra, můžete využít tzv. KPZ - komunitou podporované zemědělství, mrkněte na ampi.cz. Koukněte na mapko.cz, kde můžete najít nejbližší komunitní kompostér. Případně si pořídit hnedou popelnici od Pražských služeb, svoz 1x za 14 dní

  • Patrik

    Dobrý den,

    jsem z Košíř (Prahy 5) a bydlíme v rodinném domku se zahradou, kompost máme v rohu zahrady. Chci se zeptat, jaké vytvořit podmínky, aby se nám nastěhoval na zahradu tolik užitečný ježek?
    Hezký den.

  • Host chatu

    Dobrý den, skvělé, že kompostujete! Ježci mají rádi pestrý terén, křoví a zákoutí, podzemní chodby, žádné francouzské zahrady:) Pro více info o ježkovišti mrkněte na www.zelenadomacnost.cz

  • Jana

    Dobrý den,

    jak jste na tento napad přišel? Co vas k tomuto projektu vedlo?

  • Host chatu

    Byla to dlouhodobá vize. Před 7 lety jsem viděl video "Story of stuff", které mě velmi ovlivnilo. Dozvěděl jsem se o lokálních ekonomikách (Local living economies), které pomáhají šetřit životní prostředí předcházením nesmyslného transportu zboží na celém světě... a nejen to. Věděl jsem, že pro to chci něco udělat. Chtěl jsem vytvořit aplikaci pro výměnu lokálního jídla. Dostal jsem se do Kontaktu s Kokozou, která měla mapu, kterou teď dále rozvíjím. Cílem je pomoct lidem, aby žili lokálně (pěstovali na komunitních zahradách, jedli lokální jídlo, potkávali se spolu). K tomu všemu by mělo sloužit mapko.cz, které neustále rozvíjíme a přidáváme nové funkcionality.

  • Dominika

    Dobrý den,

    plánujete do budoucna nějake zlepšení či další projekt? Bude mapko.cz fungovat i v zimě? Nebo jde spíše o sezonni aplikaci?

  • Host chatu

    Mapko.cz funguje celoročně, nicméně cílová skupina se trochu během roku mění. V zimě je to spíše doména pro lidi, kteří kompostují doma se žížalami ve vermikompostérech. Do nové sezony chceme naplno rozjet funkcionalitu na výměnu jídla. Spolupracujeme s rostlinar.cz na vývoji databáze na výměnu výpěstků a přebytků ze zahrad. Nedávno jsme na mapko.cz přidali novou kategorii odběrných míst. Ty by měly pomáhat pro výměnu potravin mezi drobnými pěstiteli. Odběrná místa v současnosti fungují již v rámci Komunitou Podporovaného Zemědělství (KPZ). My cílíme na něco podobného, ale dodavateli potravin nemusí být nutně farmáři, ale drobní zahrádkáři..

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov