V restauraci řetězce rychlého občerstvení KFC v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. Jde o druhé zjištění inspektorů v pobočkách KFC, v září našli v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti.
SZPI udělala v pobočkách KFC v Česku velké množství kontrol, z nichž většina ještě není dokončená, řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. V Česku KFC provozuje firma AmRest.
Při rozmrazování masa ve stojaté vodě, k čemuž došlo v Dejvicích, hrozí množení bakterií, které mohou způsobovat zdravotní potíže. Běžná praxe je rozmrazování pod tekoucí vodou. Při kontrole se tento postup týkal téměř devíti kilogramů kuřecích filet.
Maso šlo k likvidaci, přijde pokuta
KFC tím "porušil ustanovení o hygieně potravin, když nedodržel postupy založené na zásadách systému HACCP (preventivní systém pro zajištění bezpečnosti potravin). Zavedení a dodržování tohoto systému je povinné ze zákona a zcela standardně kontrolováno dozorovými orgány," uvedl Kopřiva.
Zaměstnanci KFC museli maso zlikvidovat a SZPI s provozovatelem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Obecně lze v takovém případě uložit pokutu až deset milionů korun.
SZPI spustila v létě rozsáhlé kontroly v KFC na podnět novináře Jana Tuny, který o hygienicky nevhodném nakládání s masem natočil několik reportáží na svém kanálu Tuna versus na síti YouTube. Klíčovým problémem má být podle Tuny falšování údajů o trvanlivosti masa a příprava jídel z masa, které zapáchá či je zkažené. Podle Tuny nejde o nahodilou věc, ale o běžnou praxi.










