OBRAZEM: Dívka zapomněla celý svůj život, je závislá na fotografiích

Autor: Profimedia

14.08.2013 11:14

Poněkud kuriózní problém řeší rodina v Anglii. Osmnáctiletá Josie Paleyová byla ve svých šestnácti letech převezena do nemocnice se zánětem mozku, vzácné onemocnění u ní však vyvolalo nečekané následky a dívka zapomněla celý svůj dosavadní život. Nepoznala svoji maminku, sourozence, nevěděla ani, co jí chutná a co se jí líbí.

Josiina poslední vzpomínka se vztahuje na dobu po nemoci. Dokonce zapomněla i na to, jak se jezdí na koni, což byla její oblíbená činnost. Problém dívka vyřešila tak, že si prohlíží rodinné fotografie a z vyprávění její maminky se snaží pochopit, jaký byl její předchozí život.

Amnézie neboli úplná ztráta paměti je zpravidla časově ohraničená, plná či selektivní. Často se objevuje při poruchách vědomí nebo po úrazu. Ve skutečnosti velmi málo lidí zapomene úplně všechno, většinou amnézie poukazuje na poškození některé složky paměti. Josie je tedy vzácná výjimka.

Nyní již osmnáctiletá Josie si pamatuje pouze dva poslední roky svého života. Do doby, než u ní došlo k zánětu mozku, si nic nevybavuje.

Nyní již osmnáctiletá Josie si pamatuje pouze dva poslední roky svého života. Do doby, než u ní došlo k zánětu mozku, si nic nevybavuje.

Pro zvětšení klikněte do obrázku

Nejdiskutovanější názory

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov