Degustátoři v Olomouci ochutnali 300 pálenek. Někdo je polyká, někdo plive

Kultura
18. 9. 2025 12:42
Aktualizováno: 18. 9. 2025 12:59
ilustrační foto
ilustrační foto

Spíše řeholí než bezstarostným posezením u "štamprlí" s domácí pálenkou bylo ve čtvrtek dopoledne v Olomouci pro degustátory hodnocení bezmála tří stovek ovocných destilátů přihlášených do soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů - Flora Košt 2025.

Každý z 60 odborníků opatrně ochutnal zhruba dvě desítky vzorků pálenek z různých druhů ovoce a pokaždé pečlivě ohodnotil jejich chuť, vůni, jemnost i barvu. Zachovat si po celou dobu degustace čistou hlavu a citlivé smysly vyžadovalo od degustátorů notnou dávku disciplíny. Výsledky koštu budou zveřejněny v říjnu na podzimní zahradnické výstavě Flora Olomouc.

Anonymní ochutnávky a padesátibodový systém. Je to věda

Degustace ovocných destilátů byla anonymní a ochutnávači hodnotili přihlášené pálenky podle padesátibodového systému. Na stolech měli připravené láhve s čistou vodou a suché pečivo, kterým zajídali jednotlivé ochutnávky, aby své chuťové buňky připravili na další vzorky.

"Hodnocení jakékoliv potraviny, ovocného destilátu, lihoviny, vína či piva je pokaždé řehole. Jednak to totiž nejsou jenom nejkvalitnější vzorky, ale samozřejmě jsou tam i třeba slabší vzorky. A na druhou stranu ten počet vzorků může být někdy takový, že to degustátory velmi zatěžuje, protože se na to musí soustředit," řekl Josef Balík ze Zahradnické fakulty v Lednici, který předsedal degustační komisi.

Pálenky z čehokoli. Josta, fíky, hořec, obilí i pivo nebo ořechy

Mezi unikáty letošního 22. ročníku Flora Koštu patří dvacetiletá mirabelkovice či pálenka z Hořce alpského z palírny v Berchtesgadenských Alpách s tradicí sahající do roku 1602. "Velký počet netradičních pálenek pochází například z černého rybízu, bezu, moruše, aronie či dřínu.

Na degustátory čekají i lahůdky v podobě višňových a ořechových likérů, likéru z josty, fíků či pivovice, ale také meruňkový likér, obilný destilát nebo třešňový likér s mátou," uvedla Lenka Weiserová z Výstaviště Flora Olomouc.

Někdo vzorky vyplivne, někdo je polkne

Každý z degustátorů absolvoval ochutnávku 22 vzorků pálenek. "Vzorků nikdy nemáme (na jednoho degustátora) více jak 30, což lze bez problémů zvládnout," podotkl Balík, podle kterého většina degustátorů ochutnané pálenky vyplivuje. "Obecně se to doporučuje. Není to nařízené, ale je to výhodné z hlediska zvládnutí všech vzorků," dodal s úsměvem Balík.

Za stoly usedli zkušení ochutnávači z různých koutů Moravy, které spojuje celoživotní láska k ovocným pálenkám. "Dáváme si tady vždy nanejvýš půl štamprličky, jenom malinko. Musí se to nadvakrát degustovat a velmi s citem," uvedl Tomáš Prachař, který do Olomouce přijel z Velké nad Veličkou na Hodonínsku.

Degustátoři museli dodržet několik pravidel, aby výsledek hodnocení vzorků byl co nejobjektivnější. "Nesmíme u toho pít pivo, kávu nebo si dát cigaretu. Prostě musí být všechno čisté," podotkl. Základním přikázáním konzervativně laděných ochutnávačů ovocných pálenek je podle Prachaře vzorky nevyplivovat a po převalování v ústech je spolknout. "Po našem říkáme, že sa nevyplůvá, protože je to hřích. To si raději nalejeme do štamprle méně," dodal Prachař.

Autor: ČTK, David GarkischFoto: Freepik

Další čtení

Havlíčkobrodské muzeum pořádá první ročník Festivalu menšin

Kultura
1. 11. 2025
Tereza Dočkalová

Umělci v Národním divadle převzali Ceny Thálie, Dočkalová už má třetí

Kultura
Aktualizováno: 2. 11. 2025 02:00
Premiéra divadelní prohlídky o životě rodiny Primavesi v originálních prostorách jejich sídla, památkově chráněné Vile Primavesi, 1. listopadu 2025, Olomouc. Podle historických pramenů ji ztvárnil studentský herecký divadlení spolek Kuchmoch. Zleva u stolu sochař Anton Hanak, podnikatel a mecenáš Otto Primavesi a architekt Josef Hoffmann.

Secesní vila Primavesi se při divadelní hře vrátila do doby původních majitelů

Kultura
Aktualizováno: 1. 11. 2025 22:40

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ